Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Mam problem i nie udało mi się znaleźć rozwiązania w sieci. Chciałbym podłączyć sterowanie kilku lamp ogrodowych na 230V do przycisków dzwonkowych w mieszkaniu, do których doprowadzone są bardzo cienkie przewody ( skrętka telefoniczna ). Przewody wychodzą w pomieszczeniu na zewnątrz domu, do którego doprowadzone są również typowe przewody na 230 V od lamp i zasilanie. Czy stosując przekaźnik bistabilny np F&F typ BIS-413 (http://www.fif.com.pl/produkt/26/256) mogę podłączyć do niego cienkie przewody sterujące, czy muszę szukać przekaźnika innego typu, z niskim napięciem na cewce? Jeśli tak to jaki przekaźnik zastosować?

Dziękuję za pomoc

Andrzej

https://forum.murator.pl/topic/163495-przeka%C5%BAnik-bistabilny-i-napi%C4%99cie-pro%C5%9Bba-o-wyja%C5%9Bnienie/

BIS-413 24V jest nisko napięciowy

Prz skrętce telefonicznej musisz szukać przekaźników mających zasilanie 12-24V i odpowiednią obciążalność styków 230V i odpowiedni amperaż.

Czy oznacza to, że mogę użyć BIS 413 24V do mojej instalacji, tzn. podłączyć przez transformator 24V na kablach sterujących, a na zaciskach 11-12 dać 220v na lampy, czy ten przekaźnik pracuje tylko w instalacji 24V?
Czy oznacza to, że mogę użyć BIS 413 24V do mojej instalacji, tzn. podłączyć przez transformator 24V na kablach sterujących, a na zaciskach 11-12 dać 220v na lampy, czy ten przekaźnik pracuje tylko w instalacji 24V?

Strujesz przy pomocy 24V.

Sterowane obwody nie mogą być większe niż 230V(ten parametr nie jest podany w instrukcji, ale pewnie chodzi o 230V. Przynajmniej tak wynika z opisu) 16A