Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wylewanie posadzek w grudniu

malux20

Recommended Posts

najpierw przeleciałem forum -nie mogę tego znależć

w środę 14 grudnia skończą mi układanie ogrzewania.

mam ocieplone ściany , brak ocieplenia stropu , jakby coś to pomogło założe podbitkę.

pytanie mam takie czy są jakieś środki do betonu umożliwiające wylanie przy takich temperaturach?

dom buduję na ogrodzie obecnego domu -mam go na oku, założony alarm.

nie mam jakiejś mocnej presji czasowej poczekać do wiosny?

Miałem ten sam dylemat bo wykonawca instalacji zaleciał w ... i mnie przytrzymał do listopada. Stwierdziłem, że przeniosę prace na wiosnę. Dom nie ocieplony i bez stropów pod dachem a co za tym idzie wiatr hula jak chce. Posadzki wylewane z kreta są dość gęste i mają stosunkowo mało wody, jednak beton to beton, potrzebuje kilku dni w rozsądnej temperaturze, powiedzmy >5, a teraz raczej ciężko jest to zagwarantować. A zmrożenie świeżej wylewki chyba nie będzie zbyt fajne. Ja czekam do wiosny z instalacjami (coby przez zimę nie znalazły nowego właściciela nie przykryte betonem)

cały czas wylewamy posadzki cały grudzień laliśmy i jest ok tylko trzeba stosować plastyfikator do -8C , tem na dworze jest dobra nic nie bedzie się dziać, nie ma narazie mrozów ale przy minusowych temp. w dzien i nocy nie powinno wylewać się posadzec beton musi się zagrzać, do dnia dzisiejszego temp. jest dobra musisz opserwować jaka jest pogoda i dobrze zastosować jest cement 1 o tej porze roku

Śmiało możesz wylewać nawet w mrozy, stosuje się powszechnie dodatki do betonu do - 10 st.C , do tego wylewki wewnątrz budynku nie boją się tak bardzo mrozu, jest tu zawsze trochę cieplej......

Nie ma bata, żeby to się kupy trzymało i się nie łuszczyło. Nie leje się posadzek w ujemnych temperaturach i już. Ja stosuję Polarbet, który jest bodaj do -8st.C ale ja go stosuję od +5 do 0 st.C + podgrzewam wodę zarobową w beczce. Co Ci z ocieplonego budynku jak pompujesz do niego towar z zewnątrz, który jest w ujemnej temperaturze, nie zwiąże tak jak powinien, powtórzę się, nie ma bata. Bloki w zimie leje się tak, że ty wraz z maszyną i towarem jesteś zamknięty w garażu podziemnym gdzie panuje zawsze dodatnia temp. i pompujesz do takowych pomieszczeń.

Nie ma bata, żeby to się kupy trzymało i się nie łuszczyło. Nie leje się posadzek w ujemnych temperaturach i już. Ja stosuję Polarbet, który jest bodaj do -8st.C ale ja go stosuję od +5 do 0 st.C + podgrzewam wodę zarobową w beczce. Co Ci z ocieplonego budynku jak pompujesz do niego towar z zewnątrz, który jest w ujemnej temperaturze, nie zwiąże tak jak powinien, powtórzę się, nie ma bata. Bloki w zimie leje się tak, że ty wraz z maszyną i towarem jesteś zamknięty w garażu podziemnym gdzie panuje zawsze dodatnia temp. i pompujesz do takowych pomieszczeń.

Robisz bardzo dobrze, ale po to wymyślono dodatki do betonu -8 czy -10 aby było można było lać beton poniżej zera, należy pamiętać również o tym,aby przestrzegać ogólnych zasad postępowania w warunkach zimowych, mówią o tym precyzyjnie PN, wtedy nie ma żadnego problemu, pozostaje tylko kwestia rozsądku i wiedzy firmy wykonawczej a z tym,bywa różnie...........:)

tak jak wyżej napisałem : "nie ma narazie mrozów ale przy minusowych temp. w dzien i nocy nie powinno wylewać się posadzec beton musi się zagrzać, do dnia dzisiejszego temp. jest dobra musisz opserwować jaka jest pogoda i dobrze zastosować jest cement 1 o tej porze roku" 90 %bloków nie ma garaży w piwnicy zimą jak jest mróz nikt nie przywiezie sypkiego piasku nawet nie płuką w mrozy więc nie da się robić gdy jest mróz w dzień a w nocy jeszcze większy, kolego maszyny w mrozy trzeba posprawdzać przygotować na nowy sezon i busy... posadzkarze zimą jadą na wakacje..

wczoraj posadzkarzy odesłałem z budowy.

po świętach będą z 3 dni plus 5-7

bez mrozów w nocy ale po 3-4 dniach od wylania będą z -4 w nocy wystarczy te 3 dni

czy olać to wszystko irobić na wiosnę

Aby mieć pewność, musisz załatwić sobie gwarancję na zgodność prognozy pogody jest póżniejszym stanem faktycznym. W przeciwnym razie dużo ryzykujesz. W póżniejszym okresie zimy weż pod uwagę wyziębienie zarówno budynku jak i kruszywa. Pozdrawiam

no to jutro robią mi posadzkę

czy przy minusowych temp rozłożyć styropian na niego

po ilu dniach te minusowe temp będą mniej grożne?

mam do posadzek środek firmy jurga do minus 8 co to daję /

Przykrycie świeżej wylewki styropianem w trudnych warunkach temperaturowych to dobry pomysł. Zostaw go na czas związania betonu ok. 4 tygodni, będzie bezpiecniej. Beton wiążąc wydziela ciepło, w tej sytuacji styropian pozwoli zachować dodatnią temperaturę masy wylewki. Srodka, o którym piszesz nie znam, ale skoro ma takie przeznaczenie to go zastosuj. Pozdrawiam.

no to posadzka zrobiona

w nocy i dziś temperatura to 10 stopni.

przez 3-4 dni ma być w okolicach 4-6 na plusie .

rozumiem że przez te dni nie rozkładać styropianu .

./? dopiero przy minusach

Ważne aby wewnątrz nie było za sucho. Możesz przykryć podkład folią i włączyc nagrzewnicę na b. lekkie grzanie tak aby utrzymac temp. 10-14C i wilgotnośc 70%. Jaki masz wewnątrz klimat?

styro mi trochę zostało[mam 2 paczki 1 cm]

jeśli chodzi o klimat - hm- może ściany z silki utrzymają odpowiednią wilgotność aha nie mam stropu jeszcze , jest membrana i dachówka .

pod oknami zostawiłem szczeliny , boki okien są obłożone folią paroprzepuszczalną .

krytyczny będzie sylwester kiedy ma sie pokazać -2 -4 w nocy a tak do 13 stycznia pogoda 6-8 na plusie