Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zabudowa kominka wełną po 2 sezonach

Wojtek R

Recommended Posts

• Odpowiedzi 503
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wojtek...

Ja uważam, że te zdjęcia nic nie wnoszą. Jak widzę to kominek z PW, jeszcze dodatkowo izolowany niczym kocioł CO umiejscowiony w piwnicy.

Temperatury w takowej zabudowie wkładu z PW wodnym są prawie nieznaczące.

Tytuł tegon tematu powienien być raczej;

Zabudowa kotła CO wełną po 2 latach

Edytowane przez bohusz

dlatego świadomie i z przekorą taki tytuł a nie inny co jakiś czas padają pytania o zabudowy ... jedziecie po wełnie jak po dzikiej śwince

piszesz , że kocił CO ... równie dobrze mogły by tam być gołe bloczki BK i zgadzam się z tym ..... tylko ilu pytających wyszło by z forum z głową nabuzowaną , że tylko zabudowa akumulacyjna albo każde rozwiązanie GK + wełna to prawie pożar lub wełna fruwająca po całym domu

To tak jakbyś chwaląc markę producenta, podniósł po 15 latach

maskę samochodu , którym babcia jeździła jedynie co tydzień

do kościoła odległego o 3 km.:)

Natomiast obudowa wykonana starannie i jeśli ma odpowiednią

ilość kratek, właściwą wełnę - nie do zajechania!

Edytowane przez Kominki Piotr Batura

To tak jakbyś chwaląc markę producenta, podniósł po 15 latach

maskę samochodu , którym babcia jeździła jedynie co tydzień

do kościoła odległego o 3 km.:)

kominek faktycznie z PW , czy mało używany ogrzewa 240m2 dom zabudowa użytkowana od września 2010 , przez kominek przeleciało 8 metrów drewna

Edytowane przez Wojtek R
faktycznie wracamy do tematu

Ja pisałem na temat . A temat to wełna, i do niej piłem, o niej

porównania :)

Jakbyś zaizolował dobrze rurę, to wełny mogłoby tam

nie być wcale.

no nie jestem jeszcze ekstremistą :)

ciepło z rury konwekcyjnie oddawane przez kartki - zdjęcie zrobione po zdjęciu kratki - odkurzona po 1,5 roku z lekkiego kurzu , który nawiało z dołu

Ja uważam,że Twoja wypowiedź również nic nie wniosła..Pzdr.Ryszard K.

Ja również uważam, że Twoja wypowiedź nic nie wniosła. Powiem więcej po namyśle;

kompletnie nic nie wniosła merytorycznego, zaśmieca tylko i wyłącznie ten temat.

PS

Moja wypowiedź przynajmniej odnosiła się do wypowiedzi autora tego tematu. Twoja wypowiedź Ryszardzie K. kompletnie nie nawiązuje do wypowiedzi autora tematu.

Pozdrawiam

Edytowane przez bohusz

Witam.

Ledwo się temat zaczął już się muchy szykują żeby do nosów wskoczyć ...

No to po prawdzie:

1. To nie jest "przeciętny" kominek konwekcyjny tylko pięknie wyizolowane dodatkowym płaszczykiem z wełny, palenisko z wodą.

2. W związku z powyższym nawet w 20 %-ach nie wytwarza on tyle ciepła w samej zabudowie co kominek konwekcyjny.

3. Wojtek R powziął swą opinię o wyglądzie wnętrza zabudowy na przykładzie kominka w ilości sztuk jednej, czyli własnej. W dodatku patrz punkty 1 i 2.

4. Kilka osób doradzających tutaj, mających "na sumieniu" po kilkaset kominków na głowę, zdanie swe kształtuje w każdym kominkowym temacie wskutek kilkunastoletniej już styczności z przeróżnej maści, konstrukcji i wykonania przypadkami. Zarówno własnymi jak i cudzymi (z cudzymi to może być liczone w tysiącach realizacji ...)

Konluzje:

Wojtek R - Twoja zabudowa jest w bardzo dobrym stanie. Ale już na słowo musisz tu uwierzyć, że gdybyś był posiadaczem kominka konwekcyjnego, to już tak by nie wyglądała. Może nawet zdziwił byś się jak może taka zabudowa po dwóch latach wyglądać ... jest sporo zdjęć na FM takich "wełniaków". Każdy z nas niemal popełniał swego czasu takie zabudowy i nie bez przyczyny również każdy z nas wycofał się z nich pomimo dużo większej trudności sprzedaży produktów droższych, bardziej skomplikowanych technicznie, bardziej pracochłonnych i wymagających oraz ... przynoszących wbrew pozorom często mniej kasy ...

Pozdrawiam.

Akurat z Wojtkiem R rozmowa odbyła się chyba ze wzajemnym

zrozumieniem . :) Co do much ,racja. Ale też trudno im się dziwić.

Tak po prawdzie, to dla takich kominków jak ma Wojtek, zamiast

tej kosztownej i pracochłonnej zabawy z wełną, można by opracować

specjalną rurę przyłączeniową. Ciepło z niej wywalić jakimś kanałem

na zewnątrz obudowy zrobionej choćby z drewna :). No dobrze,

dobrze - z tektury niepalnej :D

Piekny temat Wojtku. Postaram się pomóc. Zaraz po NR podeślę zdjęcia "Wełniaka " konwekcyjnego lat 8 intensywnie eksploatowanego( min. 200 dni w r. )Szkoda ,że przy drobnych serwisach nie robiłem zdjęć.Fakt- "wełniaka " wbrew pozorom nie tak łatwo dobrze zrobić , o czym świadczą częściowo opinie tu zamieszczane :D

Panowie o to właśnie mi chodziło inne są wymagania co do izolacji czy zabudowy kominka powietrznego a inne wodnego więc nie można pisać , że wełna jest tylko be

a co do uwagi , że mam piec CO .... dla mnie kominek z PW ( ale wykonany na dobrym poziomie - nie smoluch ) to optymalne wykorzystanie kominka , piękny widok ognia + ogrzewanie całego domu eliminując wszystkie wady DGP i nie przegrzewając pomieszczenia gdzie się znajduje .... swoją drogą nie wyobrażam sobie siedzieć w pomieszczeniu z rozbujanym powietrzniakiem ... chyba , że na "gaciach"

Panowie o to właśnie mi chodziło inne są wymagania co do izolacji czy zabudowy kominka powietrznego a inne wodnego więc nie można pisać , że wełna jest tylko be

a co do uwagi , że mam piec CO .... dla mnie kominek z PW ( ale wykonany na dobrym poziomie - nie smoluch ) to optymalne wykorzystanie kominka , piękny widok ognia + ogrzewanie całego domu eliminując wszystkie wady DGP i nie przegrzewając pomieszczenia gdzie się znajduje .... swoją drogą nie wyobrażam sobie siedzieć w pomieszczeniu z rozbujanym powietrzniakiem ... chyba , że na "gaciach"

Rozbujany powietrzniak daje tyle ciepła ile może dać, podstawowa zależność to wielkość paleniska, wielkość szyby...

Czyli ilość drewna + ilość powietrza. Gdzie i jak to uzyskane ciepło jest tranportowane, albo użytkowane.

Tutaj zależności do efektów są proste, pomijając inne sprawy techniczne i rozwiązania opcjonalne. Czyli odzyski dodatkowe, sprawność, no i możliwości akumulowania (magazynowania) ciepła.

Jednym z najprostszych rozwiązań, jednocześnie nieracjonalnym jest puszczanie w komin spalin o wysokich temperaturach. Niech komin się martwi jak przeżyć i jak sprawnie te za gorące spaliny wytransportować poza budynek. Czyli ogólnie mówiąc podpięcie wkładu kominkowego bezpośrednio do komina, krótkimi rurami.... Można również myśląc tylko o widoku intensywnie palacego się drewna za dużą "szpanerską" szybą puścić gorące nagrzane powietrze z obudowy gdzieś poza budynek i ogrzewać podwórko... bo były takowe przypadki.

Można jednak również do tego podejść bardziej rozumnie i racjonalnie i starać się efektywnie to wszystko połaczyć.

Zdjęcie "wełniaka" użytkowanego 8 - 10 lat - już dokładnie nie pamiętam. Rocznie przepuszczam przez niego 4 do 6 m3 drewna. Po kolorze rury widać, że bywało ciepło;-) Jak widać jeszcze nic nie spadło, nic się chyba nie odkleiło - a przynajmniej nie leży na dole.

Pozdrawiam.

DSCF2810.jpg

Niektórzy chyba na inną wiarę przejdą po obejrzeniu Twojego zdjęcia. To jest po prostu impossible!, wg niektórych drapieżników ; )

no chyba,że zastanowić się co to za zółte przebarwienia w pobliżu

wkładu... ale kto by tam takimi szczegółami się przejmował :)