Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zabudowa kominka wełną po 2 sezonach

Wojtek R

Recommended Posts

Podchodze do tego lekko, bo przez 30 lat bylem biernym palaczem (papierosow)...;-)

Drogi ja14- wielka prośbaz mojej strony- przetrzyj jakąś gąbką z detergentem owe zażółcenie powstałe w wyniku sporadycznego dostawania się dymu z paleniska do obudowy ( oj, otwierało się drzwiczki zbyt gwałtownie ;) ) coby Eniu od patrzenia kancera nie dostał :D

• Odpowiedzi 503
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Panowie przydała by się chwila spokoju,w tym gorącym przedświątecznym czasie.Jak już kiedyś pisałem nie mam żadnej lojalki wobec producentów materiałów czy urządzeń grzewczych.Również nie mam zamiaru z uporem maniaka bronic lub ganić czegoś

co jest dobre a co niedobre.Pozwoliłem co nieco podsumować zażartą dyskusję .Baza-prosta obudowa szafa jakich wiele na rynku H-2,6;P-0,6;L-1,00 całość 5,72m2.Materiały na 'werłnowca''

Profil-6szt-42zł

PGKF-2szt-70zł

Wełna alu.190zł(cena na tą chwilę)

Taśma alu.40zł

Kołki szybkie20szt-5zł

Wkręty do płyt200szt-10zł

Nar.alu.2szt.8zł

Cekol5kg -15zł

Kratka duża 2szt-150zł (biała)

Kratka dekomp.2szt-100(biała)

Daje nam sumę 630zł +R 1500=<>2130 czas wykonania 1 dzień+2 jeżeli ma być na gładko.

Wersja nr 2 w/g cennika kolegi z forum taka sama zabudowa tylko ciepła (eco)

Płyta szamotowa 0,25x0,5x0,03 cena za sztukę 40zł czyli m2, 320zł x 5,72m2=1830zł

Klej termo RATH 210zł

Kratki duże 2 sztuki 150

Kratki małe 2 szt.100

Klej +siatka do wyrównania

Daje nam sumę 2290+R 1500+<>3790 czas wykonania 1 dzień jeżeli ma być gładko zapewne trochę dłużej(bohusz popraw mnie jak coś schrzaniłem) w/g mnie wersja nr 2 czysto teoretyczna ponieważ nie miałem jeszcze okazji nikogo przekonać, a u siebie narzazie nie mam zamiaru

zmiany wełnowca na coś innego.Mam wełniaka ponad 15 lat około 5 lat temu otwierałem go ponieważ troszkę go modernizowałem , nie zauważyłem uszczerbku na duszy i ciele więc go pozostawiłem dalej i eksploatuje do dzisiaj i to dość intensywnie w okresach zimowych ,może z czasem zmienię jak złotówka zrówna się z euro.:D Po co psuć jak coś jest dobre. Postaram się wkleić fotki o wyglądzie po 10 latach i teraz,a modernizowałem wkład nie obudowę.

Pozdrawiam Rikmen

Dosyć dobre wyliczenie, ale przy wełnie dodałbym jeszcze 50% + - albo policzyłeś tańszą i trochę gorszą , albo trochę za mało. Ja na wełnie nie oszczędzam:D

Rikmen, dziękuję za wykład. Poświęciłeś więcej czasu na obliczenia niż niektórzy na "psie" gadanie.

......

Liczyłem też na precyzyjną odpowiedź compi, bo nie rozumiem podejścia

chce sam zarobić godnie, ale broń boże nie dam innemu chcącemu zarobić godnie

wszystko se zrobie sam bo inni mnie tylko zarobić na mnie chcą

Człowieku, wydawało mi się, że jasno się wyraziłem jakie były powody samodzielnego wykonania kominka. Nie dorabiaj ideologii bo se wakacje spieprzysz na święta. Na szybko to ja też liczyłem i wyszło mi że eniu ma rację, pieprzysz. Podaj za Rikmenem swoje dane i wyliczymy czy się myli.

Milej by było gdybyśmy klikali trochę konkretniej w klawiaturę, a nie produkowali teksty typu "nie dał zarobić". Przyznam, że też na szybko kliknąłem te parę zdań. Są już praktycznie święta, 24-ta, a ja drzwi montuję do łazienki i wiatrołapu. Choinka stoi nie ubrana, ale pachnie jak należy, stąd też ta refleksja. Przepraszam jeśli ktoś poczuł się urażony. Trzymajcie się ciepło i Wesołych Świąt!

Panowie przydała by się chwila spokoju,w tym gorącym przedświątecznym czasie.Jak już kiedyś pisałem nie mam żadnej lojalki wobec producentów materiałów czy urządzeń grzewczych.Również nie mam zamiaru z uporem maniaka bronic lub ganić czegoś

co jest dobre a co niedobre.Pozwoliłem co nieco podsumować zażartą dyskusję .Baza-prosta obudowa szafa jakich wiele na rynku H-2,6;P-0,6;L-1,00 całość 5,72m2.Materiały na 'werłnowca''

Profil-6szt-42zł

PGKF-2szt-70zł

Wełna alu.190zł(cena na tą chwilę)

Taśma alu.40zł

Kołki szybkie20szt-5zł

Wkręty do płyt200szt-10zł

Nar.alu.2szt.8zł

Cekol5kg -15zł

Kratka duża 2szt-150zł (biała)

Kratka dekomp.2szt-100(biała)

Daje nam sumę 630zł +R 1500=<>2130 czas wykonania 1 dzień+2 jeżeli ma być na gładko.

Wersja nr 2 w/g cennika kolegi z forum taka sama zabudowa tylko ciepła (eco)

Płyta szamotowa 0,25x0,5x0,03 cena za sztukę 40zł czyli m2, 320zł x 5,72m2=1830zł

Klej termo RATH 210zł

Kratki duże 2 sztuki 150

Kratki małe 2 szt.100

Klej +siatka do wyrównania

Daje nam sumę 2290+R 1500+<>3790 czas wykonania 1 dzień jeżeli ma być gładko zapewne trochę dłużej(bohusz popraw mnie jak coś schrzaniłem) w/g mnie wersja nr 2 czysto teoretyczna ponieważ nie miałem jeszcze okazji nikogo przekonać, a u siebie narzazie nie mam zamiaru

zmiany wełnowca na coś innego.Mam wełniaka ponad 15 lat około 5 lat temu otwierałem go ponieważ troszkę go modernizowałem , nie zauważyłem uszczerbku na duszy i ciele więc go pozostawiłem dalej i eksploatuje do dzisiaj i to dość intensywnie w okresach zimowych ,może z czasem zmienię jak złotówka zrówna się z euro.:D Po co psuć jak coś jest dobre. Postaram się wkleić fotki o wyglądzie po 10 latach i teraz,a modernizowałem wkład nie obudowę.

Pozdrawiam Rikmen

Witam

Jakieś tam wyliczenia kosztorysowe są. Tak na szybko widzę, że są nie do końca pełne i materiały dobrane są niewłaściwie. Ceny też wymagają większej precyzji.

Przykładowo płyty szamotowe wybrane do realizacji kominka z ciepłymi ścianami są typu AS, a ich przeznaczenie jest raczej do palenisk bezpośrednio i nie widzę potrzeby aby je stosować do wykonawstwa obudowy.

Kalkulacja jest również niepełna jeżeli chodzi o zabudowę typu wełnowiec. Tak na szybko to widzę. Tutaj i tam nie widzę izolacji wewnętrznej, itp. itp. itp. kratki małe?

Stoper użyty do mierzenia czasu wykonawstwa jest również nie kalibrowany prawdopodobnie.

Aby obraz był pełny trzeba również opisać funkcjonowanie takiej i takiej obudowy. Uwzględnić efekty grzewcze i efektu akumulacji (magazynowania) ciepła tej i tej obudowy.

Jak widzę tradycyjnie JA14 coś tam poniżej napisał, starając się za wszelką cenę coś udowodnić. Dziś z rana chce udowodnić, że kosztorysowanie nie jest moją mocną stroną. Dlaczego, a właściwie po co to czyni jak narazie nie wiem. Dodam specjalnie dla JA14, że skosztorysowane kompletne kominki są u mnie na stronie, kosztorysy robiłem samodzielnie, nie dając zarobić na chleb kosztorysantom.

Edytowane przez bohusz

Rikmen, dziękuję za wykład. Poświęciłeś więcej czasu na obliczenia niż niektórzy na "psie" gadanie.

Człowieku, wydawało mi się, że jasno się wyraziłem jakie były powody samodzielnego wykonania kominka. Nie dorabiaj ideologii bo se wakacje spieprzysz na święta. Na szybko to ja też liczyłem i wyszło mi że eniu ma rację, pieprzysz. Podaj za Rikmenem swoje dane i wyliczymy czy się myli.

patrząc od strony ekonomii nawet przed dobą kryzysu działalność przynosząca 20% zysku netto jest postrzegana jako bardzo dobra działalność .....

.. czemu wykonując kominek wg własnego widzi misie , kupując materiały zapewne drożej przepłacając w hurtowni, nie odliczając VAT-u nagle kominek we własnym wykonaniu płacąc komuś za robociznę jest 3 krotnie tańszy niż najniższa oferta z rynku ..... CUD Panie CUD :)

rozkładając to na czynniki pierwszej

....jedni widzą artyzm inni parę m2 bloczków do pomurowania

lot w kosmos to dla większości niezbadane dla innych zasady Newtona i prawa termodynamiki

wszystko zależy od miejsca siedzenia i sposobu liczenia :)

tą metodą m2 byle jakiego bloku kosztował 6 tyś a prywatny inwestor "to samo" wznosił ponosząc koszty kilkudziesięciu tysięcy za dach pokryty ceramiką , na poziomie 1,5 tyś no ale to development musiał potem brać S-klase w leasing co by budżetu państwa nie wspierać :)

wesołych świąt i dobrej przycinki bo powoli drewno coraz droższe i zaraz ludziska się pokapują , że za gaz zapłacą tyle samo tylko bez roboty , noszenia , łupania itd :)

Witam!

Wojtek, jeszcze "lepiej" bywa z inwestycjami prowadzonymi przez państwo. Czasem człowiek ma wrażenie, że jest to nie 4, tylko tak z 10 razy robione za drogo. Cóż, ważne żeby kasa została w kraju. Klną ci, co muszą robić na to zrzutę.

Nie wiem, czy porównywanie obudowy izolacyjnej z wełny i obudowy ciepłej z płyt jest właściwe. To są inne budowle. Trzeba by wziąć tutaj inne technologie izolowania wkładu kominkowego. Ja rzuciłem przedtem ideę porównania "wełny" z obudową zbudowaną z cegły czerwonej. Myślę, że dwukrotnie grubsze ściany z cegły plus jakiś tynk czy płyty k-g na wierzch dadzą podobny efekt i to należałoby porównać kosztowo.

A więc jakieś 55 sztuk najzwyklejszej cegły, klasy "100" np. na metr kw. Biorąc do porównania powierzchnię z kalkulacji Rikmena wychodzi w sumie jakieś 315 cegieł. Zaprawa najzwyklejsza - i tak będzie lepsza od klejów organicznych - tu prawie nic. Betonowe nadproże i płyty k-g do wykończenia - pewnie całą resztę można zawrzeć w stówce (płyty zwykłe).

Niech mi tylko ktoś podszepnie ile kosztuje aktualnie cegła czerwona, bo nie wiem.

Tu też nie będzie tak samo, bo będziemy mieli dość solidną masę akumulacyjną do konwekcji.

Pozdrawiam

Wybacz Bohusz - nie chcialem Cie urazic - zwlaszcza przed Swietami. Myslalem po prostu, ze sam w zyciu stosujesz zasady, ktore glosisz na forum. Dajesz ludziom godnie zarobic. Kosztorysy zlecasz kosztorysantom, murarke murarzom, reklame dzialowi marketingu, prowadzenie strony webmasterowi a sam wyznaczasz tylko ogolny kierunek rozwoju firmy, liczysz kasiorke no i czasami piszesz na forum.

Pozdrawiam.

Powtórze niezależnie od wyliczeń Wojtka. Wojtek jak zwykle stara się być obiektywny, niezależny, skromny i zaleca stosowanie materiałów spoza swojej oferty firmowej.

Zdażało mi się kilka lat temu budować kominki typu wełnowce. Jednak dobór materiałów był większy i trochę inny niż zostało podane.

Jakoś tych materiałów było więcej "różnych" gruntowałem też płyty. Stosowałem materiały bardziej według mnie przydatniejsze i tym samym nieraz droższe. Masy szpachlowe inne, zresztą samo gruntowanie wymagało przerwy technologicznej kilka godzin... UNIFLOT, ct-17, wełna znacznie grubsza i w większej sporo ilości, akryle, itp.itp. w wybranych miejscach kołki z metalowymi koszulkami, taśmy klejące droższe o innych parametrach, itp. Zapewne o czymś zapomniałem, bo to było dawno.

Przy budowie z płyt trzeba liczyć się z kosztem;

1) płyty; jeden m2 - 200 zł x 5, 72m2 = 1150 zł

ciężar płyt to około 400 kg, czyli już w samej obudowie doskonała masa do przewodzenia i akumulacji ciepła. Czyli grzanie całą powierzchnią przez promieniowanie... najzdrowsze ciepło.

2) Termoklej TK1100/60 - 155 zł (25 kg)

3) Profix - 210 zł (20 kg)

4) siatka - 10 zł

Kleje w podanych ilościach nie zostaną zużyte, więc trzeba uśrednić i przyjąć na okrągło cenę ogólną na wyrost - 300 zł

co nam daje ogólną kwotę - około 1500 zł za materiały podstawowe konstrukcyjne. Potem należy doliczyć elementy wykończeniowe i potrzebną izolacje (silca) ścian stałych wewnątrz obudowy, czyli izolacje ścian które istnieją i niewskazane jest aby się nagrzewały.

Cen robocizny tu i tam nie podaję, gdyż one są zależne od sporej ilości czynników. A podawanie cen wykonawstwa na czarno, nie wchodzi w rachubę. Tym bardziej że powyższa kalkulacja z założenia jest dla tych co sami wykonują.

Nasza kalkulacja wewnętrzna w firmie jest trochę inna, płyty odlewamy na wymiar pod konkretny kominek. Nie ma tak zwanych odpadów wtedy. Nieraz dochodzą kształty różne, łuki, narożniki półokrągłe, itp. Materiały wyjściowe jakich używamy są inne; są to, kruszywa, cementy....

Koszty towarzyszące są również inne. Inne vaty, itp.

Dochodzą przykładowo koszty tak zwane uzgodnieniowe, które obciązają firmę i są księgowane jako koszty. Ale to rozumie chyba każdy.

Nieraz jest to jedna wizyta, nieraz tych wizyt jest kilka...

Dlatego unikam jakiś kosztorysów ogólnych do podawania tutaj na forum. Gdyż jesteśmy firmą wykonawczą kompleksowo. Nie firmą montażową tylko. Materiały jakich używamy do budowy kominków są to jak napisałem wyżej - kruszywa, cementy. Czyli jakiś proces produkcyjny na nasze potrzeby który robimy sami. Jeżeli pisze jeden dzień, dwa, trzy dni to mam na myśli wyłącznie montaż u klienta. Jednak zanim nastąpi montaż, elementy muszą być przez nas wyprodukowane, przygotowane i skompletowane. Potem załadowane i przewiezione na miejsce montażu. Sam montaż to już praca typu zabawa polegajaca na układaniu klocków. Sporą ilość czasu to zabezpieczenie stosowne i następnie posprzątanie po zakończeniu. To jest odpowiedzialne zadanie (praca) już w zamieszkałym budynku...

Teraz dochodzi sprawa coraz bardziej popularnych kafli, elementów kaflowych...

Sumując podany tutaj przez użytkownika kosztorys jest jakowąś poniekąd parodią, obrazującą montaż nazywany dumnie wykonawstwem kominka grzewczego. Poskręcanie do kupy paru płyt GK... + SZPACHLA, ITP. zapomniałem o owełnowaniu i poobklejaniu taśmą...

Edytowane przez bohusz

nie chcę tworzyć nowego tematu.

oglądalem kominki nordpeis - podobala mi się prostota kominkowi ta obudowa akumulacyjna

czy tą obudowę można użyć przy innych kominkach?

Można :) Dla pewności podaj linkę, bo oni mają już

w swojej ofercie nowość z dziedziny zduństwa, a to

nie jest już tak oczywiste jak ich dotychczasowe obudowy...

Piszecie tu o obudowach akumulujących ciepło. Wielu użytkowników ma wkłady z płaszczem wodnym, ja również, wiec po co mi ciepła obudowa? Ciepłe mam mieć grzejniki i podłogówkę a nie obudowę. Jaką obudowę należy montować do wkładu z płaszczem wodnym? Co w momencie gdy wkład znajduje się w pomieszczeniu gdzie nie można zbytnio obciążać stropu? Jest jakaś alternatywa dla ciężkiej obudowy akumulacyjnej którą panowie z firm kominkowych by zaakceptowali skoro gk i wełna są takie złe?

No dobrze. To teraz bez skromności :).

Obudowa z cegły perlitowej. Ma przewodność zbliżoną do wełny, więc "dajemy" na "6-tkę".

Na te 5,72 mkw wychodzi 213 sztuk prostki podstawowej, co daje koszt brutto około 530 zł. Do tego zaprawa - może być szamotowa z cementem - powiedzmy 100 zł. Nadproży nie trzeba, to lekkie. Konstrukcja samonośna do tynkowania cienkowarstwowego lub obłożenia płytami k-g - też zwykłymi.

Waga z zaprawą poniżej 200 kg.

Materiał jest ogniotrwały do około 800 st. (tańsze gatunki), niepylący, nieemitujący.

Dodatkowo przypomnę, że przewodność perlitu nie rośnie wraz z temperaturą, jak to ma miejsce w przypadku wełny, a o tym fakcie też warto pamiętać - taki dodatkowy kamyczek do ogródka.

Pozdrwiam

Prostki/cegiełki perlitowe stosowaliśmy w czasach gdy nie było jeszcze na rynku płyt z glino-krzemianów .Było to w tamtych czasach praktycznie niespotykane wśród pozostałych wykonawców . Nawet na FM pisząc że wełna mineralna to nie jest optymalny materiał do budowy kominków dostawałem ochrzan od... pewnego LIDERA tego forum w temacie kominki. Co do perlitu to nie mieliśmy negatywnych doświadczeń , trzeba jednak pamiętać że dobrze jest naciągnąć od środka obudowy klej temperaturowy na prostki lub dobrze zaimpregnować .

Może kiedyś przyjdzie kres wełnianego lobby jak czasów świetności azbestu, ale dopóki ten materiał budowlany jest na rynku to i tak o jego wyborze zadecyduje inwestor.

Zdrowych i wesołych ŚWIĄT BOŻEGO NARODZENIA w nieco lepszym nastroju, rodzinnym gronie wszystkim piszącym i czytającym FM.

Trzeba jeszcze doliczyc transport - tak mysle, ze ok 150 zl/palete minimum, bo tego towaru w marketach nie serwuja;-) No i przy cieciu pewnie troche odpadu zostanie?

A jak do tych 200 kilo dodac jeszcze wklad i chociaz skromna ramke z marmuru to juz jest ponad 400 kg i bez konsultacji z konstruktorem to stropu tym lepiej nie obciazac.

Pozdrawiam.

Coś cisza zapadła Wojtek napisał o cegle pelitowej niestety dla przeciętnego kowalskiego trudno dostępny materiał, Mistrzu dopisał że to prehistoria kiedyś stosowana i dalej z tego nic nie wynika :).

A ja się pytam czym panowie obudowujecie wkłady z płaszczem wodnym jeżeli w ogóle takowe obudowujecie? A jeżeli tego nie robicie, to proszę mi powiedzieć jakiego materiału należny użyć do ich zabudowy.

Zgadzam się całkowicie że do obudowy wkładów bez płaszcza najlepsza będzie obudowa akumulacyjna a nie z wełny i gK. Ale są jeszcze jeszcze wkłady wodne o których mało co tu jest pisane. Wiec obudowywanie ich szamotem to chyba jednak przerost formy nad treścią.