Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wk?ad kominkowy-US twierdzi-nie mo?na odliczy? w uldze bud ?

Gość

Recommended Posts

Moj US twerdzi że nie mozna odliczyc wkładu poniewaaż jest to wkład coś co można w kazdejj chwili wyjąć nietrwale zwiazane.

Na fakturze nazywa sie to palenisko żeliwne może szkopuł w nazwie/? Czy ktoś na forum miał taki problem? Może znacie jakieś uchwały rozporzadzenia mówiace ze mozna zaliczyc wkład do odliczenia?

Moj US twerdzi że nie mozna odliczyc wkładu poniewaaż jest to wkład coś co można w kazdejj chwili wyjąć nietrwale zwiazane.

Na fakturze nazywa sie to palenisko żeliwne może szkopuł w nazwie/(jaką mielisie nazwe na fakturze)? Czy ktoś na forum miał taki problem? Może znacie jakieś uchwały rozporzadzenia mówiace ze mozna zaliczyc wkład do odliczenia?

Na fakturze nazywa sie to palenisko żeliwne może szkopuł w nazwie/? Czy ktoś na forum miał taki problem? Może znacie jakieś uchwały rozporzadzenia mówiace ze mozna zaliczyc wkład do odliczenia?

Bzdura, nadinterpretacja przepisu..... Idąc tym tokiem rozumowania to zabronione byłoby także odliczanie kosztów zakupu kaloryfera, kotła gazowego, zlewozmywaka, umywalki, gniazd kontaktowych, wyłączników i setek innych mat. bud. Wszystko to jest przecież przymocowane tylko na śrubce czy też nawet tylko na silikonie...

Niech US da Tobie tę swoją "odkrywczą" opinię na piśmie....

A najlepiej pokaż urzędniczce jakikolwiek prospekt by zobaczyła jak taki wkład kominkowy wygląda gdy jest zabudowany.

Pozdrawiam

Błąd ze od razu nie zwrociłem uwagi na to co napisane na fakturze, ale kto by sie spodzewał.

Piec żeliwny-nazwa bezdyskusyna.

A najśmeiszniejsze że tym wkladem ogrzewalem non-stop dom zimą, więc

był dla mnie piecem.

Oczywiście, że można, co za bzdura. Może Pani po prostu zupełnie nie kuma co to jest? (najczęściej tak bywa).

Poproś o to, by dała Ci na piśmie, że nie można i się odwołaj, po prostu.

Właśnie ostatnio miałam podobny przypadek (dla mnie było jasne, ze pani sie myli), poprosiłam o to, by dała mi na piśmie i... pani wymiękła, kazała już tylko przyjśc protokół podpisać :wink:

Witam

Ja dostałam fakture od kominkarza po zakończeniu prac /zakup wkładu oraz obudowa i rozprowadzenie ciepła- czyli całość prac / na "Montaż kominowego systemu grzewczego w budynku mieszkalnym" Coś w tym musiało być skoro na fakturze widnieje tylko jedna pozycja , widocznie sa juz po doświadczeniach z Urzedem Skarbowym .

Anka

anka5 - Chcesz wiedzieć co w tym jest?

Proszę bardzo. Vat na wkład wynosi 22%. Na roboty budowlane 7%

Czyli za całość przypuszczam, że zapłaciłaś Vat 7%. Jeśli 22% to oznacza, że zrobił cię w łosia.

Inna sprawa, że w tej fakturze wykonawca "ukrył" prawdziwą cenę zakupu przez niego wkładu (rabaty dla instalatorów !!!!) oraz innych materiałów. I teraz nie wiesz jaki był właściwy koszt robocizny a jaki materiałów. - Stara sztuczka....

Pozdrawiam

Jeszcze jedno - sklep twierdzi ze wystawia nazwe taka z jaka towar przychodzi z fabryki - palenisko żeliwne. Zapewne w fabryce nie pomyśleli ze ktos moze mieć problemy z US, z drugiej strony nazwa jest trochę frywolna, z cyklu radosna twórczość (a my mamy domyślać się co autor miał na myśli)

Wowka

Znałam cene wkładu / to że ma prowizje od ceny to normalne/ , wybierałam go w sklepie a ostatecznie z kominkarzem umawiałam sie na całość więc nie widze problemu .

Moge jeszcze powiedziec ,że jestem bardzo zadowolona z wykonawcy , Przy mrozach które były w styczniu , kominek ogrzewał praktycznie caly dom i roboty wykończeniowe postepowały naprzód.

Pozdrawiam brdzo ciepło.

Anka