majki 10.01.2012 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 Uf, to ulżyło mi. Mi się jedna trafiła, a koledze który brał co prawda tylko dwa komplety żadna. To mamy farta jednym słowem. Gdy mi następna padnie to dam znać. Może w podobnej cenie są lepsze, ale mi się nie udało takich znaleźć. Alternatywy nie było. Kupiłem teraz u siebie w Leroyu taki 3-pak żarówek. Świecone na razie sporadycznie, ale świecą ok, barwa fajna, więc dla mnie ok pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mateusz090 11.01.2012 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2012 Co do żarówek Kanluxa to dziwna sprawa bo to jest china ale kanlux sie ceni. jak sie rozmawia z przedstawicielami z tej firmy to oni mierzą sie z philipsem leną a to moim zdaniem po jakości dzieli ich przepasć. jakościowo lepszy od Kanluxa i znacznie tańszy jest też china ale w miarę jakościowo ok jest Kobi.Co do cen proszę zauważyć. Dobrze ze nie ma ekstremalnych warunków bo wtedy by znacznie szybciej skróciła się wytrzymałość tych ledów. ale proszę zauważyć cena leda 10zł a proszę później powiedzieć ile czasu państwo marnują na latanie z drabiną i koszt dojazdu do hipermarketu ze spalonym ledem.??? Fakt faktem ktoś powie że przy okazji. no dobrze taka opcja też może być. ale moim zdaniem jak kupić to coś sprawdzonego żeby nie marnować czasu na jeżdżenie. Pozdrawaim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 11.01.2012 09:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2012 No tak, tylko że gdy kupowałem osramowskie świetlówki 5W w ilości 15 sztuk na oswietlenie ogrodzenia to również jedną musiałem wymienić. Na moim przykładzie możnaby przyjąć, że te 5% produktu, niezaleznie czyjego, może być niesprawne. Możesz opisać co się dzieje takiego niedobrego z ledami przy wysokich lub mocno ujemnych temperaturach? Wiem, że ich skuteczność spada przy minusie, dla tego w ogrodzenie dałem świetlówki(te podobno również nie lubią minusów). Chociaż teraz żałuję, bo przy -5 nie zauważyłem, aby ledy nie świeciły swoją normalną mocą. Jeśli zdarzy nam się tej zimy jakies -10, -20, to będę miał okazję opisać tutaj wrażenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mateusz090 11.01.2012 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2012 wiesz odnośnie tych warunków jest tylko moje zdanie nigdzie tego nie czytałem. Po prostu moim zdaniem ledy bardzo słabej jakości jakimi są te z leroyu przy trudniejszych warunkach jakim są niskie temperatury będą wysiadać. ale to moja opinia tylko. mogę się mylić. ja wyszedłem z założenia słabej jakości produkt + trudne warunki = szybsza awaria.A powiedz ile czasu świeciły Ci te 5W świetlówki Osramowskie??? bo na pewno sporo czasu. Jesłi procentowo w przeciągu zakupu to owszem zgadza się bo może trafić się zawsze jakas wadliwa sztuka. Ale jesłi w przeciągu czasu użytkowania bo tak trzeba by było liczyć to moim zdaniem markowe produkty prześcigną chińskie produkty. ja mam w domu żarówki energooszczędne tylko philips i osram. zakupiłem je do domu jak tylko zatrudniłem się w hurtowni. obecnie przez 4 lata użytkowania spaliła się tylko 1 szt. a licząc ich było 10szt.NIe raz spotykałem się z opiniami ze żarówki energooszczędne są do kitu że są lipne że wcale nie wytrzymuja Swojej żywotności. Ale tą opinie najczesciej wydawali ludzie którzy kupowali takie najtańsze świetlówki z supermarketu. Bo wyznają zasadę 3xC cena czyni cuda. ale dzięki takim opiniom psuja markę świetlówek. ale temu są winni sami producenci któzy robią za grosze świetlówki bez żadnej kontroli nad jakością. To jest tylko moja opinia i mogą się Państwo ze mną niezgodzić. ale od tego jest forum że każdy może opinie wyrazic i dzięki temu utwierdzić się w Swoim przekonaniu lub dać wiarę innej tezie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 11.01.2012 16:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2012 Ta świetlówka od razu była padnięta, ale nie wiem czy błysnęła chociaż czy był już trup podczas montażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mateusz090 11.01.2012 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2012 może się zdarzyć że trafi się coś wadliwego. mogło być tak ze ktoś rozkładał na półkę w sklepie i mu upadła. A mogło być tak że nie udała sie osramowi heh... Nigdy nic nie wiadomo co mogło być tego przyczyną pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 11.01.2012 17:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2012 Akurat brałem cały karton, więc raczej fabryka, ale to mało istotne. Wracając do tych 20 ledowych żarówek GU10 to w Philipsie, Osramie, Radium lub nawet Kanluxie wydałbym majątek, a minimu dwa razy więcej w przypadku tego ostatniego producenta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 11.01.2012 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2012 Możesz opisać co się dzieje takiego niedobrego z ledami przy wysokich lub mocno ujemnych temperaturach? Ja a propos tej części : zeszłej zimy ( bo obecnie to jej nie mamy ) przy temperaturach nocą spokojnie po -15 C, w ogrodzeniu paliły sie oprawki ledowe Taxi w słupkach. Żadnej zauważalnej zmiany w barwie, czy jasności świecenia. No i przed wejściem w podbitce 2xGU10 LED - żadnych zmian. pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mateusz090 12.01.2012 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 Kanluxa to omijaj szerokim łukiem bo ceny wygórowane a jakość taka Sobie... zależy jak się trafi... Jak to się mówi biednego nie stać na badziewie... takie opinie często słyszałem od różnych osób kupujących jak i sprzedających. Powiedzmy że wydałeś teraz 100zł na ledy... a na Osrama byś wydał 200zł tylko różnica cenowa musi czegoś dotyczyć i na pewno znacznie szybciej spalą się te tańsze, a Osramy będą się działać prawidłowo. Więc po pewnym czasie idziesz 2 raz do sklepu i znowu wydajesz 100zł na tańszy materiał i teraz już cenowo wszystko się wyrównuje. mam tu na myśli że z leroy wytrzymają 2-3 przy duzym szczęściu lata a osramy spokojnie 2-3 razy dłużej. nie licząc iż np te ledy z leroyu na pudełku mają np 2,5W a w rzeczywistości mogą brać 3W. fakt faktem różnica 0,5W nie jest duża ale jakiś kilku złotowy koszt będzie. Skąd to wiem mam przykład po żarówkach energooszczędnych ponieważ w chińskich nigdy podana wartość poboru prądu sie nie zgadzała.A najczęściej przyczyną iż led ulega awarii jest awaria elektroniki w żarówce a nie samych ledów. opinie przedstawicieli handlowych. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 12.01.2012 18:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 Wiesz, ale gdy kalkuluję opłacalność nietanich LED-ów to przy tych droższych oszczędność może sie w ogóle nie pojawić. Musiałyby się palić takie żaróweczki więcej niż te 5-12 godzin na dobę. Ale często bogatego stać na takie ryzyko ; ). Przy cenie 10zł/szt za LED-a z Liroya czy z małej pobliskiej hurtowni mam zgryza czy nie wymieniać tych ogrodzeniowych świetlówek 6W. Wtedy nawet nie wiem co miałbym z nimi zrobić, a rachunki to w ogóle wzięłyby wtedy w łeb. Aha, no i nie widziałem w tej cenie żarówek z gwintem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mateusz090 12.01.2012 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 Ja u Siebie w domu nie mam ledów bo nie mam nigdzie oczek halogenowych. jakby ledy np Osramowskie wytrzymały z 10lat to oszczędność by sie zauważyło:) ogólnie wytrzymałość typowego ledu kształtuje się na 20 lat gdzieś to mi się o uszy obiło ale mogę się mylić... nie mam na myśli żarówki led tylko samą diodę. ale dioda i dioda też jest różnica. odnośnie żarówek w przystępniejszej cenie to są żarówki Kobi też imort chiny... ale jak w hurtowni sprzedawaliśmy je to w przeciagu 2 lat jak je mieliśmy to może z 5sz zwrotów. więc w przeciagu gwarancji jakoś specjalnie się nie psuły. później szef wprowadził jeszcze tańsze jakis Systemled ale z nimi były już większe problemy w przeciągu pół roku mojego stażu pracy to powiedzmy ze tak z 10szt to było zwrotu. Ale czasem odwiedzam byłą pracę to trzymaja ten system led bo jednak kazdy chce kupić jak najtaniej. nie będzie tańszego towaru to klient przyjdzie i powie "Panie a w castoramie są za pół darmo" albo był taki raz face kupował bezpieczniki topikowe. u nas w detalu były po 1złszt. to powiedział Panie a w simply/biedronka są za 0,50gr. i wyszedł i poszedł przez pół miasta do simply/biedronki czy jakis taki market. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
desmear 12.01.2012 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 (edytowane) (...) Powiedzmy że wydałeś teraz 100zł na ledy... a na Osrama byś wydał 200zł tylko różnica cenowa musi czegoś dotyczyć i na pewno znacznie szybciej spalą się te tańsze, (...) Oczywiście cena dotyczy kalkulacji zrobionej przez fachowców z marketingu. Cenę trzeba tak skalkulować, żeby klient był święcie przekonany, że ma lepsza jakość. Jak kupi tanio tak jak produkt noname, to jeszcze dojdzie do wniosku, że jakość jest podobna. jak zapłaci dużo więcej, wie, że ma lepsze. nawet jak mu się zepsuje, to oskarży zimę, oprawkę, elektrownię, ale broń Boże firmową żarówkę, bo była droga więc na pewno dobra. jestem święcie przekonany, że technika jest identyczna. Różnica może polegać na kontroli (w przypadku firmowych produktów) końcowego produktu w ten sposób, że całe partie wyrobu mają zbliżone parametry. W Wyrobach noname, różnice między kolejnymi egzemplarzami mogą być zauważalne. zaryzykuje nawet twierdzenie, że oba wyroby robione są w tej samej firmie na tej samej linii. Edytowane 12 Stycznia 2012 przez desmear Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 12.01.2012 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 Co do linii produkcyjnych to coś na ten temat wam mogę powiedzieć możne to nie jest o żarówkach ale ale o laptopach mam znajomego co pracuje w serwisie w którym naprawiają laptopy, powiedział mi taką ciekawostkę że na linii produkcyjnej w pewnym pięknym kraju produkują sobie płyty główne do laptopów firmy asus, na tej samej linii produkują również identyczne płyty, ale nazywają się już asrock, dla laika płyty wyglądają identyczne, jednak te nie markowe mają dużo gorsze podzespoły, przez co są bardzo awaryjne. To samo zapewne dotyczy żarówek ledowych, robią je pewnie na tych samych liniach co markowe, ale wkładają do nich gorszą elektronikę, która tak naprawdę jest najważniejszym elementem żarówki, bo bez niej ledy nie będą świeciły, producenci podają że dioda led ma żywotność 100 000 godzin jednak żarówka z tymi diodami wątpię czy wytrzyma choć połowę tego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 12.01.2012 21:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 A niech tam stracę. Niech będzie tylko 50 tysięcy godzin. 50000h/8h średnia z doby = 6250 wieczorów/nocy/ / 365 dni roku = 17,123 lata pracy. Zakładając oczywiście bezawaryjne działanie. Dla mnie OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 12.01.2012 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 To włącz jedną na stałe zobaczymy ile będzie świeciła zobaczymy czy to co piszą o ich żywotności jest prawdą za 10 lat dasz znać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 12.01.2012 21:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 Nie, wolę jednak poczekać, aż w normalnym trybie padną. Tym bardziej, ze siedzą po dwie na lampę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts