malux20 11.12.2011 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2011 najpierw przeleciałem forum -nie mogę tego znależć w środę 14 grudnia skończą mi układanie ogrzewania.mam ocieplone ściany , brak ocieplenia stropu , jakby coś to pomogło założe podbitkę.pytanie mam takie czy są jakieś środki do betonu umożliwiające wylanie przy takich temperaturach?dom buduję na ogrodzie obecnego domu -mam go na oku, założony alarm.nie mam jakiejś mocnej presji czasowej poczekać do wiosny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 14.12.2011 07:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2011 podbiję tematma ktos jakieś doświadczenie z wylewaniem posadzek o tej porze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Smakor 15.12.2011 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2011 Miałem ten sam dylemat bo wykonawca instalacji zaleciał w ... i mnie przytrzymał do listopada. Stwierdziłem, że przeniosę prace na wiosnę. Dom nie ocieplony i bez stropów pod dachem a co za tym idzie wiatr hula jak chce. Posadzki wylewane z kreta są dość gęste i mają stosunkowo mało wody, jednak beton to beton, potrzebuje kilku dni w rozsądnej temperaturze, powiedzmy >5, a teraz raczej ciężko jest to zagwarantować. A zmrożenie świeżej wylewki chyba nie będzie zbyt fajne. Ja czekam do wiosny z instalacjami (coby przez zimę nie znalazły nowego właściciela nie przykryte betonem) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz860910 18.12.2011 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2011 cały czas wylewamy posadzki cały grudzień laliśmy i jest ok tylko trzeba stosować plastyfikator do -8C , tem na dworze jest dobra nic nie bedzie się dziać, nie ma narazie mrozów ale przy minusowych temp. w dzien i nocy nie powinno wylewać się posadzec beton musi się zagrzać, do dnia dzisiejszego temp. jest dobra musisz opserwować jaka jest pogoda i dobrze zastosować jest cement 1 o tej porze roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 18.12.2011 11:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2011 no ja będę robił przed wigilią bo do końca roku ma być ciepło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lais 18.12.2011 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2011 Śmiało możesz wylewać nawet w mrozy, stosuje się powszechnie dodatki do betonu do - 10 st.C , do tego wylewki wewnątrz budynku nie boją się tak bardzo mrozu, jest tu zawsze trochę cieplej...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BMS 20.12.2011 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2011 Śmiało możesz wylewać nawet w mrozy, stosuje się powszechnie dodatki do betonu do - 10 st.C , do tego wylewki wewnątrz budynku nie boją się tak bardzo mrozu, jest tu zawsze trochę cieplej...... Nie ma bata, żeby to się kupy trzymało i się nie łuszczyło. Nie leje się posadzek w ujemnych temperaturach i już. Ja stosuję Polarbet, który jest bodaj do -8st.C ale ja go stosuję od +5 do 0 st.C + podgrzewam wodę zarobową w beczce. Co Ci z ocieplonego budynku jak pompujesz do niego towar z zewnątrz, który jest w ujemnej temperaturze, nie zwiąże tak jak powinien, powtórzę się, nie ma bata. Bloki w zimie leje się tak, że ty wraz z maszyną i towarem jesteś zamknięty w garażu podziemnym gdzie panuje zawsze dodatnia temp. i pompujesz do takowych pomieszczeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lais 21.12.2011 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2011 Nie ma bata, żeby to się kupy trzymało i się nie łuszczyło. Nie leje się posadzek w ujemnych temperaturach i już. Ja stosuję Polarbet, który jest bodaj do -8st.C ale ja go stosuję od +5 do 0 st.C + podgrzewam wodę zarobową w beczce. Co Ci z ocieplonego budynku jak pompujesz do niego towar z zewnątrz, który jest w ujemnej temperaturze, nie zwiąże tak jak powinien, powtórzę się, nie ma bata. Bloki w zimie leje się tak, że ty wraz z maszyną i towarem jesteś zamknięty w garażu podziemnym gdzie panuje zawsze dodatnia temp. i pompujesz do takowych pomieszczeń. Robisz bardzo dobrze, ale po to wymyślono dodatki do betonu -8 czy -10 aby było można było lać beton poniżej zera, należy pamiętać również o tym,aby przestrzegać ogólnych zasad postępowania w warunkach zimowych, mówią o tym precyzyjnie PN, wtedy nie ma żadnego problemu, pozostaje tylko kwestia rozsądku i wiedzy firmy wykonawczej a z tym,bywa różnie........... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz860910 22.12.2011 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 Nie ma bata, żeby to się kupy trzymało i się nie łuszczyło. Nie leje się posadzek w ujemnych temperaturach i już. Ja stosuję Polarbet, który jest bodaj do -8st.C ale ja go stosuję od +5 do 0 st.C + podgrzewam wodę zarobową w beczce. Co Ci z ocieplonego budynku jak pompujesz do niego towar z zewnątrz, który jest w ujemnej temperaturze, nie zwiąże tak jak powinien, powtórzę się, nie ma bata. Bloki w zimie leje się tak, że ty wraz z maszyną i towarem jesteś zamknięty w garażu podziemnym gdzie panuje zawsze dodatnia temp. i pompujesz do takowych pomieszczeń. tak jak wyżej napisałem : "nie ma narazie mrozów ale przy minusowych temp. w dzien i nocy nie powinno wylewać się posadzec beton musi się zagrzać, do dnia dzisiejszego temp. jest dobra musisz opserwować jaka jest pogoda i dobrze zastosować jest cement 1 o tej porze roku" 90 %bloków nie ma garaży w piwnicy zimą jak jest mróz nikt nie przywiezie sypkiego piasku nawet nie płuką w mrozy więc nie da się robić gdy jest mróz w dzień a w nocy jeszcze większy, kolego maszyny w mrozy trzeba posprawdzać przygotować na nowy sezon i busy... posadzkarze zimą jadą na wakacje.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 23.12.2011 08:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2011 wczoraj posadzkarzy odesłałem z budowy.po świętach będą z 3 dni plus 5-7bez mrozów w nocy ale po 3-4 dniach od wylania będą z -4 w nocy wystarczy te 3 dni czy olać to wszystko irobić na wiosnę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 23.12.2011 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2011 wczoraj posadzkarzy odesłałem z budowy. po świętach będą z 3 dni plus 5-7 bez mrozów w nocy ale po 3-4 dniach od wylania będą z -4 w nocy wystarczy te 3 dni czy olać to wszystko irobić na wiosnę Aby mieć pewność, musisz załatwić sobie gwarancję na zgodność prognozy pogody jest póżniejszym stanem faktycznym. W przeciwnym razie dużo ryzykujesz. W póżniejszym okresie zimy weż pod uwagę wyziębienie zarówno budynku jak i kruszywa. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 23.12.2011 21:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2011 dziękuje za odpowiedz to znaczy że mam poczekać wiosnyczy też kilka dni plusu wykorzystać mam w pogotowiu nagrzewnicę olejowąna noc rozkładałbym na niego stryro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 26.12.2011 18:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2011 no to jutro robią mi posadzkęczy przy minusowych temp rozłożyć styropian na niegopo ilu dniach te minusowe temp będą mniej grożne?mam do posadzek środek firmy jurga do minus 8 co to daję / Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 26.12.2011 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2011 no to jutro robią mi posadzkę czy przy minusowych temp rozłożyć styropian na niego po ilu dniach te minusowe temp będą mniej grożne? mam do posadzek środek firmy jurga do minus 8 co to daję / Przykrycie świeżej wylewki styropianem w trudnych warunkach temperaturowych to dobry pomysł. Zostaw go na czas związania betonu ok. 4 tygodni, będzie bezpiecniej. Beton wiążąc wydziela ciepło, w tej sytuacji styropian pozwoli zachować dodatnią temperaturę masy wylewki. Srodka, o którym piszesz nie znam, ale skoro ma takie przeznaczenie to go zastosuj. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 27.12.2011 17:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2011 no to posadzka zrobionaw nocy i dziś temperatura to 10 stopni.przez 3-4 dni ma być w okolicach 4-6 na plusie .rozumiem że przez te dni nie rozkładać styropianu ../? dopiero przy minusach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz860910 27.12.2011 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2011 nie przykrywaj na razie jeżeli przez tydzień nie będzie mrozów nic się nie stanie posadzce i nie naciągaj się na koszty z przykrywaniem tego styropianem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 27.12.2011 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2011 no to posadzka zrobiona w nocy i dziś temperatura to 10 stopni. przez 3-4 dni ma być w okolicach 4-6 na plusie . rozumiem że przez te dni nie rozkładać styropianu . ./? dopiero przy minusach Ważne aby wewnątrz nie było za sucho. Możesz przykryć podkład folią i włączyc nagrzewnicę na b. lekkie grzanie tak aby utrzymac temp. 10-14C i wilgotnośc 70%. Jaki masz wewnątrz klimat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 28.12.2011 07:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2011 styro mi trochę zostało[mam 2 paczki 1 cm]jeśli chodzi o klimat - hm- może ściany z silki utrzymają odpowiednią wilgotność aha nie mam stropu jeszcze , jest membrana i dachówka .pod oknami zostawiłem szczeliny , boki okien są obłożone folią paroprzepuszczalną .krytyczny będzie sylwester kiedy ma sie pokazać -2 -4 w nocy a tak do 13 stycznia pogoda 6-8 na plusie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 03.01.2012 11:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2012 znowu kolejne dnii z 10 na plusie.oby tak dalej chłopaki od posadzek namawiali mnie na tynki ale z tym poczekam na wiosne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz860910 08.01.2012 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2012 tynkównie robi się o tej porze widziałem na wiosne tynki robione zimą z ścian odchodziły płaty tynku, mrozy napewno przyjdą z tynkami lepiej zaczekać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts