maciejos36 24.11.2018 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2018 Mam t cap 9kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mimi40 24.11.2018 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2018 Ok.... Teraz pytanie .... Jaki macie zużycie energi dobowe...w obecnym okresie???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PPamir 24.11.2018 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2018 40-50kWh:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 24.11.2018 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2018 Ok.... Teraz pytanie .... Jaki macie zużycie energi dobowe...w obecnym okresie???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin34_Śl 24.11.2018 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2018 Ok.... Teraz pytanie .... Jaki macie zużycie energi dobowe...w obecnym okresie???? Przy temp. -2 do 0 i stałym grzaniu około 18 KW razem z CWu. Przy pogodzie jak dzisiaj - około 8-9 KW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mimi40 24.11.2018 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2018 40-50kWh:) Ale ty masz chyba co grzac???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leniin 24.11.2018 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2018 U mnie aktualnie przez 24h razem z CWU 16,75 kWh tem na dworze 4c a w domu 23 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PPamir 24.11.2018 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2018 (edytowane) Ale ty masz chyba co grzac???? 200m2 w 40-letnim, prawie nieocieplonym domu.... dlatego takie porównywanie zużycia w kWh jest zupełnie bez sensu. Jeśli już coś porównywać to COP. Dla temp. zew. -1C i temp. zasilania grzejników 42C mam COP=3,0. Co jest chyba bardzo dobrym wynikiem... W tanich godzinach w taryfie G13 1kWh ciepła kosztuje 9gr, czyli dwa razy taniej niż ogrzewając kotłem kondensacyjnym na gaz. Edytowane 24 Listopada 2018 przez PPamir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr Paruzel 25.11.2018 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2018 Mam pytanie. To mój pierwszy sezon z pompą ciepła.Na zewnątrz mamy temperaturę w okolicach zera, wilgotność niemal 100%, więc defrosty są dosyć częste. Jednak odnoszę wrażenie, że odladzanie trwa kilkanaście sekund za krótko, przez co część parownika zostaje delikatnie zaszroniona (jakieś 5 cm na wysokość niemal na samym dole parownika). Powoduje to z czasem narastanie lodu i po kilku dniach z temperaturą -1 wisi już spory warkocz. Na szczęście wczoraj i dzisiaj było ciepło, więc wszystko się stopiło. To normalne czy trzeba jakoś reagować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 25.11.2018 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2018 Sprawdził bym ilość i ciśnienie czynnika. Ale niech wypowiedzą się instalatorzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Papucy 25.11.2018 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2018 A jaka powinna być prawidłowa wartość przepływu dla pompy obiegowej ? Ja mam ustawione oryginalnie przez instalatora 0.96 i 29 l/min czy tak jest ok rozumiem że to jest wartość maksymalna a pompa sama dobiera sobie tę wartość? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 25.11.2018 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2018 Zapytaj swojego instalatora czemu tak ustawił, moze miał ku temu jakiś powód. Teoretycznie można ograniczyć max przepływ do wartości optymalnej w twoim przypadku to 25l. Natomiast pompa i tak będzie żyć własnym życiem z tym że tej wartości nie będzie przekraczać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mate166gmail.com 25.11.2018 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2018 To z tym nieodladzaniem sie pompy do konca to czytalem gdzies ze to wina jakiej usterki. Cnc na bank komus to wykasnial i wskazywal co jest uszkodzone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
13dan 25.11.2018 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2018 Witam, panowiemam podpięty( nie pamiętam nazwy styków) pod T capa serii H termostat pokojowy z firmy TECH i działa świetnie.... ale, niestety wyłącza mi całą pompę i nie pozwala na podgrzanie CWU. Poradźcie proszę pod jakie styki mam go podłączyć żeby wyłączał grzanie ale pozwalał podgrzewać ciepłą wodę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 25.11.2018 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2018 Na sterowniku pompy ustaw w programie tygodniowym godziny podgrzewu CWU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
13dan 25.11.2018 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2018 Własnie miałem tak zrobione, dwa razy dziennie o 4 rano i po 13 ale niestety nie zadziałało.termostat pokojowy podpięty był pod złącze external control 1 . Wnioskuje że podpiąłem pod złe złącze i termostat wyłączał mi całe urządzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wm1719507790 25.11.2018 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2018 Informuję dla potomności, że rozwiązałem problem z defrostem, który powodował szaleństwo sprężarki (85 Hz) i duże pobory energii (prawie 5 kW w trakcie defrostu). Przypomnę, że u mnie pompa ładuje bufor 1000l, więc musi podgrzać tę objętość o deltę i potem od nowa podgrzewa o deltę, już próg wyżej. Miałem początkową temperaturę ok. 24C, co utrudniało defrosty. Co zrobiłem? Po konsultacji z instalatorem obniżyłem deltę do 5 (to chyba fabryczne ustawienie) z 10. Miałem tak, bo nie grzeję bezpośrednio podłogówki tylko bufor, więc zależało mi na szybkim podgrzewaniu. Okazało się, że to był błąd, pompa niewydalała. Teraz jest pięknie, defrostuje jak pan Bóg przykazał, lekko i przyjemnie A do tego ta tempertaura na zewnątrz i COPy dzisiaj powyżej 5 w każdym przedziale czasowym Kocham moją pompę! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 25.11.2018 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2018 Własnie miałem tak zrobione, dwa razy dziennie o 4 rano i po 13 ale niestety nie zadziałało. termostat pokojowy podpięty był pod złącze external control 1 . Wnioskuje że podpiąłem pod złe złącze i termostat wyłączał mi całe urządzenie. I nic Ci się nie spaliło? Termostat powinien być beznapięciowy podłączyć należy pod złącze Optional Thermostat 1 oraz piny H i L Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PPamir 25.11.2018 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2018 I nic Ci się nie spaliło? Termostat powinien być beznapięciowy podłączyć należy pod złącze Optional Thermostat 1 oraz piny H i L A co się miało spalić? 13dan zagrał w ruletkę i trafił Jeżeli termostat był beznapięciowy to poprzez zwarcie/rozwarcie wejścia External Control termostat załączał i wyłączał całe urządzenie, nic groźnego nie powinno się stać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
13dan 26.11.2018 05:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2018 I nic Ci się nie spaliło? Termostat powinien być beznapięciowy podłączyć należy pod złącze Optional Thermostat 1 oraz piny H i L oczywiście nic się nie stało, termostat jest beznapięciowy i tak jak pisał PPamir pompa po prostu wyłączyła się. W ruletkę jednak nie grałem ale zrobiłem to co przekazał mi mój instalator, swoja droga to chyba nie do końca wiedział o co mi chodzi bo mówił że taki termostat już mam w pompie i drugi nie jest potrzebny:D. Niestety nie mam takiej opcji na płycie głównej Optional Thermostat 1 ani takich pinów o których pisałeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts