schizo85 18.10.2015 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2015 Nie będę wysyłał bo nie ma sensu, wklep w google sm_wh-sdc07.09f3e5.pdf albo PAPAMY1406033CE i w jednym z pierwszych linków powinna być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil_Idaredy 18.10.2015 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2015 Czy ktoś ma zrobioną instalację z buforem ? Interesuje mnie jak rozwiązaliście kwestie pompy obiegowej do podłogówki (czy działa 24h czy tylko wtedy jak termostat załącza PC) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misq 19.10.2015 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2015 Jeszcze taka mała uwaga techniczna. Pamiętaj, że aby pompa działała prawidłowo w instalacji musi być minimum 30l wody, a pojemność wodna jednego kk to około 1 litr! Jak odetniesz całkowicie podłogówkę to nie pociągnie:no: w takim wypadku będziesz musiał mieć jakiś mały bufor. Czy jest to gdzieś potwierdzone w instrukcji itp? Mam całość domu w podłogówce, planuję wstawienie jednego klimakonwektora żeby chłodzić salon latem - czy w takim wypadku układ faktycznie nie będzie działał? Do klimakonwektora planuję puścić zasilanie 5 czy tam 7 stopni - na podłogówkę raczej nie dam takiego zasilania bo będę miał deskę warstwową. Czy w takim wypadku faktycznie montaż 1 klimakonwektora nie ma sensu (nie chcę iść w bufory itp)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil_Idaredy 19.10.2015 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2015 czy ktos z Was sie orientuje czy jest mozliwosc zmniejszenia delty na CO ? Chciałbym żeby po ustawieniu na krzywej np 27 stopni PC ponownie zaczeła grzac gdy na powrocie będzie ca. 25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
flisiu 20.10.2015 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2015 nie wiem jak to jest w instalacjach z buforem, ale normalnie bez bufora to delta jest kontrolowana przez pompe i nie da sie tego zmienic. pompa pilnuje aby powrot byl max. 5 stopni nizszy co zasilanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil_Idaredy 20.10.2015 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2015 nie wiem jak to jest w instalacjach z buforem, ale normalnie bez bufora to delta jest kontrolowana przez pompe i nie da sie tego zmienic. pompa pilnuje aby powrot byl max. 5 stopni nizszy co zasilanie. no wlasnie jest to mega za duza delta przy energooszczednym domu i w miare wysokich temperaturach na zewnatrz. wychodzi na to ze najpierw dom sie przegrzewa a pozniej wychladza... bezwladnosc podlogowki jestety w tym przypadku mega wada... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rob30 23.10.2015 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2015 Czy ktoś ma zrobioną instalację z buforem ? Interesuje mnie jak rozwiązaliście kwestie pompy obiegowej do podłogówki (czy działa 24h czy tylko wtedy jak termostat załącza PC) Włącza się razem z PC. Czy jest to gdzieś potwierdzone w instrukcji itp? Mam całość domu w podłogówce, planuję wstawienie jednego klimakonwektora żeby chłodzić salon latem - czy w takim wypadku układ faktycznie nie będzie działał? Do klimakonwektora planuję puścić zasilanie 5 czy tam 7 stopni - na podłogówkę raczej nie dam takiego zasilania bo będę miał deskę warstwową. Czy w takim wypadku faktycznie montaż 1 klimakonwektora nie ma sensu (nie chcę iść w bufory itp)? Nie wiem jak to jest w nowszych t-cap czy innych panasonicach ale w przypadku mojego t-capa sprzed kilku lat jest to nawet 50l: "The minimum requirement of water in the system is 50 litres. If this value could not be achieved, please install additional buffer tank (field supply)." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sajmek 26.10.2015 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2015 Witam, A ja chciałem podłączyć się pod temat i zapytać o działanie Panasonica z ewentualnym buforem ciepła + podłogówka.W przyszłym roku (2016) będę zakupywał jednostkę All in One z 200l zbiornikiem do CWU i jeden fachowiec doradził mi, że warto dołożyć ok 2 tyś i zakupić zbiornik buforowy, tak, aby pompa działała w nocy (w drugiej taryfie) i nagrzewała bufor, a ok 10:00 bufor mógłby ogrzewać podłogówkę. Czy takie rozwiązanie ma sens? Czy ze względu na bezwładność podłogówki, będzie to jakaś różnica, jeżeli zainstaluję bufor w taki sposób?Bo może taki bufor nie ma sensu, a grzejąc pompą w nocy i tak temperatura w domu (po powrocie z pracy) utrzyma się do wieczora?Proszę o jakąś opinię. Dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ktosik 26.10.2015 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2015 Witam, A ja chciałem podłączyć się pod temat i zapytać o działanie Panasonica z ewentualnym buforem ciepła + podłogówka. W przyszłym roku (2016) będę zakupywał jednostkę All in One z 200l zbiornikiem do CWU i jeden fachowiec doradził mi, że warto dołożyć ok 2 tyś i zakupić zbiornik buforowy, tak, aby pompa działała w nocy (w drugiej taryfie) i nagrzewała bufor, a ok 10:00 bufor mógłby ogrzewać podłogówkę. Czy takie rozwiązanie ma sens? Czy ze względu na bezwładność podłogówki, będzie to jakaś różnica, jeżeli zainstaluję bufor w taki sposób? Bo może taki bufor nie ma sensu, a grzejąc pompą w nocy i tak temperatura w domu (po powrocie z pracy) utrzyma się do wieczora? Proszę o jakąś opinię. Dziękuję Nie ma sensu pchać bufora pod pompę ciepła tym bardziej,że jest podłogówka.Instalator chce Ci zrobić krzywdę bo z automatu przy buforze pompa musi pracować na wyższych temperaturach zasilania przez co sprawność czyli COP spada. Podłogówka naładowana w nocy i doładowana w okienku popołudniowym spokojnie utrzyma temperaturę w domu tym bardziej w domu gdzie są małe straty ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pratchawiec 26.10.2015 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2015 Czy jest to gdzieś potwierdzone w instrukcji itp? Mam całość domu w podłogówce, planuję wstawienie jednego klimakonwektora żeby chłodzić salon latem - czy w takim wypadku układ faktycznie nie będzie działał? Do klimakonwektora planuję puścić zasilanie 5 czy tam 7 stopni - na podłogówkę raczej nie dam takiego zasilania bo będę miał deskę warstwową. Czy w takim wypadku faktycznie montaż 1 klimakonwektora nie ma sensu (nie chcę iść w bufory itp)? Witam Mam u siebie dokładnie taki układ; klimakonwektor sufitowy AERMEC FCL62. Rury doprowadzające wodę lodową 1". Mimo obaw, iż będzie niezbędny dodatkowy zbiornik pośredni, chłodzenie działało w największe upały bez najmniejszych problemów nawet przy temp. zasilania 7*. Należy tylko pamiętać o solidnej i dokładnej ( bez żadnych minimalnych nawet wyjątków) izolacji rur zasilających oraz zapewnieniu drożność odpływu skroplin z jednostki wewnętrznej. Pozdrawiam Pratchawiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joghurt 27.10.2015 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2015 Witam Należy tylko pamiętać o solidnej i dokładnej ( bez żadnych minimalnych nawet wyjątków) izolacji rur zasilających oraz zapewnieniu drożność odpływu skroplin z jednostki wewnętrznej. Pratchawiec Chciałbym się podłączyć w dyskusję. Czy u Was też leją się skropliny z jednostki wewnętrznej w stosunkowo dużej ilości? U mnie jak chodzi pompa to jest to ok. 1 wiadra 10l czy 20l dziennie. Nie mam jeszcze podprowadzonej rury do odpływu, więc liczę na wiadra:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 27.10.2015 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2015 Nie ma sensu pchać bufora pod pompę ciepła tym bardziej,że jest podłogówka.Instalator chce Ci zrobić krzywdę bo z automatu przy buforze pompa musi pracować na wyższych temperaturach zasilania przez co sprawność czyli COP spada. Podłogówka naładowana w nocy i doładowana w okienku popołudniowym spokojnie utrzyma temperaturę w domu tym bardziej w domu gdzie są małe straty ciepła. Dlaczego twierdzisz że bufor z "automatu" wymusza wyższą temp. zasilania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 27.10.2015 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2015 Bo nie ma innej możliwości fizycznej. Chyba że bufor szeregowy. Aaa, nie do mnie pytanie, sorry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 27.10.2015 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2015 Bo nie ma innej możliwości fizycznej. Chyba że bufor szeregowy. Aaa, nie do mnie pytanie, sorry. To jakaś nowa fizyka co przeszkadza zasilać bufor tą samą temp. co odbiornik ? bufor to nie wymiennik delta nie wymagana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 28.10.2015 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2015 Chciałbym się podłączyć w dyskusję. Czy u Was też leją się skropliny z jednostki wewnętrznej w stosunkowo dużej ilości? U mnie jak chodzi pompa to jest to ok. 1 wiadra 10l czy 20l dziennie. Nie mam jeszcze podprowadzonej rury do odpływu, więc liczę na wiadra:-) U mnie z jednostki wewnętrznej nie leci nawet kropelka. Może chodzi Ci o zewnętrzną - tam woda w dużych ilościach to rzecz naturalna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasza 28.10.2015 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2015 U mnie z jednostki wewnętrznej nie leci nawet kropelka. Może chodzi Ci o zewnętrzną - tam woda w dużych ilościach to rzecz naturalna. a nie masz czasem jednostki wew. podłączonej do odpłuwu? Ja osobiście nie wiem ILE i CZY leci z jednostki wewnętrznej bo mi ją do odpływu podłączyli (zaraz będę w domu to na 100% sprawdzę bo już nie pamiętam), ale sądzę że do odpływu mi ją instalator podłączył w standardzie - więc jakiś cel w tym miał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 28.10.2015 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2015 a nie masz czasem jednostki wew. podłączonej do odpłuwu? Ja osobiście nie wiem ILE i CZY leci z jednostki wewnętrznej bo mi ją do odpływu podłączyli (zaraz będę w domu to na 100% sprawdzę bo już nie pamiętam), ale sądzę że do odpływu mi ją instalator podłączył w standardzie - więc jakiś cel w tym miał. Nie ma pod hydroboxem żadnego wężyka, więc na 99% żadne odprowadzenie nie jest podłączone. Być może to i błąd, ale działa już trzeci rok bezawaryjnie i tak jak mówiłem ani kropelki wody nie widziałem zarówno podczas grzania, jak i chłodzenia. Inaczej przy jednostce zewnętrznej - tu chyba jako jeden z nielicznych na forum mam podłączone pełne odprowadzenie skroplin, więc i tam żadnej wody nie widać. Jedyna woda jaka mi się wykrapla to podczas chłodzenia z klimakonwektorów - i tam jest tego dość sporo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ktosik 28.10.2015 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2015 Dlaczego twierdzisz że bufor z "automatu" wymusza wyższą temp. zasilania? Ponieważ bufor ciepła jak w przypadku poniżej: i jeden fachowiec doradził mi, że warto dołożyć ok 2 tyś i zakupić zbiornik buforowy, tak, aby pompa działała w nocy (w drugiej taryfie) i nagrzewała bufor, a ok 10:00 bufor mógłby ogrzewać podłogówkę. Musiałby mieć kolosalną pojemność przy niskiej temperaturze zasilania rzędu 2-3m3 i do tego bardzo mocno zaizolowany lub mniejszą pojemność przy automatycznie wyższej temperaturze zasilania co skutkowałoby zmniejszeniem COP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasza 28.10.2015 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2015 Nie ma pod hydroboxem żadnego wężyka, więc na 99% żadne odprowadzenie nie jest podłączone. Być może to i błąd, ale działa już trzeci rok bezawaryjnie i tak jak mówiłem ani kropelki wody nie widziałem zarówno podczas grzania, jak i chłodzenia. Inaczej przy jednostce zewnętrznej - tu chyba jako jeden z nielicznych na forum mam podłączone pełne odprowadzenie skroplin, więc i tam żadnej wody nie widać. Jedyna woda jaka mi się wykrapla to podczas chłodzenia z klimakonwektorów - i tam jest tego dość sporo. Sprawdziłem. Z hydroboxu idą 2 rurki do specjalnie zrobionego przyłącz kanalizacyjnego przez instalatora wiec teoretycznie coś może cieknąć. PC montowane miałem na 2 etapy i już od początku grzale 1 msc domu bez tego odprowadzenia "skroplin?" i potwierdzam że nic nie ciekło w tym czasie. Kabelek grzejny na tacy też mam w "standardzie" instalatora i też mi nic nie cieknie (potem idzie to rurką w ziemie, choć czasem mini kałuża jes, ale to kilka dni w roku,t bo pan od kostki brukowej zrobił sam pion a zapomina dołożyć 2mb rury drenażowej) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzychu85PL 28.10.2015 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2015 Witam,użytkuje może ktoś pompę Panasonic ALL IN ONE??proszę o opinie i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts