Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Od kilku dni posiadam pompę panasonika 9kw w domu jeszcze nie wykończonym.

Dom parterowy z poddaszem użytkowym, 2 rozdzielacze do podłogówki (gorą - dol) do tego 2 pompy obiegowe, czy jest sens sterowania pompami CO za pomocą 2 termostatów (gora dol).

Ustalamy temp w korytarzu na dole, pompka pracuje do momentu osiągnięcia żądanej temp. Osiągamy żadaną temp - wyłącza się pompka a zaraz później pompa ciepła, ponieważ temp na powrocie zostanie osiągnięta. Gdy temp na termostacie spadnie, pompa uruchamia się a zaraz po tym uruchamia się pompa ciepła, ponieważ temp na powrocie spadnie.

Czy to ma sens ?

https://forum.murator.pl/topic/163560-panasonic-aquarea/page/121/#findComment-7087698

bobrow

Skoro wiadomo już, że T-CAP bez problemu (w różnych warunkach) osiąga wysokie wartości grzewczej (nawet powyżej nominalnej) przy wysokich wartościach przepływu przez skraplacz, to pozostaje wykonać ostatni pomiar - z przepływem zredukowanym.

Uwaga:

Pratchawiec podawał, że poniżej 1,1m3/h czujnik przepływu wyłączy sprężarkę (może pamiętasz, ale wolałem przypomnieć).

Wtedy okaże się, czy delta nie przekroczy 5*C, a obroty sprężarki i grzewcza osiągną niższe niż poprzednio wartości.

Oczywiście, to tylko propozycja. Ale skoro wykonałeś już tyle pomiarów, to może wykonasz jeszcze jeden, czym (prawdopodobnie) zaskarbisz sobie wdzięczność wielu obecnych jak i przyszłych użytkowników T-CAP.

https://forum.murator.pl/topic/163560-panasonic-aquarea/page/121/#findComment-7088324

debren

Witam,

Nadal nikt nie wyjaśnił, czy lepiej jest kupić pompę 1-fazową czy 3-fazową

Proponuje poczytać ostatnie 20 stron tego forum i wyciągnąć wnioski właściwe dla siebie .

Nie ma jednej właściwej odpowiedzi - gdyż każdy lubi co innego !!!

https://forum.murator.pl/topic/163560-panasonic-aquarea/page/121/#findComment-7088350

debren

Witam,

Nadal nikt nie wyjaśnił, czy lepiej jest kupić pompę 1-fazową czy 3-fazową

.........;;

Nie ma jednej właściwej odpowiedzi - gdyż każdy lubi co innego !!!

Oczywiście, że jest właściwa odpowiedź. Małe jednośmigłowe agregaty przy pełnym obciążeniu mogą pobrać ok. 3kW - i tyle można zawiesić na 1f. Dlatego też są produkowane przeważnie jako 1 fazowe.

Pobór dużego agregatu może sięgać 5-6kW. - jak to zawiesić na 1 fazie?

Agregat 3 fazowy gwarantuje wtedy równomierne obciążenie faz.

Jeśli do obciążenia 3 faz budynku dołoży się jeszcze grzałka zasobnika lub backup - zazwyczaj 3kW 1f - do odpowiedź nasuwa się sama.

https://forum.murator.pl/topic/163560-panasonic-aquarea/page/121/#findComment-7088734

Ja mam 1 fazowego t-capa i sobie chwalę. Jeśli chodzi o osiągi to niczym nie ustępuje wersji 3-fazowej. 1 faza jest wyodrębniona tylko do pompy, reszta domu jest podpięta pod pozostałe 2 fazy. To rozwiązanie ma dla mnie dwie podstawowe zalety. Lubie słuchać muzykę w dobrej jakości. Niestety urządzenia indukcyjne wnoszą sporo zakłóceń do sieci, które nie są bez wpływu na dźwięk. Bardziej racjonalną korzyścią tego rozwiązania jest fakt, że niestety ale w polskich realiach dystrybutor energii często nie dostarcza nam prądu o odpowiedniej jakości. W mojej miejscowości np. ciągle występują skoki napięć na przynajmniej 1 fazie. Zanim PGE przystąpi do naprawy to mijają długie miesiące. Jeśli mamy pompę 1 fazową zawsze możemy ją przepiąć pod inną fazę.
https://forum.murator.pl/topic/163560-panasonic-aquarea/page/121/#findComment-7088801

Każdego 1 fazowego P można "podpiąć" w ten sposób że:

1wsza faza agregat zewn.

2ga faza moduł wew. z grzałką c.o.

3cia faza grzałka zbiornika c.w.u.

Edytowane przez mkm silesia
https://forum.murator.pl/topic/163560-panasonic-aquarea/page/121/#findComment-7089096

Każdego 1 fazowego P można "podpiąć" w ten sposób że:

1wsza faza agregat zewn.

2ga faza moduł wew. z grzałką c.o.

3cia faza grzałka zbiornika c.w.u.

Tak mam u siebie zrobione w T-Cap 9 rocznik 2012.

Należy jednak pamiętać o zabezpieczeniu 25 A fazy ze sprężarką.

Najwyższy pobór na tej fazie jaki zmierzyłem to 4,6 kW.

Może być jednak zgodnie z instrukcją wyższy (5,23 kW).

Pozdrawiam

Pratchawiec

https://forum.murator.pl/topic/163560-panasonic-aquarea/page/121/#findComment-7089130

bobrow

Skoro wiadomo już, że T-CAP bez problemu (w różnych warunkach) osiąga wysokie wartości grzewczej (nawet powyżej nominalnej) przy wysokich wartościach przepływu przez skraplacz, to pozostaje wykonać ostatni pomiar - z przepływem zredukowanym.

Uwaga:

Pratchawiec podawał, że poniżej 1,1m3/h czujnik przepływu wyłączy sprężarkę (może pamiętasz, ale wolałem przypomnieć).

Wtedy okaże się, czy delta nie przekroczy 5*C, a obroty sprężarki i grzewcza osiągną niższe niż poprzednio wartości.

Oczywiście, to tylko propozycja. Ale skoro wykonałeś już tyle pomiarów, to może wykonasz jeszcze jeden, czym (prawdopodobnie) zaskarbisz sobie wdzięczność wielu obecnych jak i przyszłych użytkowników T-CAP.

Zigobar,

na przepływie ok 1.1-1,2m3/h miałem w początkowej fazie pracy CO (grzeje teraz wg potrzeb , cyklicznie) wolniejsze dochodzenie do delty 5K -przez 20-25 min dt=6K , następnie 5 -a później normalnie ok 3-3,5K. Mniejszy przepływ ewidentnie powoduje wolniejsze nagrzewanie domu -co do delty 5K , to rzeczywiście układ dąży do niej .

pzdr

https://forum.murator.pl/topic/163560-panasonic-aquarea/page/121/#findComment-7090018

Nie wiem dlaczego w instrukcji jest mowa aż o 30A. Jaka by musiała być moc podłączona do budynku żeby zachować stopniowanie zabezpieczeń.

16.5kW i wtedy zakładają 3x32A. Mój instalator twierdzi, że wystarczy bez względu na model Panasa 9tki zabezpieczenie 20A. Instrukcja mówi o 30A. A co tam. Dam 3x25A w rozdzielnicy.

https://forum.murator.pl/topic/163560-panasonic-aquarea/page/121/#findComment-7090873

Fajne zestawienie. Może się przydać użytkownikom T-CAP, którzy ciepłomierza nie posiadają. Brakuje tylko pomiaru modulacji przy nominalnej 9kW.

Może ktoś inny taki pomiar wykonał i poda wynik.

Czy to przypadek, że na 14 pomiarów układ tylko raz (51Hz/8,7kW) zbliżył się do nominalnej grzewczej?

Czy może nominalna występuje w nim tak rzadko, że trudno na nią trafić?

Rozumiem, że teorii o "krytycznej" delcie 5*C jeszcze nie sprawdziłeś. Może w przyszłym sezonie. Co się odwlecze...

witam ponownie ,

postanowiłem podzielić się moją historią z PC , może komuś pomogę , a może ktoś mi jeszcze coś doradzi.

Oto moje dane :

-dom dwukondygnacyjny z 2008 roku z garażem bez piwnicy ,kubatura 437m3 (powierzchnie ogrzewane) , w garażu jest grzejnik -ale nigdy go nie odkręcam (ok-może jak coś w nim dłubię)

-ściany max ceramiczny Roben 24 cm +10 cm stryro ,strop+dwupołaciowy dach wełna 20cm ,posadzka 10cm styro

-okna U standard PP jak na tamte czasy +rolety ocieplane

-wentylacja mechaniczna :dwa wentylatory w łazienkach +okap ,nawiewniki po jednym (w jednym )oknie w każdym pomieszczeniu , kratka wentylacyjna w pralni

-CO : węglowe , piec z wentylatorem i sterownikiem ,grzejniki płytowe dobrane na 50 st (dzięki Bogu !), podłogówka 12m2

-rodzina 4 osobowa ,

dlaczego PC P/W?

-komfort (opadający dym kominowy, sadza na tarasie , ogólnie kotłowniany "syf")

-po analizie parametrów wyszło mi ,że PC gruntowa (taka też brałem pod uwagę) nie da mi takich parametrów jak powietrzna

-ekologia

dlaczego Aquarera t-cap?

najpierw chciałem Daikina HT , zacząłem jednak dużo czytać na forach i co najważniejsze : wykonałem proste tabelki z porównaniem COP dla kilku producentów.

Porównałem to z moimi nastawami temperatur na CO (nawet w największe mrozy mam 50-55 st, pewnie można grzać jeszcze niżej-tylko piec zacznie smołować, a nie mam zaworu trójdrożnego).

Ale : Panas ma stałą wydajność do -15 st , znacznie niższą cenę zakupu (Daikin LT to w ogóle porażka COP dla 50-55st, zatem tylko HT-która jest droga) ,ceny części zamiennych są niższe w P (sprężarka ok 2000 pln rotacyjna , a nie scroll)

Po analizie wyszło mi ,że Panas ma "średnią" COP do 45 st taką samą jak Daikin (dla całego szeregu temperatur zewnętrznych) , powyżej tej temperatury (do 55 st) Daikin jest lepszy od Panasa o 15 % .

Jednostki zewnętrzne w P są trochę cichsze

dobór PC

liczyłem i liczyłem korzystając z różnych kalkulatorów i programów : obciążenie cieplne wychodzi miedzy 7,5 a 8,5 kW (dla różnych wariantów) , domówiłem grzałki 9kW , nie liczyłem dodatkowej mocy dla CWU -moim zdaniem to bez sensu skoro PC nie działa jednocześnie dla CO i CWU , wybrałem wersję trójfazową ze względu na zabezpieczenia elektryczne oraz żywotność i opinie

instalacja PC

-kupiłem specjalny "buforek" , właściwie sprzęgło hydrauliczne 35 ltr z odpowiednimi przyłączami

-PC opomiarowałem (stary licznik energii po budowie+ciepłomierz ultradźwiękowy Kamstrup z allegro)

-na wszelki wypadek podłącze jeszcze piec węglowy (mam po zimie ze dwa worki "czarnego złota") , poprzez wymiennik płytowy

-pompa wtórna Yanos Pico o zmiennej wydajności+ sterownik Salus (załącza zasilanie przy temp min sprzęgła 35 st)

-zasobnik CWU : wykorzystałem stary galmet poziomy 140 ltr dwupłaszczowy , jednak zmieniam go na 300 ltr do PC

-uruchomienie pod koniec kwietnia b/r , wnioski : chałupa szybciutko się nagrzewa i COP dla CO wyglądało zgodnie z tabelką , gorzej z COP CWU bo ok 2,8 nawet jak było ciepło .Może to być związane z małą powierzchnią wymiany-zobaczymy po instalacji nowego zasobnika

-cyrkulacja : jeśli będzie zbyt dużo rozładowywała zasobnik CWU , to dołożę podgrzewacze przepływowe ze sterowaniem od temperatury wody wchodzącej

-jednostkę zewnętrzną ustawiłem na gruncie , przewody hydrauliczne ok 3,5 m do jednostki wewnętrznej

-sterowanie CO rozpocznę na razie od programatora PC , później może sterownik pokojowy (raczej tylko w nocy kontrola temp min np 19 st))

-zabezpieczyłem PC w rozdzielni :czujnik zaniku faz+czasówka ze stycznikami (przy tzw tikach napięcia , działa prosto-za każdym razem kiedy jest załączane zasilanie główne upływa zadany czas np 20 min i dopiero wtedy załączają się styczniki do PC , to ma pomóc przy chwilowych zanikach zasilania)

moje oczekiwania :

-prawidłowy montaż i sterowanie PC

-j/w +prawidłowy dobór PC (na własne ryzyko...)+komfortowa eksploatacja=rozsądne koszty (dla G11 dla takiej zimy jak poprzednia ok 3500-4000 pln)

uwagi

-mój piec węglowy wymaga częstego czyszczenia , aby była ok sprawność (wg moich ustaleń 60-70% energii idzie w komin) , dlatego sezon grzewczy przy normalnej zimie wynosi mnie ok 5000 pln (ćwiczyłem jeszcze ekologiczne i ekonomiczne palenie typu rozpalanie od góry...trzeba zamieszkać w kotłowni- a to nie dla mnie..)

-praktycznie w każdym pomieszczeniu jest inna temperatura (upodobania domowników), tu akurat lepiej sprawdza się sterowanie głowicami termostatycznymi niż w przypadku podłogówki

-w okresach przejściowych powinienem mieć też korzystną regulację wzgl podłogówki (duża bezwładność)

-w dużej części nocy PC będę próbował wyłączać , w takim systemie pracowałem wcześniej i dom się nie wyziębiał (19-20 st na dole w salonie rano , w dzień ok 22,5-23,5) ,plus jest jeszcze taki ,że PC za dnia zazwyczaj ma lepsze COP niż w nocy , również godziny pracy sprężarki się zmniejszą

-zimą sprawdzę opłacalność dla G12W (odczyt z podlicznika), mogę tylko raz w roku zmienić taryfę

-może założę klimakonwektory w sypialniach na piętrze (muszę tylko puścić kanałem wentylacyjnym rury na strych)

-piec węglowy tylko w awaryjnej sytuacji ,grzałki w PC 9kW na te parę godzin dużego mrozu powinny dać radę (jeśli nie ,to trudno : pogrzeszę jeszcze troszeczkę węglem)

-zamontuję fotowoltaikę na szopie ok 6kW-ok 2000pln rocznie zyskam (jeśli podają dobre dane) wg nowej ustawy OZE

Po co to napisałem : bo kosztowało mnie trochę czasu ogarnięcie tego tematu (i tak jeszcze nie jestem wszystkiego pewien) i może się to komuś przyda , kto ma grzejniki w domu , nie ma rekuperatora i super izolacji.

Za rok o tej porze się okaże czy było warto , może inaczej : jak bardzo było warto...

tymczasem, pzdr

Witam.

Bobrow dzięki za te wpisy. Mam podobną sytuację do twojej i szukałem właśnie kogoś kto ma PC PW i działa razem z istniejącą instalacją.

Rozmawiam z 2 firmami z Wrocław otrzymałem również ofertę od firmy na A (jest znośna ale nie tania), ale jeśli możesz to prosiłbym o namiar na firmę, która

montowała w twoim domu.

https://forum.murator.pl/topic/163560-panasonic-aquarea/page/121/#findComment-7090907

Bobrow wychodzi na to, że masz bufor 35 ltr. mi każdy proponuje 300 ltr i to w wersji bez płaszcza i wężownic.

Bufor jako sprzęgło dwóch układów PC i siniejącego kotła węglowego. Większość z firm proponuje zestaw NIBE SPLIT 12kW z zasobnikiem 270 ltr.

Upominam się o Panasonica ale wszyscy kręcą nosem (nie wiem może niska marża). Porównując Nibe z Panasonic to niestety różnica klas na kożyść panasa.

https://forum.murator.pl/topic/163560-panasonic-aquarea/page/121/#findComment-7090928

Panowie i panie potrzebuję pilnie pomocy.

Jestem z mężem w pełni zdecydowana już na PC Panasonica (były rozterki czy nie pójść w gaz), ale potrzebowałabym pomocy, który konkretnie model.

Mam zrobione OZC przez asolta, gdzie wstępnie wyszły takie wyniki http://i.imgsafe.org/2d2faff.png

Wyniki te mogą się nieco różnić. Wg wyliczeń daliśmy np. mniejszą ilość wełny na dach (25cm zamiast 30cm), ale użyliśmy do tego wełny o współ. 0,031 a nie 0,039 dlatego też przyjmijmy, że to zapotrzebowanie na ciepło może być nieco większe.

Nie znamy się na tym w ogóle dlatego też nie wiemy czy iść w T-CAP czy może 9kW 3-fazowe? Wiem, że od tego powinien być instalator, który nam doradzi, ale z nimi także bywa różnie. Stąd też prosiłabym o pomoc w znalezieniu prawdziwego fachowca, który pomoże zarówno dobrać PC jaki i pomoże w spięciu całej kotłowni tzn. podłączenie podłogówki (100% w domu + 3 drabinki w łazienkach), rekuperacji itp.

Dom budujemy w woj. dolnośląskim w pobliżu Głogowa.

Dziękuję za wszelkie odpowiedzi tutaj i żeby nie siać na forum jakiejś niepotrzebnej reklamy proszę o ewentualne wskazanie firmy bądź kontakt obecnych na forum instalatorów na moje PW.

Pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/163560-panasonic-aquarea/page/121/#findComment-7090997

Panowie i panie potrzebuję pilnie pomocy.

Jestem z mężem w pełni zdecydowana już na PC Panasonica (były rozterki czy nie pójść w gaz), ale potrzebowałabym pomocy, który konkretnie model.

Mam zrobione OZC przez asolta, gdzie wstępnie wyszły takie wyniki http://i.imgsafe.org/2d2faff.png

Wyniki te mogą się nieco różnić. Wg wyliczeń daliśmy np. mniejszą ilość wełny na dach (25cm zamiast 30cm), ale użyliśmy do tego wełny o współ. 0,031 a nie 0,039 dlatego też przyjmijmy, że to zapotrzebowanie na ciepło może być nieco większe.

Nie znamy się na tym w ogóle dlatego też nie wiemy czy iść w T-CAP czy może 9kW 3-fazowe? Wiem, że od tego powinien być instalator, który nam doradzi, ale z nimi także bywa różnie. Stąd też prosiłabym o pomoc w znalezieniu prawdziwego fachowca, który pomoże zarówno dobrać PC jaki i pomoże w spięciu całej kotłowni tzn. podłączenie podłogówki (100% w domu + 3 drabinki w łazienkach), rekuperacji itp.

Dom budujemy w woj. dolnośląskim w pobliżu Głogowa.

Dziękuję za wszelkie odpowiedzi tutaj i żeby nie siać na forum jakiejś niepotrzebnej reklamy proszę o ewentualne wskazanie firmy bądź kontakt obecnych na forum instalatorów na moje PW.

Pozdrawiam

ja bym zamontował 9kw 3fazy

https://forum.murator.pl/topic/163560-panasonic-aquarea/page/121/#findComment-7091082

Bobrow wychodzi na to, że masz bufor 35 ltr. mi każdy proponuje 300 ltr i to w wersji bez płaszcza i wężownic.

Bufor jako sprzęgło dwóch układów PC i siniejącego kotła węglowego. Większość z firm proponuje zestaw NIBE SPLIT 12kW z zasobnikiem 270 ltr.

Upominam się o Panasonica ale wszyscy kręcą nosem (nie wiem może niska marża). Porównując Nibe z Panasonic to niestety różnica klas na kożyść panasa.

Wojtek,

wieczorem podeślę Ci na priva namiar na instalatora.

Odnośnie bufora o dużej pojemności ,to przy PC inwerterowej - raczej tego bym nie robił.

Instalatorzy mają wbite do głowy duże bufory , a prawie wogóle nie proponują sprzęgieł hydraulicznych ( moim skromnym zdaniem , mały bufor o poj 40-80 ltr załatwi niedrogo sprawę )

Jest jeszcze temat obciążenia mocy pieca węglowego-u mnie będzie to wyglądało tak :

-wyjscie z pompy wodnej pieca

-wymniennik z pompką po stronie buforka

-wylot z wymiennika po stronie pieca do starego zasobnika cwu ( 140 ltr galmet- pozostał w zabudowie w kotłowni)

-naczynie wzbiorcze-przelewowe, również pozostałe ze starego układu

Misiałem dokupić tylko wymiennik płytowy 25 kW za ok 200 pln + rurki i śrubunki ( zbiorniki i pompy były w instalacji z piecem węglowym)

To chyba jest najbardziej optymalny układ dla mojej sytuacji :

-mały buforek zapewnia nominalne parametry PC w całym sezonie

-zapewnia min ilość energii do defrostów

-zapewnia dopasowanie obwodu produkującego ciepło z obwodem jego dystrybucji

-umożliwia połączenie obwodów hydraulicznych zamkniętego PC i otwartego z piecem węglowym ( poprzez wymiennik płytowy) , bez konieczności przełączania zaworów itp

Do lata chciałbym podłączyć piec- wtedy napiszę jak to wyszło (założenia przy doborze i instalacji PC potwierdziły się prawie w 100%)

Pzdr

Ps

Nierozumiem niektórych instalatorów dokładających do mocy grzewczej CO moc CWU- przy układach z jednym wyjściem z PC jakie to ma znaczenie?

https://forum.murator.pl/topic/163560-panasonic-aquarea/page/121/#findComment-7091265

Dzisiaj otrzymałem ofertę na T-CAP KIT-WXC09F3E5 Zasobnik C.W.U. 200l (2,5 tys.)Zbiornik buforowy 200l (1,4 tys.)z montażem 31tys. Cena zawiera

wpięcie do istniejącego układu (pompy+zaworu 3 i 4 drożne zostają moje). Układ CO mam otwarty więc trochę dziwi mnie, że bufor ma być bez wężownicy,

a PC działa w układzie zamkniętym chyba, że się mylę. Co myślicie o tej wycenie.

https://forum.murator.pl/topic/163560-panasonic-aquarea/page/121/#findComment-7091729

Witam,

pytanie trochę z innej beczki - może ktoś polecić dobrego instalatora PC PW w okolicach Poznania ? Przejrzałem białą listę wykonawców w Wlkp i niestety od ponad 2 lat nikt nikogo nie polecił :/

dzięki

debren

https://forum.murator.pl/topic/163560-panasonic-aquarea/page/121/#findComment-7091789