Gość 19.03.2004 06:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2004 Moj US twerdzi że nie mozna odliczyc wkładu poniewaaż jest to wkład coś co można w kazdejj chwili wyjąć nietrwale zwiazane.Na fakturze nazywa sie to palenisko żeliwne może szkopuł w nazwie/? Czy ktoś na forum miał taki problem? Może znacie jakieś uchwały rozporzadzenia mówiace ze mozna zaliczyc wkład do odliczenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 19.03.2004 06:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2004 Moj US twerdzi że nie mozna odliczyc wkładu poniewaaż jest to wkład coś co można w kazdejj chwili wyjąć nietrwale zwiazane. Na fakturze nazywa sie to palenisko żeliwne może szkopuł w nazwie/(jaką mielisie nazwe na fakturze)? Czy ktoś na forum miał taki problem? Może znacie jakieś uchwały rozporzadzenia mówiace ze mozna zaliczyc wkład do odliczenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PAJONK 19.03.2004 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2004 Cześć - ja kupiłem wkład , na fakturze mam napisane piec żeliwny.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 19.03.2004 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2004 Moj US twerdzi że nie mozna odliczyc wkładu poniewaaż jest to wkład coś co można w kazdejj chwili wyjąć nietrwale zwiazane. Na fakturze nazywa sie to palenisko żeliwne może szkopuł w nazwie/? Czy ktoś na forum miał taki problem? Może znacie jakieś uchwały rozporzadzenia mówiace ze mozna zaliczyc wkład do odliczenia? Bzdura, nadinterpretacja przepisu..... Idąc tym tokiem rozumowania to zabronione byłoby także odliczanie kosztów zakupu kaloryfera, kotła gazowego, zlewozmywaka, umywalki, gniazd kontaktowych, wyłączników i setek innych mat. bud. Wszystko to jest przecież przymocowane tylko na śrubce czy też nawet tylko na silikonie... Niech US da Tobie tę swoją "odkrywczą" opinię na piśmie.... A najlepiej pokaż urzędniczce jakikolwiek prospekt by zobaczyła jak taki wkład kominkowy wygląda gdy jest zabudowany. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 19.03.2004 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2004 Błąd ze od razu nie zwrociłem uwagi na to co napisane na fakturze, ale kto by sie spodzewał. Piec żeliwny-nazwa bezdyskusyna.A najśmeiszniejsze że tym wkladem ogrzewalem non-stop dom zimą, więcbył dla mnie piecem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BOHO 19.03.2004 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2004 mogą Ci skoczyć na ruszt ! liczy się stan faktyczny - jak nie wierzą, to mogą sprawdzić na miejscu ! nieprecyzyjny opis na fakturze nie zmienia stanu faktycznego, co mogą sprawdzić osobiście i na miejscu....... to tyle....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inka1 19.03.2004 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2004 Oczywiście, że można, co za bzdura. Może Pani po prostu zupełnie nie kuma co to jest? (najczęściej tak bywa). Poproś o to, by dała Ci na piśmie, że nie można i się odwołaj, po prostu. Właśnie ostatnio miałam podobny przypadek (dla mnie było jasne, ze pani sie myli), poprosiłam o to, by dała mi na piśmie i... pani wymiękła, kazała już tylko przyjśc protokół podpisać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DankaO 19.03.2004 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2004 Jasne,ze mozna odpisać - jak każdy piec W US mają już VAT w głowie Danka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anka5 19.03.2004 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2004 Witam Ja dostałam fakture od kominkarza po zakończeniu prac /zakup wkładu oraz obudowa i rozprowadzenie ciepła- czyli całość prac / na "Montaż kominowego systemu grzewczego w budynku mieszkalnym" Coś w tym musiało być skoro na fakturze widnieje tylko jedna pozycja , widocznie sa juz po doświadczeniach z Urzedem Skarbowym . Anka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 19.03.2004 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2004 anka5 - Chcesz wiedzieć co w tym jest?Proszę bardzo. Vat na wkład wynosi 22%. Na roboty budowlane 7%Czyli za całość przypuszczam, że zapłaciłaś Vat 7%. Jeśli 22% to oznacza, że zrobił cię w łosia.Inna sprawa, że w tej fakturze wykonawca "ukrył" prawdziwą cenę zakupu przez niego wkładu (rabaty dla instalatorów !!!!) oraz innych materiałów. I teraz nie wiesz jaki był właściwy koszt robocizny a jaki materiałów. - Stara sztuczka....Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 19.03.2004 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2004 Witam.Stawka VAT na "paleniska grzewcze" czyli inaczej mówiąc wkłady kominkowe to od zawsze 7% (już niedługo).Żadnej sztuczki tu więc nie ma.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m_arek 20.03.2004 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2004 Na fakturze mam "piec". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 20.03.2004 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2004 Dokładnie na fakturze widnieje Vat 7% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 20.03.2004 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2004 Jeszcze jedno - sklep twierdzi ze wystawia nazwe taka z jaka towar przychodzi z fabryki - palenisko żeliwne. Zapewne w fabryce nie pomyśleli ze ktos moze mieć problemy z US, z drugiej strony nazwa jest trochę frywolna, z cyklu radosna twórczość (a my mamy domyślać się co autor miał na myśli) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 20.03.2004 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2004 WowkaZnałam cene wkładu / to że ma prowizje od ceny to normalne/ , wybierałam go w sklepie a ostatecznie z kominkarzem umawiałam sie na całość więc nie widze problemu . Moge jeszcze powiedziec ,że jestem bardzo zadowolona z wykonawcy , Przy mrozach które były w styczniu , kominek ogrzewał praktycznie caly dom i roboty wykończeniowe postepowały naprzód.Pozdrawiam brdzo ciepło. Anka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anka5 20.03.2004 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2004 Ten post u gory jest moj .Zapomnialam sie zalogować.Anka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts