Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wełna - opadnie mi czy nie opadnie?

Cerbin

Recommended Posts

Superrock i Toprock dzięki swoim parametrom zarówno mechanicznym jak i termicznym został nazwany wielkowymiarową płytą, pomimo faktu iż jest zwijany w rolkę. Wełna skalna dzięki pocesowi produkcji z wykorzystaniem technologii zaburzania włókien, sposobowi pakowania (produkt nieznacznie kompresowany w swojej grubości) oraz dzięki lekkiej sprężystości płyt jest materiałem, który może przetrwać wiele lat w przegrodzie w niezmiennej formie. Nie bez znaczenia jest fakt iż produkty mocowane między krokwiami szczelnie przylegają do powierzchni krokwi na całej grubości nie powodując mostków termicznych. Ważne jest to by montaż był wykonany zgodnie z wytycznymi producenta (http://przewodnik.rockwool.pl/doradztwo/wskazowki-wykonawcze/izolacja-poddasza-uzytkowego-typu-nieszczelnego-dla-pary-wodnej-z-zastosowaniem-plyt-toprock-i-superrock.aspx).

Opcje mam dwie - 15+10 superrock/toprock lub supermata (alternatywnie ursa platinium). I pytanie do Was, jak faktycznie jest z opadaniem wełny szklanej w porównaniu do skalnej? Takie tam gadanie, czy faktycznie występuje i po np 5 latach wełna się zbije?

no i masz odpowiedz powyzej od fachowca:

'który może przetrwać wiele lat w przegrodzie w niezmiennej formie.'

Produkt 'moze' przetrwac wiele lat - nie kilkadziesiat aby wystarczyl na caly zywot domu

'wiele' - czytaj kilka.

potem moze sie zwiesic

Edytowane przez marcel232