Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Da się z tym coś zrobic?

PawMig

Recommended Posts

Witam wszystkich an forum. Mam takie pytanie. Chciałbym troszkę przerobić kuchnie. Zabudować piekarnik, dołozyć zmywarke w zabudowie, zmienic okap i... może ktoś ma jeszcze jakieś sugestie :)

Ale nurtuje mnie pytanie czy w miejscu gdzie teraz jest kuchenka da się zamontowac piekarnik w zabudowie? I czy tuz za lodówką da się zabudowac zmywarkę?

Zdjęcie załączam i dziękuje za pomoc.

Zdjęcie0024.jpg

Zamiast kuchni wolnostojącej roisz piekarnik w zabudowie + płyta w blacie. Bez problemu. Natomiast zywarka powinna być jak najbliżej zlewu, na pewno nie za lodówką, ale przed, między zlewem a lodówką. Jeśli będzie za bardzo niewygodnie będzie z niej korzystać. Naczynia do zmywarki wkładasz często ze zlewu, albo wyjmujesz i wkładasz do szafek. Niewygodnie będzie obchodzić lodówkę. Poza tym jak zrobisz zmywarkę przed lodowką przybędzie roboczego blatu.

Na pewno w przypadku takich przeróbek trzeba będzie wymienić blat na nowy. Moim zdaniem to bardzo proste przeróbki.

Nie no dlaczego ma być problem z zamontowaniem piekarnika? Na piekarnik w zabudowie robi się normalny korpus szafki, w którym montuje się piekarnik, a w blacie wycina otwór na płytę i montuje się płytę. Z tym, że właśnie trzeba będzie nowy blat zrobić.

Ja bym w tej kuchni, jesli myślisz o zmianie okapu, zrobiła okap podszafkowy. Lepiej by to wyglądało, zeby zamknąć górą ten ciąg wiszących szafek. Trzeba by zrobić taką samą szafkę aż do ściany. W sumie z kominowym okapem też nie byłoby źle, ale mam wrażenie, ze lepiej z podszafkowym.

I ta lodówka biała tak trochę łyso wygląda. Nie wiem, jak dużo chcesz w kuchni zmieniać, ale mam wrażenie, ze ładniej byłoby przymknąć nieco tę kuchnię niewielką ścianką, zeby ukryć lodówkę.

Generalnie 3 lata temu zrobiłem to mieszkanie pod wynajem. A teraz pora wrócić i zrobić pod siebie. Lodówka będzie zmieniana na inox. A co myślisz o jakimś delikatnym suficie podwieszanym? Jest mozliwość przerobienia drzwiczek tej szafki zawieszonej tak aby były np. z mlecznego szkła?

Załączam też ciąg dalszy mieszkania.

Zdjęcie0020.jpg

• 4 years później...