kirk1985 11.12.2011 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2011 Witam! Jestem tu nowy i nie wiem czy juz byl poruszany podobny temat w przeszlosci. Chcialbym wykuc otwory na okna w scianach nosnych parterowego domku. Zdecydowalem sie wykonac je z katownikow 60mm. Chcialbym sie poradzic czy aby na pewno robie dobrze stosujac katownik. Sciana w ktorej chce wyciac otwory jest zbudowana z pustakow (zewn) oraz cegly (wewn).http://i43.tinypic.com/149mnir.jpg Moje watpliwosci zmiazane sa z budowa 2 warstwowa owej sciany. Zamierzam wykonac nadproza podarzajac za tym artykulem... http://www.przegladbudowlany.pl/2006/04/2006-04-44-46orlowicz.pdf Prosze o fachowa porade.Z gory dziekuje! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejzms 12.12.2011 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2011 Taka modyfikacja sciany nośnej wymaga co najmniej konsultacji fachowca z uprawnieniami budowlanymi. Nie podejmuj takiej decyzji sam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kirk1985 12.12.2011 09:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2011 Właśnie dlatego poruszam ten temat. Czy ktos z forumowiczow jest fachowcem w tej materii?? W koncu to forum budowlane... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 12.12.2011 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2011 Tego nie da się ocenić bez wizyty na terenie obiektu. Jeżeli ktoś twierdzi inaczej to jest ignorantem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kirk1985 13.12.2011 17:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2011 Wiadoma sprawa ze konkretne plany dzialania opiera sie na wizji lokalnej jednak chcialbym doswiadczonych budowlancow - inzynierow poprosic o konsulatacje. Jakie ewentualne rozwiazania wchodzilyby w rachube i jakie kryteria brac pod uwage przy planowaniu nadprozy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts