kokiel 11.12.2011 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2011 Witam, Mam poddasze nieużytkowe (nieocieplone) nad użytkowym (którego sufit ociepliłem 25 cm wełny). Ostatnio okazyjnie kupiłem wystarczającą ilość wełny aby ocieplić również nieużytkowe poddasze. Zamierzam ocieplić to poddasze wkładając 20 cm wełny jedynie pomiędzy krokwie. Potem sznurkowanie a na to folia. Na folii chciałbym zakończyć bo nie potrzebna mi warstwa wykończeniowa na nieużytkowym poddaszu. Jednak nie wiem w jaki sposób sprawić aby folia trzymała się trwale konstrukcji ? Przy suficie podwieszanym nie ma problemu bo konstrukcję trzymają profile, w które ja nie chcę inwestować. Myślałem o zszywkach wstrzeliwanych w krokwie ale co wtedy z właściwościami folii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 15.12.2011 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2011 Jeżeli powstaje nieszczelność na folii (rozerwanie, przebicie przez zszywkę lub wkręt) to najprościej jest ją zakleić taśmą samoprzylepną, oferta taśm np. http://www.astat.com.pl/tasmy/jednostronne Własności paraizolacyjne dla folii określa się podając grubość nieruchomej warstwy powietrza o takim samym oporze przepływu pary wodnej jak przez folię – oznaczenie Sd. Normy podają dla warstwy folii polietylowej PE gr.0,15mm Sd=50m, a w przypadku nieszczelności (np. przycięcie, mocowanie zszywkami) wartość spada do Sd=8m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 20.12.2011 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2011 witam, mam poddasze nieużytkowe (nieocieplone) nad użytkowym (którego sufit ociepliłem 25 cm wełny). Ostatnio okazyjnie kupiłem wystarczającą ilość wełny aby ocieplić również nieużytkowe poddasze. Zamierzam ocieplić to poddasze wkładając 20 cm wełny jedynie pomiędzy krokwie. Potem sznurkowanie a na to folia. Na folii chciałbym zakończyć bo nie potrzebna mi warstwa wykończeniowa na nieużytkowym poddaszu. Jednak nie wiem w jaki sposób sprawić aby folia trzymała się trwale konstrukcji ? Przy suficie podwieszanym nie ma problemu bo konstrukcję trzymają profile, w które ja nie chcę inwestować. Myślałem o zszywkach wstrzeliwanych w krokwie ale co wtedy z właściwościami folii jeśli jest to poddasze nieużytkowe i nie masz zamiaru tam zaglądać to lepiej prościej i taniej jest rozwinąć wełnę na pdlodze tego poddasza wcześniej kładąc na niej folię paroizolacyjną. potem warstwa wełny i na tym koniec. jeśli planujesz tam zaglądać i coś magazynować to legary drewniane co 60cm między nie wełna a na wierzch płyta OSB po której możesz śmiało chodzić. ten sposób izolacji oszczedzi Ci ogrzewania powierzchni poddasza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kokiel 23.12.2011 21:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2011 timon120777, chyba nie do końca doczytałeś mój post bo podłogę na legarach na nieużytkowym poddaszu to ja już mam. Chodzi mi mianowicie o jego sufit okrokwiowany. Ocieplenie sufitu pozwoli mi na trzymanie na tym poddaszu rzeczy chroniąc je przed ujemną temperaturą jaka tam teraz panuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 27.12.2011 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2011 timon120777, chyba nie do końca doczytałeś mój post bo podłogę na legarach na nieużytkowym poddaszu to ja już mam. Chodzi mi mianowicie o jego sufit okrokwiowany. Ocieplenie sufitu pozwoli mi na trzymanie na tym poddaszu rzeczy chroniąc je przed ujemną temperaturą jaka tam teraz panuje. jeżeli masz podłogę na legarach i jest ona ocieplona to ciepło z pomieszczeń poniżej raczej nie ogrzeje już strychu wiec kładzenie dodatkowej warstwy izolacji między krokwie to marnowanie kasy moim zdaniem. jeśli stryszek ma służyć jako skład to nie widzę powodu by przejmować się panującą tam temperaturą, koszty rzędu kilku tys złotych warto przeznaczyć na inny cel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts