Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ugięty strop - obciążenie ugiętego stropu

Recommended Posts

Witam wszystkich forumowiczów

Może ktoś będzie mógł mi podpowiedzieć w następującym temacie

Remontuję mieszkanie, budynek z lat 50-tych z cegły, strop betonowy, trzecie piętro

Chcę przygotować posadzkę pod panele podłogowe, zamierzam zastosować wylewkę samopoziomującą.

Mam wątpliwości czy nie obciążę zbytnio stropu ?

Po zdemontowaniu starego parkietu w pokoju o wymiarach 5,6m na 4,5m okazało się, że strop jest ugięty. Różnica między narożnikami a środkiem pokoju wymosi około 3cm lub nieco więcej, czyli z tego co sie orientuję przekracza to normę. Ponadto wzdłuż dłuższego boku występuje pęknięcie na całej długości pokoju w odległości około 65cm od ściany, przemieszczenie około 4-5mm.

Aby wyrównać poziom musiałbym wylać przynajmniej 3cm wylewki, czyli około 60kg na m2, 1500kg na pokój.

Nadmienię jeszcze, że pod drzwiami balkonowymi strop jest w słabym stanie technicznym, kruszy się i przypomina piasek.

pewnie bez ekspertyzy się nie obejdzie

• 2 weeks później...

Dodatkowa wylewka samopoziomująca na tej powierzchni będzie obciążeniem ok: 0,6kN/m2, jest to obciążenie bardzo niewielkie. W starym budownictwie wiele do życzenia ma jakość materiałów, jak i technika wykonania. W jakiej technologii jest wykonany strop? Spękanie może zarówno wynikiem w błędzie techniki wykonania lecz również np. nierównomiernego osiadania samego budynku. Kruszenie się betonu przy drzwiach balkonowych w przypadku starego budynku może być wynikiem jego korozji i zwietrzenia pod wpływem czynników atmosferycznych. Trudno pomóc jeśli nie można zobaczyć "na żywo" stanu stropu . Aby mieć spokojną głowę na kilka następnych lat warto zasięgnąć opinii różnych doświadczonych specjalistów budowlanych, którzy dokonają oględzin na miejscu.

Pozdrawiam

a ja bym się zapytał

skąd wiadomo, że strop jest ugięty po pomiarach poziomów posadzki

no i co takiego znajdzie się pod drzwiami balkonowymi, że z powodu "słabego" stropu jest to nie do przyjęcia (czyt. zwykłej poprawki)

i na koniec - skoro różnica 3 cm to średnio ile trzeba wylać?

i na drugi koniec - ile "waży" wylewka?

nie wiem po co chcesz wyrównywać do poziomu ekwipotencjalnego, przecież panele są podatne i z ułożeniem ich na wklęsłym podłożu nie będzie żadnego problemu, o ile tylko podłoże będzie w miarę równe bez dziobów i dziur.

Ugięcie 3cm trochę duże (rozumiem że rozpiętość stropu mniejsza niż 6m) ale nie ma nieugiętych stropów, jeśli wylejesz wylewkę do poziomu to jej ciężar obciąży strop i też się trochę ugnie, generalnie w starych budynkach należy nie dokładać obciążeń bez uprzedniej analizy możliwych skutków.

Po drugie, z lat 50-tych to raczej strop DMS a nie żelbetowy, DMS to były słabe stropy, w odróżnieniu np. od akermanów.

Po zdemontowaniu starego parkietu w pokoju o wymiarach 5,6m na 4,5m okazało się, że strop jest ugięty. Różnica między narożnikami a środkiem pokoju wymosi około 3cm lub nieco więcej

A jesteś pewien, że mierzysz rzeczywiście płytę stropu a nie starą wylewkę ? Zrób długim wiertłem otwór testowy. Różnica twardości będzie mocno zauważalna. Dodatkowo jeśli zrobiono przekładkę z supremy (styropianu twardego jeszcze nie było) to w tym miejscu wiertło "wpadnie". Jeśli wylewka jest to trzeba ją skuć i zrobić od nowa "po nowemu", czyli wyrównać piaskiem, dać styropian i wylewkę. Tym razem równo.