MECHEL 09.12.2011 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2011 Witam.Jestem w trakcie remontu a raczej wykończenia poddasza. Chce na górze zamontować kominek z plaszczem wodnym lub piec wolno stojący z płaszczem wodnym (koze) który będzie grzał dwa grzejniki i bojler na ciepłą wodę - pierwsze pytanie w celu upewnienia się - taka instalacja powinna być układem otwartym ze zbiornikiem wyrównawczym . Drugie pytanie : parter budynku jest ogrzewany piecem gazowym dwufunkcyjnym czy mogę połączyć instalacje parteru i piętrem tak żeby piec gazowy ogrzewał mi górę w czasie kiedy nie będzie się palić ognia i czy będzie to działało w drugą stronę to znaczy czy paląc w kominku (piecyku) na górze będą grzały grzejniki na dole budynku ( oczywiście przy kominku (piecyku) na piętrze będzie zamontowana pompka do wymuszenia obiegu) ale czy ona będzie przepychać wodę także przez instalacje grzejników na parterze ?? z góry dziękuje za wszystkie odpowiedzi pozdrawiam Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 09.12.2011 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2011 Witam. Jestem w trakcie remontu a raczej wykończenia poddasza. Chce na górze zamontować kominek z plaszczem wodnym lub piec wolno stojący z płaszczem wodnym (koze) który będzie grzał dwa grzejniki i bojler na ciepłą wodę - pierwsze pytanie w celu upewnienia się - taka instalacja powinna być układem otwartym ze zbiornikiem wyrównawczym . Drugie pytanie : parter budynku jest ogrzewany piecem gazowym dwufunkcyjnym czy mogę połączyć instalacje parteru i piętrem tak żeby piec gazowy ogrzewał mi górę w czasie kiedy nie będzie się palić ognia i czy będzie to działało w drugą stronę to znaczy czy paląc w kominku (piecyku) na górze będą grzały grzejniki na dole budynku ( oczywiście przy kominku (piecyku) na piętrze będzie zamontowana pompka do wymuszenia obiegu) ale czy ona będzie przepychać wodę także przez instalacje grzejników na parterze ?? z góry dziękuje za wszystkie odpowiedzi pozdrawiam Michał odpowiedz na 1 pytanie tak sam kominek powinien być podłączony w układzie otwartym natomiast c.o masz w układzie zamkniętym ciśnieniowym z uwagi na piec gazowy c.o .Połączenie układu zamkniętego z otwartym realizuje się poprzez wymiennik ciepła. odpowiedz na 2 pytanie powinieneś mieć sprzęgło hydrauliczne wtedy kocioł gazowy grzeje do sprzęgła natomiast z sprzęgła 2 pompki 1 na parter 2 na piętro i ta pompka na piętro była by wyłączana przez przekażnik wtedy kiedy uruchamiała by się pompka kominka sterowana sygnałem z automatyki kominka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 10.12.2011 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2011 trzeba znać schemat istniejącej instalacji i wtedy można podpowiedzieć jak to najprościej pożenić, mariobros35 wrzucił ci kilka podstaw ale istnieją od tego odstępstwa i różne konfiguracje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts