tulisufka 11.12.2011 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2011 Rodzice posiadają dzialke rolną klasa IIIa o powierzchni 34 arów. Mam zamiar się na niej budować (tzn na jej części), Wystapilam o warunki zabudowy dla domu jednorodzinnego (dla calej dzialki). Jaki mam zrobic kolejny krok zeby podzielic ta działkę. Czesc ma byc dla mnie druga ma pozostac dla rodziców. Prosze o pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProMyst 11.12.2011 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2011 Jak zależy Ci na czasie podział zrób po budowie. To trochę zajmuje czasu. Do momentu skończenia podziału nie możesz dostać pozwolenia na "nową" działkę więc albo budujesz na całości potem dzielisz, albo dzielisz, czekasz, czekasz i ubiegasz się o warunki i pozwolenie na nową działkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rudi102 15.12.2011 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2011 gdybys wystapila z wnioskiem na budowe dwoch domow na podstawie decyzji moglabys podzielic dzialke. mam podobna sytuacje tylko ze chce 60ar podzielic na 6 czesci po 10ar i sprzedac. gmina sie ociaga z uchwaleniem planu i drazac temat dowiedzialam sie ze innym (i w zasadzie jedynym) wyjsciem jest zlozenie wniosku na 60arowa dzialke na budowe 6 domow a pozniej na podstawie decyzji o warunkach zabudowy ja podzielic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotri 16.12.2011 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2011 gdybys wystapila z wnioskiem na budowe dwoch domow na podstawie decyzji moglabys podzielic dzialke. mam podobna sytuacje tylko ze chce 60ar podzielic na 6 czesci po 10ar i sprzedac. gmina sie ociaga z uchwaleniem planu i drazac temat dowiedzialam sie ze innym (i w zasadzie jedynym) wyjsciem jest zlozenie wniosku na 60arowa dzialke na budowe 6 domow a pozniej na podstawie decyzji o warunkach zabudowy ja podzielic. Hmm, czy aby na pewno tak moża? Droga do sukcesu prawidłowa ale na samej podstawie warunków zabudowy podzielić chyba nie można? Jestem w podobnej sytuacji jak autor wątku. Po drodze przez mękę, odwołania itp, urząd wydał wreszcie warunki zabudowy na działce rolnej(ale wniosek był na jeden dom). Potem pozwolenie na budowę, dom i dopiero jak stoi dom(lub masz choć częściowy odbiór) są odrębne przepisy które pozwalają podzielić działkę. Czy jest prostsza droga? Czy dziabeł tkwi we wniosku na budowę dwóch domów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rudi102 18.12.2011 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2011 tak powiedziano mi w gminie i bede probowac w ten sposob to zalatwic. aczkolwiek zasiales teraz ziarno niepewnosci wiec w takim razie bede upewniac sie "wyzej" ... o wynikach sledztwa (czasami tak sie czuje zalatwiajac sprawy w urzedach - nikt nic nie chce podpowiedziec, zasugerowac i trzeba byc chytrym, przebieglym i dociekliwym zeby sie czegos dowiedziec) poinformuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotri 19.12.2011 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2011 tak powiedziano mi w gminie i bede probowac w ten sposob to zalatwic. aczkolwiek zasiales teraz ziarno niepewnosci wiec w takim razie bede upewniac sie "wyzej" ... o wynikach sledztwa (czasami tak sie czuje zalatwiajac sprawy w urzedach - nikt nic nie chce podpowiedziec, zasugerowac i trzeba byc chytrym, przebieglym i dociekliwym zeby sie czegos dowiedziec) poinformuje W takim razie czekam za rozwojem sytuacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nini 19.12.2011 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2011 Witam, miałam identyczną sytuację - tata podzielił swoją działkę i dał mi i mężowi część pod budowę naszego domu. Najpierw wystąpił z wnioskiem o podział do urzędu gminy, do wniosku dołączony był wstępny projekt podziału działki. Burmistrz wyraził pisemną zgodę na podział, więc geodeta dokonał podziału i wyznaczenia granic wydzielonej działki. Następnie tata notarialnie przekazał nam wydzieloną działkę jako darowiznę. Dopiero wtedy mogliśmy wystąpić o warunki zabudowy. Cała procedura trwała kilka miesięcy ze względu na ociągającego się geodetę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nini 19.12.2011 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2011 My nie mogliśmy zacząć budowy przed podziałem, ponieważ braliśmy kredyt na budowę i pozwolenie na budowę musiało być na nasze nazwisko. Poza tym działka była naszym wkładem własnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rudi102 05.01.2012 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2012 W takim razie czekam za rozwojem sytuacji ciągu dalszego nie będzie bo zanim rozpoczęłam całą procedurę uzyskania informacji gmina uchwaliła plan i został ogłoszony w DzUW więc możemy dzielić działki bez dodatkowych komplikacji uff wszystkim zainteresowanym proponuję dowiadywać się w gminie czy istnieje możliwość podziału działki na podstawie decyzji o warunkach zabudowy uzyskanej na budowę kilku domów :> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MatiKo 03.02.2012 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 Jeżeli się nie mylę 34 ary to 3400 m kw. a to oznacza, że tej działki nie można juz podzielić. Działkę rolną można podzielić na działki o powierzchni nie mniejszej niż 3000m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lisek_79 30.05.2012 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2012 (edytowane) Jeżeli się nie mylę 34 ary to 3400 m kw. a to oznacza, że tej działki nie można juz podzielić. Działkę rolną można podzielić na działki o powierzchni nie mniejszej niż 3000m. jestem w podobnej sytuacji... działka ma 0.69 hektara ja kupuje około 0.49h a pozostałe 2000 m2 gość dzieli na 2 działki po 1000m ! teraz jest to pole klasy IVa, i gmina nie widzi przeszkód ! Ba ... cieszą się że dołączy do nich 3 kolejnych podatników ! Przecież każdy z nich będzie musiał przekształcić całośc lub cześć tej ziemi na budowlaną. Edytowane 30 Maja 2012 przez lisek_79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts