Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

piec z podajnikiem + kolektory

marcin_bnk

Recommended Posts

Witam . jestem na etapie wyboru sprzętu do c.o i cwu , chciałbym ruszyć mocno z kopyta na wczesna wiosne z instalacjami i mam mętlik w głowie prosze o pomoc i kilka rad , otóż sytuacja moja wygląda tak :

dom - 115 m2 z użytkowym poddaszem bez piwnicy , fundament - styro 12 , sciany - max +styro 15 , podloga 10 cm styro + strop skośny betonowy +20 cm styro .

Kotłownia bedzie 8 metrów od domu w budynku gospodarczym .

miałem zamysł aby zakupic piec defro duo uni(palone bedzie tym co najtaniej bedzie wychodzic w sezonie - podejrzewam ze groszek plus jakiesi drewno okazyjnie ) - 15 kw do tego kolektory , zasobnik cieplej wody 300l w spiżarni w domu

1)Czy sa piece na typu defro duo uni które same sie rozpalaja , chodzi głownie o lato gdyby kolektory nie nagrzaly wody do uzytku ??

2)czy mozecie polecić jakis inny piec niz defro ??

3) jakimi rurami proponujecie zrobic centralne - myślalem o miedzi , bedzie wiekszosc kaloryferów , jedynie podlogówka w kuchni, łazience i holu. Czy oplaca sie robic podlogówkę wodna na takiej malej powierzchni czy lepiej elektryczna ??

4) Z jakiego materaiłu zrobic węzeł cieplowniczy miedzy domem a kotłownia i jaką otuline zastosować ??

5) ogólnie takie połaczenie pieca na groszek plus te kolektory to nie jest przerost formy nad trescia ?? czy posiada ktos taka kombinacje ??

Prosze o opinie uzytkowników co mieli doczynienia z podobnymi dylematami lub maja podobna sytuacja i moga sie podzielic doswiadczeniem.

Z góry dzieki.

mam rozumiec ze piece skam p-premium sa robione przez ta sama firme co ogniwo eko plus??

bo nierozumiem linku ??

Myślę, że kolega chciał zwrócić uwagę, że do Skam-P Premium można także wybrać sterownik eCoal.

Na stronie z podanym przez niego linkiem jest wpis kolegi Tesel, który korzysta z kotła

Skam-P Premium 12kW sterowanego przez model eCoal

Wątek o Skam-P jest tutaj:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?169888-kocio%C5%82-SKAM-P-i-sterownik-Puma/page84

Edytowane przez Jarecki79

kolego jarecki .

jaka jest cena pieca skam p-premium 12kw z jakis dobrym sterownikiem ?? Gdzie w okolicach rzeszowa mozna dostać taki piec ?

Jak jest z gwarancj a, serwisem i uruchomieniem ???

Czy znasz taka sytuacje zeby piec wspolpracowal z kolektorami , lub sluzyl jako podgrzewacz do wody w lecie ??

Jesli tak to jak to sie spisuje ?? Jak jest ze sterowaniem i obsługa ?? czy jest skomplikowane ??