Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ociplenie poddasza

atom421

Recommended Posts

Witam wszystkich forumowiczów. Mam pytanie dotyczące sposobu ocieplenia poddasza. Rozpocznę może od kilku danych: szer. krokwi 22cm, poszycie dachu z płyt OSB 12 mm. Zastanawiałem się nad ociepleniem przestrzeni między krokwiami wdmuchiwaną wełną firmy S....co. Po rozmowach z kilkoma wykonawcami wykonującymi docieplenia metodą tradycyjną, dowiedziałem się, że przy ocieplaniu poddasza czy całego dachu, w moim przypadku muszę zastosować wełnę mineralną grubości 20 cm aby pozostawić te 2 cm wolnej przestrzeni między płytą a wełną na wentylację. W przypadku ocieplenia metodą "wdmuchiwaną" tej szczeliny oczywiście nie będzie. Proszę o wasze opinie na temat konieczności pozostawiania wolnej przestrzeni między płytą/deską a warstwą ocieplenia. Osobiście wybrałbym wdmuchiwanie ale jeżeli brak wolnej przestrzeni między płytą a wełną jest poważnym błędem to zmienię sposób ocieplenia, mam jeszcze czas;)

Z tego co wiem przy wdmuchiwaniu materiał wdmuchiwany (jeśli chodzi o celulozę) nie potrzebuje szczeliny wentylacyjnej. Jeśli chodzi o wełnę mineralną nie widzę żadnego problemu. Robisz 15 cm w krokwiach i 5 cm podwieszasz na podwieszeniu. Według mnie 2 cm to za mało tym bardziej że masz szczelne poszycie z płyt OSB.

Faktycznie U - wełny drzewnej jest nieco wyższe od "najsłabszej" unimaty z Isovera - temat jest do przemyślenia. Ciekawy jestem co na to użytkownicy "dmuchańców" czy np. po kilkuletnim użytkowaniu nie pojawiają się jakieś problemy bo chyba ta technologia jest dość nowa w Polsce.

Metodę wdmuchiwania stosuje się do izolowania powierzchni poziomych a nie skośnych. Szczelina wentylacyjna jest wymogiem koniecznym a nie dobrowolnym. Mało tego musi mieć ona wlot i wylot. Powierzchnia szczeliny jest warunkowana jej długością a minimalna wielkość to 200 cm2 stąd ta minimalna jej wysokość 2 cm. Pozdrawiam.

Metodę wdmuchiwania stosuje się do izolowania powierzchni poziomych a nie skośnych.

Proszę mi wyjaśnić czy stosowanie metody wdmuchiwania do powierzchni skośnych i pionowych jest błędem czy np. tylko mniej efektywne bo znalazłem coś takiego:http://cedrew.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=51&Itemid=50&limitstart=8

Materiał izolacyjny jakim jest wełna szklana (skalna) bez względu na swoją koegzystencję wymaga drożnej (wlot i wylot) szczeliny wentylacyjnej. Jak zatem uzyskać szczelinę? Można powiedzieć, że montujemy folię wysokoparoprzepuszczalną, która będzie barierą i taką szczelinę zagwarantuje. Proszę zważyć wełna w płytach czy rolce posiada sprężystość a odpowiednio docięta samoistnie trzyma się pomiędzy krokwiami. Granulat będzie bardziej ściśnięty na dole i swoim ciężarem wypychał folię. Dostając trochę wilgoci (kondensatu) będzie coraz bardziej osiadał. Na dole zbity pogorszy izolacyjność. Na górze może powstać pustka co też pogorszy izolacyjność. Takie problemy nie występują na powierzchni poziomej gdzie grubość granulatu wynosi około 30 cm. Granulat jest idealnym rozwiązaniem tam gdzie człowiek nie może dotrzeć czyli niskie stropodachy. Pozdrawiam.