Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nierówna posadzka, czym to wyrównać ?

mododevil

Recommended Posts

Spadła mi na barki chałupa gdzie występuje parę problemów, chwiałbym się dowiedzieć, jakich rozwiązań mam szukać.

Jednym z nich jest nierówna posadzka około 60m2.

Jest dużo nierówności była wykonana z 8lat wstecz nie jest to suchy beton, który się da łatwo skuć, lecz lity i twardy jak cholera. Problem polega na tym, że niema jak wykonać wylewki z masy samopoziomującej, ponieważ zaczynają się już progi od drzwi a muszę mieć jakiś zapas na podłogę.

Nierówności nawet do 2cm spowodowane górkami lub wklęsłościami.

Tak sobie pomyślałem, że może jakimś dobrym klejem to naciągać i równać. Myślę o desce podłogowej, dlatego nie za bardzo mam pomysł liczę na wasze doświadczenie w postępowaniu z takimi przypadkami

• 5 weeks później...

Cóż, najłatwiej byłoby wylać samopoziom, lecz jak piszesz nie ma takiej opcji, ja nie widze "szybkiego i łatwego" rozwiązania

Przede wszystkim POMIAR musisz sprawdzić czy nierówności te górne nie kolidują z maksymalną wysokością jaka może być przewidziana dla podkładu byś zmieścił się z okładziną, Jeżeli może byś problem to nic innego jak skuwanie górek a dziury zaprawą wyrównującą, jeżeli dziury nie są zbyt głębokie to możesz użyć kleju do kafelek ale pamiętaj o GRUNTOWANIU i to solidnym.

Pomiar na poziomie "0"- czyli na poziomie, na którym mają być okładziny. Wszystko, co wystaje ponad ten poziom trzeba oznaczyć i skuć. Jeśli niewielkie nadlewki, to można próbować zeszlifować szlifierką kątową z regulacją obrotów.

Wszystko, co pozostało w "depresji"do poziomu "0" trzeba uzupełnić. Tak jak w drugim poście- najlepszy byłby klej do płytek lub styropianu (ocieplanie budynków) i wcześniejsze zagruntowanie. O oczyszczeniu z pyłów chyba nie trzeba dodawać.

Robota trochę denerwująca i czasochłonna, ale da się.

NAPRAWDĘ Ci zależy na tym, aby to było równe i gładkie?

Wpisz w google "szlifowanie betonu"

Będzie ze sto firm, co to robią...

Weź jaką i zapłać.

Jak się robi posadzki w magazynach wysokiego składowania, marketach itp miejscach to po ich wylaniu i związaniu zdziera się spec-maszyną kilka ładnych cm.

Dopiero tam - w głębi wylewki, jest ona odpowiednio twarda i lita.

Te wierzchnie kilka do kilkanaście cm traktuje się jak "skórkę" do zdjęcia.

Robi się to stale, profesjonalnie i powszechnie.

"Tymi recami" to się zarżniesz.

Pokochaj jak jest, albo weź usługę...

Adam M.

Do parkietu, paneli czy innej deski wyrównać posadzke trzeba bezwzględnie !!

Każda nierówność wieksza niż 2mm i po panelach, zresztą nawet i kładzenie kafelek jest mordęgą :(

co do sprzetu do obróbki betonu i firm.... no cóż za kase którą trzeba wyłożyć za taką usługę to ja wolę na kolanach "tymi ręcami" to zrobić a za oszczędzony kesz kupić okładzine o kilka klas lepszą.

no ale to kwestia wyboru i zasobności kiesy.

• 2 months później...

Witam,

A ile masz centymetrów luzu? Tzn, jak grubą warstwę mógłbyś wylać?

Jeżeli 4cm wystarczy ( 2 na dziury i 2 nad ) to posadzka cementowa z dodatkiem Retanolu na mostku szczepnym. Dodatkowo w zależności od ilości i rodzaju Retanolu możesz skrócic czas wysychania do kilku dni z gwaracją, że będziesz mógł kłaść deski.

Sprawdź http://www.jastrychy.com