Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tani piec na 130m2

sarwoz

Recommended Posts

Witam,

stało się, pękł piec, codziennie muszę dolewać kupę litrów wody do instalacji ....

Jak by tego było mało, jestem trzy tygodnie po zakupie nowego samochodu, rekultywacji ogrodu i remoncie 2 pokoi, więc muszę wydać jak najmniej, nawet kosztem tego, że za rok, dwa kupię kolejny piec.

Dom jednorodzinny wolnostojący z końca lat 60, połowa podpiwniczona, strop docieplony styropianem, strych niezamieszkały, również na całej powierzchni podłogi docieplony styropianem, okna plastikowe, ale mające już z 10 wiosen. Drzwi zewnętrzne często otwierane :). Wszystkie grzejniki wymienione 2 lata temu. Powierzchnia to około 130m2.

Do tej pory miałem jakiś piec koksowo-węglowy, niezbyt duży (nie mam pojęcia ile KW) i w sumie dawał radę bez problemu.

Co kupić?

Drewnem, węglem, koksem w tej kolejności, koks mogę odpuścić ;)

Ile wydać, jak pisałem jak najmniej, nawet kosztem tego, że w maju kupie kolejny piec.

Takie cuś, znalazłem na allegro i kupa tego w podobnym przedziale cenowym:

http://allegro.pl/kotly-piece-co-pleszew-19kw-calodobowy-8lat-gwa-i1961954377.html

http://allegro.pl/kotly-piece-co-pleszew-promocja-14kw-8-lat-gwara-i1961954378.html

14KW bo jak policzyłem tyle mam rzeczywiście do ogrzania 100-110m2.

Zastanów się bo znając życie kupisz piec i tak zostanie. Lepiej od razu weź taki jak potrzebujesz.

Jeśli obliczyłeś, że potrzebujesz 14KW to nie bierz mniej niż 16KW. Piec ma jakąś tam sprawność ale to osiągi "laboratoryjne" i z biegiem czasu i palenia na pewno nie będzie wzrastać a wręcz przeciwnie.

Jeśli mogę Ci doradzić szukaj górniaka bez żadnych dmuchaw. Wtedy palenie węglem masz skuteczne, ekonomiczne i ekologiczne.

Jest tu taki ładny wątek:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?100061-Ekonomiczne-spalanie-w%C4%99gla-kamiennego

Polecam.

Ile wydać, jak pisałem jak najmniej, nawet kosztem tego, że w maju kupie kolejny piec.
Z takim założeniem szkoda cokolwiek robić, bo Cię to wyjdzie drożej, niż kredyt czy szybka pożyczka gotówkowa ;)

I tak jak mrTomo, zdecydowanie doradzam kupić piec o 2-3kW mocniejszy. Margines nie zaszkodzi, wiem z autopsji ;)

Kolego w cenie tych kotłów z pleszewe kupisz zębca czy ogniwo i posłużą ci kolejnych kilkanaście lat.
W pełni się zgadzam ;)

2 speców i jeden domorosły stwierdziło, że nie można go zaspawać bo już był spawany, a woda spieprza w zatrważającej ilości.

Co do KW rozumiem, piece zębca nie znalazłem w podobnej cenie. Co do opłacalności takiej wymiany wiem, ze to nie opłacalne, ale fizycznie w ciągu kilku dni, a w takim terminie muszę zainstalować piec, nie wyjmę 8 tysięcy, które wydam bez większego problemu za 2-3 miesiące. Chwilówek nie biorę, nie stać mnie ;].

Edytowane przez sarwoz

Na stronie zębca mają teraz promocje tylko ze na kocioł o mocy 12 kw jest za 1888zł. Tyko że może być to za mały kociołek do twojego domu. Mnie osobiście nie było by stać kopic kocioł za ponad 2 tysiaki i za 3 miechy go wymieniać. Jak chcesz naprawdę tak zrobić to kup kocioł najtańszy z allegro np. firmy Zielke za 1300zł, a jak będziesz miał kasę to go wymienisz na lepszy.

za rok, dwa kupię kolejny piec.
które wydam bez większego problemu za 2-3 miesiące.

to już ne wiadomo czy na rok,dwa, czy na 2-3 miesiace:) jak szukasz niedrogiego pieca to poprostu się określ a uzytkowicnicy takich pieców będą starali ci się pomóc,

Chwilówek nie biorę, nie stać mnie ;].

no nie wiem co tańsze? czy kupić kocioł np na raty (przeciez można) czy wziąść jakąś tanią pożyczkę np ze skok-u ,czy pozniej wywalać nowy piec... płacić dodatkowo za podłączenie,,,,,bałagan w domu... ale każdy robi jak uważa...

• 4 months później...
  • 2 months później...
  • 1 month później...