Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

P?kni?cia na ??czeniach p?yt gipsowo-kartonowych

Gość Mariusz P

Recommended Posts

Gość Mariusz P
Witam Wszystkich! Mam następujący problem. Mimo właściwego szpachlowania spoin płyt g-k (odpowiedni gips i taśma oraz prawidłowy montaż) zdaża się, ze pojawiają się pęknięcia tych spoin. Znajomy polecił mi, żeby przed szpachlowaniem wypełnić spoiny sylikonem. Proszę mi powiedzieć czy ma to sens. Proszę również podpowiedzieć mi, jakieś rozwiązanie, które by likwidowało problem pękających spoin. Z góry dziekuję.

• 1 month później...
Czesc =- zeby uniknac takich problemow moj fachowiec polecil mi i wykonal "wytapetowanie" tapeta z wloknem szklanym - dostepne we wszystkich marketach budowlanych i niedrogie. Wyglada jak fizelina - lekko przzroczyste. Jedyny problem to malowanie - dosc mocno chlonie - trzeba malowac trzy razy. Na razie nie widac pekniec. Wszyscy twierdza ze laczenia i tak pekaja - bo dom siada, bo wiezba schnie itd. Buduje w Kleszczowie wiec nie wiem czy Ci podawac adres zakupu tej tapety jak cos to pisz. :roll:

:-?

ja na moich sufitach podwieszanych w bloku do złączeń jako pierwszą warstwę na tasme użyłem gipsu Knauffa tzw. Uniflot z włóknem szklanym, o zwiększonej elastyczności, cena ok. 20 zł za 5 kg, ale efekt murowany, minęło juz prawie pół roku i nic.

aha to była pierwsza warstwa, potem dałem szary Megaron, a na koniec biały na wyrównanie szczegółów.

powodzenia :)

• 9 months później...
  • 2 weeks później...

Chłpaki, a co zrobić jak już popękało. Jak budowałam nie obiło mi się o uszy, że trzeba specjalistycznie do sprawy podejsć i zostawiłam to wykonawcom nie wnikając w szegóły. I teraz mam dom w kratke (płyty gipsowe też na ścianach) i pękają jak cholera. najbardziej przy zmianie pór roku...

No wracając - co zrobić, żeby ładnie naprawić?

• 1 month później...
Cześć. Niedawno też kładłem g-k i stosowałem szpachlę wzmocnioną włóknami. Pęka!!! Z tego co wiem walka toczy się nie o to żeby nie pękało, ale żeby rysy były jak naj mniej widoczne. Dlatego jeżeli już pękło, a rysy są widoczne należy zerwać poprzednie szpachlowanie (co nie jest rzeczą łatwą), położyć siatkę, lub flizelinę i zaszpachlować szpachlą z włóknami. Rzyczę powodzenia, współczuję z powodu zapylenia i dodatkowych kosztów.

Przyczyna pękania wynika z tego, że mamy dom parterowy z poddaszem użytkowym, a nie dom piętrowy z dwoma sztywnymi stropami.

Sufit na poddaszu użytkowym podwieszony jest do drewnianej więźby dachowej, a styka się ze stabilnymi murowanymi ścianami.

Można w krytycznych miejscach wkleić styropianowe listwy maskujące.