mar1982kaz 12.12.2011 18:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2011 No to życzę Ci żebyś się nie zdziwił. Wcale nie jest tak, ze nocą musi być cieplej. Jeśli zastosujesz grzejniki akumulacyjne ze sterowaniem, to w nocy nagrzeje się ich wnętrze - płyty akumulacyjne, a w dzień będziesz je mógł rozładowywać. W takich grzejnikach wewnętrzne płyty akumulacyjne zaizolowane są od zewnątrz wełna mineralną tak, że gorący wewnątrz grzejnik na zewnątrz gorący nie jest. Gdy uchyli się odpowiednia klapka, to powietrze zaczyna przepływać przez kanały między płytami, ogrzewa się i transportuje ciepło na zewnątrz - do pomieszczenia. Gdy klapka jest zamknięta, taki grzejnik prawie nie grzeje. Zgadzam się z tobą lecz zarówno ja jak i żona większość dnia (80%) spędzamy w domu na oglądaniu tv, praniu, gotowaniu na płycie, do tego komputer, oświetlenie itd... a jak wiadomo w ciągu dnia jest droga taryfa i wątpie czy mi się to będzie oplacalo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1982kaz 13.12.2011 17:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2011 będzie ci się to opłacało, bo już przy zużyciu 50/50 wychodzi kożystnie, a ci co grzeją prądem to bez problemu wyciągają 70/30 kable daj wszędzie 2,5mm2, tak żeby grzejniki wyszły ci 50W/m2, bo twój domek będzie miał w okolicach 25W/m2 przy mrozach -20, czyli nawet w styczniu będziesz mógł korzystać wyłącznie z nocnej taryfy domek zbuduj sobie w ciężkiej masywnej akumulacyjnej technologii, czyli na ściany z maksa tradycyjny tynk cem-wap 3cm gruby, strop z betonu, ścianki działowe z cegły pełnej albo z silki, a w efekcie różnice temperatur w twoim domku przez 6h trwania drogiej dziennej taryfy będą poniżej 0,5 stopnia w największe styczniowe mrozy PS dzisiejszy TV to 200W grzejnik, a komputer w stresie to i 600W, do tego pralka kuchenka i masz zyski bytowe w domku wystarczające na podtrzymanie stałej temperatury nawet przez 24h przez zdecydowaną większość sezonu ogrzewczego gdy to temperatura za oknem +1 i OZC twojego domku spada na 3KW w domku za bardzo nie da rady już coś zrobić ze ścianami bo mam stan zamknięty, ściany działowe też już zrobione, niestety z porothermu. Mogę jeszcze coś z grubością tynków wewnętrznych (cementowo-wapiennych) pokombinować bo mam w planach zrobić je wiosną, strop mam monolityczny więc ok. może dać grubszą wylewkę bo mam zostawione w sumie 31cm na wylewkę z ociepleniem?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 13.12.2011 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2011 Co do grzejników: 50W/m2 powinno w zupełności wystarczyć. Zaokrąglenie w górę mocy grzejnika nie ma znaczenia bo i tak w kadym jest termostat. Po prostu szybciej nagrzeje. Kabel 3x2,5mm2 do kazdego grzejnika osobno i ciagniesz je do rozdzielni. I nie chodzi tutaj o moc grzejnika tylko o elastycznośc systemu. Konwektory nie wymagają uziemienia - trzeci przewód wykorzystuje sie jako sterowanie. Wychodząc przewodami osobno z każdego grzejnika można potem dośc dowolnie sterować strefami grzewczymi w domu. Ja tego nie zrobiłem i teraz trochę rzeźbię. Przy ogrzewania niecentralnym mozna wyodrębnić 3 strefy grzewcze - dzienna, wieczorno nocna, łazienki. Lub jak kto woli. W razie pytań służę pomocą - mam takie ogrzewanie w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1982kaz 13.12.2011 20:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2011 W moim wyobrażeniu ogrzewanie niecentralne to takie w którym na każdym grzejniku ustawiam sobie osobną temperaturę, bądź programuje dany grzejnik (o ile są takie programatory) żeby np. w nocy utrzymywał temperaturę w pomieszczeniu niższą a w dzień wyższą. Dopiero zaczynam się orientować w tym wszystkim więc mogę się mylić. nie wiem dokładnie coulignon o co ci chodzi z tymi strefami? domyślam się że chcesz żeby podpiąć wszystkie grzejniki pod jakiś jeden moduł sterujący, mam rację?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 13.12.2011 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2011 Na przykładzie grzejnika Atlantic (to samo jest w Noirot). Na każdym grzejniku ustawiasz sobie temp dzienną. Grzejnik też ma ustawioną obniżkę nocną /temp ekonomiczną. . Sterownik czasowy (Chronopass) wspólny dla jednej strefy grzewczej steruje przełączaniem temperatur komfortowa/ekonomiczna. Więcej poczytasz na stronach Atlantica. Są też grzejniki z wbudowanym termostatem i zegarem (np Adax Neo) które trzeba programować każdy z osobna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1982kaz 15.12.2011 09:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2011 Na przykładzie grzejnika Atlantic (to samo jest w Noirot). Na każdym grzejniku ustawiasz sobie temp dzienną. Grzejnik też ma ustawioną obniżkę nocną /temp ekonomiczną. . Sterownik czasowy (Chronopass) wspólny dla jednej strefy grzewczej steruje przełączaniem temperatur komfortowa/ekonomiczna. Więcej poczytasz na stronach Atlantica. Są też grzejniki z wbudowanym termostatem i zegarem (np Adax Neo) które trzeba programować każdy z osobna. Podobają mi się te grzejniki atlantica. Rozumiem że po ustawieniu temperatury dziennej na karzdym grzejniku można ustawić również obniżenie temperatur nocną, która załącza sie co noc, dobrze rozumiem?? czy może potrzebny jest do tego ten sterownik chronopass żeby nie trzeba było codziennie przestawiać grzejników każdego po kolei ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
devileczek 28.12.2011 00:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2011 (edytowane) a o czymś takim jak obwody zamknięte (czyli ringi) słyszałeś, bo jak na eksperta elektrycznego to straszne bzdury piszesz może jeszcze każde gniazdko na osobnym bezpieczniku? Od 'ringow' sie odchodzi. Najwiecej do powiedzenia w tym temacie maja brytyjczycy. Maja swietna lekture 17th Edition Wiring Regulation + 'On site guide'. Zainteresowanych zapraszam na strone IEE Edytowane 28 Grudnia 2011 przez devileczek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
devileczek 28.12.2011 01:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2011 (edytowane) Przewod 2.5mm2 ma dlugotrwala obciazalnosc pradowa 27 Amper ( dla kabla ulozonego w tynku ) czyli 6kW. Generalnie nalezaloby zaprojektowac kazdy obwod indywidualnie i sprawdzic pod katem zabezpieczen, pradow zwarciowych, ochrony przeciwporazeniowej, spadkow napiec etc. Polecam poradnik elektryka na stronie moellera, gdzie jako przyklad obliczen przedstawiona jest instalacja elektryczna w domu jednorodzinnym ogrzewanym elektrycznie. Jesli nie chcesz sie bawic w projektowanie od A-Z instalacji elektrycznej, to przynajmniej porownaj jak moeller dobral zabezpieczenia, przekroje kabli etc. Moim zdanie lektura godna uwagi. W kwestii przewymiarowania - rozne sa podejscia, ja preferuje przewymiarowac, grzejnik wtedy moze szybcie odpowiedziec na zapotrzebowanie ciepla ( np. po intensywnym wietrzeniu pomieszczenia lub dluzszej nieobecnosaci w domu) Edytowane 28 Grudnia 2011 przez devileczek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
devileczek 28.12.2011 01:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2011 Konwektory nie wymagają uziemienia - trzeci przewód wykorzystuje sie jako sterowanie. Czy te konwektory maja II klase izolacji ? Czy maja jakies zewnetrzne czesci metalowe ? No i ten trzeci przewod ( pod sterowanie) - czy mam rozumiec ze mowa o przewodzie ochronnym zolto-zielonym ? bo jesli tak, to o zgrozo !!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 28.12.2011 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2011 Czy te konwektory maja II klase izolacji ? Czy maja jakies zewnetrzne czesci metalowe ? No i ten trzeci przewod ( pod sterowanie) - czy mam rozumiec ze mowa o przewodzie ochronnym zolto-zielonym ? bo jesli tak, to o zgrozo !!!!! Mają części metalowe. Nie mają wyprowadzonego przewodu PE. Wychodzą z nich 3 przewody zero, faza, sterowanie. Więcej znajdziesz tutaj na stronie 4: http://www.atlantic-polska.pl/upload/oferta/grzejniki_elektryczne/f117/f117_instrukcja_obslugi.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 28.12.2011 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2011 (edytowane) Gdyby mój dom miał zapotrzebowanie na ciepło 50kwh na m2 rocznie to 120m2 * 50kwh = 6000kwh czyli okolo 3000zł rocznie i biorąc pod uwagę że od czasu do czasu będę przepalał w kominku z DGP może wyjść sporo mniej niż te 3000zl, a to jest kwota jak dla mnie do zaakceptowania. W G-11 już wg obecnych cen jest ponad 62gr/kWh, jak do swoich nawet 6000 dodasz po 1000kWh/os na cwu, to zapotrzebowanie przekroczy 10000kWh/rocznie dla 4 osobowej rodziny. Powinieneś brać pod uwagę, że niebawem cena prądu przekroczy 1zł/kWh, to już może być bolesne nawet przy tak energooszczędnym domku. Przy ogrzewaniu prądem jestem zwolennikiem taryfy G-12 i akumulacji ciepła. Osobiście w takim domku robiłbym podłogówkę wodną na całości - taki system pozwoli na dywersyfikacje dostawców energii. Pod w/w linkiem na wizualizacji jest dom bez komina? Dodam, że rzadko używany kominek może powiększyć zapotrzebowanie na energię do ogrzewania (straty kominowe - mostek). Edytowane 28 Grudnia 2011 przez kbab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
devileczek 28.12.2011 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2011 W kwestii cen za energie elektryczna mysle ze dobrym odnosnikiem do dyskusji sa ceny zagranica. I tak w Anglii ( gdzie mieszkam) place za energie el w nastepujacy sposob: - pierwsze 75kWh w miesiacu - 22p/kwh czyli 1,1pln/kwh-kazda nastepna kilowatogodzina - 11p/kwh - czyli jakies 55groszy/kwh w praktyce magiczny prog 75kwh przekraczam w miesiacach letnich , wiec grzanie w zimie kosztuje mnie 11p/kwh (55gr). Dostawca E.O.N , po podwyzce 17% we wrzesniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 28.12.2011 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2011 (edytowane) - pierwsze 75kWh w miesiacu - 22p/kwh czyli 1,1pln/kwh -kazda nastepna kilowatogodzina - 11p/kwh - czyli jakies 55groszy/kwh System jest podobny, u nas regulują to opaty stałe na fakturze, ale zawsze rzeczywiście poniesiony koszt to Z/Z zapłaciłem/zużyłem - dostawca bez znaczenia - ważne aby cena była najniższa. Pewnie cena jesienią 2012 przekroczy 70gr/kWh w G-11. Edytowane 28 Grudnia 2011 przez kbab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
devileczek 28.12.2011 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2011 System jest podobny, u nas regulują to opaty stałe na fakturze, ale zawsze rzeczywiście poniesiony koszt to Z/Z zapłaciłem/zużyłem - dostawca bez znaczenia - ważne aby cena była najniższa. Pewnie cena jesienią 2012 przekroczy 70gr/kWh w G-11. No to jestem w szoku bo wychodzi ze w Polsce ceny energii podobne do tych w UK. wlasnie sprawdzilem moje grzejniki - sa Atlantici, wszedzie. To co mnie wkurza na poczatku sezonu, ze smierdza przy starcie, do tego stopnia ze wlacza alarm przeciwpozarowy . Po ok 15 minutach wszystko jest OK. Natomniast lazienkowe termowentylatory - latwo sie przegrzewaja i wylaczaja. Termostat mowi powinno grzac, wewnetrzne zabezpieczenie mowi - NIE. i lazienka jest zimna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 28.12.2011 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2011 (edytowane) Jako naród nie potrafimy się upomnieć o swoje - dlatego płacimy dużo za prąd (może do czasu?).Tak już pracują konwektory - na starcie muszą wypalić kurz z grzałek (może pierwszy raz na krótko uruchamiać jesienią przy otwartych oknach).Jak termostat za wcześnie wyłącza ogrzewanie to może dogrzewać pomieszczenie niższą temperaturą, albo zmienić miejsce termostatu? Edytowane 28 Grudnia 2011 przez kbab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts