map78 07.12.2016 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2016 Panowie, jesli chodzi o temp. na zasilaniu pompy to jest tak jak piszecie. pisze o ukladzie pompy wpietej bezposrednio do podlogowki bez bufroa/sprzegla. zalezy jak mocno jest wychlodzona podloga i woda w rurkach. z tego wlasnie wzgledu zawsze wymuszam zeby pompa grzala w okienku od 13-15 CO przynajmniej przez godzine aby troche podbic temp przez dzien. jak rusza pompa o 21 to ma latwiej i temp. szybciej rosnie. przez pierwszy rok uzytkowania chodzilem i do kotlowni i sie denerwowalem czemy na zasilaniu jest 29 a nie 33. teraz olewam temat wiem ze pompa osiagnie ta temp. tylko nie tak szybko jakby sie moglo wydawac. Dokładnie tak:yes: To czy pompa osiąga w krótkim czasie zadaną temp, czy nie nie ma żadnego znaczenia. Ważne żeby w domu było ciepło. A przy optymalnie dobranej krzywej grzewczej pompa powinna zbliżać się do zadanej temp dopiero pod koniec cyklu grzewczego, inaczej będzie taktować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 07.12.2016 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2016 Witam ,jeszcze ws buforów , znalazłem wpis kol Mkm nt bufora 50 ltr na powrocie PC : "Ten bufor nie nadaje się do pracy jako sprzęgło jest "pomyślany" do int. grzejnikowych na powrocie inst." Czy może to ktoś jeszcze wyjaśnić , czemu ma służyć taki bufor przy grzejnikach ?Przyjrzałem się temu zbiornikowi w katalogu-widać przyłącza po przekątnej , spust oraz odpowietrznik -jedyne co mi przychodzi do głowy , to rzeczywiście służy do magazynowania energii do defrostu. Wtedy ciepła woda jest pobierana z górnego przyłącza , a dolnym wchodzi z systemu- tylko pompa wodna szybko to wszystko przemieli i wydaje się ,że taka pojemność nie wystarczy do defrostu. Może chodzi o to ,że przy przykręceniu głowic termostatycznych czy w ogóle kiedy będzie min zład wody -te 50 ltr właśnie ma tylko zapewnić min ilość wody w systemie ?Może chodzi o odpowietrzenie układu ? Instalatorzy od Panasów powinni to wiedzieć-chyba ,że producent zaleca -ale nie wyjaśnia...Proszę o wyjaśnienie. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 07.12.2016 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2016 Dokładnie tak:yes: To czy pompa osiąga w krótkim czasie zadaną temp, czy nie nie ma żadnego znaczenia. Ważne żeby w domu było ciepło. A przy optymalnie dobranej krzywej grzewczej pompa powinna zbliżać się do zadanej temp dopiero pod koniec cyklu grzewczego, inaczej będzie taktować. Map -krzywa krzywą , ale jeśli trzymamy się głównie T2 i kiedy temp na eurosterze spadnie poniżej zadanej - to przy wolnym nagrzewaniu , poczujesz ciepło przed snem ,tak ? Wiem-wszystko fajnie jak już znasz dom i masz ustawione sterownie. Wydaje mi się jednak ,że nie można lub jest bardzo trudno ustawić PC ( w takim systemie sterownia) ,aby przy dużych wahaniach temp zewnętrznej był zawsze zapewniony 100%komfort cieplny. Sprawę mógłby załatwić algorytm sterownia prędkością pompy wodnej-modele F mają elektroniczną 7-biegową pompę wodną i przy zapotrzebowaniu na dużą moc mogła by na wyższym biegu zasuwać i odwrotnie przy mniejszym zapotrzebowaniu (taki inwerter pompkowy...) pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasza 07.12.2016 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2016 Chyba jest tu lekka nie ścisłość-Timer w PC może również "pilnować" T2 , natomiast sterownik pokojowy (nie do siłowników-tylko typu on/off PC) "pilnuje" zadanej temp w pomieszczeniu. pzdr 1A.Nieścisłość jest duża bo (chyba) zaczęło się od tego, że ktoś zapytał się o sens: siłowników na każdej pętli i sterownika pokojowego. Co mu odradzono (i słusznie) ze względu na to, że koszt tego jest duży, efekt mały (bezwładność podłogówki), a może narobić problemów z przepływami. Tylko jak masz siłowniki na pętli to i logicznie wnioskując chodziło autorowi pewnie nie o 1 sterownik co o sterowniki pokojowe - każdy pokój ma osobny sterownik i jest do osobnej pętli przypisany/podłączony. 1B. To zupełnie coś innego niż "termostat" (też sterownik, ale na forum najczęsciej nazywamy go termostatem). Tzn. jest to też sterownik pokojowy, ale wykorzystywany 1 na cały dom. Jest to zupełnie inna koncepcja niż przy 1A: prostsza, tańsza i często bardziej skuteczna. 2. Koncepcja 1B właśnie jest mixem sterowanie Timerem PC i termostem, ale wg. mnie błędem jest podawanie (a może i ustawianie) 2T (taryfy prądu) na Timerze i termostacie. To się wzajemnie wyklucza co piszecie lub robicie. Dokładnie to powinno wyglądać tak, że temperatura w domu czyli CO w 100% steruje Termostat. Zaś timer trzyma w 2T tylko CWU. Może i tak robicie, ale mniej dokładnie to opisujecie. 2A. Byc może ktoś ma inna koncepcje na mix Termiostat i Timer w 2T co jest też możliwe. 3. PS. Ja nie wiem kiedy PC dochodzi do 33 st zasilania. Bynajmniej nie pamiętam, kiedyś pewnie wiedziałem. Wiem za to 1: mam krzywą wyżej ustawiona bo PC ma zapas mocy na mój dom więc wolę jak pracuje na wyższej temp a krócej (2T) niż dłużej a na niższej temp. Mam od października do kwietnia: +15-32st, -15-38st. Tak PC chodzi na 32-33st C. W zimę może 34st zasilanie a maks widziałem 35 st (kilka razy może jak w duże mrozy wszedłem 2-4h w drogą taryfę). Kiedy on ma osiągnąć 38 czy nawet 37 st nie wiem Dlatego nic nie robię z tym bo w domu ciepło i widać średnio 32-34st zasilanie mi starcza na 2T. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 07.12.2016 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2016 (kilka razy może jak w duże mrozy wszedłem 2-4h w drogą taryfę Hej, fajnie to podsumowałeś-u mniej jest sterownik pokojowy w salonie (euroster) i tylko on "pilnuje" temp w całym domu (salon to "najchłodniejsze" miejsce w domu) Moje pytanie -w jaki sposób wszedłeś w te 2-4 godz w T1 -ręcznie , czy z automatu ? pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szklara 07.12.2016 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2016 Chyba ja to rozpętałem, nadmienię więc że nie mam siłowników. I faktycznie zauważalne na początku rozmowy było dublowanie funkcji timera na PC i sterownika w zakresie pilnowania taniej taryfy. Teraz jest jasność, sterownik pilnuje temperatury, a timer PC godzin. Tylko co wtedy jak temperatura w domu wieczorem jest ok, sterownik nie włącza pompy przez noc, rano temperatura spada sterownik chce włączyć pompę, ale timer nie puszcza. "Marzniemy" Jak to wygląda w praktyce? A grzanie "awaryjne" CWU pompa włączy, pomimo jak na timerze będą to godziny bezprądowe? No chyba, że timer umożliwia definicję i rozróżnia grzanie CO od CWU, tu nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 07.12.2016 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2016 Chyba ja to rozpętałem, nadmienię więc że nie mam siłowników. I faktycznie zauważalne na początku rozmowy było dublowanie funkcji timera na PC i sterownika w zakresie pilnowania taniej taryfy. Teraz jest jasność, sterownik pilnuje temperatury, a timer PC godzin. Tylko co wtedy jak temperatura w domu wieczorem jest ok, sterownik nie włącza pompy przez noc, rano temperatura spada sterownik chce włączyć pompę, ale timer nie puszcza. "Marzniemy" Jak to wygląda w praktyce? A grzanie "awaryjne" CWU pompa włączy, pomimo jak na timerze będą to godziny bezprądowe? No chyba, że timer umożliwia definicję i rozróżnia grzanie CO od CWU, tu nie wiem. Wg mnie jeśli timer w PC + sterownik pokojowy (1 na dom ) to : -w timerze w PC uwzględniasz podbicie temp w T2 (i jeśli wody nie braknie - to CWU w T2, a jak nie to CWU żyje swoim życiem-nie zbankrutujesz i nikomu nie zabraknie ciepłej wody przy nie typowym zużyciu) -w sterowniku pokojowym ustalasz histerezę grzania (jeśli układ w miarę szybko się nagrzewa- to będzie fajnie działać) , tak naprawdę zabezpieczasz się przed spadkiem temp poniżej poziomu komfortu (czyli jeśli nie zmieściłeś się w T2 wtimerze PC , to trochę zahaczysz o T1-a w chałupie będzie ciepło). Co do timera w PC , poczytaj wcześniejsze posty i zacznij próby (mogą trochę potrwać...) pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 07.12.2016 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2016 Chyba ja to rozpętałem, nadmienię więc że nie mam siłowników. I faktycznie zauważalne na początku rozmowy było dublowanie funkcji timera na PC i sterownika w zakresie pilnowania taniej taryfy. Teraz jest jasność, sterownik pilnuje temperatury, a timer PC godzin. Tylko co wtedy jak temperatura w domu wieczorem jest ok, sterownik nie włącza pompy przez noc, rano temperatura spada sterownik chce włączyć pompę, ale timer nie puszcza. "Marzniemy" Jak to wygląda w praktyce? A grzanie "awaryjne" CWU pompa włączy, pomimo jak na timerze będą to godziny bezprądowe? No chyba, że timer umożliwia definicję i rozróżnia grzanie CO od CWU, tu nie wiem. Dalej nie kumasz;) Timer ma pilnować tylko CWU, żeby było w II taryfie, poza tym ma być cały czas Heat. Termostat ma pilnować temperatury w domu i taryf. I wtedy od Ciebie zależy, czy godzisz się na chłodek w domu, czy nie. Ja chcę mieć cały czas ciepło, więc ustawiłem małą histerezę na termostacie -0,5st co oznacza, że gdy temp spadnie o te 0,5st to termostat załączy pompę niezależnie od taryfy. Sposób sprawdzony na tyle, że 80-90% sezonu pędzę w taniej taryfie. Jeżeli natomiast chcesz grzać tylko w taniej to ustawiasz tą histerezę np na 2-3st - godzisz się wtedy na gorszy komfort cieplny, ale za to masz taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 07.12.2016 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2016 Map -krzywa krzywą , ale jeśli trzymamy się głównie T2 i kiedy temp na eurosterze spadnie poniżej zadanej - to przy wolnym nagrzewaniu , poczujesz ciepło przed snem ,tak ? Nie poczuję przed snem, bo u mnie jest ciepło cały czas;) Ja nie trzymam się kurczowo drugiej taryfy, mam dwójkę małych dzieci, które pełzają po podłodze, więc "polarowe wieczorki" nie wchodzą w grę Co do krzywej grzewczej to pamiętaj, że Ty, czy ja mamy nieco inne układy niż większość tutaj na forum. Ja mam mieszany i dla mnie osiągnięcie temp zasilania 35st to 20-30min, u Ciebie pewnie tyle zajmie osiągnięcie 45st, natomiast przy podłogówce jest to nie możliwe. Tam osiągnięcie temp 35st potrwa wiele godzin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 07.12.2016 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2016 Dalej nie kumasz;) Timer ma pilnować tylko CWU, żeby było w II taryfie, poza tym ma być cały czas Heat. Termostat ma pilnować temperatury w domu i taryf. I wtedy od Ciebie zależy, czy godzisz się na chłodek w domu, czy nie. Ja chcę mieć cały czas ciepło, więc ustawiłem małą histerezę na termostacie -0,5st co oznacza, że gdy temp spadnie o te 0,5st to termostat załączy pompę niezależnie od taryfy. Sposób sprawdzony na tyle, że 80-90% sezonu pędzę w taniej taryfie. Jeżeli natomiast chcesz grzać tylko w taniej to ustawiasz tą histerezę np na 2-3st - godzisz się wtedy na gorszy komfort cieplny, ale za to masz taniej. Map , a nie próbowałeś w timerze podbić temp w T2 (2-3K)-nie zeżre dużo prądu , a może pomóc się wyrabiać w T2 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 07.12.2016 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2016 Ok-teraz pojawił się Twój ostatni wpis , jasne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mate166gmail.com 07.12.2016 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2016 Panowie super wyjaśniliście mi sterowanie pokojowe. Czyli nie zakładać żadnych siłowników, kupić tylko termostat pokojowy, który po prostu załącza lub wyłącza pompe w zależności od temp w pokoju. Jeśli powiedzmy spieprze ustawienie KG i dam za wysoko to pokojówka i tak odetenie pracę pompy (pod warunkiem ze nie mam okienek) Jak ustawie okienka pod 2T i wtedy sterownik odpowiednio to uzyskam efekt, że PC będzie pracowała w 2T, ale w momencie gdyby jakkimś cudem dom się wychłodził powiedzmy do zadanych 22,5 stopnia to PC uruchomi się również w 1 T. Dobrze rozumiem ? Bardzo mi to rozwiazanie pasuje bo nie widzę tutaj problemów z przepływami tylko po prostu sterujemy włączeniem i wyłączeniem PC. Jeszcze jedna rzecz bo nie wiem czy dobrze zrozumiałem - termostat wyłącza tylko sprężarkę PC, pompa obiegow dalej pracuje tak ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 07.12.2016 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2016 Panowie super wyjaśniliście mi sterowanie pokojowe. Czyli nie zakładać żadnych siłowników, kupić tylko termostat pokojowy, który po prostu załącza lub wyłącza pompe w zależności od temp w pokoju. Jeśli powiedzmy spieprze ustawienie KG i dam za wysoko to pokojówka i tak odetenie pracę pompy (pod warunkiem ze nie mam okienek) Jak ustawie okienka pod 2T i wtedy sterownik odpowiednio to uzyskam efekt, że PC będzie pracowała w 2T, ale w momencie gdyby jakkimś cudem dom się wychłodził powiedzmy do zadanych 22,5 stopnia to PC uruchomi się również w 1 T. Dobrze rozumiem ? Bardzo mi to rozwiazanie pasuje bo nie widzę tutaj problemów z przepływami tylko po prostu sterujemy włączeniem i wyłączeniem PC. Jeszcze jedna rzecz bo nie wiem czy dobrze zrozumiałem - termostat wyłącza tylko sprężarkę PC, pompa obiegow dalej pracuje tak ? Brawo Ty, dobrze kumasz-a sterownik wyłącza sprężarkę i pompę wodną -PC wchodzi w tryb stand by. pzdr Koszt takiego sterownika od 200 do 600pln i możesz sam sobie dobrać pasujące nastawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 07.12.2016 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2016 Map , a nie próbowałeś w timerze podbić temp w T2 (2-3K)-nie zeżre dużo prądu , a może pomóc się wyrabiać w T2 ? Mam podbicie nawet 5st w okienku dziennym, ale u mnie nie ma szans się zmieścić 100% w taniej taryfie, bo mam układ mieszany. Na dole bez problemu bo tam 100% podłogówka, ale na górze jest tylko w łazience i korytarzu, więc tam akumulacja jest słaba. Na szczęście klimakonwektory bardzo szybko nagrzewają pomieszczenia, a silikatowe ściany wewnętrzne może coś tam i magazynują, jednak nie na tyle żeby zmieścić się tylko w drugiej taryfie. Druga sprawa, że jakbym miał się "pokroić" o te 3-4, czy 5 zaoszczędzonych stówek rocznie to dziękuję, to nie w moim stylu;) I tak płacę 2x mniej niż przy ekogroszku, a komfort jest nieporównywalny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szklara 07.12.2016 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2016 No ciężko to było skumać, bo wersji i opinii parę, a do tego mijanie się z prawda:)Teraz gra. Na ustawienia poczekam do wiosny, choć już teraz sterownik fajnie by mi przytrzymał temperaturę w niezamieszkanym domu do rozsądnych 10 stopni.Montaż sterownika jakoś skomplikowany, instalator chyba potrzebny by nie stracić gwarancji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 07.12.2016 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2016 Mam podbicie nawet 5st w okienku dziennym, ale u mnie nie ma szans się zmieścić 100% w taniej taryfie, bo mam układ mieszany. Na dole bez problemu bo tam 100% podłogówka, ale na górze jest tylko w łazience i korytarzu, więc tam akumulacja jest słaba. Na szczęście klimakonwektory bardzo szybko nagrzewają pomieszczenia, a silikatowe ściany wewnętrzne może coś tam i magazynują, jednak nie na tyle żeby zmieścić się tylko w drugiej taryfie. Druga sprawa, że jakbym miał się "pokroić" o te 3-4, czy 5 zaoszczędzonych stówek rocznie to dziękuję, to nie w moim stylu;) I tak płacę 2x mniej niż przy ekogroszku, a komfort jest nieporównywalny... No, ale rekordów zużycia kolego ni mosz.... A szkoda... pzdr PS komfort też jest u mnie podstawą , dlatego nie mogę czasem uwierzyć w to co piszą nasi niektórzy koledzy np o CWU w T2- coś w tym stylu : no wiesz ,jak mi zabraknie ciepłej wody - to idę i ręcznie włączam tryb CWU... Ok-rozumiem indywidualne potrzeby, tylko gdzie tam jest ten komfort (przy takich groszach , zresztą )?... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ASANAK 07.12.2016 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2016 Map , a nie próbowałeś w timerze podbić temp w T2 (2-3K)-nie zeżre dużo prądu , a może pomóc się wyrabiać w T2 ? Jak można w timerze podbić temperaturę nie bardzo to rozumiem, czy chodzi o podbicie na sterowniku U mnie grzeje i co i cwu tylko w T2 ale czasami brakuje ciepłej wody tj mojej żonie w szczególności kiedy chodzi dłużej pompka od cwu i wychładza ją Jak ustawić żeby cwu grzało jak spadnie poniżej np 45 stopni ale co tylko w t2 - czy w timerze heat całą dobę ale blokuje ją sterownik pokojowy, ja mam założone rotametry na każdą pętlę i przykrecam krótsze na korzyść dłuższych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 07.12.2016 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2016 Jak można w timerze podbić temperaturę nie bardzo to rozumiem, czy chodzi o podbicie na sterowniku U mnie grzeje i co i cwu tylko w T2 ale czasami brakuje ciepłej wody tj mojej żonie w szczególności kiedy chodzi dłużej pompka od cwu i wychładza ją Jak ustawić żeby cwu grzało jak spadnie poniżej np 45 stopni ale co tylko w t2 - czy w timerze heat całą dobę ale blokuje ją sterownik pokojowy, ja mam założone rotametry na każdą pętlę i przykrecam krótsze na korzyść dłuższych Przed chwilą pisałem o komforcie , a tu mi się trafiłeś właśnie z CWU- jak nie chcesz podpadać żonce , to jak Was nie ma w domu , to ustaw do T2 -ale np od 16/czy 17 ustaw Heat+Tank i będzie git (za parę groszy zyskasz u żoneczki całkiem dużo). A podbicie w timerze-skomplikowane (relatywnie azjatycki pomyślunek) , ale dasz radę , poczytaj w instrukcji +zadaj pytanie w punkt (to Ci pomożemy) pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 07.12.2016 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2016 Podbicie(i obniżenie) w timerze oznacza wpisanie w funkcji SPF wartości od -5 do +5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mate166gmail.com 07.12.2016 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2016 Brawo Ty, dobrze kumasz-a sterownik wyłącza sprężarkę i pompę wodną -PC wchodzi w tryb stand by. pzdr Koszt takiego sterownika od 200 do 600pln i możesz sam sobie dobrać pasujące nastawy Brawo ja Jaki masz konkretny model sterownika ? Bo póki co jestem na etapie kosztorysów itp, elektrykę robię na wiosne i chyba pociągne kabel i kupie przewodowy. Z drugiej strony bezprzewodowym mogę sobie chodzić po chacie i wybrać dogodny punkt do sterowania. Najważniejsze pytanie - będę go w stanie podłączyć sam czy lepiej go od razu kupić i niech instalator go założy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts