Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

forma umowy z kierownikiem budowy

Recommended Posts

Witam

czekam na PnB, a w międzyczasie znalazłem Kierownika Budowy którego zarówno doświadczenie, wiedza jak i posiadane uprawnienia sa mi bardzo po drodze. Dogadaliśmy się co do zakresu jego i moich obowiązków itp. Jest jedno "ale"... mianowicie nie prowadzi on dzialalnosci gospodarczej, wiec nie moze mi wystawic f-v ani zadnego innego rachunku (ktory z mojego punktu widzenia nie jest mi potrzebny). Mozemy zawrzec umowe zlecenie lub umowe o dzielo. Pytanie tylko brzmi czy taka umowa jest mi do czegokolwiek potrzebna? Oczywiscie zawsze mozna zalozyc najczarniejszy scenariusz tzn ze mu "odbije" i zarzada jakiejs niebotycznej kwoty "a jak nie to nie podpisze", tylko czy po za tym jednym przypadkiem do czegokolwiek potrzebna jest mi umowa? Mam przeciez wpis w dzienniku o podjeciu obowiazkow kierownika, a "odbic" moze zawsze i kazdmu, i nawet majac umowe w garsci moze byc klopot.

Czy w razie czego w trakcie trwania budowy mozna wymienic Kierownika Budowy na innego?

Jednak lepiej ją mieć. Umowa o dzieło jest umową , ktora kończy się określonym skutkiem- tu zakończeniem budowy.

Można, ale nie jest to wcale proste. Dlaczego jeszcze nie zacząłeś budowy a już myślisz o zmianie kierbuda ? LOL :)

Analizuje kazdy scenariusz :) Np co gdyby Kierownik zmarl (tfu tfu tfu), zaniemogl, oslepl itp itd:) Albo gbyby zwyczajnie okazal sie chybionym wyborem :)

Budowe zaczne jak tylko pogoda na wiosne pozwoli jednak lada dzien zaczne sobie zbrojenia na fundament przygotowywac. Po nowym roku nie bede mial czasu, a potem bedzie nam zalezalo na czasie :)

Pomyśl ile ekip i ilu dostawców przed Tobą - nie zakładaj, że każdy oślepnie lub zejdzie, bo zwariujesz przez stanem 0 :)

Inwestor jest zobowiązany do zawiadomienia Powiatowy Inspektorat Nadzoru Budowlanego w Łęcznej o zmianie kierownika budowy, inspektora nadzoru inwestorskiego i projektanta sprawującego nadzór autorski. W zawiadomieniu należy podać od kiedy nastąpiła zmiana. Do zawiadomienia należy dołączyć oświadczenia tych osób o przyjęciu obowiązku.

Ale jeszcze trzeba znaleźć kierbuda, ktory przejmie po innym robotę. To dość ryzykowna zabawa.