Wawrzont 10.12.2011 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2011 Witam,dwa miesiące po wymienianie dachu jakiś życzliwy i pijany sąsiad z bloku obok rzucił w mój dach butelką. Rzucał z wysokkiego piętra, więc mam do wymiany dwie pojedyncze karpiówki. Układane były w koronkę, przykręcane wkrętami. Szczęśliwie rząd powyżej uszkodzonych to ten zaczepiany o poprzednią, więc nieprzykręcony. Mimo to nie mogę tej dachówki wyjąć ani wystarczająco cofnąć do tyłu, by dostać się do wkrętów tej uszkodzonej. Ktoś wie, co zrobić?Pozdrawiam,WS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej belka 10.12.2011 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2011 oddac sasiadowi butelką w okno ............ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andreas49 10.12.2011 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2011 Sprobował bym wyjac uszkodzone dachowki za pomoca przyrzadu do wymiany lupka kamiennego.Tp przyrzad umozliwiajacy wyciecie sruby trzymajacej dachowke.Wsuwa sie go pod uszkodzona dachówkę. "na wyczucie" zahacza o śrubę i uderzając młotkiem w specjalnie wyprofilowana rękojeść wycina lub wyrywa śrubę czy gwoźdź.Sadze ze bez kłopotu to zadziała przy karpiowce.Postaram sie umieścić zdjęcie tego narzędziaPozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andreas49 10.12.2011 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2011 Polska nazwa tego narzędzia to RAPIER do lupka..nie bede zamieszczal zdjecia - prosze wpisac w Google i na pewno Pan znajdzie zdjęcia.Łatwiej wtedy zrozumieć zasadę działania tego prostego narzędzia.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 10.12.2011 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2011 Osobiście nie ryzykowałbym tej metody. Opisany przyrząd służy do usunięcia gwoździa z deski a nie wkręta z łaty. Łupek czy płytka włókno cementowa nie ma zamków i łatwo się wysuwa. Karpiówka ma zamki i nie wysunie się. Zamki uniemożliwią penetrację przyrządu. Próbując wyszarpnąć wkręta wprawimy w drganie łatę co może skutkować uszkodzeniami kolejnych dachówek. Mam nadzieję, że nie jest to dach mansardowy i każda dachówka wisząca na łacie nie została przykręcona. Wystarczy zatem zdjąć dachówki z kolejnego wyższego rzędu i zdejmując kolejne dotrzesz do uszkodzonych. Jednak najlepiej zrobisz zlecając tą naprawę firmie, która wykonywała Ci dach. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andreas49 10.12.2011 23:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2011 co prawda - to prawda.Rapier to oczywiscie narzedzie do innego pokrycia i zaproponowałem je jako jakas alternatywe.najlepszym rozwiazaniem jest oczywisice rozebranie kilku dachowek i uzupelnienie uszkodzonych a nie mocowanie sie z tylko z uszkodzonymi.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DACxxxAZ 13.12.2011 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2011 Zrobiłem sobie takie obcęgi do obcinania wkrętów spod karpiówki. Narzędzie działa,można nimi wjechać głęboko i uciac wkręta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atyp1 05.06.2016 00:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2016 Możesz podesłac zdjecie tego przyrzadu do obcinania wkretow? Bede bardzo wdzieczny. Adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 05.06.2016 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2016 A po co obcinać? Czy nie lepiej dobrać odpowiednią długość wkręta? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 06.06.2016 04:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2016 Andrzeju, nie załapałeś. Chodzi o ucięcie wkręta pod dachówką. Ja zbijam dachówkę np przecinakiem, wtedy jest łatwiejszy dostęp do wkręta. Jan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 06.06.2016 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2016 Rzeczywiście nie załapałem. Nigdy nie mocowałem każdej dachówki. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 06.06.2016 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2016 Rzeczywiście nie załapałem. Nigdy nie mocowałem każdej dachówki. Pozdrawiam. Ja też nie mocuję każdej. Ale ze 20 lat temu zdarzyło mi się kręcić każdą karpiówkę na 2 wkręty. Wyobraźcie sobie nie miała zaczepów. Jan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts