Szklara 28.04.2016 05:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2016 Opłacalnosc pompy i bufora jest scisle uzalezniona od lokalizacji budynku. To co jest opłacalne na terenie Tauronu wcale byc nie musi na terenie PGE. Gdy dodamy dotację na pompę ciepła to wybór moze byc tylko jeden. Oczywiscie decydujące jest zapotrzebowanie na ciepło, a przypadku granicy opłacalnosci decyduje koszt 2T w G12w. Opłacalność lokalizacyjna wiąże się nie tylko z operatorem energetycznym, ale również z lokalnymi planami dopłat i dotacji, które w każdej gminie są inne. Wystarczy zerknąć ile dają na pompę w mazowieckim, ile w mieście Krakowie, a ile gdzieś w gminie w małopolsce lub śląsku. Rozrzut paru ładnych tysięcy. W moim przypadku to dotacje zadecydowały o zmianie koncepcji i instalacji pompy zamiast bufora. Okres wzajemnego zwrotu kosztów instalacji i eksploatacji skrócił się do 5-6 lat, co jest dla mnie do zaakceptowania. Osobna sprawą jest dobór pompy ciepła do OZC i budynku. Tu zdaje się królować opinia sprzedawców kotłów węglowych sprzed lat. " Ile pan chce 8kW, a weź Pan 14kW, a najlepiej 21 kW lepiej mieć zapas." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 28.04.2016 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2016 Kol instalatorzy ,czy wiecie co się stało z informacjami technicznymi na proclubie (zniknęły wyniki testów , zalecenia , itp)?pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 29.04.2016 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2016 Proszę użytkowników Pomp Ciepła z Ogrzewaniem Grzejnikowym o uwagi odnośnie ; ( będą cenne dla przyszłych użytkowników pomp ciepła w starym budownictwie ) - obliczonej mocy cieplnej budynku ( lokalu ) tzw. OZC ,- mocy zainstalowanej pompy ciepła ,- SCOP - całoroczny ,- średnia cena 1 kWh w ciągu roku ,- udział % taryf I / II , gdzie II - to taryfa tania ,- temperatury bytowej w lokalu ,- czy widzicie celowość swojej inwestycji w tym przypadku i co by ewentualnie można zmienić ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SGS2013 03.05.2016 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2016 Mam pytanie o tajemniczy wzrost zużycia prądu.W ostatni piątek włączyłem pompę do podgrzewania CWU do 40 st C (zbiornik 300L) . Licznik zużycia dla Tank na pompie pokazywał wtedy 41 kW dzisiaj pokazuje 140 kW. Zużycie ciepłej wody ok 50-70 litrów przez ten okres. Jaka może być przyczyna takiego zużycia prądu. Dziadostwo które tego dokonało: Panasonic Aquarea T-Cap 16 kW 3-fazowa. Pompa cyrkulacyjna nie była włączana w tym okresie, więc woda raczej ścian nie grzała.Chyba że licznik zużycia w tej pompinie szwankuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajnel 04.05.2016 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2016 Mam pytanie o tajemniczy wzrost zużycia prądu. W ostatni piątek włączyłem pompę do podgrzewania CWU do 40 st C (zbiornik 300L) . Licznik zużycia dla Tank na pompie pokazywał wtedy 41 kW dzisiaj pokazuje 140 kW. Zużycie ciepłej wody ok 50-70 litrów przez ten okres. Jaka może być przyczyna takiego zużycia prądu. Dziadostwo które tego dokonało: Panasonic Aquarea T-Cap 16 kW 3-fazowa. Pompa cyrkulacyjna nie była włączana w tym okresie, więc woda raczej ścian nie grzała. Chyba że licznik zużycia w tej pompinie szwankuje? To coś z licznikiem dla tank - u mnie pokazuje 239kWh za pół miesiąca, a całkowite zużycie wg. podlicznika co+cwu 154 kWh/m-c. Dziwne że licznik dla co działa ok i pokazuje 118 kwh/m-c Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin34_Śl 05.05.2016 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2016 Witam, proszę o namiary na dobrego instllatora ze Śląska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rydzadam 12.05.2016 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2016 Poproszę o opinie nt. firmy GREENTEC z Kielna / Gdyni. Może komuś z forumowiczów montowali PC? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Scrollek 15.05.2016 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2016 PC 3F kupiona, od poniedziałku robię demontaż pieca na eko-groszek i remont kotłowni, od czwartku montaż PC. Zrobię dokumentację zdjęciową. Póki co zdjęcia PC w garażu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam8111 18.05.2016 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2016 witam kopiuje swój post tu bo liczę na waszą pomoc w wyborze pompy oraz sprawdzonej ekipy która mi ją zamontuje.podam kilka przydatnych danych: OZC zrobioneProjektowe obciążenie cieplne budynku -5300 WZapotrzebowanie na ciepło -8100kWh/rokKubatura 370m3powierzchnia 140m2100% podłogówkabrak dodatkowych żródeł ogrzewaniabrak kominówwentylacja mechaniczna z rekuperatorem proszę o opinie i namiary na sprawdzone ekipy ze śląska które mi to wszystko mogą zrobić . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rydzadam 18.05.2016 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2016 witam kopiuje swój post tu bo liczę na waszą pomoc w wyborze pompy oraz sprawdzonej ekipy która mi ją zamontuje. podam kilka przydatnych danych: OZC zrobione Projektowe obciążenie cieplne budynku -5300 W Zapotrzebowanie na ciepło -8100kWh/rok Kubatura 370m3 powierzchnia 140m2 100% podłogówka brak dodatkowych żródeł ogrzewania brak kominów wentylacja mechaniczna z rekuperatorem proszę o opinie i namiary na sprawdzone ekipy ze śląska które mi to wszystko mogą zrobić . Parametry domu bardzo zbliżone do moich. Ja montuję Panasonica 9kW 3 fazowego typ SDC. Trochę duży mocą i nie najtańszy, ale przynajmniej ogarnie wszystko w taniej taryfie nawet w środku zimy. Mam nadzieje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam8111 18.05.2016 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2016 jeden instalator proponuje mi t-cap 6kw ale myślę że to za mało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam8111 18.05.2016 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2016 Scrollek a ile pompa cię kosztowała? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 18.05.2016 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2016 jeden instalator proponuje mi t-cap 6kw ale myślę że to za mało. A skąd on taką pompę weźmie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam8111 18.05.2016 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2016 a co ty byś polecił? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 19.05.2016 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2016 Cóż ja mogę polecać. Jedyne co mogę Ci podpowiedzieć to abyś poszukał pompy która przy -10 czy -15 da 6kW - masz kilku producentów którzy takie produkują. Lub jeśli chcesz do max wykorzystać II taryfę to bierz t-capa 9 i tyle. 6 niestety panas jeszcze się nie dorobił ( a szkoda bo i mnie by się taka przydała) - chyba że zwykłych. 9 jak dobrze pamiętam może chodzić w zakresie od 4 do 9. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 19.05.2016 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2016 (edytowane) Są jednostki 6 kW - jako monoblok - patrz ;http://www.panasonicproclub.com/uploads/PL/catalogues/katalogi/2015%20PL/EU%20AQUAREA%2015%20v2_PL_final.pdf Wg.opinii użytkowników tego forum na stronach od 100 - 120 - większość preferuje Panas 9 kW /3 fazy - nawet dla obciążenia cieplnego w zakresie 4 - 7 kW , celem max wykorzystania II taryfy i szybkiego nagrzania bufora cieplnego budynku w II taryfie Nie mogę znaleźć parametrów Panasa ; 9 kW / 3 fazy, przy - 20 C Edytowane 19 Maja 2016 przez Andrzej5101 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 19.05.2016 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2016 (edytowane) Są jednostki 6 kW - jako monoblok - patrz ;http://www.panasonicproclub.com/uploads/PL/catalogues/katalogi/2015%20PL/EU%20AQUAREA%2015%20v2_PL_final.pdf A co ona ma wspólnego z t-cap. Edytowane 19 Maja 2016 przez plusfoto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 19.05.2016 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2016 (edytowane) Są jednostki 6 kW - jako monoblok - patrz ;http://www.panasonicproclub.com/uploads/PL/catalogues/katalogi/2015%20PL/EU%20AQUAREA%2015%20v2_PL_final.pdf Wg.opinii użytkowników tego forum na stronach od 100 - 120 - większość preferuje Panas 9 kW /3 fazy - nawet dla obciążenia cieplnego w zakresie 4 - 7 kW , celem max wykorzystania II taryfy i szybkiego nagrzania bufora cieplnego budynku w II taryfie Nie mogę znaleźć parametrów Panasa ; 9 kW / 3 fazy, przy - 20 C Firma Panasonic niestety nie udostępnia takich danych dla swoich pomp. Prawdopodobnie dlatego że niestety wygląda to gorzej niż konkurencja. W Mitsubishi Zubadan 8kW wygląda to tak: http://grafika.sklepcnc.pl/zubadan8kW.png Edytowane 19 Maja 2016 przez CNC_POMPY_CIEPLA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 19.05.2016 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2016 Firma Panasonic niestety nie udostępnia takich danych dla swoich pomp. Prawdopodobnie dlatego że niestety wygląda to gorzej niż konkurencja. W Mitsubishi Zubadan 8kW wygląda to tak: http://grafika.sklepcnc.pl/zubadan8kW.png Sprzedawca pomp a nie wie czemu parametry są podawane do -15st.C a nie niżej ? To bardzo źle świadczy o takim sprzedawcy dlatego proponuję się doksztalcic w tym zakresie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 20.05.2016 05:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2016 Firma Panasonic niestety nie udostępnia takich danych dla swoich pomp. Prawdopodobnie dlatego że niestety wygląda to gorzej niż konkurencja. A widziałeś kiedyś by jakikolwiek producent podawał spalanie samochodu przy maksymalnej prędkości? Takie duże liczby po prostu, źle wyglądają w broszurach. To samo tyczy się niskich COP w tych temperaturach. Większość pomp pracuje w tych temperaturach, ale COP nie przekracza 2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts