Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziwna sprawa z tynkiem wewnętrznym CW Knauf

Recommended Posts

Zrobili mi majstry takie tynki i są bardzo miękkie - jakby sam piasek. Opuszkiem palca można wytrzeć dziurę. Hydraulik (dopiero teraz robi) szuka sobie przewodów elektrycznych gwoździem - kilka ryśnięć i przeciera tynk do gołej ściany. Tynk to Cover Slow, z agregatu. I co dziwne - tam gdzie ściany na gładko, tam miękki. Ale miejscami - czasem w jednym pokoju są różne ściany - jest dosyć twardy, tylko że wtedy ściany niedotarte, jakby na ostro zrobione.

I to bo miękkie bardzo pęka i wykrusza się przy oknach (mimo że mam te listwy dylatacyjne). Przy gniazdkach też pęka, ale to pewnie wina tego, że jak tynkarze oprawiali, to na jeden raz zarzucili tynkiem (już kilka puszek wyrwałem przy próbie odizolowania przewodów - złapałem za przewód żeby wyjąć go z puszki i wylazł z puszką).

W sumie to myślałem że tynk CW będzie twardy, a jest tylko w niektórych miejscach - czy to normalne??? Ci co go przedkładają nad gips mają inny CW niż ja czy gips jest jeszcze bardziej miękki?

PS Tynkarze kazali zagruntować - nie gruntowałem, bo dopiero teraz wysechł - poza tym jak pisałem: nie wszędzie jest taki miękki

Materiały cementowo-wapienne workowane lekkie mają to do siebie, że nie są za twarde.Mają w sobie więcej wapna aby były plastyczne i łatwiej się je obrabiało oraz mniejsze kruszywo aby były gładsze.Mniejsza ilość cementu powoduje, że tynk taki jest dosyć miękki.Wykonawca powinien Cię o tym poinformować i zaproponować tynk c-w workowany ciężki np baumit mpi 25

Ale nie martw się przecież i tak musisz szpachlować tynki c-w więc dobrze je zagruntuj co na pewno wzmocni powierzchnię i po dwukrotnym nałożeniu gładzi będzie ok.

Jeśli chodzi o twoje pytanie dotyczące tynków gipsowych to są już dostępne na rynku materiały które są tak samo twarde jak tynki c-w.(te ciężkie)

Edytowane przez Radosław Krasowski

Radowsławie, dlaczego twierdzisz, że MUSI dawac gładż?? Ja nie daję i uwazam, zresztą nie tylko ja, że takie tynki, jakie mam zrobione, są super. Bez zadnego wygładzania.

Mi wygląd takiego tynku również się podoba,szczególnie tego z mniejszym kruszywem,ale trzeba wziąć pod uwagę fakt, że po tynkach będą robione wylewki, następnie osadzane parapety, ocieplenie poddasza i zabudowa karton gipsowa itp. a wszystkie te prace spowodują pojawienie się na ścianach wielu uszkodzeń i jest to normalne bo zawsze gdzieś ktoś przypadkiem zahaczy o ścianę profilem lub jakimś narzędziem i jak wtedy zarobisz takie dziury?przecież jeśli zatrzesz to tynkiem c-w to od razu będzie widać różnicę i pogrubienie,jeśli tynkiem gipsowym to faktura ściany będzie już inna w tych miejscach.Dla tego myślałem, że tynk będzie szpachlowany tym bardziej jeśli jest taki słaby jak napisał cte.

No dobra - w najlepszym razie farba wyrówna placki - a czy grunt i farba wzmocnią tynk? Czy mi z tego szajsu płytki w łazience nie pospadają? Ja się upierałem nad (dosyć brzydkim) CW bo chciałem mieć tynk trwały - a mam na ścianie piasek za 20 tysięcy... Bo mi się wydawało, że taniej może być gorzej :(

PS A co z tymi rysami wokół okien? Wziąć gwoździa, pogłębić i czymś elastycznym uzupełnić? Powtórzę - dałem listwy żeby nie było pęknięć za rok-dwa (jak mam w blokach) a są po półtora miesiąca...

Mam tynk cw i nie przyszło by mi do głowy kłaść na to gładź. Gdybym chciała mieć gładź to zrobiłabym gipsowe. Zależało mi właśnie na fakturze c-w. Przetarcie pacą styropianową (żeby zdjąć piasek) , farba gruntująca i na to farba. I tyle. CW nie powinny być tak miękkie. Myślę, że ktoś tu coś zakombinował.

No dobra - w najlepszym razie farba wyrówna placki - a czy grunt i farba wzmocnią tynk? Czy mi z tego szajsu płytki w łazience nie pospadają? Ja się upierałem nad (dosyć brzydkim) CW bo chciałem mieć tynk trwały - a mam na ścianie piasek za 20 tysięcy... Bo mi się wydawało, że taniej może być gorzej :(

PS A co z tymi rysami wokół okien? Wziąć gwoździa, pogłębić i czymś elastycznym uzupełnić? Powtórzę - dałem listwy żeby nie było pęknięć za rok-dwa (jak mam w blokach) a są po półtora miesiąca...

Zażądaj od wykonawcy aby zorganizował spotkanie z przedstawicielem firmy Knauf i niech się wypowie na temat tynków.Dobrze by było gdybyś miał jeszcze na budowie worek po zaprawie z datą produkcji.Być może było coś nie tak z materiałem.

Mi wygląd takiego tynku również się podoba,szczególnie tego z mniejszym kruszywem,ale trzeba wziąć pod uwagę fakt, że po tynkach będą robione wylewki, następnie osadzane parapety, ocieplenie poddasza i zabudowa karton gipsowa itp. a wszystkie te prace spowodują pojawienie się na ścianach wielu uszkodzeń i jest to normalne bo zawsze gdzieś ktoś przypadkiem zahaczy o ścianę profilem lub jakimś narzędziem i jak wtedy zarobisz takie dziury?przecież jeśli zatrzesz to tynkiem c-w to od razu będzie widać różnicę i pogrubienie,jeśli tynkiem gipsowym to faktura ściany będzie już inna w tych miejscach.Dla tego myślałem, że tynk będzie szpachlowany tym bardziej jeśli jest taki słaby jak napisał cte.

Radku (o ile mogę się tak zwracać), u nas w czwartek na jeden dzionek wpadła ekipa, która robiła nam tynki. Obsadzili parapety i obrobili tak, ze po wyschnieciu praktycznie nic nie widać. Wszystkie ścianki z płyt gipsowych zaciagnęli gruntem z dodatkiem kwarcu, a następnie delikatna przecierka tym samym materiałem, którym robili tynki. Zatarli również w kilku miejscach uszkodzenia. Wszystko zrobione zajebiście. Na to przyjdzie grunt, biała farba, a nastepnie kolor, ewentualnie czasem tapeta. Jestem pewnien, ze śladu róznicy nie będzie widać.

Radku (o ile mogę się tak zwracać), u nas w czwartek na jeden dzionek wpadła ekipa, która robiła nam tynki. Obsadzili parapety i obrobili tak, ze po wyschnieciu praktycznie nic nie widać. Wszystkie ścianki z płyt gipsowych zaciagnęli gruntem z dodatkiem kwarcu, a następnie delikatna przecierka tym samym materiałem, którym robili tynki. Zatarli również w kilku miejscach uszkodzenia. Wszystko zrobione zajebiście. Na to przyjdzie grunt, biała farba, a nastepnie kolor, ewentualnie czasem tapeta. Jestem pewnien, ze śladu róznicy nie będzie widać.

Oczywiście możesz się tak zwracać:)

Bardzo się cieszę, że trafiłeś na tak dobrą ekipę i jesteś zadowolony z efektu ich pracy.Mógłbym co prawda znowu wdawać się w dyskusję, że na przykład powierzchnia po zagruntowaniu powinna swoje odstać i może być tynkowana dopiero na drugi dzień nie wspominając o nakładaniu tynku c-w na płyty k-g, ale nie będę:D

Pozdrawiam.

To jeszcze ja...

Dzwoniłem do tynkarzy (są z daleka, jechać nie ma jak a oni się nie garną wcale dojechać do mnie) i stwierdzili że:

- tynki słabe bo z agregatu CW są i tak słabe - mocne są te nakładane ręcznie (tego akurat nie wiedziałem a oni zapomnieli powiedzieć jak się upierałem, ze nie chcę gipsowych bo chcę mocne)

- miejsca gdzie tynk wyszedł twardszy "może się różnią grubością"

- tam gdzie pęka przy oknach to sobie mam "zagruntować dobrze i więcej farby położyć"

- tynk który się da rzeźbić palcem będzie mocniejszy po dwukrotnym zagruntowaniu knaufem goldband

- grunt mogę rzucić teraz, mogę na wiosnę

I się zapytam - czy oni ściemniają czy też jest jeszcze szansa, że się ten tynk całkiem nie posypie z czasem :(

I czy przy obecnych przymrozkach (tynki już raczej doschły, tyle że hydraulik baaardzo z doskoku coś rzeźbi i dotąd nie gruntowałem) grunt jeszcze bardziej nie zaszkodzi - w znaczeniu czy tynki nie dostaną wody i nie popękają od mrozu? Dom jest nieocieplony, nieogrzewany, bez wylewek, bez drzwi i bramy garażowej (dechami zabiłem) i boję się że temperatura w środku będzie spadała poniżej zera.

To jeszcze ja...

Dzwoniłem do tynkarzy (są z daleka, jechać nie ma jak a oni się nie garną wcale dojechać do mnie) i stwierdzili że:

- tynki słabe bo z agregatu CW są i tak słabe - mocne są te nakładane ręcznie (tego akurat nie wiedziałem a oni zapomnieli powiedzieć jak się upierałem, ze nie chcę gipsowych bo chcę mocne)

- miejsca gdzie tynk wyszedł twardszy "może się różnią grubością"

- tam gdzie pęka przy oknach to sobie mam "zagruntować dobrze i więcej farby położyć"

- tynk który się da rzeźbić palcem będzie mocniejszy po dwukrotnym zagruntowaniu knaufem goldband

- grunt mogę rzucić teraz, mogę na wiosnę

I się zapytam - czy oni ściemniają czy też jest jeszcze szansa, że się ten tynk całkiem nie posypie z czasem :(

I czy przy obecnych przymrozkach (tynki już raczej doschły, tyle że hydraulik baaardzo z doskoku coś rzeźbi i dotąd nie gruntowałem) grunt jeszcze bardziej nie zaszkodzi - w znaczeniu czy tynki nie dostaną wody i nie popękają od mrozu? Dom jest nieocieplony, nieogrzewany, bez wylewek, bez drzwi i bramy garażowej (dechami zabiłem) i boję się że temperatura w środku będzie spadała poniżej zera.

Ale bzdury gadają...gdyby użyli odpowiedniego materiału z worka to byłby tak samo twardy jak ten nakładany ręcznie...

Bez obejrzenia całości niestety nie jestem w stanie Ci doradzić co z tym zrobić.

Knauf goldband nie służy do gruntowania...

Na stronie Knaufa znajdź numer telefonu doradcy technicznego z twojego regionu.Bez problemu przyjedzie i doradzi.

Ale bzdury gadają...gdyby użyli odpowiedniego materiału z worka to byłby tak samo twardy jak ten nakładany ręcznie...

Używali Cover in Slow

Knauf goldband nie służy do gruntowania...

No w sumie tu nie ma:

http://www.knauf.pl/knaufweb/nasza-oferta/produkty/srodki-gruntujace

A tu napisali, że jest???

http://www.knauf-bauprodukte.pl/index.php?option=com_wrapper&Itemid=740

http://www.knauf-bauprodukte.pl/index.php?option=com_wrapper&Itemid=741

czemu te Knaufy są dwa???

Na stronie Knaufa znajdź numer telefonu doradcy technicznego z twojego regionu.Bez problemu przyjedzie i doradzi.

Poszukam, zadzwonię, chociaż nadziei sobie nie robię :(

Używali Cover in Slow

No w sumie tu nie ma:

http://www.knauf.pl/knaufweb/nasza-oferta/produkty/srodki-gruntujace

A tu napisali, że jest???

http://www.knauf-bauprodukte.pl/index.php?option=com_wrapper&Itemid=740

http://www.knauf-bauprodukte.pl/index.php?option=com_wrapper&Itemid=741

czemu te Knaufy są dwa???

Poszukam, zadzwonię, chociaż nadziei sobie nie robię :(

Sam knauf goldband to tynk gipsowy do nakładania ręcznego.

Produkty które podałeś są ok ale wydaje mi się, że lepszy będzie ten:

http://www.knauf-bauprodukte.pl/index.php?option=com_wrapper&Itemid=668

Jeśli dodzwonisz się do przedstawiciela to przyjedzie na 100%, po prostu musi bo to on odpowiada za ten materiał.

Na pewno podpowie również jakim gruntem wzmocnić tynk.