Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przejęcie instalacji ze zbiornikiem na propan

barnio

Recommended Posts

Witam

Kupiłem dom z istniejącą instalacją z butlą na propan Dragongazu. Instalacja ma półtora roku.

Przymierzam się do podpisania umowy na dostawę gazu.

Pytania

- po ile teraz chodzi propan techniczny ?

- czy opłata za butlę pobierana jest za cały czas świadczenia usługi, czy można negocjować, aby jej nie było jeżeli już im się zamortyzowała ?

Umowę będę chciał podpisać na czas nieokreślony, gdyż ponoć w tym roku ma być pociągnięty gaz "rurą". Na co jeszcze zwrócić uwagę przy podpisaniu umowy ?

Poprzedni właściciel płacił przy umowie na czas określony 2,25 za litr plus 117zł/kwartał za dzierżawę zbiornika. Czy tylko mnie się wydaje, że jest to jakoś drogo ?

Rafał

1. cena 2,25 przy umowie i dzierżawie jest niewygórowana - prawdopodobnie chodzi o cenę promocyjną pierwszego tankowania ? cena gazu zależy również od pory roku, teraz 2,25 to bardzo tanio.

2. po co Ci umowa na dostawę gazu ? nie możesz kupować bez umowy ?

3. aktualną cenę propanu możesz zobaczyć chociażby tutaj http://www.chemline.pl/ (bez umowy do własnej butli)

1. cena 2,25 przy umowie i dzierżawie jest niewygórowana - prawdopodobnie chodzi o cenę promocyjną pierwszego tankowania ? cena gazu zależy również od pory roku, teraz 2,25 to bardzo tanio.

Cena pierwszego tankowania była 1,95, ale to było pól roku temu.

2. po co Ci umowa na dostawę gazu ? nie możesz kupować bez umowy ?

Musiałbym wstawić swój zbiornik co mi się średnio opłaci, gdyż na jesień mam mieć dociągniętą instalację z gimy.

Czy umowa przeszła na Ciebie wraz z zakupem domu? Chyba tak bo inaczej poprzedni własciciel musiałby zapłacić kary. Pozostaje negocjować z Dragongaz. Sprawdź w gminie czy na pewno podłaczą w przyszłym roku i czy nie trzeba bedzie ciagnąć nitki np. 200m. Gazownia może odmówić co się zdarza przy zabudowie rozproszonej. Chyba że podciągnięcie na własny koszt. I uwaga cena gazu ziemnego rośnie w przyszłym roku o ok. 20%. Warto policzyć wszystkie uwarunkowania. Znam takich co jednak się nie podłączyli do sieci miejskiej, bo się nie opłacało.