JK2010 11.12.2011 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2011 Mam pytanie do użytkowników pomp ciepła. Czy pompa ciepła z pionowym dolnym źródłem sprawdza się w duże mrozy np. -25 st. C. przy założeniach : dom 150m2 dobrze ocieplony, pompa ciepła i odwierty dobrze dobrane, w całym domu ogrzewanie podłogowe, temp. pomieszczeń 21 s. tC.. Słyszałem i czytałem opinie, że przy dużych mrozach np. -25st.C. pompa ciepła z ogrzewaniem podłogowym może sobie nie radzić. Jakie są Wasze doświadczenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 11.12.2011 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2011 Jeśli pompa ciepła ma właściwie dobraną moc do zapotrzebowania budynku, a na ogrzewaniu podłogowym nikt nie przyoszczędził (czyt.: jest również prawidłowo zaprojektowane), to nie ma z tym żadnego problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 11.12.2011 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2011 Czy pompa ciepła z pionowym dolnym źródłem sprawdza się w duże mrozy np. -25 st. Źle postawione pytanie, bo nie znamy warunków brzegowych. Czy jakiekolwiek źródło ciepła da radę ogrzać dom przy -25 zależy tylko wyłącznie od zapotrzebowania budynku na ciepło i mocy grzewczej urządzenia. Pewnym wyjątkiem jest pc powietrze-woda, gdzie moc (i sprawność) silnie zależy od temperatury na zewnątrz i przy -25 stopniach w zasadzie grzejemy grzałką, ale też można. Dowolna, poprawnie zaprojektowana i wykonana instalacja grzewcza jest w stanie ogrzać dom przy -25 stopniach i pc nie jest tu żadnym wyjątkiem. W Polsce poziom przemarzania gleby nie dochodzi do 1m, więc gruntowej pompie ciepła jest wszystko jedno ile stopnie jest na dworze, bo metr pod ziemią i tak jest temperatura dodatnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 11.12.2011 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2011 Potwierdzam daje rade jak wszystko jest dobrze dobrane i wykonane TYLKO CZY WARTO DOBIERAĆ POMPĘ NA -25 *C?To prawie sie nie zdarza .A nawet jak to trwa kilka godzin w nocy .Potem jest cieplej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 12.12.2011 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2011 Przy -27 miałem w domu ciepełko, nie trzeba było rozpalać w kominku. Ale to był już kres jej mocy. Pompa ciepła jest takim samym urządzeniem grzewczym jak każde inne, różnica polega tylko na sprawności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 12.12.2011 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2011 TYLKO CZY WARTO DOBIERAĆ POMPĘ NA -25 *C? By wykorzystać tanią taryfę to warto. Energetyka też może nas zaskoczyć i wprowadzić rozwiązanie niemieckie, gdzie dla pomp jest przewidziana osobna taryfa, dlatego większość pomp się w Niemczech przewymiarowuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andriuss 12.12.2011 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2011 TYLKO CZY WARTO DOBIERAĆ POMPĘ NA -25 *C? Nie warto. Dane dla W-wy Okęcia z ostatnich 14 lat: Dni z temperaturą MINIMALNĄ: poniżej -15* - 58 dni =-15* - 14 dni =-14* - 24 dni =-13* - 22 dni =-12* - 27 dni =-11* - 30 dni =-10* - 44 dni W sumie temperatura <-10*C wystąpiła przez 219 / 4370 dni. Temperatura ŚREDNIA wynosiła <-10* przez 80 / 4370 dni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaz1719505673 12.12.2011 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2011 Energetyka też może nas zaskoczyć i wprowadzić rozwiązanie niemieckie, gdzie dla pomp jest przewidziana osobna taryfa U nas ?! bez szans . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 12.12.2011 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2011 Po pierwsze nie dni a noce powinniśmy brać pod uwagę, jeżeli chcemy grzać w II taryfie. A po drugie, im bardziej wykorzystamy II taryfę, tym mniejsze dostaniemy rachunki. Oczywiście przewymiarowanie PC też kosztuje i trzeba to indywidualnie policzyć. Jeżeli energetyka przejdzie na system niemiecki, jeżeli pompa będzie dobrana na styk, może brakować czasami mocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 12.12.2011 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2011 U nas ?! bez szans . Dlaczego? To nie jest tak, że zrobili im te taryfy, bo ich lubią. Zrobili tak, bo im się to najzwyczajniej w świecie opłaca;) U mnie pompa pracuje 90% w taniej taryfie, więc tylko niewielki procent jest w drogiej. Pozostały prąd na dom kosztuje mnie podobnie co w G11. Przejście więc na taki system zmniejszy więc nieznacznie moje rachunki;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rydzadam 12.12.2011 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2011 Nie warto. Dane dla W-wy Okęcia z ostatnich 14 lat: Dni z temperaturą MINIMALNĄ: poniżej -15* - 58 dni =-15* - 14 dni =-14* - 24 dni =-13* - 22 dni =-12* - 27 dni =-11* - 30 dni =-10* - 44 dni W sumie temperatura <-10*C wystąpiła przez 219 / 4370 dni. Temperatura ŚREDNIA wynosiła <-10* przez 80 / 4370 dni. Zależy gdzie kto mieszka, ale w większości przypadków liczenie instalacji na -20 w zupełności wystarcza a nawet na -15, minus 25 nawet w najzimniejszych miejscach w Polsce zdarza się średnio parę dni w roku, może tydzień-dwa i to najczęściej w nocy, a przy tak mroźnej pogodzie prawie zawsze słoneczko świeci w dzień, więc skompensuje zimnisko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts