zawka1 11.12.2011 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2011 Witam, przeszukałem całe forum ale nic na ten temat nie znalazłem. Ogólnie w google nie ma zbyt wiele opinii użytkowników maszyn tego typu. Już tłumaczę o co mi chodzi.Mianowicie zastanawiam się czy nie kupić peleciarki np takiej :http://allegro.pl/opal-za-darmo-peleciarka-granulator-7-5kw-pellet-i1964167809.html Nie wiem jaka jest opłacalność produkcji na takich maszynach.Mam zamiar obsiać pole lub kupić rzepak i z wykonać sobie opał na całą zimę.Jako że jestem w trakcie budowy to noszę się z zamiarem kupienia porządnego pieca z podajnikiem oraz peleciarki na której wykonam sobie sam opał. Zrezygnuję z solar, rekuperatora, pompy ciepła oraz wszystkich tych drogich bajerów na rzecz takiego rozwiązania. Co o tym myślicie ? Mam warunki do produkcji i przechowywania nawet większych ilości. Zastanawiam się jedynie nad sprawnością takiej maszyny.150 kg na h czyli koszt materiału + prąd,siły robocze własne. Czy ktoś może mi to policzyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stanisław.k 11.12.2011 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2011 Witam, przeszukałem całe forum ale nic na ten temat nie znalazłem. Ogólnie w google nie ma zbyt wiele opinii użytkowników maszyn tego typu. Już tłumaczę o co mi chodzi.Mianowicie zastanawiam się czy nie kupić peleciarki np takiej : http://allegro.pl/opal-za-darmo-peleciarka-granulator-7-5kw-pellet-i1964167809.html Nie wiem jaka jest opłacalność produkcji na takich maszynach.Mam zamiar obsiać pole lub kupić rzepak i z wykonać sobie opał na całą zimę.Jako że jestem w trakcie budowy to noszę się z zamiarem kupienia porządnego pieca z podajnikiem oraz peleciarki na której wykonam sobie sam opał. Zrezygnuję z solar, rekuperatora, pompy ciepła oraz wszystkich tych drogich bajerów na rzecz takiego rozwiązania. Co o tym myślicie ? Mam warunki do produkcji i przechowywania nawet większych ilości. Zastanawiam się jedynie nad sprawnością takiej maszyny.150 kg na h czyli koszt materiału + prąd,siły robocze własne. Czy ktoś może mi to policzyć? Nie daj się nabrać na też chiński badziew Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alk 11.12.2011 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2011 Przyglądałem się tym maszynkom jakiś czas temu. Dosyć szybko doszedłem do wniosku że nie warto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawka1 11.12.2011 14:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2011 coś jeszcze znalazłem: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?171280-Samodzielna-produkcja-pelletu-D&highlight=samodzielna+produkcja+pelletu chyba faktycznie pomysł do bani.Okazuje się, że porządny pellet uzyskam tylko na maszynach dużo droższych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts