Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak wymienić uszkodzoną karpiówkę

Wawrzont

Recommended Posts

Witam,

dwa miesiące po wymienianie dachu jakiś życzliwy i pijany sąsiad z bloku obok rzucił w mój dach butelką. Rzucał z wysokkiego piętra, więc mam do wymiany dwie pojedyncze karpiówki. Układane były w koronkę, przykręcane wkrętami. Szczęśliwie rząd powyżej uszkodzonych to ten zaczepiany o poprzednią, więc nieprzykręcony. Mimo to nie mogę tej dachówki wyjąć ani wystarczająco cofnąć do tyłu, by dostać się do wkrętów tej uszkodzonej. Ktoś wie, co zrobić?

Pozdrawiam,

WS

Sprobował bym wyjac uszkodzone dachowki za pomoca przyrzadu do wymiany lupka kamiennego.

Tp przyrzad umozliwiajacy wyciecie sruby trzymajacej dachowke.

Wsuwa sie go pod uszkodzona dachówkę. "na wyczucie" zahacza o śrubę i uderzając młotkiem w specjalnie wyprofilowana rękojeść wycina lub wyrywa śrubę czy gwoźdź.

Sadze ze bez kłopotu to zadziała przy karpiowce.

Postaram sie umieścić zdjęcie tego narzędzia

Pozdrawiam

Osobiście nie ryzykowałbym tej metody. Opisany przyrząd służy do usunięcia gwoździa z deski a nie wkręta z łaty. Łupek czy płytka włókno cementowa nie ma zamków i łatwo się wysuwa. Karpiówka ma zamki i nie wysunie się. Zamki uniemożliwią penetrację przyrządu. Próbując wyszarpnąć wkręta wprawimy w drganie łatę co może skutkować uszkodzeniami kolejnych dachówek. Mam nadzieję, że nie jest to dach mansardowy i każda dachówka wisząca na łacie nie została przykręcona. Wystarczy zatem zdjąć dachówki z kolejnego wyższego rzędu i zdejmując kolejne dotrzesz do uszkodzonych. Jednak najlepiej zrobisz zlecając tą naprawę firmie, która wykonywała Ci dach. Pozdrawiam.

• 4 years później...