kbab 22.12.2011 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 Autorem tekstu jest stowarzyszenie producentów wełny .W związku z tym nawet tekstu nie przeczytałem , Szkoda czasu. Jeśli masz rację to mógłbyś wyciągnąć od nich kupę kasy i jeszcze zamknąć ich produkcję, ale jakoś pomimo upływu czasu "pieski" tylko szczekają o jej szkodliwości a bulteriera ciągle brak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 22.12.2011 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 Jeśli masz rację to mógłbyś wyciągnąć od nich kupę kasy i jeszcze zamknąć ich produkcję, ale jakoś pomimo upływu czasu "pieski" tylko szczekają o jej szkodliwości a bulteriera ciągle brak. Ciekawę po co? Ja myślę, że każdy ma swoje rozumienie i każdy ma możliwość wyboru. O wełnowcach są negatywne opinie wykonawców i bezpośrednich użytkowników. O kominkach szamotowych z ciepłymi ścianami takowych nie spotkałem. Do ich wykonawstwa używa się materiałów używanych od bardzo dawna, wykonawstwo jest szybsze i prostsze. Może to dać do myślenia i być pomocne podczas wyboru. Tym bardziej, że cenowo praktycznie nie ma różnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 22.12.2011 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 ... Do ich wykonawstwa używa się materiałów używanych od bardzo dawna, wykonawstwo jest szybsze i prostsze. Może to dać do myślenia i być pomocne podczas wyboru. Tym bardziej, że cenowo praktycznie nie ma różnicy. Jesteś pewien, że zabudowę z szamotu wykonałbym szybciej i taniej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 22.12.2011 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 Jesteś pewien, że zabudowę z szamotu wykonałbym szybciej i taniej? Tego jak Tobie by poszło, tego nie wiem bo skąd mam wiedzieć. Wiem, że czas wykonania obudowy szamotowej w niezbyt skomplikowanej bryle razem z montażem wkładu i nałożeniem tynku to 1-2 dni... ale jak czas dojazdu jest krótki z reguły to jeden dzień. Obudowy bardziej skomplikowane przykładowo wymagające przerw technicznych na wyschnięcie (wiązanie) to 2-4 dni na gotowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 22.12.2011 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 Czas wykonania jest względny, bardziej mi o materiały chodzi. Jak cenowo wychodzi zabudowa z szamotu wobec zabudowy z wełny, profili i płyt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 22.12.2011 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 Ciekawę po co? O wełnowcach są negatywne opinie wykonawców i bezpośrednich użytkowników. Dla kasy - dla niej niektórzy "wypruwają" z siebie flaki. Jakoś ci wykonawcy i użytkownicy nie zaskarżają producenta - dlaczego?????? Nie jeden "kichacz", "prychacz" czy "charkacz" chciałby na tym coś przyciąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_796 22.12.2011 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 Jeśli masz rację to mógłbyś wyciągnąć od nich kupę kasy i jeszcze zamknąć ich produkcję, ale jakoś pomimo upływu czasu "pieski" tylko szczekają o jej szkodliwości a bulteriera ciągle brak. Kbab, pieski to miłe zwierzęta, więc pewnie nikt się nie obrazi. Nie masz racji - nie tylko szczekają, ale i paskudzą. Dlaczego nikt z obecnych na forum dystrybutorów się nie broni? Zadałbym chętnie trzy pytania: 1. Jakie środki są używane do klejenie włókien wełny. (Jeżeli jakieś są, to następne dwa) 2. Jakie są temperatury ich rozkładu termicznego? 3. Jakie są produkty tego rozkładu? Może jednak my się mylimy? P.S. Eniu, poświęć jednak chwilę i przeczytaj ten artykuł. Przychodzi mi na myśl jedno słowo - manipulacja faktami. To dwa słowa - przepraszam. Co to jest dym np.? A te 60 lat to ludzie przebywają w środowisku wełny smażonej czy mrożonej? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 22.12.2011 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 Nie masz racji - nie tylko szczekają, ale i paskudzą. UPSSS - bez komentarza Żeby nie przeciągać to uważam, że producent ma swoje zaplecze, laboratoria i wysoko kwalifikowany personel. Potrafi przedstawić wyniki swoich badań, które są nie do podważenia, a wszelkie opinie na temat szkodliwości tego materiału do budowy kominków - to po prostu bicie piany, zwłaszcza że nie którzy nawet kilku zdań nie chcą przeczytać na ten temat bo moją swoje a ono jest "najswojsze" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 22.12.2011 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 Witam. Jesteś pewien, że zabudowę z szamotu wykonałbym szybciej i taniej? I tu dochodzimy do sedna całej awantury z wełną ... No bo to przecież każdy Polak potrafi zrobić kominek ... Więc najprostszym materiałem do jego zrobienia jest gipsokarton, wełna i taśma aluminiowa. Stąd olbrzymia popularność wełny jako materiału najtańszego i prostego technologicznie do wykonania takiego kominka ... tylko stąd ... uważam, że producent ma swoje zaplecze, laboratoria i wysoko kwalifikowany personel. Potrafi przedstawić wyniki swoich badań, które są nie do podważenia, a wszelkie opinie na temat szkodliwości tego materiału do budowy kominków - to po prostu bicie piany, zwłaszcza że nie którzy nawet kilku zdań nie chcą przeczytać na ten temat bo moją swoje a ono jest "najswojsze" A jakie pojęcie mają producenci o swoim wyrobie i jego zastosowaniu dobitnie świadczył kiedyś fakt rozpowszechniania przez jednego z potentatów "wełnowych", materiałów reklamowych o zabudowach kominkowych wykonanych wełną, taśmą i uszczelnianych ... silikonem czerwonym. Było to rozpowszechniane w instrukcjach montażu, gazetach, internecie, innych materiałach reklamowych. Dopiero awantura jaka z tego wynikła (a raczej jaką wywołał Piotr) spowodowała wycofanie tego wszystkiego z rynku oraz liczne sprostowania jakie ta firma musiała wykonywać ... I tak oto mała "firemka" kominkowa zrobiła psikusa molochowi - producentowi, zatrudniającemu setki inżynierów, technologów i specjalistów od marketingu ... Compi i Kebab - wy o takich rzeczach nie wiecie bo i skąd macie wiedzieć ... i nie macie bladego pojęcia że się toczą gdzieś tam na poboczu branży. Więc skorzystajcie z okazji że możecie pewne, nowe dla Was rzeczy poznać tutaj na FM. Bo gdzie indziej o tym się nie pisze i nie mówi - w marketach budowlanych i sklepach internetowych tego wam nie powiedzą ... Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 22.12.2011 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 Nie wiem o czym ty piszesz, ale ja na pewno o budowie kominka we własnym zakresie za relatywnie małe pieniądze. Nadal brak faktów z waszej strony na temat szkodliwości wełny ze sreberkiem, czy tez bez sreberka, jak sie odklei. Nadal nie wiem czy szamot byłby tańszy. Najpierw słyszałem, że na bank źle zabudowę wykonałem i z niewłaściwego materiału. Wam poważnie życzę klientów na szamot, kafle zdobione ręcznie i premię na końcu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 22.12.2011 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 (edytowane) Czas wykonania jest względny, bardziej mi o materiały chodzi. Jak cenowo wychodzi zabudowa z szamotu wobec zabudowy z wełny, profili i płyt? Jak piszesz na forum, podejrzewam że również umiesz posługiwać się kalkulatorem... I sobie samodzielnie policzyć, skoro Cię to interesuje, lub coś chcesz udowodnić komuś wzglednie sobie. Materiały są ogólnodostępne: http://www.kominki.owo.pl/20-kominki-materialy-budowlane Co więcej na temat... Produkcja, wykonawstwo wełnowców spadła, coraz bardziej jest mniejszy rynek zbytu. Jedynie płyty GK są produkowane na wielką skale, ale zupełnie do innych celów. Tutaj rynek samodzielnie wszystko wyreguluje. My budujemy kominki, bez używania wełny, więc już zapotrzebowanie na produkcję spadło o ileś konkretnych metrów kwadratowych... O różnych produktach, materiałach, wkładach, itp. których nie wykorzystujemy w swoich realizacjach staram się nie wypowiadać. Jednak na pytania małej ilości klintów, dlaczego nie chcemy wykonać obudowy typu wełnowiec w pewnym sensie jestem "zmuszony" odpowiedzieć" A więc w tym przypadku wypowiadam swoją opinię, do czego mam prawo niczym nie skrępowane. Edytowane 22 Grudnia 2011 przez bohusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 22.12.2011 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 Witam. Przeczytaj jeszcze raz ostatni post Wojtka, potem mój fragment o tym jakie pojęcie mają producenci wełny w zakresie swojego własnego produktu. Ja po raz kolejny w dyskusji z Tobą i Kbabem "odpadam" - szkoda dalej czasu. Jak zwykle wiecie lepiej ... Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 22.12.2011 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 (edytowane) uszczelnianych ... silikonem czerwonym. To bzdura, jak swój budowałem (prawie 10lat temu) to zalecany był silikon czarny wytrzymały na temperatury 1200stC. F-N czy polecałeś mi wymianę szyby w kominku na blachę??? http://forum.muratordom.pl/showthread.php?103203-kominek-a-czarna-szyba&p=5073042&viewfull=1#post5073042 Ja po raz kolejny w dyskusji z Tobą i Kbabem "odpadam" - szkoda dalej czasu. Jak zwykle wiecie lepiej Oczywiście Twoje jest "NAJTWOJSZE" Edytowane 22 Grudnia 2011 przez kbab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 22.12.2011 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 (edytowane) To bzdura, jak swój budowałem (prawie 10lat temu) to zalecany był silikon czarny wytrzymały na temperatury 1200stC. F-N czy polecałeś mi wymianę szyby w kominku na blachę??? http://forum.muratordom.pl/showthread.php?103203-kominek-a-czarna-szyba&p=5073042&viewfull=1#post5073042 Ja zalecam to dalej... na wesoło humorystycznie, z przymrużeniem lewego oka. Skorzystasz z zalecenia? Masz wybór i sporo zaleceń różniastych. Edytowane 22 Grudnia 2011 przez bohusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 22.12.2011 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 (edytowane) Witam. Kebabie drogi ... pozdrawiam świątecznie ... I czytaj ze zrozumieniem miast przelatywać po literkach. Edytowane 22 Grudnia 2011 przez Forest-Natura Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_796 22.12.2011 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 Muszę jeszcze krótko, chociaż do sporów w takiej atmosferze, to raczej jestem ostatni. Kbab, zmanipulowałeś moją moją wypowiedź, wyrywając zdanie z kontekstu. To Ty nazwałeś między innymi mnie "pieskiem" i jako taki miałem prawo do autoironii. Dla reszty sfory moja wypowiedź też chyba nie była obraźliwa. Z Twojego wpisu ktoś mógłby wyczytać, że jednak chciałem kogoś obrazić i to raczej adwersarzy. Może ktoś dałby jednak radę przeliczyć koszty obudowy wełnianej i takiej np. z cegły czerwonej (półzimnej ). Nie zgadzam się, że z wełny jest prościej - niby dlaczego?. Ja bym nie umiał. Aha. I nie ma silikonu na 1200 st. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 22.12.2011 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 (edytowane) Całkowicie zgadzam się z Kbabem ! "Pieski" ujadają i nic z Tego nie wynika. Im mniejszy kundel tym większy hałas. Podobnie tu , obserwuję wątek od pewnego czasu . Dyskusje o wełnie też. I wnioski mam następujące. Im mniejsze doświadczenie z wełną, tym większy hałas ma je zagłuszyć. Bez obrazy szanowni forumowicze, ale trzeba uważać na porównania , "bo kij ma dwa końce" Lobby "wełniarzy" z pewnością istnieje. Będę je wspierał z racji swoich sporych doświadczeń. Lobby "przyjaciół wełny" też rośnie w siłę i nie zmieni tego fakt, że jedyną osobą mogącą miarodajnie się w ich imieniu wypowiadać jest Bader. Reszta wie na temat wełny tyle co ja na temat wykładzin w moim samochodzie. Też je mam i jestem z nich zadowolony:D Trochę brakuje mi dzisiaj czasu. Koniec roku, faktury, odbiory kominków "wigilijnych", trzeba pomóc niektórym klientom nie zostać z długami na rok następny . Ale spróbuję dopaść dziś mego adwokata, który musi zadecydować co mogę powiedzieć, a co muszę pominąć w ramach zawartej umowy. Umowy pojednawczej między moją firmą a jednym z producentów wełny . Chodzi o spore odszkodowanie ( dla niektórych może nawet duże ), jakie uzyskałem, będące konsekwencją wymiany kilkunastu obudów z tytułu toksycznych właściwości wełny. Były ekspertyzy, był i sanepid, było sporo . Najwięcej moich i klientów nerwów . Siwe włosy na mojej skroni, to między innymi ta sprawa. Sprawa, która odebrała mi kopa do pracy przynajmniej na dwa trzy lata! Piszę ten wstęp, by "pieski" zostawiły sobie gardełka na lepszą okazję. Toć wkrótce kolędnicy, ksiądz po kolędzie - przyda się gardło w kondycji PS. Żeby nie psuć świąt wszystkim posiadaczom obudów z wełny, dodam tylko ,że nie każda wełna jest tak toksyczna jak partia, którą należało usunąć. Niestety w minimalnym stopniu , jak wynikało z badań , może być każda, choć nie musi. Ale kiedy tak a kiedy nie? To wiedza będąca w posiadaniu pewnego lobby i Badera. Edytowane 22 Grudnia 2011 przez Kominki Piotr Batura Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 22.12.2011 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 (edytowane) Wojtku w obliczeniach jesteś też przecież mocny.Więc w welnej chwili, jak oczywiście będziesz miał chęć wylicz według specyfikacji potrzebnych materiałów. - Termobeton TB1100 (ceny tutaj)- Termoklej TK1100/60- Woda z kranu to jak ktoś samodzielnie chce sobie odlać płyty na żądany precyzyjny wymiarZałóżmy, że trzeba 6-8 m2 materiałów (odlewów) Lub jeżeli z gotowych odlanych płyt- płyty odlane gotowe ok. 220 zł / m2- Termoklek TK1100/60- WODA kranowa- siatka do zaciągnięcia Termoklejem TK1100/60 wykonanej bryły. Siatka zwykła niecałe 2 zł m2 PS Pozdrawia z Wisły MalinkiŚniegu dosypało sporo, delikatny mrozik -5 stopni.Wyżerka super, ośrodek również. Wędrówki z psami po szlakach, psy szaleją w śniegu... jest OK Do PiotraFaktury te papierkowe i elektroniczne głęboko w szufladze, może się pogodzą wkońcu, te zapłacone i te niezapłacone... Dziś dopiero miałem czas na zapłatę PIT5 i PIT4 Edytowane 22 Grudnia 2011 przez bohusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 22.12.2011 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 Witam. No to żeby nie było że wełna to tylko "be" jest ... Właśnie zużyłem w tym miesiącu 6 paczek pięknej wełny kominkowej. Doskonale nadaje się do izolacji kanałów płaskich DGP, gdzie temperatury nie przekraczają 100 stopni, klej między aluminium i wełną oraz taśma z klejem są od strony zewnętrznej źródła ciepła, a w całości instalacji nie mam mowy o tym żeby powietrze krążące po domu miało jakąkolwiek styczność z tymi rzeczami. Kominek do tego ... z szamotu i krzemianu wapnia. Jest wełna ... ? Jest i to przy jednym kominku w ilościach na kominków kilka ... Zgodnie z jej przeznaczeniem ... będzie się tam świetnie sprawować a i sam montaż instalacji był dzięki niej bardzo ułatwiony, sprawny i niekłopotliwy ... Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 22.12.2011 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 I jeszcze słówko do kolegi Kbaba . Zastanawiam się skąd tyle jadu i zaciekłościw Twoich wypowiedziach ? No bo jeśli my to robimy dla kasy, to jestzasadne i zrozumiałe . Nawet jak się ośmieszamy, robimy to we wiadomymcelu. Jaki jest cel Twojego ośmieszania się na forum nie wiem . Z jednajstrony ciekawe wpisy, obserwacje godne naśladowania , z drugiej ,wyraźna chęć dokopania adwersarzowi za wszelką cenę . Brak hamulców? działanie pod impulsem? A otrzeźwienie przyjdzie później? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts