Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Skąd wiadomo ile razy załączała się sprężarka w czasie pracy PC ? Nie widzę takiej informacji na panelu, a spotykałem wcześniej gdzieś na forum, że operujecie takimi danymi ( było też - cytuję - "nagrałem pracę pompy" . Co to znaczy ??? ) Jest tylko ilość kWh, zużyte na CO i CWU.

mirek ( 1-szy sezon z Aquarea)

https://forum.murator.pl/topic/163560-panasonic-aquarea/page/42/#findComment-6966499

Skąd wiadomo ile razy załączała się sprężarka w czasie pracy PC ? Nie widzę takiej informacji na panelu, a spotykałem wcześniej gdzieś na forum, że operujecie takimi danymi ( było też - cytuję - "nagrałem pracę pompy" . Co to znaczy ??? ) Jest tylko ilość kWh, zużyte na CO i CWU.

mirek ( 1-szy sezon z Aquarea)

Jestem poczatkujący ale może chodzi o to:

Przyciski stanu systemu

Przyciski te służą do wysyłania serii

zapytań o stan systemu. Sposób obsługi:

➤➤ Aby przełączyć w tryb sprawdzania stanu,

naciśnij szybko przycisk CHECK.

➤➤ Naciskanie przycisków w kształcie strzałek

w górę lub w dół umożliwia sprawdzenie

następujących informacji:

1. Częstotliwość pracy sprężarki

2. Kody usterek

3. Temperatura wody na wlocie

4. Temperatura wody w zasobniku

https://forum.murator.pl/topic/163560-panasonic-aquarea/page/42/#findComment-6966545

Jakie zatem przykładowe temperatury WE/WY (przed i za sprzęgłem) występują?

Chodzi mi o punkt pracy, gdy układ po starcie już się ustabilizuje, a PC pracuje z mocą nominalną (lub do nominalnej zbliżoną).

witaj

odnośnie konkretów :

-dzisiaj godz 20.30

-przyjechaliśmy do domu z odwiedzin u rodziny

-CO n a termoregulatorze na 22st

-dopiero teraz opuściłem rolety (tylko w salonie mam elektryczne z przycisków a pozostałe ręcznie)

-na zewnątrz -1

-krzywkę ustawiłem od 46 do 53 st na CO przy 10st do -5 na zewn

-temp z OUT PC=51

-temp IN PC =47

-P PC=6,7 kW

-temp OUT buforek =50

-temp IN buforek =40 (w tym momencie dt =10 , normalnie było ok 8)

-moc pompy wilo =14 W (max=22W przy max przepływie)

Generalnie buforek nie służy mi do gromadzenia energii cieplnej (jest tak trochę przy okazji) , pełni role typowo sprzęgła hydraulicznego , w każdym pomieszczeniu mam głowice termostatyczne na grzejnikach i np w sypialni u starszego syna mam 20 st , u młodszego 22 , a u siebie 18-19 ( i muszę walczyć z żoną bo jej jest za zimno-takie domowe piekiełko...) , to akurat jest duży plus w stosunku do podłogówki.

Zatem kiedy chałupa osiągnie temperaturę na głowicach (i na eurosterze-staram się to zgrać) , wtedy spada prędkość przepływu pompy na obiegu wtórnym (tj po stronie CO) ,zmniejsza się moc na pompie wilo (przy zamkniętych zaworach może nawet się zatrzymać) -a PC dostosowuje się wtedy do wymiany w buforku/sprzęgle i jeśli jest za wysoka temp powrotu to oczywiście wył się sprężarka ( zgodnie z rytmem pracy z DTR) .

Odnośnie drugiej taryfy , to tylko trzyma mnie to ,że codziennie rano muszę solidnie wietrzyć dom , w kuchni mam okap w wentylatorem +wentylatory w łazienkach + nawiewniki w jednym oknie w każdym pomieszczeniu .Rozumiecie-mam straty przy wymianie powietrza i kiedy rano np od 6 do 8 sobie nagrzeję , to i tak część ciepła ucieka mi przy wietrzeniu.

Nie ma opcji ,abym żył w smrodzie-jeśli wymiana mechaniczna nie pomaga po prostu otwiera się okno im jest ok. Oczywiście jeśli przy takim funkcjonowaniu będzie taniej w drugiej taryfie to ok. Niestety moje doświadczenia życiowe (mam 42 wiosenki) , każą mi dobrze wszystko sprawdzić.

Np ktoś na forum pisał ,że wymiennik płaszczowy (1m2) w zasobniku CWU jest ok-to podłączyłem ten który miałem .COP 2,7 to max jaki osiągnąłem latem ?!!

Po wymianie na większy z 3,4 m2 wężownicą miałem latem 4,4 do 4,5 (dla wody CWU=51 st) , także w zaleceniach na forum i od panasa prędkość pompy wodnej w PC jest zalecana na 3 -po moich próbach wyszła mi 5 (różnica ok COP=0,5)

W moim przypadku przy grzejnikach ,braku reku i nie wybitnej izolacji -musiałem wszystko co mogłem sprawdzić ( i sprawdzam).

Oczywiście nie twierdzę ,że ludzie którzy doradzali na forum pisali to w jakimś celowym negatywnym działaniu. Uważam ,że należy brać pod uwagę różne scenariusze- natomiast każda instalacja (i upodobania) są inne lub mogą się wyraźnie różnić

pzdr:)

https://forum.murator.pl/topic/163560-panasonic-aquarea/page/42/#findComment-6966634

Jeśli już o grzaniu i taryfach, to też zapytam:

Co doradzacie?

Mam SDC 9kw 1F, taryfa G12W (tanie godziny to 21-6 i wszystkie godziny dni wolnych), całość podłogówka

Obecnie dom w trakcie wykańczania wewnątrz (biały montaż, itp.) Temperatura ok 10 C obecnie wewnątrz.

Co bardziej mi się opłaca?

1) Rozgrzać chałupę w jakiś weekend do 19-21C i taką temperaturę utrzymywać całą zimę w nieużytkowanym domu, ustawiając pompę na nocne grzanie? (chyba trochę mija się z celem, w weekendy coś zawsze tam robię i jednak będę często wchodził/wychodził? Poza tym obiegówka ,itp. non stop? )

2) Grzać tylko weekendami w dzień (bo tylko wtedy jestem) kilka godzin, jednak tu max to otwarte 2-3 pętle, żeby temp powrotu nie spadła poniżej 18c i nie zaczęła grzać grzałką? Podnieść temp w domu do 12-15C in tak zostawić na tydzień -dwa?

Skłaniam się ku drugiej opcji, bardzie upierdliwej ale tańszej. Optymalnie byłoby ustawić temp. na sterowniku na np.+10 i pracę pompy na tanią taryfę non stop.

Problem jest taki że Panasonic do +18 na powrocie grzeje grzałką....

Może jakieś inne sprawdzone pomysły?

https://forum.murator.pl/topic/163560-panasonic-aquarea/page/42/#findComment-6966640

witam,

ja do nich należę. 120 m2 ( obecnie ogrzewam ok.100) pow ogrzewanej, ok. 20% podłogówki. PC 9kW 3fazy zwykła. Bufor (sprzęgło) 200l. Pierwszy sezon z PC i staram się optymalizować jej pracę. Niestety nie mam ciepłomierza (przy okazji....jaki kupić, i czy musi być takie fi jak zasilanie i powrót w PC ? ) i sporo czasu spędzam w Mordorze :) . U mnie jest tak: g12w, w tygodniu timer 13-15 heat (ostatnie dni wydłużyłem do 17), 22-6 heat +tank, weekend oczywiście cały ogrzewanie i cwu. Krzywą grzewczą mam -15,+15,45, 35. czyli w listopadzie podchodziło pod 40st. Pompa w trybie termostatu, 22st w pomieszczeniu, Od 1.11 do dziś zużyłem niespełna 200kWh (tylko PC), prawie całość w II taryfie. Nie wiem czy to dużo, bo zimy praktycznie nie ma. Czekam na ujemne temperatury. I na wymianę grzejników na KK.

Czyli u mnie, pomimo grzejników, zdecydowanie g12w.

pozdr mirek

Cześć Bracie

wreszcie ktoś się odezwał z grzejnikami- przez dłuższą chwilę czułem się jak dziwadło ...

Odnośnie ciepłomierza to szukałem na allegro i trafiłem na nie używany .Zwracałem uwagę ,żeby był utradźwiękowy tj z przelotem , bez części ruchomych.

Jeśli chodzi o przekrój to trochę nagrzeszyłem bo wg dokumentacji PC powinno być 5/4" , a ja mam 1".Porównując COP z tabelek to mam lekko lepiej od katalogu pomimo tego ,że mam wszystkie pompy +sterowanie podłączone pod podlicznik.

Zastosowałem jeszcze jedna sztuczkę, która w moim przypadku działa bardzo fajnie .Chodzi mianowicie o zasobnik CWU. Mam 300 ltr z 3,4m2 wymiany ciepła.

W samym środku zasobnika mam czujnik TCWU , w PC jest na sztywno delta =8 st (+2 od zadanej). Zamontowałem układ bocznikujący ten czujnik do ok 1,4 wysokości wody w zasobniku. W tym momencie PC załącza mi się kiedy 1 /4 od góry spada mi temp poniżej 48 st - w tym samym momencie na czujniku PC CWU miałbym ok 35 st .Nie tracąc na komforcie ,zyskałem ok 30%-40% na kosztach CWU (t CWU mam ustawioną na 48 st , ale dobija mi na 50 , a w górnej części mam więcej)

Czytając na FM dot kosztów to w tym momencie nie jest źle -na mój metraż mam średnią. Koszty oczywiście są mocno indywidualne , bo jeden osobnik wykąpie się w "kałuży" , a inny w "stawie". Dla jednych 20 st w domu jest ok , dla innych 24 , itd.

Nie zależy mi na udowadnianiu czegokolwiek -chciałbym nie tracąc komfortu , najwięcej wycisnąć ze sprzętu , który posiadam. A jeśli , ktoś by chciał skorzystać z moich doświadczeń , to jestem do dyspozycji

pzdr :)

https://forum.murator.pl/topic/163560-panasonic-aquarea/page/42/#findComment-6966650

Jeśli już o grzaniu i taryfach, to też zapytam:

Co doradzacie?

Mam SDC 9kw 1F, taryfa G12W (tanie godziny to 21-6 i wszystkie godziny dni wolnych), całość podłogówka

Obecnie dom w trakcie wykańczania wewnątrz (biały montaż, itp.) Temperatura ok 10 C obecnie wewnątrz.

Co bardziej mi się opłaca?

1) Rozgrzać chałupę w jakiś weekend do 19-21C i taką temperaturę utrzymywać całą zimę w nieużytkowanym domu, ustawiając pompę na nocne grzanie? (chyba trochę mija się z celem, w weekendy coś zawsze tam robię i jednak będę często wchodził/wychodził? Poza tym obiegówka ,itp. non stop? )

2) Grzać tylko weekendami w dzień (bo tylko wtedy jestem) kilka godzin, jednak tu max to otwarte 2-3 pętle, żeby temp powrotu nie spadła poniżej 18c i nie zaczęła grzać grzałką? Podnieść temp w domu do 12-15C in tak zostawić na tydzień -dwa?

Skłaniam się ku drugiej opcji, bardzie upierdliwej ale tańszej. Optymalnie byłoby ustawić temp. na sterowniku na np.+10 i pracę pompy na tanią taryfę non stop.

Problem jest taki że Panasonic do +18 na powrocie grzeje grzałką....

Może jakieś inne sprawdzone pomysły?

Opcja pośrednia,wygrzej systemowo podlogowke a potem utrzymuj 16st.C w domu i wentyluj.

Będziesz miał wygrzany dom na wprowadzenie.

https://forum.murator.pl/topic/163560-panasonic-aquarea/page/42/#findComment-6966669

wreszcie ktoś się odezwał z grzejnikami- przez dłuższą chwilę czułem się jak dziwadło ...

Ja też. Z zazdrością patrzę z jakimi COP-ami większość tu ogrzewa. Już wiem skąd się wzięło powiedzenie, że dopiero drugi dom budujesz dla siebie; pierwszy jest dla wroga. Ja nie miałem perspektyw na gaz, PC gruntowej nie chciałem, o pompach p-w mało kto słyszał, do zrobiłem wszystko pod ekogroszek ( po pierwszym sezonie zrozumiałem skąd na forum pojęcie "eko-syf"). Teraz kombinuję, z wydatną pomocą FM,żeby przedsięwzięcie pt. PC uczynić sensownym. Mimo wszystko mam przekonanie, że decyzja była słuszna ( po sezonie będę wiedział). Nawet jeśli koszt ogrzewania będzie porównywalny z ekogroszkiem, to zaoszczędzę na etacie palacza.

Teraz uważam, że każdy, kto przymierza się do budowy domu, powinien przestudiować wnikliwie to forum, skonsultować się z użytkownikami, i, jeżeli zdecyduje się na PC, to wykonać 100% podłogówki, dobrze ocieplić, zainstalować rekuperator i cieszyć się komfortem cieplnym i finansowym.

https://forum.murator.pl/topic/163560-panasonic-aquarea/page/42/#findComment-6966802

Pompy serii T-Cap zostały zaprojektowane do instalacji potrzebującej wyższej temperatury, stąd stała moc grzewcza niezależnie od temp zewnętrznej i temp zasilania. Dlatego tak doskonale zastępują kotły na ekogroszek, które de facto też pracują na temp do 55st, bo instalacji o wyższej temp raczej już się w dzisiejszych czasach nie wykonuje - przynajmniej u mnie nawet przy grzejnikach i temp i -24st na zewnątrz nigdy nie puszczałem na dom więcej niż 50st.

Ja poszedłem w optymalizacje całego systemu, stąd wymiana grzejników na klimakonwektory, ale z ekonomicznego punktu widzenia nie sądzę aby to mi się kiedyś zamortyzowało, ja jednak wolę na początku jednorazowo wydać więcej i potem płacić mniej co miesiąc, no i jednak funkcja chłodzenia to jest coś zupełnie ekstra o czym przy grzejnikach można zapomnieć, a ostatnio coraz częściej się przydaje:)

https://forum.murator.pl/topic/163560-panasonic-aquarea/page/42/#findComment-6966878

bobrow

Wykonałeś pomiar gdy PC pracowała już z mocą zredukowaną (i dobrze, też się przyda):

- grzewcza 6,7kW

- obieg pierwotny 51/47*C

- obieg wtórny 50/40*C

- druga obiegówka 14W (max. 22W)

Spróbuj jeszcze raz, zanim zacznie redukować moc.

Czy zmniejszony przepływ po stronie wtórnej wynika z nastawy obiegówki, czy z tego, że głowice przy grzejnikach zaczęły się przymykać?

Rozumiem, że trzy warianty pracy sprzęgła są Ci znane. Sprawdzałeś sprawność układu z większym niż obecnie przepływem po stronie wtórnej?

https://forum.murator.pl/topic/163560-panasonic-aquarea/page/42/#findComment-6966942

Pompy serii T-Cap zostały zaprojektowane do instalacji potrzebującej wyższej temperatury, stąd stała moc grzewcza niezależnie od temp zewnętrznej i temp zasilania.

Map czasem jak cię czytam to mam wrażenie że nie zawsze wiesz co piszesz. Przy Panasonicu zdarzają się jeszcze czasem takie literki jak HT i ze zwykłym T-cap nie mają teoretycznie nic wspólnego.

https://forum.murator.pl/topic/163560-panasonic-aquarea/page/42/#findComment-6966992

Map czasem jak cię czytam to mam wrażenie że nie zawsze wiesz co piszesz. Przy Panasonicu zdarzają się jeszcze czasem takie literki jak HT i ze zwykłym T-cap nie mają teoretycznie nic wspólnego.

Te HT to nic innego jak trochę mniej "zblokowany" T-Cap. Grzeją do 65st, więc nadają się już do naprawdę wysokotemperaturowych instalacji. Jak myślisz dlaczego T-Cap skonstruowano tak aby przy A-15W55 pracowała ze swoją pełną mocą? Do zagrzania CWU to na prawdę niepotrzebne, za to przy grzaniu CO w dziurawych domach z kalafiorami - jak najbardziej.

Linia Aquarea składa się z trzech rodzajów pomp - serii C, serii T-Cap i HT. Jak dla mnie to seria C jest dedykowana do domów energooszczędnych, T-Cap do durszlaków (co potwierdzają moce w jakich występują 9,12 i16kW) oraz HT do durszlaków z wysokotemperaturowym GZ.

https://forum.murator.pl/topic/163560-panasonic-aquarea/page/42/#findComment-6967106

Faktycznie wiesz tyle jako użytkownik i co ci i instalator sprzedał a resztę sobie doczytałes

Jest obecnie seria D a juz wchodzi wersja H

Natomiast HT pracuje na innym czynnik a jakbyś znał trochę gazowe to byś widział dlaczego

Te HT to nic innego jak trochę mniej "zblokowany" T-Cap. Grzeją do 65st, więc nadają się już do naprawdę wysokotemperaturowych instalacji. Jak myślisz dlaczego T-Cap skonstruowano tak aby przy A-15W55 pracowała ze swoją pełną mocą? Do zagrzania CWU to na prawdę niepotrzebne, za to przy grzaniu CO w dziurawych domach z kalafiorami - jak najbardziej.

Linia Aquarea składa się z trzech rodzajów pomp - serii C, serii T-Cap i HT. Jak dla mnie to seria C jest dedykowana do domów energooszczędnych, T-Cap do durszlaków (co potwierdzają moce w jakich występują 9,12 i16kW) oraz HT do durszlaków z wysokotemperaturowym GZ.

https://forum.murator.pl/topic/163560-panasonic-aquarea/page/42/#findComment-6967124

bobrow

Wykonałeś pomiar gdy PC pracowała już z mocą zredukowaną (i dobrze, też się przyda):

- grzewcza 6,7kW

- obieg pierwotny 51/47*C

- obieg wtórny 50/40*C

- druga obiegówka 14W (max. 22W)

Spróbuj jeszcze raz, zanim zacznie redukować moc.

Czy zmniejszony przepływ po stronie wtórnej wynika z nastawy obiegówki, czy z tego, że głowice przy grzejnikach zaczęły się przymykać?

Rozumiem, że trzy warianty pracy sprzęgła są Ci znane. Sprawdzałeś sprawność układu z większym niż obecnie przepływem po stronie wtórnej?

witaj kolego,

właśnie trafiłeś w moje wątpliwości , domyślam się że chodzi Ci o sprawność wymiany w różnych sytuacjach na wtórnym obwodzie.

Tego nie jestem pewien i mam kila wątpliwości.

Ale po kolei , odpowiem na Twoje pytania :

-zmniejszony przepływ na pompie wilo jest od przymykania się głowic termostatycznych

-odnośnie pracy sprzęgła hydraulicznego , to gdzieś wyczytałem że może być tak :

1.wydajności dwóch obwodów podobne

2.wydajność strony wtórnej mniejsza od pierwotnej , myślę sobie ,że inwerter sobie z tym radzi

3.wydajność strony wtórnej jest większa od pierwotnej , podobno nie może być większa od 130% (dlaczego ?)

Tyle teorii , teraz moja sytuacja :

-na obwodzie wtórnym mam pompę wilo yonos pico 25/1-4

-ustawiłem na tej pompie H na 2,6m (z obliczeń powinno być mniej , ale ja na zimnym systemie , tj wszystkich otwartych głowicach termostatycznych , znalazłem pkt zmniejszania mocy pompy -tj ustawiłem na max i pokrętłem zjeżdżałem aż do spadku )

-wg charakterystyki wilo dla H=2,6 m odpowiada przepływowi 800 l/h

-w PC mam prędkość ustawioną na 5 (fizycznie ok 1800 l/h)

Z teorii wychodzi (z tego co wyczytałem, bo nie jestem instalatorem ani hydraulikiem) ,że PC powinna sobie radzić z takim układem. Ustawiłem tak ,ponieważ przy np. H=1,8 , miałem długi czas nagrzewania domu , grzejniki długo się nagrzewały od góry

To jest mój pierwszy sezon grzewczy , temat jest nietypowy (grzejniki) i tak właśnie kombinuję. Jeśli się okaże (lub ktoś mnie przekona) ,że konieczna jest wymiana wilo na 25/1-6 (przy H=2,5 na ch-ce jest Q=2500l/h) , to tak zrobię (zresztą mam kolegę ,który by odkupił moją pompkę).

Zrobiłem jeszcze jedną próbę-ustawiłem w PC prędkość pompy wodnej na 6 (2100l/h) , będę badał COP+ kWh

Np. od godz 10.30 do 17.30 PC pobrała 21kWh ( w tym CWU 1 cykl) ,t zewn od 2 do -2 ,tout PC 50

Wydaje mi się ,że jeśli na COP bardzo duży wpływ ma właśnie przepływ na wymienniku ,dom pobierze tyle ciepła ile potrzebuje.

pzdr

https://forum.murator.pl/topic/163560-panasonic-aquarea/page/42/#findComment-6967160

Obieg na pompie ustawił bym tak by był w stanie odebrać całość produkowanego ciepła.

Dla 9 kW i temperatur 51/47 to ok 1,5 m3/h

Maksymalny obieg grzejników powinien być ok 10% mniejszy.

witam

no właśnie -tu jest pewien szkopuł ,który nie do końca rozumiem ,wg charakterystyki wilo przy H=1,6-1,8 występuje przepływ Q=1,5m3/h , wtedy na nagrzanym układzie mam moc pompy ok 13W. Wyświetlenie mocy wiąże się z prędkością obrotów pompy ,wg moich kalkulacji i obliczeń powinienem mieć nastawę na ok H=2,6 m (nie mam projektu CO, "obliczenia" są przybliżone) .Tak jak pisałem wcześniej , przy mniejszej mocy wilo ,mam grzejniki ciepłe w górnej części i generalnie dłużej mi się nagrzewa chałupa.

Jeśli dobrze rozumiem , to mam za małą pompę (bo chyba jest duże H i potrzebny przepływ 1,5m3/h) i powinienem mieć o rząd wielkości większą (1-6) ?

Jeszcze pytanie pomocnicze-teoretyczne :

jeśli mam grzejnik i będę utrzymywał wysoką prędkość przepływu , to zwiększy się odbiór ciepła w pomieszczeniu ?

Z tego co obserwuję (i ze wzorów, do których dotarłem) ,to właśnie tak będzie. Przy większej prędkości też powinna zmniejszyć się dt in/out grzejnika po stabilizacji układu.

Z drugiej strony są artykuły o tym ,jak często robi się błąd z przewymiarowaniem pompy wodnej (chyba nawet wilo lu grudfos coś pisali)

Proszę o rozjaśnienie tematu.

pzdr

https://forum.murator.pl/topic/163560-panasonic-aquarea/page/42/#findComment-6967674

Jeszcze pytanie pomocnicze-teoretyczne :

jeśli mam grzejnik i będę utrzymywał wysoką prędkość przepływu , to zwiększy się odbiór ciepła w pomieszczeniu ?

Z tego co obserwuję (i ze wzorów, do których dotarłem) ,to właśnie tak będzie. Przy większej prędkości też powinna zmniejszyć się dt in/out grzejnika po stabilizacji układu.

Z drugiej strony są artykuły o tym ,jak często robi się błąd z przewymiarowaniem pompy wodnej (chyba nawet wilo lu grudfos coś pisali)

Proszę o rozjaśnienie tematu.

pzdr

Tak zmniejszy się dt, szybciej nagrzeje się pomieszczenie.

Ale nie nagrzeje się bardziej.

Po prostu w jednostce czasu dostarczysz więcej ciepła.

Bez projektu, ani liczenia oporów instalacji ciężko będzie powiedzieć, czy mocniejsza pompa rozwiąże problem.

https://forum.murator.pl/topic/163560-panasonic-aquarea/page/42/#findComment-6967873

Hej, jak czesto wlacza sie Wam teraz defrost? zauwazylem ze w obecnych warunkach u mnie pompa bardzo szybko sie szroni. i deforst wypada nawet co 40 minut. czy szronienie jednostki zewnetrznej jest jakos uzaleznione od pracy ukadu czy tylko od temp. i wilgotnosci zewnetrznej ?
https://forum.murator.pl/topic/163560-panasonic-aquarea/page/42/#findComment-6967880