Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewacz wody w bloku

Marcian

Recommended Posts

Witam, kupiłem mieszkanie w bloku, w którym jest zamontowany piecyk gazowowy Termet TermaQ Electronic G-19-02. Oczywiscie piecyk po kupieniu mieszkania byl sprawny, byl wymieniony ze starego PG6 na Termet TermaQ Electronic G-19-02, ktory nie byl nowy tylko uzywany. W mieszkaniu jeszcze nie mieszkam, musze zrobic jakis maly remoncik tzn odnowic mieszkanie czyli pomalowac sciany itd. Od paru dni zauwazylem ze spod piecyka po kropelce kapie mi woda tylko ciezko stwierdzic czy kapie woda z rurki, ktora doprowadza wode do piecyka czy gdzies z wewnatrz piecyka. W mieszkaniu jestem sporadycznie i woda na codzien jest zakrecona zaworem i gaz od piecyka tez. Jak przychodze do mieszkania to puszczam wode i odkrecam zawor gazu przy piecyku, czekam pare minut i przepalam piecyk zeby sprawdzic czy dziala. Od momentu jak zorientowalem sie ze kapie mi woda spod piecyka to jak odkrecam kurek z ciepla woda to w piecyku slychac zapalajaca sie iskre ale ostatecznie piecyk sie nie wlacza. Wykonalem dzis takich prób kilka i zostawilem to bo nie wiem czy cos sie moze gorzej popsuc. Czy to moze byc spowodowane przez ten wyciek wody? Czy przez to ze zawor gazu jest zakrecony np okolo tygodnia (bo jeszcze w tym mieszkaniu nie mieszkam, wiec dla bezpieczenstwa zamykam zawor wody i gazu przy piecyku) i trzeba probowac do skutku? Dodam, że dioda na piecyku od baterii nie zapala sie wiec jeszcze mocy troche maja. Wiem ze musze pewnie zadzwonic po serwisanta i boje sie czy cos wiekszego sie nie stalo z piecykiem jakas wieksza awaria, ktora bedzie kosztowac 100-200 zeta albo wiecej. Dlatego pomyslalem o elektrycznym podgrzewaczu wody zamontowanym pod piecykiem tzn nad wanna w lazience. Koszt tego okolo 200 zl nowy wiec moze lepiej sie to oplaca zamontowac na doslownie pare miesiecy, bo w moim bloku jest zlozony juz wniosek o likwidacje piecykow i podlaczenie cieplej wody, co nastapi okolo sierpnia - wrzesnia 2012 roku wiec do tego czasu mozna by sie pomeczyc z takim rozwiazaniem. Tylko taki elektryczny przeplywowy ogrzewacz wody potrzebuje duzej mocy chyba i mam nadzieje ze mozna go stosowac w mieszkaniach w bloku, nie wiem kompletnie ile jest przyznane na blok czy na poszczegolne mieszkanie kw. Mam nadzie ze cos takiego wytrzyma instalacja elektryczna w bloku. Wiem ze ma to troche minusow i ze ciepla woda tylko w jednym miejscu bedzie ale bede mieszkal sam w tym mieszkaniu i chcac ciepla wode przeniesc do kuchni poprostu bede nabieral w lazience i przenosil w misce do kuchni np. do zmywania naczyn. Rozwiazanie takie na kilka miesiecy bo sierpien-wrzesien 2012, szczegolnie ze chce wprowadzic sie do mieszkania dopiero w lutym albo w marcu. Prosze o opinie do takiego pomyslu czy sa jakies inne przeciwskazania, ktore nie wymienilem.