michal.bdg 10.12.2011 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2011 Witam, będę miał nieużytkowe poddasze. Ocieplam tylko strop ale mam pytanie: 1. Czy miedzy betonowym stropem a wełna powinienem zastosować jakąś folie lub membranę, czy wystarczy rozłożyć wełnę na samym stropie. 2. jako podłogę planuje nabić płyty na legarach. Czy mogę to zrobić bezpośrednio na wełnę, czy tu również musi być jakaś izolacja. 3. Czy pomiędzy płytami zostawić jakieś szpary aby wełna mogła być wentylowana ? z góry b. dziękuje za pomoc -Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal.bdg 14.12.2011 13:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2011 A można więcej szczegółów: folia czy membrana i gdzie ma być, na betonie pod wełna czy na wełnie a pod płytą podłogową. przypominam że poddasze nieużytkowe. -z góry b. dziękuje michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
farmi 14.12.2011 22:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2011 a jak masz zamiar ułożyć te legary- najpierw i między nie wełna???? jakoś tego nie czuje - moze lepiej styrodur w 2 warstwach klejony np na piankę i na to kładziesz okładzinę jak wspomnial mpoplaw albo nawet wcale - styrodur jest bardzo twardy i ew serwisowe chodzenie spokojnie wytrzyma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal.bdg 29.12.2011 11:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2011 Panowie bez fajerwerków typu, panele na strychu. to jest skromna inwestycja. Ma być po prostu poprawnie ocieplone, tak aby nic nie zawilgotniało. Słyszałem opinię że powinienem pozostawić szpary między płytami nad wełną aby nie zawilgotniała w przyszłości, więc szczelna folia z góry raczej odpada.-MichałPs.Proszę o wyłożenie kolejności warstw i prac w sposób "łopatologiczny" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jwak 03.01.2012 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2012 (edytowane) Panowie bez fajerwerków typu, panele na strychu. to jest skromna inwestycja. Ma być po prostu poprawnie ocieplone, tak aby nic nie zawilgotniało. Słyszałem opinię że powinienem pozostawić szpary między płytami nad wełną aby nie zawilgotniała w przyszłości, więc szczelna folia z góry raczej odpada. -Michał Ps.Proszę o wyłożenie kolejności warstw i prac w sposób "łopatologiczny" Witam Podobnie jak u Ciebie mam poddasze nie użytkowe w domu parterowym. Zamierzam zrobić jak kilku znajomych: 1.Folia budowlana na stropie teriva paroizolacyjna 300, ma zapobiegać ewentualnemu zawilgoceniu od strony części mieszkalnej materiału izolacyjnego, folia ta przymocowana będzie do murłaty i rozścielana na całości betonu wylanego na strop teriva. 2.Wełna 2 warstwy układana szczelnie na zakłady między legarami (ma maksymalnie ograniczać ucieczkę ciepła) 3.Paroizolacja na wełnie na warstwę ocieplenia, chodzi o to aby zapobiec osiadaniu kurzu i owadów w strukturze ocieplenia, zabezpiecza to ją przed opadaniem i zanieczyszczeniem przez co z latami traci swoją izolacyjność dodatkowo nie pyli poprzez ewentualne ruchy powietrza w obrębie nieużytkowego poddasza. 4.Płyty OSB mocowane do legarów Płyt nie będzie w odległości 1m w koło ściany kolankowej. Myślę że to najsensowniejsze rozwiązanie. Ucieczkę ciepła z dołu trzeba na maksa ograniczyć. Nie zostawiaj żadnych szpar między wełną Po co grzać nie użytkowe poddasze i zwiększać koszty ogrzewania? Wybierasz sam, każdy robi jak uważa. Edytowane 3 Stycznia 2012 przez jwak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qgiel 05.01.2012 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2012 Panowie bez fajerwerków typu, panele na strychu. to jest skromna inwestycja. Ma być po prostu poprawnie ocieplone, tak aby nic nie zawilgotniało. -Michał Ps.Proszę o wyłożenie kolejności warstw i prac w sposób "łopatologiczny" Nie znam aktualnych cen wełny i styropianu, ale wydaje się że twarda odmiana styropianu była by tańsza od twardej wełny na ten strych ? A jeśli strych ma równy strop, to i może obeszło by się od przekładki, chociaż to rozwiązanie jest pewniejsze, ale bardziej pracochłonne. Wilgoci nie musisz się obawiać. Zimą, w dobrze ogrzewanym domu jest jej tyle, że nie ma najmniejszych powodów do strachu, o ile jest chociaż minimalna wentylacja. Popieram kolegów, którzy sugerują, abyś rozważył styropian na strop. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 05.01.2012 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2012 ...chociaz ja wełnowiec jestem ale tu wyraźnie chce być styropian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts