Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam. Uruchomiłem wczoraj pompę w tryb chłodzenia i temperatura wody na 7 stopni. po ok godzinie pracy błąd H99 i pompa już nie chłodzi. Miał ktoś taką sytuacje ?? Dzwoniłem już do instalatora i czekam na odpowiedź. Ale z forum może dowiem się więcej prawdy :)

Zadziałało zabezpieczenie przeciwzamrożeniowe wymiennika wewnętrznego. Zresetuj błąd i powinno dalej działać. Dlaczego zadziałało? - nie wiem, bo ja u siebie schodziłem nawet do 5st i było OK, ale każda instalacja jest inna. No i z doświadczenia podpowiem, że nie ma sensu tak nisko schodzić z temperaturą, jak chłodzisz podłogówką to minimum 15st, a jak masz klimakonwektory to 10st będzie optymalne.

https://forum.murator.pl/topic/163560-panasonic-aquarea/page/30/#findComment-6850943

Zadziałało zabezpieczenie przeciwzamrożeniowe wymiennika wewnętrznego. Zresetuj błąd i powinno dalej działać. Dlaczego zadziałało? - nie wiem, bo ja u siebie schodziłem nawet do 5st i było OK, ale każda instalacja jest inna. No i z doświadczenia podpowiem, że nie ma sensu tak nisko schodzić z temperaturą, jak chłodzisz podłogówką to minimum 15st, a jak masz klimakonwektory to 10st będzie optymalne.

Ja chce puścić zasilanie 10 st C tylko na piętro na rurki od ogrzewania ściennego. Rozdzielacz parteru i podłogówki (łazienka, korytarz) pietra zakręcę.

Pytanie 1: czy macie jakoś specjalnie zaizolowane te rozdzielacze, czy coś się wkrapla na nich? Widziałem, że niektórzy mają zaizolowane taką gumą - co chyba na gorąco się kładzie i chyba tania nie jest - właśnie pod kątem chłodzenia. Tylko czy jest sens coś takiego robić jak w ścienne puszczę min. 10 st C zasilania?

Pytanie 2: jak pogodzić (czy się da ekonomicznie i fizyczne działanie) chłodzenia z 2gą taryfą w energetyce? Z tego co się domyślam chłodzenie takie działa jak puszczę w automacie PC a nie w zabawy ręczne i puszczanie w wybrane dni na kilka h. Domyślam się, że musi to działać długo aby był efekt.

Można to jakoś rozsądnie pogodzić z 2 taryfą - czy też nie bawić się w oszczędności i puścić w automacie? Ile z praktyki chłodzenie takie musi działać godzin na dobę

aby przynieść efekt (+/- 2h) w te najgorętsze 2-4-5 tygodni w roku w zależności od lata.

Pytanie 3. Nawet jak puszczę chłodzenie w automacie to raczej wolał bym w dzień chłodzić i tak do nocy np: do godziny 24 czy 1-2. Bo generalnie potem już nie trzeba chłodzić przed porankiem. Czy mogę to zgrać to termostatem?

Przyznam, że te Panasoniki przyjaznego panelu sterowania nie mają i wolę w domu ustawić na termostacie kiedy ma chłodzić (okienka) plus na PC temperaturę od jakiej ma chłodzić (bo jeśli dobrze z instrukcji pamiętam - to PC bierze dane do chodzenia (wł/wył) od zadanej temperatury zewnętrznej).

https://forum.murator.pl/topic/163560-panasonic-aquarea/page/30/#findComment-6850971

ad1 - zapomnij o temp. niższych niż 16-18 stopni jeśli chcesz chłodzić płaszczyznowo. A jeśli chcesz dać niższe temp. to rozdzielacz musi być w całości zaizolowany, np. tak jak jak tutaj.

ad2 Nikt Ci nie powie bo to zależy od zysków cieplnych (nasłonecznienie) i bezwładu budynku, kiedy pojawia się pik temperaturowy (zazwyczaj ok. g 16-20). Sprawdź w praktyce

ad2 wszystko możesz sprzęgnąć z termostatem, ale i tak warunkiem priorytetowym jest wykluczenie pojawienia punktu rosy. Wygodna jest wtedy funkcja chłodzenia pogodowego; sprawdź czy oprócz krzywej grzania masz u siebie też krzywą chłodzenia.

https://forum.murator.pl/topic/163560-panasonic-aquarea/page/30/#findComment-6850996

Witam.

Jestem nowy na forum, zaczynamy z zona budowe domku 150m użytk., podpiwniczony,parter z użytkowym poddaszem,dach dwuspadowy, sciany 25 ceramika +15 styro., w miejscu gdzie lubi mocno zawiać, miejscowość Cieszyn(okolice bielska białej, ustroń, wisła),w domu chce by był kominek...Zastanawiam się czym ogrzewać dom, dostałem oferte na pompe panasonica tcap:

pompa ciepła w wersji ogrzewanie&chłodzenie 1 -fazowa PANASONIC AQUAREA

serii SXC T-CAP 9kW (zestaw KIT-WXC09F3E5: jednostka zewnętrzna WH-UX09FE5

i hydrobox WH-SXC09F3E5),

- zasobnik c.w.u. dedykowany do pompy ciepła GALMET 300l MAXI Typ SGW(S)

- przewodowy termostat pokojowy z ekranem LCD PANASONIC PAW-A2W-RTWIRED lub

sterownik pokojowy EUROSTER 2026 (opcja sterowniki bezprzewodowe)

- grzałka tacy odciekowej do jednostki zewnętrznej

- zawór 3-drogowy V4440 1" HONEYWELL

- zawór 2-drogowy V4043H 1" HONEYWELL

- rozdzielacz c.o. WOMIX C 70 2F z izolacją

- grupa pompowa WOMIX SA 125 1" z pompą elektroniczną WILO YONOS PICO 25/1-4

- grupa pompowa WOMIX SA 125 1" z pompą elektroniczną WILO YONOS PICO 25/1-6

Kwota ogólna za kotłownie 29/30 tyś zł.

Ciągle myślę czy wchodzić w pompę ciepła pw...

Jestem laikiem nie znam się w ogóle na budowlance, liczę na jakieś rady czy opinie, śledzę forum od prawie roku i temu zainteresowałem się tematem pomp ciepła. Zastanawiałem się wcześniej nad ogrzewaniem gazowym(gaz w granicy działki) wiec miło mi będzie jak ktoś podrzuci czemu właśnie pompa ciepła...?

https://forum.murator.pl/topic/163560-panasonic-aquarea/page/30/#findComment-6851013

Witam.

Jestem nowy na forum, zaczynamy z zona budowe domku 150m użytk., podpiwniczony,parter z użytkowym poddaszem,dach dwuspadowy, sciany 25 ceramika +15 styro., w miejscu gdzie lubi mocno zawiać, miejscowość Cieszyn(okolice bielska białej, ustroń, wisła),w domu chce by był kominek...Zastanawiam się czym ogrzewać dom, dostałem oferte na pompe panasonica tcap:

Tak jak już kolega napisał - takie dywagacje zaczyna się od policzenia OZC, potem dobieramy odpowiednią jednostkę. A tak na pierwszy rzut oka instalacja bardzo przekombinowana - jakieś zawory, grupy mieszające??? Zazwyczaj to niepotrzebne, ale to też zależy od instalacji, czy 100% podłogówki, czy jakies mieszańce.

https://forum.murator.pl/topic/163560-panasonic-aquarea/page/30/#findComment-6851053

Ja chce puścić zasilanie 10 st C tylko na piętro na rurki od ogrzewania ściennego. Rozdzielacz parteru i podłogówki (łazienka, korytarz) pietra zakręcę.

Pytanie 1: czy macie jakoś specjalnie zaizolowane te rozdzielacze, czy coś się wkrapla na nich?

Przy 10st raczej Ci się ściany spocą, poza tym musisz uważać na odpowiednia ilość wody w układzie. Ja u siebie mam możliwość różnicowania temp dla obiegów grzewczych klimakonwektorów i podłogówki (zawór mieszający 3D) i zazwyczaj na podłogę puszczam 15-18st, a na kk 10-12st.

Pytanie 2: jak pogodzić (czy się da ekonomicznie i fizyczne działanie) chłodzenia z 2gą taryfą w energetyce?

U mnie się da bo kk jest w stanie "zbić" 5st w godzinę, wiec włączam go sobie od 22 do 23 i idę spać w przyjemnym chłodzie. Na dole gdzie mam 100% podłogówki nie nagrzewa się zbytnio (max 24st było) natomiast na poddaszu to i do 28st dochodziło, ale się tym nie przejmuję, bo za dnia nikt tam nie przebywa a na noc sobie schładzam.

Pytanie 3. Nawet jak puszczę chłodzenie w automacie to raczej wolał bym w dzień chłodzić i tak do nocy np: do godziny 24 czy 1-2. Bo generalnie potem już nie trzeba chłodzić przed porankiem. Czy mogę to zgrać to termostatem?

Panas nie posiada krzywej chłodzenia, można nastawić tylko temp wody lodowej i temp załączenia chłodzenia, także termostat jak najbardziej:yes: Ja używam Eurostera 2026RxTx i świetnie się sprawdza. Musisz tylko uważać przy zakupie, bo nie każdy termostat obsługuje chłodzenie.

https://forum.murator.pl/topic/163560-panasonic-aquarea/page/30/#findComment-6851060

Przy 10st raczej Ci się ściany spocą, poza tym musisz uważać na odpowiednia ilość wody w układzie. Ja u siebie mam możliwość różnicowania temp dla obiegów grzewczych klimakonwektorów i podłogówki (zawór mieszający 3D) i zazwyczaj na podłogę puszczam 15-18st, a na kk 10-12st.

U mnie się da bo kk jest w stanie "zbić" 5st w godzinę, wiec włączam go sobie od 22 do 23 i idę spać w przyjemnym chłodzie. Na dole gdzie mam 100% podłogówki nie nagrzewa się zbytnio (max 24st było) natomiast na poddaszu to i do 28st dochodziło, ale się tym nie przejmuję, bo za dnia nikt tam nie przebywa a na noc sobie schładzam.

Panas nie posiada krzywej chłodzenia, można nastawić tylko temp wody lodowej i temp załączenia chłodzenia, także termostat jak najbardziej:yes: Ja używam Eurostera 2026RxTx i świetnie się sprawdza. Musisz tylko uważać przy zakupie, bo nie każdy termostat obsługuje chłodzenie.

cześć map78,

zastanawiam się nad kk w sypialniach nad piętrem ,mam rozdzielacze na każdej kondygnacji i w podłodze alupex do grzejników (wyjścia ze ściany). Izolację mam "standardową " wg zwyczajów mojej ekipy budowlanej tj czerwona otulina na oko ok 6-8 mm gruba. Jak sądzisz-czy to wystarczy do kk-ów ?

pzdr

https://forum.murator.pl/topic/163560-panasonic-aquarea/page/30/#findComment-6851185

Panowie kalkuluje i klakuluje i wychodzi mi ten t-cap za drogo w stosunku do podstawowej 9kW jednofazowej.Policzłem moje zapotrzebowanie x 0,40gr kWh i wychodzi ok 2100 z c.wu na rok.To i tak myślę dobry wynik.Mieszkam 30km od Szczecina w zachodniopomorskim tam zimy są bardzo łagodne temp poniżej -5 są raczej rzadkie.Proszę powiedzcie czy mogę jakoś policzyc przewidziec czy faktycznie ta jednofazówka mnie nie zrujnuje finansowo gdyby to jednak przyszła do nas zima stulecia?
https://forum.murator.pl/topic/163560-panasonic-aquarea/page/30/#findComment-6851324

Witam.

Jestem laikiem nie znam się w ogóle na budowlance, liczę na jakieś rady czy opinie, śledzę forum od prawie roku i temu zainteresowałem się tematem pomp ciepła. Zastanawiałem się wcześniej nad ogrzewaniem gazowym(gaz w granicy działki) wiec miło mi będzie jak ktoś podrzuci czemu właśnie pompa ciepła...?

witaj

ja na Twoim miejscu porównałbym tylko koszty różnicowe pomiędzy PC a gazem (zasobnik cwu ,podłogówka/grzejniki , itp-to są tematy wspólne). Wg mojej oceny koszty instalacji wg tego kryterium będą większe dla PC (oczywiście jeśli piec gazowy nie będzie jakiś super-wyczynowy , sprzęt należy porównywać w podobnych klasach -np Daikin w niektórych parametrach i w funkcjach jest lepszy od Panasa, ale wyraźnie droższy).

Osobiście ,gdybym miał gaz sieciowy to raczej nie wchodził bym w PC P/W .oczywiście jest jeszcze ryzyko zmiany cen nośników energii -tu akurat ryzyko moim zdaniem jest podobne (albo Putin na gazie , albo EU na prądzie) .Zysków z fotowoltaiki bym nie brał pod uwagę , bo uważam ,że najlepszym sposobem korzystania z tego jest odsprzedaż do energetyki (ale od przyszłego roku , po wejściu w życie ustawy o OZE) -zatem zyskujesz tyle samo przy gazie jak i PC.

Z tego co czytałem w różnych opracowaniach wynika, że będziesz trochę mniej płacił za prąd - ale więcej inwestujesz w instalację . Należy jeszcze wziąć pod uwagę zwrot z inwestycji i ryzyko awarii.

W moim przypadku (po błędnej decyzji ws pieca zasypowego na węgiel-trochę fora mi w tym pomogły, niestety...) , nie mając gazu sieciowego miałem do wyboru :

-piec na ekogroszek +PC tylko do CWU (w sumie nie wiele mniej bym zapłacił niż za samą PC CO/CWU i nadal miałbym kopcenie)

-piec na pellets (problem z dobrym paliwem, piec też musiałby być markowy, dużo miejsca na woki z pelletsem, ogólnie zabawa i koszty)

-gaz z butli+olej nie wchodziły w ogóle w rachubę

Wybór miałem prostszy od Ciebie ,musiałem "tylko " wybrać pewny sprzęt i dopilnować instalacji

pzdr

https://forum.murator.pl/topic/163560-panasonic-aquarea/page/30/#findComment-6851379

Witam.

jeszcze jedno -jeśli chcesz chłodzić chałupę , to chyba już tylko PC

https://forum.murator.pl/topic/163560-panasonic-aquarea/page/30/#findComment-6851410

cześć map78,

zastanawiam się nad kk w sypialniach nad piętrem ,mam rozdzielacze na każdej kondygnacji i w podłodze alupex do grzejników (wyjścia ze ściany). Izolację mam "standardową " wg zwyczajów mojej ekipy budowlanej tj czerwona otulina na oko ok 6-8 mm gruba. Jak sądzisz-czy to wystarczy do kk-ów ?

pzdr

Standardowa izolacja wystarczy. KK nie chodzą cały czas, więc ta woda lodowa będzie płynąć okazjonalnie, a co za tym idzie nie powinno się pocić. U mnie też jest standard i wszystko wygląda OK, a chłodziłem już całe zeszłe lato i teraz od trzech dni też chłodzę.

https://forum.murator.pl/topic/163560-panasonic-aquarea/page/30/#findComment-6851886

jeszcze jedno -jeśli chcesz chłodzić chałupę , to chyba już tylko PC

Kurczę ciagle sie zastanawiam czy pompa czy gaz...i nie moge wyjsć z tej sytuacji... Zapotrzebowanie 63w/m2 mi wyszło... Sąsiad ma domek cały podpiwniczony ponad 200m użytkowej, rachunki za ogrzewanie na poziomie 2000/2500...pytanie ile zaoszczędze na eksploatacji pompy? Moze tysiąc, a koszty w razie awarii beda duzo większe. Oczekiwałem właśnie takiej odpowiedzi czy warto sie w to bawić... Tymbardziej, ze mieszkam na terenie blisko Beskidów, potrafi przymrozic oraz mocno zawiać i boje sie, pompa moze nie dać rady. Kilku znajomych, którzy budują sie obok mnie wybrało gaz, gdyż tez sie obawiali, ze pompa nie wyrobi. Dzieki z góry za podobne podpowiedzi.

https://forum.murator.pl/topic/163560-panasonic-aquarea/page/30/#findComment-6852198

Pytanie do instalatorów lub użytkowników panasoniców 9kW modele 2014/2015 pracujących w podobnych warunkach - czy wbudowana pompa obiegowa da radę obsłużyć ok 1600-1700mb pex16 w obiegach po ok 75-80mb podzielonych na 3 rozdzielacze, najwyższy rozdzielacz ok 6m powyżej pompki ?
https://forum.murator.pl/topic/163560-panasonic-aquarea/page/30/#findComment-6852318

Wysokość rozdzielaczy nie ma żadnego znaczenia. "Wysokość podnoszenia" pomp pbiegowych to jest wyznacznik ciśnienia i nie można tego obrazowo brać (w układzie zamkniętym).

Najważniejsze są średnice rur dobiegowych rozdzielaczy, długości pętli jak piszesz są do przyjęcia.

https://forum.murator.pl/topic/163560-panasonic-aquarea/page/30/#findComment-6852350

Pytanie do instalatorów lub użytkowników panasoniców 9kW modele 2014/2015 pracujących w podobnych warunkach - czy wbudowana pompa obiegowa da radę obsłużyć ok 1600-1700mb pex16 w obiegach po ok 75-80mb podzielonych na 3 rozdzielacze, najwyższy rozdzielacz ok 6m powyżej pompki ?

moja PC z 2014 pcha na ok 1100mb. Też 3 rozdzielacze. Dobiegi do rozdzielaczy cieniutki bo tradycyjna rurka szykowana pod ekogroszek lub gaz ziemny. W tym połowa z owych 1100mb to rurki 14-stki w ścianie. Pcha to na 2 lub 3 biegu z 7.

Także chyba zapasu biegów i dla Ciebie starczy.

A jak możesz to zrób dobieg o większej średnicy i na pewno da radę.

https://forum.murator.pl/topic/163560-panasonic-aquarea/page/30/#findComment-6852743

A jak możesz to zrób dobieg o większej średnicy i na pewno da radę.

Chyba mogę, a jaka to jest ta większa średnica dla rozdzielacza na 10 obiegów pex 16 (ten największy), jaki to jeszcze nie wiem, do 3 tygodni muszę coś kupić, skłaniam się ku jakiemuś kan-thermowi.

https://forum.murator.pl/topic/163560-panasonic-aquarea/page/30/#findComment-6853252