guino 11.12.2011 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2011 Witam! Mamy od 2 miesięcy kondensat 2funkcyjny junkers cerapur smart zwb 3c i zżera nam 250 m3 na miesiąc. Coś mi się to wydaje podejrzane no bo nie jest teraz wcale zmino. Ogrzewamy na full 55m2 (19 stopni od 7 do 23 i 15 w nocy - na razie sie wyłącza i dom stygnie do 16-17 rano), pozostałe 55m2 mamy ustawione termoregulatory na 2. Jeszcze dodam że mamy świeżo docieplone 2 ściany budynku styropianem 10 fasadówką. Temperatura w domu podnosi od wzajemnych oskarżeń czyj fachman źle docieplił a czyj źle zrobił ogrzewanie:bash:. Może wystarczy ustawić właściwie piec i uszczelnić szczeliny między parapetami? Jakie parametry powinien mi ustawić serwisant? Widzę, że na forum roi się od ludzi o dużogłębszym od mojego zrozumieniu tematyki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariuszwa 11.12.2011 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2011 Jaki masz regulator temperatury pogodówkę, czy pokojowy bo od tego trzeba zacząć. Ja posiadam identyczny kocioł i zużyłem 180 m3 od 11.11.2011 do 11.12.2011. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 11.12.2011 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2011 Wystarczy sprawdzić sprawność kotła analizatorem spalin .Powinna wynosić około 100 % .Wiecej trudno wycisnąć z gazu bo tam tyle jest.Często wada jest gdzie indziej np. Rury od CO na szlichcie chudziaka ,a nie na styropianie.Np rury prowadzone przy drzwiach balkonowych nieizolowanego (od góry balkonu) itp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
guino 12.12.2011 08:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2011 pogodowke, i wlasnie mam z tym regulatorem klopoty,czasem mi dogrzewa 2 stopnie mniej niz ustawieniea czasem wiecej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
guino 12.12.2011 08:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2011 Dzieki za odp. Na jakim metrazu masz to zuzycie 180? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariuszwa 12.12.2011 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2011 Na metrażu 140 m2. Z tego co piszesz masz źle ustawioną pogodówkę. U mnie trzyma temp. wewn. z dokładnością 0,2 st. Optymalne ustawienie kotła i pogodówki zajmuje trochę czasu. Krzywą grzania trzeba ustawiać metodą prób i błędów. Napisz jakie masz ogrzewanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
guino 12.12.2011 17:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2011 Hm, no, normalne, nascienne, grzejniki alu, takie harmonijkowe, moc dobieral instalator pod ten kondensat. Rurki miedziane, na dole puscil nam takimi plastikami w otulinie przez piwnice, nie widac tego w domu, a bylo taniej, i ponoc parametry tych rur sa b dobre. A ta krzywa grzaniamozemy sobie ustawic sami czy to robi serwisant? Bo z tego co piszesz to wyglada ze sami to ustawiacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 12.12.2011 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2011 może zacznij od przeczytania instrukcji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariuszwa 12.12.2011 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2011 Hm, no, normalne, nascienne, grzejniki alu, takie harmonijkowe, moc dobieral instalator pod ten kondensat. Rurki miedziane, na dole puscil nam takimi plastikami w otulinie przez piwnice, nie widac tego w domu, a bylo taniej, i ponoc parametry tych rur sa b dobre. A ta krzywa grzaniamozemy sobie ustawic sami czy to robi serwisant? Bo z tego co piszesz to wyglada ze sami to ustawiacieJa ustawiłem sam bo serwisant nie bardzo wiedział jak. Jest to proste tylko trochę potrwa bo po zmianie parametrów trzeba poczekać co najmniej dobe aby zobaczyć jaka jest reakcja na temp. w domu. Jutro podam ci moje nastawy i może być potrzebna korekcja 2 parametrów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariuszwa 14.12.2011 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2011 Gunio podaję ci swoje nastawy FW 100Min. temp zewn - -20 ustaw ten parametr w menu "charakteryski grzewczej dlan grzejników"krzywa - punkt początkowy - punkt końcowypunkt końcowy punkt pocz - 31 punkt końcowy- 49 temp. akumulacja budynku - 80 kalibracja czujnika : 0 max zasilania - 56 wpływ temp pomieszczenia - 100 wpływ twmp skuteczny - grzanie-oszczedznie-pzamarzanie korekcja wskazan:0 ogrzew. wył do niższego poziomu -tak Po takim ustawieniu regulatora sprawdź jaka będzie temp.w mieszkaniu, jeśli będą odchyłki od zadanej to koryguj temp. punktu pocz. i końc.ponieważ wpływ temp.pomieszczenia ustawiony nawet na 100% ma niewielki wpływ na pracę kotła. Nastawy na kotle1.A- 473.A- 03.b- 153.C- 12Pokrętło lewe- 5temp.wody cwu 43st. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 14.12.2011 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2011 guinoChyba czeka Cię trudna droga do sukcesu! Pytasz - ILE gazu powinien zużyć kondensat?Odpowiadam - TYLE ILE MUSI!TY mu KAZAŁEŚ grzać, a on się stara wykonać polecenie...Ale...NIC nie piszesz o tym CO on ma zagrzać, a to jest ważna informacja! Otwórz wszystkie okna!DOŁÓŻ na ściany jeszcze z 20cm styropianu...ILE wtedy zużyje?JAKIE będą temperatury wnętrz? Wypadałoby zrobić "obrzęd gromniczny". I to starannie!Piszesz coś o szczelinach pod parapetami...Dom pewnie masz watą kryty...Inhibitor wlałeś do układu? Bo piszesz o miedzi i aluminiowych kaloryferach... Wodór produkujesz...Jakieś rury w zimnej piwnicy masz...JAKA jest temperatura w tej piwnicy? Przysiądź solidnie do lektury!Postaraj się zrozumieć CO ogrzewasz. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts