Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaka moc grzejników elektrycznych w domu mocno energoszczędnym???

mar1982kaz

Recommended Posts

Witam wszystkich. planuję cały dom ogrzewać prądem.

Mam pewien problem - niedługo ruszam z elektryką w moim domku i nie wiem jakie przewody i jakiej mocy grzejniki elektryczne zamontować w pokojach. Nie mam jeszcze OZC i nie potrafię tego wyliczyć samemu, a zaraz wchodzi mi elektryk. CZY mógłby mi ktoś podpowiedzieć jakie jest zapotrzebowanie na ciepło na metr kw. w moim domu? oto link do projektu - http://www.extradom.pl/projekt-domu-frutilla-SLO1004

Podaje parametry i grubości ocieplenia poszczególnych przegród

ściany - megamax p+w plus 20cm szarego styropianu (031), kładzonego w dwóch warstwach na mijankę

fundamenty 15cm xps

dach - pianka PUR zamknietokomórkowa (022) 25cm grubości

podłoga 20 cm styropianu (036)

okna schucco corona si82 z pakietem trzyszybowym współczynnik dla calego okna to 085

rekuperator brink renowent hr

ocieplone balkony od góry 5cm, od dołu 10cm styro

Pozdrawiam wszystkich i dziękuje za podpowiedzi

Edytowane przez mar1982kaz

Zgadza się będzie kilka obwodów, Tylko że podejrzewam że do każdego obwodu będą podłączone 2-3 grzejniki i dlatego chcialem wiedzieć jakie jest zapotrzebowanie ciepła na m2 bo nie wiem czy pod niektóre obwody kabel 2,5mm wystarczy.

Może ktos ma ogrzewanie elektryczne w domu ale nie akumulacyjne (w wylewce, podlodze), tylko zwykłymi grzejnikami elektrycznymi,

Edytowane przez mar1982kaz

Obwodów rób koleko kilkanaście a nie kilka:) Każdy grzejnik osobny obwód. Zapotrzebowanie domu akurat ma tu mniejsze znaczenie. Wystarczy, że załączą się 3 grzejniki po 2 kw a to już za dużo na taki kabel. Kolejny przedział to zdaje się 4.00mm2. Ale to bez sęsu dawać dużo droższy kabel, żeby wieszać 3 grzejniki. Może wpadnie tu jakiś elektryk i potwierdzi, że jeden grzejnik jeden obwód 2,5mm2

ozc takiego domu będzie bliskie pasywniakowi i tu troszkę przekombinowałeś bo trudno będzie ci znaleźć grzejniki o tak małej mocy, wejdź najlepiej na temat o ozc tam może siedzieć ktoś kto lubi to liczyć bo z tego co napisałeś to za mało danych tam wpisuje się strefy klimatyczne itp, a instalacje pociąg pod najmniejsze grzejniki wystarczy kilka obwodów bo za często nie będzie to pracowało zabezpieczanie każdego grzejnika osobno to marnotrawstwo kabla i bezpieczników za małe moce, czy kolega piotrmak zabezpieczone ma każde gniazdko osobnym bezpiecznikiem

Skoro chcesz grzać prądem to pewnie będziesz to robił w drugiej taryfie a wówczas pomimo małego zapotrzebowania potrzeba piecy akumulacyjnych np DuoHeaty, z których każdy ma moc co najmniej 1.5 kW. Wniosek jeden każdy grzejnik na osobnym kablu 2.5mm^2 z osobnym zabezpieczeniem.

ale ja wcale nie chcę grzać w drugiej taryfie!! bo po co?? niby taniej, ale i o wiele cieplej w domu w godzinach w których lubię kiedy jest chłodniej (noc) bo tańsza taryfa działa głównie w nocy.

Gdyby mój dom miał zapotrzebowanie na ciepło 50kwh na m2 rocznie to 120m2 * 50kwh = 6000kwh czyli okolo 3000zł rocznie i biorąc pod uwagę że od czasu do czasu będę przepalał w kominku z DGP może wyjść sporo mniej niż te 3000zl, a to jest kwota jak dla mnie do zaakceptowania.

Skoro chcesz grzać prądem to pewnie będziesz to robił w drugiej taryfie a wówczas pomimo małego zapotrzebowania potrzeba piecy akumulacyjnych np DuoHeaty, z których każdy ma moc co najmniej 1.5 kW. Wniosek jeden każdy grzejnik na osobnym kablu 2.5mm^2 z osobnym zabezpieczeniem.

Tak i dom wygląda jak klatka Faradaya, a żeby zadzwonić z komórki trzeba wyjść na zewnątrz ... ;)

Dla przewodów w izolacji PCV (czyli najczęściej stosowanych) prąd ciągły dla 1,5 mm2 wynosi 14,5A, a dla 2,5mm2 19,5A przeliczając to na moc odpowiednio 14,5A*230V=3335W i 19,5A*230V=4485W. Więc na jednym kablu 2,5mm2 możesz spokojnie podłączyć obciążenie o wielkości 4,5KW.

Jako ciekawostkę podam że w starszych normach (z lat 80-tych) prąd dla 1,5 mm2 wynosił 25 A oraz 34 A dla 2,5 mm2 ...

ozc takiego domu będzie bliskie pasywniakowi i tu troszkę przekombinowałeś bo trudno będzie ci znaleźć grzejniki o tak małej mocy, wejdź najlepiej na temat o ozc tam może siedzieć ktoś kto lubi to liczyć bo z tego co napisałeś to za mało danych tam wpisuje się strefy klimatyczne itp, a instalacje pociąg pod najmniejsze grzejniki wystarczy kilka obwodów bo za często nie będzie to pracowało zabezpieczanie każdego grzejnika osobno to marnotrawstwo kabla i bezpieczników za małe moce, czy kolega piotrmak zabezpieczone ma każde gniazdko osobnym bezpiecznikiem

Tak, osobny obwód na pralkę, zmywarkę, łazienkę. Gniazda 2 do 3 na jednym obwodzie. Tylko że ja na tych gniazdach raczej nie włączam grzejników:)

Znam dom kupiony w stanie surowym lekko wykończonym na 4 zabezpieczeniach. Przewody od gniazdka do gniazdka. Tak też można zaoszczędzić na przewodach:) Sposobów na oszczędną budowę jest więcej:)

Edytowane przez piotrmak

Tak, osobny obwód na pralkę, zmywarkę, łazienkę. Gniazda 2 do 3 na jednym obwodzie. Tylko że ja na tych gniazdach raczej nie włączam grzejników:)

Znam dom kupiony w stanie surowym lekko wykończonym na 4 zabezpieczeniach. Przewody od gniazdka do gniazdka. Tak też można zaoszczędzić na przewodach:) Sposobów na oszczędną budowę jest więcej:)

tyle obwodów to chyba lekkie przegięcie, powiedz jaki jest sens dawać jeden obwód pod 2 gniazda, albo osobny do pralki która ma (w zależności od modelu) moc od 1200 do 2000w

a o czymś takim jak obwody zamknięte (czyli ringi) słyszałeś, bo jak na eksperta elektrycznego to straszne bzdury piszesz może jeszcze każde gniazdko na osobnym bezpieczniku?

Witam

Tak jak pisał kolega powyżej przekrój przewodu dobiera się na podstawie obciążenia, które będzie na końcu. Każdy producent kabla podaje taki parametr, jak obciążalność prądowa długotrwała. Np dla przewodów 1,5 mm2 ułożonych w rurkach podtynkowo, dla temp otoczenia 25oC, jest to 17A. Tak dla pewności dałbym 2,5 mm2 i dla ogrzewania na górze wystarczy jeden obwód. Taki kabel możesz obciążyć nawet 5kW, a tyle pewnie nie będziesz potrzebował w pokojach na górze. Kolejny obwód do ogrzewania łazienek, jednak musiałbyś zabezpieczyć go róznicówką z członem nadprądowym, lub nadprądówwką która dobezpieczysz róznicówką (normy). Na ogrzewanie dołu również wystarczy jeden obwód i kabel 2,5 mm2.

Więc na dobrą sprawę na ogrzewanie potrzebujesz raptem 3 obwodów i kabla 2,5 mm2, a do łazienek doprowadziłbym nawet 1,5 i spokojnie sobie poradzi.

Zresztą w rozdzielnicy nie będzie zapewne żadnego zabezpieczenia o amperażu większym niż 16A, wiec jakbyś wszystko połączył 1,5 mm2 to nic nie powinno się z nim stać.

Pozdrawiam

Tak właśnie myślałem żeby pociągnąc wszędzie kabel 2.5mm. Nie wiem jeszcze jaką moc będą miały grzejniki w poszczegolnych pomieszczeniach i w związku z tym mam pytanie czy może przewymiarować moc i mieć spokój czy raczej powinno się dobierać moc grzejników do zapotrzebowania na cieplo???

ale ja wcale nie chcę grzać w drugiej taryfie!! bo po co??

No to życzę Ci żebyś się nie zdziwił. Wcale nie jest tak, ze nocą musi być cieplej. Jeśli zastosujesz grzejniki akumulacyjne ze sterowaniem, to w nocy nagrzeje się ich wnętrze - płyty akumulacyjne, a w dzień będziesz je mógł rozładowywać. W takich grzejnikach wewnętrzne płyty akumulacyjne zaizolowane są od zewnątrz wełna mineralną tak, że gorący wewnątrz grzejnik na zewnątrz gorący nie jest. Gdy uchyli się odpowiednia klapka, to powietrze zaczyna przepływać przez kanały między płytami, ogrzewa się i transportuje ciepło na zewnątrz - do pomieszczenia. Gdy klapka jest zamknięta, taki grzejnik prawie nie grzeje.