agb 01.06.2017 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2017 Oczywiście, że można. Zależy co kto lubi... Można też w słoneczny dzień zasłonić rolety od południa i zachodu, i mieszkać w salonie, zamiast w piwnicy. Takie pośrednie rozwiązanie:bye: A czym ten salon się różni od piwny? W obu ciemno i nic przez okno nie widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajnel 01.06.2017 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2017 W słoneczny dzień zasłonienie 1/3 okna od południa, a poźniej od zachodu nie robi mi różnicy w salonie... ale oczywiście będą tacy co wiedzą lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 01.06.2017 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2017 To ze mnie cwany gapa, nie mam piwnicy ale w salonie mam 3 okna ( południe, zachód i północ ),rolety zew. na 2 oknach + żaluzja na północnym, rolety sterowne z pilota, mogę się bawić cały dzień !!! I jak wszystko zasłonie to mam kominek co by ciemno nie było ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szklara 25.06.2017 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2017 Ja w salonie połączonym z kuchnią, mam 4 okna (w tym dwa tarasowe) i... przyjemny chłodek pomimo wystawy południowo zachodniej. Szeroki okap wpuszca słonce tylko rano i wieczorem. Z innej beczki, szykuję się do zamieszkania chaty. Chciałem wygrzać wodę w baniaku (legionella) i zonk, pompa grzeje do 50 stopni i wyłącza grzanie, lub wali komunikatem 91. Problem zapewne tkwi w braku grzałki w baniaku. (galmet 197 l). Moje pytania: Macie zamontowane grzałki? Wygrzewacie wodę (jak często), dam radę samemu wpiąć grzałkę do baniaka i pompy?Jaką grzałke polecacie? Z góry dzieki za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 25.06.2017 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2017 Ja w salonie połączonym z kuchnią, mam 4 okna (w tym dwa tarasowe) i... przyjemny chłodek pomimo wystawy południowo zachodniej. Szeroki okap wpuszca słonce tylko rano i wieczorem. Z innej beczki, szykuję się do zamieszkania chaty. Chciałem wygrzać wodę w baniaku (legionella) i zonk, pompa grzeje do 50 stopni i wyłącza grzanie, lub wali komunikatem 91. Problem zapewne tkwi w braku grzałki w baniaku. (galmet 197 l). Moje pytania: Macie zamontowane grzałki? Wygrzewacie wodę (jak często), dam radę samemu wpiąć grzałkę do baniaka i pompy? Jaką grzałke polecacie? Z góry dzieki za pomoc. W serii F nie ma grzałki więc instalator powinien Ci zamontować,. W serii H można już wbudowaną grzałkę i nie trzeba dodawać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 28.06.2017 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2017 Witam Towarzystwo , chciałbym podzielić się kolejnymi doświadczeniami z instalacji systemów PC i klimatyzacji -tym razem w budynku produkcyjnym o powierzchni ok 450m2. Budynek ten dzieli się zasadniczo na warsztat o powierzchni ok 220m2 oraz na mniejsze pomieszczenia warsztatowe i socjalne.Jedna kondygnacja , ocieplenie : styro 10cm ściany ,strop wełna ok 20 cm. Obiekt był ogrzewany piecem na ekogroszek. W tym miesiącu dokonaliśmy modernizacji systemu grzewczego oraz dołożyliśmy klimatyzację (w kotłowni , po uprzednim demontażu pieca ), wygląda to tak : -T-cap 9kW model F 1 fazowy do instalacji grzejnikowej (ok 200m2) + zasobnik CWU Jule 300L -Paci 10kW 3 fazowy (PC powietrze -powietrze ) do ogrzewania i chłodzenia (11kW mocy chłodniczej) dużego warsztatu -dwa klimatyzatory Rotenso Sole S70i ( 7kW ) na dużym warsztacie Do T-capa dołożyliśmy : -bufor 50L Panasa -pompa elektroniczna Wilo Pico Yonos 25/1-4 -sterownik /termostat bezprzewodowy -zawór 3D ESBE 5/4' Instalator dokonał tylko podłączenia chłodniczego- przyłącze wodne z rur PCV wykonaliśmy we własnym zakresie (jeden kolega miał zgrzewarkę do rur PCV , inny umiejętności) . Także we własnym zakresie wykonaliśmy szafę sterowniczą : -obudowa z "demobilu" -czujnik zaniku faz z opóźnieniem załączenia zasilania (steruje stycznikami zasilania PC i klimatyzatorów) , załatwia dwie sprawy jednocześnie : przy każdym załączeniu zasilania robi opóźnienie załączenia styczników zasilających sprzęty (czyli zabezpiecza przed tzw "tikami zasilania" tj krótkimi czasami włączenia /wyłączenia) , a dwa wykrywa różnice w zasilaniu poszczególnymi fazami -przekaźnik programowalny do awaryjnego zasilania grzałki 3kW w zas CWU (przy dużych mrozach 1-2 tyg w roku można odciążyć T-capa na CWU) -trzy liczniki energii (T-cap ,Paci,Rotenso 2 szt) Odnośnie hydrauliki , to PC/bufor jest 5/4" , bufor/system 1".Jest też naczynie wzbiorcze na powrocie w PC oraz trzy filtry wodne (powrót PC , wyjście i wejście z bufora na system). Instalacja z czynnikiem jest dość długa tj ok 10m-wg DTR powinien być lekki spadek mocy , zobaczymy (wpisałem parametry wg moich 2 letnich doświadczeń z T-capem w domu).Cyrkulacji na razie nie połączałem-jeszcze się zastanawiam czyn jest sens. Tak to wyszło : Jeszcze odnośnie sterownia w modelu F T-capa : wyczaiłem ,że jeśli jest wybrany tryb Tank-to zawór 3D nie pozostaje przy wysokich temp zewnętrznych w pozycji CWU po zakończeniu grzania zasobnika (tak sobie ktoś założył w algorytmie sterowania...) Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomekwa 19.07.2017 06:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2017 Skłaniam się w stronę instalacji Panasonica T-CAP 9KW. 110 m w starej kamienicy, 70% podłogówka + 3 klimakonwektory. Jaki model wybrać 1 faza czy 3 fazy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 19.07.2017 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2017 Skłaniam się w stronę instalacji Panasonica T-CAP 9KW. 110 m w starej kamienicy, 70% podłogówka + 3 klimakonwektory. Jaki model wybrać 1 faza czy 3 fazy? Hej, jeśli masz w domu 3fazy , to nie ma sensu T- cap 3 faz - 1 fazowy ma takie same parametry , a jest wyraźnie tańszy. Podłącza się go tylko pod dwie fazy- wtedy nie trzeba mieć jednego dużego zabezpieczenia pod PC , tylko dwa mniejsze.Jeśli miałbyś za mały przydział mocy- to warto rozważyć różnicę w jej podniesieniu i cenie T- capów. Użytkuję dwa w/w modele i jestem pewien tego co napisałem. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomekwa 19.07.2017 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2017 Ok. Czyli 1 faza. A jaki model- kujawsko-pomorskie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 19.07.2017 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2017 Tyle, że Seria H T-CAPa nie występuje już w wersji 1-fazowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomekwa 19.07.2017 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2017 Mam ofertę na SXC T-CAP 9KW seria H 1 faza (KIT-WXC09H3E5). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 19.07.2017 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2017 Ok. Czyli 1 faza. A jaki model- kujawsko-pomorskie? To możesz wstępnie sam sobie oszacować (na ciepłowlasiwe.pl) max potrzebną moc grzewczą lub zamówić profesjonalne OZC i porównać z propozycją instalatora. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomekwa 19.07.2017 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2017 Wyliczenia mam na 8KW, ale ja nie wykonywałem podłogówki i nie mam dostępu do informacji jak ona jest położona... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 19.07.2017 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2017 Wyliczenia mam na 8KW, ale ja nie wykonywałem podłogówki i nie mam dostępu do informacji jak ona jest położona... Moim zdaniem rozstaw rurek w podłogówce ma znaczenie na temp CO- moc powinna być ta sama ( różnice w gęstości raczej kosmiczne nie będą) Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 19.07.2017 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2017 Kolega tomekwa założył temat Kamienica i pompa ciepła ; http://forum.muratordom.pl/showthread.php?338210-Kamienica-i-pompa-ciep%C5%82a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomekwa 19.07.2017 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2017 Oznaczenia Panasonica sa dla mnie nieco niejasne, czy ktoś może mi wyjaśnić różnicę w tych zestawach:WXC09H3E5 (WH-SXC09H3E5 + WH-UX09HE5)WXC09H3E8 (WH-SXC09H3E8 + WH-UX09HE8 ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
covallus 19.07.2017 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2017 z tego co zdążyłem się rozeznać, to WXC09H3E8oznacza jednostkę wewnętrzną z 3 fazowym zasilaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 19.07.2017 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2017 5 na końcu to jedna faza, 8 - 3 fazy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomekwa 19.07.2017 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2017 Czyli jaka różnica poza zasilaniem (inna sprawność, wydajność)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 19.07.2017 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2017 Czyli jaka różnica poza zasilaniem (inna sprawność, wydajność)? Żadna- sam możesz porównać dane , fachmani też to potwierdzali Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts