ironsmith 30.06.2016 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2016 hej nie jestem specjalistą w tej dziedzinie ale mam pytanie co sie stanie jeżeli jednostkę zewnętrzną na zime zabudujemy otrzywiście zostawiąjąc dolot świeżego powietrza + doprowadzając do tej zabudowy wylot z rekuperacji? mam to w ogóle sens? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rydzadam 30.06.2016 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2016 hej nie jestem specjalistą w tej dziedzinie ale mam pytanie co sie stanie jeżeli jednostkę zewnętrzną na zime zabudujemy otrzywiście zostawiąjąc dolot świeżego powietrza + doprowadzając do tej zabudowy wylot z rekuperacji? mam to w ogóle sens? Ilość powietrza pobieranego przez wentylatory jedn zewn jest nieporównywalnie większa od ilości powietrza z wyrzutu wentylacji, więc zasadność takiego zabiegu jest wątpliwa, co parę razy na tym forum koledzy opisywał. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 01.07.2016 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2016 (edytowane) jaki jest powód demontażu tych pomp ciepła w UK? Powody są różne. Najczęściej to rdzewiejące elementy. hej nie jestem specjalistą w tej dziedzinie ale mam pytanie co sie stanie jeżeli jednostkę zewnętrzną na zime zabudujemy otrzywiście zostawiąjąc dolot świeżego powietrza + doprowadzając do tej zabudowy wylot z rekuperacji? mam to w ogóle sens? Efekt będzie całkowicie inny niż się wydaje. Głównie z racji wilgoci z powietrza wywiewanego, która będzie przyspieszać zamarzanie wymiennika. Edytowane 1 Lipca 2016 przez _John Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bobromil 12.07.2016 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2016 Witam Kolegów! Szukam instalatora do T-CAP 9 kw. Mam pompę ale trzeba ją zamontować z pieczątka żeby była gwarancja. Teren blisko Wielunia. Ile weźmie instalator za montarz? Resztę sobie sam zrobię (podłączenie podłogówki i boiler na CWU Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmaarcin 13.07.2016 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2016 Po blisko 2latach (od kiedy zacząłem myśleć o pompie) -wreszcie ją zainstalowałem. od poniedzialku wygrzewam podłogę. No i trzecim dniu pojawił się problem. T capa mam ustawionego na 35 stopni a temperatura na wyświetlaczu 46 stopni. Pompa caly czas chodzi i nie wyłącza sie po osiagnieciu zadanej temperatury. ( w ciągu doby 60 kw) Przez pierwsze dwa dni było ok.Jakieś pomysły? Na razie pompę wyłączyłem. Instalator na się pojawić w tym tygodniu, lecz chętnie posłucham jakiś sugestii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kravat 13.07.2016 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2016 No i stało się Mam lodówkę Panasa [7kW] w kotłowni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drza 14.07.2016 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2016 Zamierzam montować pompę Panasonic Aquarea. Już mam mniej więcej policzone zapotrzebowanie na ciepło w moim domu i myślę o T-Cap 9kW. Chciałbym obejrzeć jak sprawuje się pompa w rzeczywistości, posłuchać opinii użytkownika i żeby ktoś mi polecił dobrą firmę z okolic Dolnośląskiego. Będę wdzięczny za każdą pomoc. U mnie w Kotlinie Kłodzkiej ciężko znaleźć osobę, która ma pompę ciepła powietrze-woda bo większość idzie w ekogroszek:/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin.sto1 14.07.2016 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2016 No i stało się Mam lodówkę Panasa [7kW] w kotłowni kravat, napisz coś więcej o efektach dźwiękowych tej lodówki, da się to przeżyć, czy jednak hałas jest uciążliwy? Przez chwilę zastanawiałem się, czy to nie lepsze rozwiązanie niż moja SDC z zasobnikiem na poddaszu, ale AiO stała by w wiatrołapie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bobromil 14.07.2016 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2016 (edytowane) Jaka alternatywa dla Galmet Maxi 300l z podobnymi m2 wężownicy. @Rydzadam pisał coś o NIBE/Drazice 300 o powierzchni 3,2m2. Gdzie to znaleźć mniejszy np 200Litrów? Cena 3K za Galmet to nie wydolę Edytowane 14 Lipca 2016 przez Bobromil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kmil_ 15.07.2016 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2016 Ja mam Drazice/Hewalex 250l. Mniejszych chyba nie robią. Od 2 miesięcy działa z Panasonic 9kW 3f. Odnośnie Panasa, walczę z TIMERem dla TANK. Ustawiam niby wszystko jak należy i teraz pytanie czy włączony timer zwraca uwagę na histerezę? Bo ustawiam włączenie zasobnika o danej godzinie i jesli temp. wody jest zbyt blisko zadanej timer przeskakuje na następny program w danym dniu.. Byłem pewien że TIMERem wymuszam odpalenie grzania CWU bez względu na temp. wody.Kiedyś już pytałem, czy można ową histerezę zmniejszyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bobromil 15.07.2016 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2016 @ K@mil_ możesz podać link, gdzie kupiiłeś Drazice/Hewalex 250l ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzychu85PL 16.07.2016 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2016 Witam,czy do Panasonica All in one (ADC) jest potrzebny jakiś przewód wypuszczony na zewnątrz domu do sterownika pogodowego??szukam w instrukcji ,ale nic nie widzę,proszę o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 16.07.2016 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2016 Ja mam Drazice/Hewalex 250l. Mniejszych chyba nie robią. Od 2 miesięcy działa z Panasonic 9kW 3f. Odnośnie Panasa, walczę z TIMERem dla TANK. Ustawiam niby wszystko jak należy i teraz pytanie czy włączony timer zwraca uwagę na histerezę? Bo ustawiam włączenie zasobnika o danej godzinie i jesli temp. wody jest zbyt blisko zadanej timer przeskakuje na następny program w danym dniu.. Byłem pewien że TIMERem wymuszam odpalenie grzania CWU bez względu na temp. wody. Kiedyś już pytałem, czy można ową histerezę zmniejszyć? Poczytaj wypowiedzi Bobrow np; Po uruchomieniu okazało się ,że mam jakąś pierwszą wersję F z histerezą cwu 8 st (w dtr do HT jest podobnie) , po telefonie do Panasonica -okazało się ,że obecnie modele F mają micro przełącznik na płycie głównej PC do wyboru: histereza 3K lub 8K. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kravat 17.07.2016 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2016 No i stało się Mam lodówkę Panasa [7kW] w kotłowni kravat, napisz coś więcej o efektach dźwiękowych tej lodówki, da się to przeżyć, czy jednak hałas jest uciążliwy? Przez chwilę zastanawiałem się, czy to nie lepsze rozwiązanie niż moja SDC z zasobnikiem na poddaszu, ale AiO stała by w wiatrołapie Próbowałem nagrać telefonem dźwięk pracującej pompy, i na nagraniu nic nie słychać. Pompa obiegowa ustawiona jest na 2gi bieg, sam dźwięk pracy porównywalny z lodówką [jeśli stoję tuż obok], więc wg mnie nie ma prawa nic słychać. Najgłośniej słychać zawór 3-drogowy, ale to tylko gdy się przełącza. Zobaczymy jak to będzie w nocy, przy kompletnej ciszy w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reksgildo 17.07.2016 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2016 Ja trochę z innej beczki. W tamtym tygodniu zamontowałem panele fotowoltaiczne. Po nowelizacji ustawy o OZE wychodzi że najlepiej zużywać wyprodukowaną energię na własne potrzeby. Mam T-CAPA 9 kW 1 fazowego. Największa produkcja energii jest od 13 do 16. Pompa teraz ustawiona tylko na TANK, temp wody grzewczej 40 stopni. Chciałbym ustawić to tak żeby grzało wodę raz dziennie w godz. 13-16. Zbiornik Panasonic 300l. Pomoże ktoś jak to ustawić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kmil_ 17.07.2016 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2016 Poczytaj wypowiedzi Bobrow np; Po uruchomieniu okazało się ,że mam jakąś pierwszą wersję F z histerezą cwu 8 st (w dtr do HT jest podobnie) , po telefonie do Panasonica -okazało się ,że obecnie modele F mają micro przełącznik na płycie głównej PC do wyboru: histereza 3K lub 8K. Dzięki za wskazówkę. To jest lekka porażka, że histerezy programowo nie mogę ruszyć.. Czyli uściślając timer nie odpali grzania CWU jak woda w zasobniku będzie się mieściła w histerezie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kmil_ 17.07.2016 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2016 @ K@mil_ możesz podać link, gdzie kupiiłeś Drazice/Hewalex 250l ??? Zamówiłem tu: http://bayzone.pl Jednak po wpłacie okazało sie że zasobnik będzie za 3tyg, wiec zrezygnowałem i zasobnik ogarnęła mi firma montująca PC. Był w 2 dni ale nie wiem skąd go brali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzychu85PL 18.07.2016 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2016 ejj dziewczyny nikt nic nie wie na temat czujnika pogodowego ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 18.07.2016 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2016 na wyświetlaczu, jest temperatura zewnętrzna czyli pompa ma odczyt więc po co kolejny czujnik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bobromil 18.07.2016 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2016 A co sądzicie o monobloku? Czy ktoś montował? Jest mniej do psucia i fabrycznie jest czynnik zalany w monobloku. Mniej skomplikowana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts