brunet wieczorową 11.12.2011 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2011 Mój komin to Uni-las Plewa z niezależnym doprowadzaniem powietrza do spalania. Wewnątrz idzie rura ze spalinami, a na zewnątrz niej z góry na dół ma iść powietrze do pieca. Niestety murarze całkowicie zamurowali ten kanał powietrzny. Na górze komina wylali czapę betonową (wystaje tylko rura spalinowa), a dekarze obrobili całość blachą. Jak rozwiązać ten problem oprócz całkowitej demolki góry komina? http://img854.imageshack.us/img854/1185/p1050639a.jpg Pozdrawiam,BWP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 11.12.2011 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2011 A możesz wkleić jakiś schemat , jak to powinno być zgodnie z instrukcja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 11.12.2011 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2011 Ok. doczytałem... Myślę ,ze wystarczy wyciąć podobny otwór (może dwa - vis'a'vis ),jak ten do kanału wentylacyjnego. Na otwory załóż kratki przeciwopadowe . Z siatką byłbym ostrożny . Jeśli w oryginale nie ma, tozostaw szczeliny w kratkach nie mniejsze , jak szczelina doprowadzającapowietrze w oryginalnym systemie. Siatka może być przyczynącałkowitego zatkania dopływu powietrza do pieca . Nastąpić to może przy specyficznych warunkach atmosferycznych, np marznąca,bardzo rozproszona mżawka . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brunet wieczorową 11.12.2011 10:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2011 A możesz wkleić jakiś schemat , jak to powinno być zgodnie z instrukcja? http://www.plewa.net.pl/galeria/galeria-uni-las# Na pierwszym z tych obrazków jest to pokazane. Powietrze wlatuje od dołu, jest tam szczelina. Lepiej jest to pokazane na instrukcji: http://systemy-kominowe-plewa.home.pl/new/sites/default/files/INSTRUKCJA_UNIlas.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 11.12.2011 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2011 Właśnie ta instrukcja posłużyła mi do analizy Twojego problemu. Oprócz tego co Ci napisałem w #3, warto odpytać chłopaków z Poznania (PLEWA). Swoją drogą, ciekawe jak Panowie murarze traktują klienta. Z tego co pamiętam, to już druga kucha z Twoim kominem, pod warunkiem, że nie ma jeszcze czegoś, o czym dowiesz się później . Czy nasze domy budują w większości analfabeci z mózgami po zespole Downa ? Sorry jeśli kogoś dotknąłem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brunet wieczorową 11.12.2011 22:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2011 Ok. doczytałem... Myślę ,ze wystarczy wyciąć podobny otwór (może dwa - vis'a'vis ), jak ten do kanału wentylacyjnego. Na otwory załóż kratki przeciw opadowe . Z siatką byłbym ostrożny . Jeśli w oryginale nie ma, to zostaw szczeliny w kratkach nie mniejsze , jak szczelina doprowadzająca powietrze w oryginalnym systemie. Siatka może być przyczyną całkowitego zatkania dopływu powietrza do pieca . Nastąpić to może przy specyficznych warunkach atmosferycznych, np marznąca, bardzo rozproszona mżawka . To była moja pierwsza myśl - zrobić z boku kratkę lub nawet 2 kratki, takie jak do wentylacji. Chyba nie ma jakichś szczególnych przeciwwskazań... Jutro jeszcze zadzwonię do producenta i zapytam w tej sprawie. Dzięki za opinię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts