Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

marcinpab

Recommended Posts

Rozumiem to tak , że np. przy KG ustawionej na 27 stopni w okolicach -3 na dworze i, pompa w końcu stanie , to czeka aż pompka na powrocie uzyska 22 stopnie i w tedy dopiero rozpocznie grzanie . tak to działa ??

Nie - nie tak.PC dąży do delty 5K dla max mocy.

Obiegówka rusza i powoli wzrasta delta-a jak zmniejsza się moc , to delta maleje.

Nie - nie tak.PC dąży do delty 5K dla max mocy.

Obiegówka rusza i powoli wzrasta delta-a jak zmniejsza się moc , to delta maleje.

Dzisiaj miałem taką sytuację , i zadana 27 osiągnięta, pompa stop , i stoi........... ...... pompka chodziła... ..i stoiiiii...... na powrocie 24 i dalej stoii,... w końcu niecierpliwie zrobiłem off i on i wystartowała.. Jest jakiś algorytm do tego aby jakoś obliczyć że przy takiej zadanej , wystartuje w tedy i w tedy ??

Dzisiaj miałem taką sytuację , i zadana 27 osiągnięta, pompa stop , i stoi........... ...... pompka chodziła... ..i stoiiiii...... na powrocie 24 i dalej stoii,... w końcu niecierpliwie zrobiłem off i on i wystartowała.. Jest jakiś algorytm do tego aby jakoś obliczyć że przy takiej zadanej , wystartuje w tedy i w tedy ??

Mam F , ale SXC czyli T-cap- jedyne co się może zdarzyć to wył sprężarki przy niskiej modulacji np 19 Hz i wzroście temp o + 2K (chyba) od zadanej , wtedy na niskim biegu działa obiegówka. Jutro wrzucę tu algorytm.

DTRka mówi tak:

"Thermostat Control Compressor is OFF when Water Outlet Temperature – Internal Water Setting Temperature > 2°C for continuously 3 minutes. Compressor is ON after waiting for 3 minutes, if the Water Outlet Temperature – Water Inlet Temperature (temperature at thermostat OFF is triggered) <-3°C."

Edit: Jeśli chodzi o wyłączanie sprężarki to sprawa jest jasna, jeśli temperatura zasilania jest większa od temperatury zadanej o ponad 2C przez 3 minuty wtedy następuje wyłączenie. Natomiast ponowne włączenie jest dla mnie niezrozumiałe... i nie wiem czy nie ma błędu w DTRce..

Edytowane przez PPamir

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?192315-Panasonic-Aquarea&p=7365312&viewfull=1#post7365312

Przy rozpatrywaniu tej sytuacji weźcie pod uwagę fakt iż dla żółtków temp. zasilania to temp. powrotu a wyjściowa to po naszemu zasilania.

Nadal nie potrafię, zrozumieć tego warunku:

"Compressor is ON after waiting for 3 minutes, if the Water Outlet Temperature – Water Inlet Temperature (temperature at thermostat OFF is triggered) <-3°C."

Dlaczego, nagle temp. wody na wyjściu (zasilaniu instalacji) z hydroboxa miała by spać aż o 4C poniżej temperatury wody na wejściu (czyli powrocie instalacji)?

Wyłączenie sprężarki: Water_Outlet_Temp > (H2O_Temp + 2) przez 3 minuty

Włączenie sprężarki: po 3 minutach od spełnienia warunku: Water_Outlet_Temp < (Water_Inlet_Temp - 3)

H2O_Temp - temp. zadana wynikająca z krzywej grzewczej

Water_Outlet_Temp - temp. zasilania

Water_Inlet_Temp - temp. powrotu

Wyłączenie sprężarki jest jasne,ale ponowne załączenie..??

W tym wzorze coś mi nie pasuje, powinno być chyba +3 = Water_Outlet_Temp < (Water_Inlet_Temp + 3)

Czyli np. zasilanie 30, powrót doszedł do 26 St. Czyli jak 30 < 26 +3 sie spełni to wtedy ruszy ponownie. Czyli w tym przypadku zasilanie musi spać do 28 ST przez 3 minuty...???

Witam,

Czy w PC Tcap H sterowanie termostatem pokojowym (oryginalny panas wyjety z jednostki wew.) oznacza dzialanie pompy ON/OFF czy KG jest rowniez brana pod uwage? W ustawieniach instalatora trzeba zmienic z KG na termostat pokojowy. Jak PC bedzie pracowac w takiej systuacji?

Czy bedzie dzialac wg. KG a termostat bedzie tylko ograniczal temp. pomieszczen?

Z gory dziekuje za odpowiedzi.

Ukłony,

mam niemal identyczną sytuacje z czasem grzania CWU jak opisywana kilkanaście postów wyżej przez PanSiny. Pompa Aquarea 9kw 1f wersja H tyle że zbiornik Elektrometu WGJS 300 Fit. Sprawdziłem, że pow. wymiany to 3,1 m2. A pompa grzeje mi cwu z 35 st do 47 st okolo 2h. Pyrka sobie w tempie 40-44 Hz i jej sie nie spieszy. Jeśli dobrze zauważyłem to startując z podgrzewaniem CWU na zasilaniu temp. spada jeszcze o kilka stopni wiec w sumie PC musi jechać na zasilaniu z poziomu jakiś 32 stopni do 52 by podciągnąć ostatecznie wodę w zbiorniku do zadanych 47 st. Całe okno T2 schodzi na grzanie CWU. Słabo trochę. Jak pompie nakazać nieco dynamiczniejszą a więc i krótszą pracę?

posky

Drodzy panowie prościej już się nie da. My patrzymy od strony ogrzewania podłogowego a panasonic od strony pompy. Dla nas istnieje temperatura zasilania i powrotu z podłogówki a dla nich zasilania (wejścia ) do pompy i wyjścia z niej.

Przykład:

Zadana temperatura na krzywej 30 stopni delta 5.

Sprezarka się wyłaczy gdy na wejściu do pompy czyli powrocie z podłogówki temperatura przekroczy przez 3 minuty 27 stopni ( w realu osiągnie 28 )

Sprężarka się załączy gdy temperatura na wyjsciu z pompy czyli zasilaniu podłogówki spadnie i utrzyma się przez 3 min poniżej 27 stopni (na wyświetlaczu pojawi się 26)

Ukłony,

mam niemal identyczną sytuacje z czasem grzania CWU jak opisywana kilkanaście postów wyżej przez PanSiny. Pompa Aquarea 9kw 1f wersja H tyle że zbiornik Elektrometu WGJS 300 Fit. Sprawdziłem, że pow. wymiany to 3,1 m2. A pompa grzeje mi cwu z 35 st do 47 st okolo 2h. Pyrka sobie w tempie 40-44 Hz i jej sie nie spieszy. Jeśli dobrze zauważyłem to startując z podgrzewaniem CWU na zasilaniu temp. spada jeszcze o kilka stopni wiec w sumie PC musi jechać na zasilaniu z poziomu jakiś 32 stopni do 52 by podciągnąć ostatecznie wodę w zbiorniku do zadanych 47 st. Całe okno T2 schodzi na grzanie CWU. Słabo trochę. Jak pompie nakazać nieco dynamiczniejszą a więc i krótszą pracę?

posky

Coś macie nie tak. Mi 7 KW H grzeje wodę 30-45 min (BIAWAR 300l)

Drodzy panowie prościej już się nie da. My patrzymy od strony ogrzewania podłogowego a panasonic od strony pompy. Dla nas istnieje temperatura zasilania i powrotu z podłogówki a dla nich zasilania (wejścia ) do pompy i wyjścia z niej.

Przykład:

Sprezarka się wyłaczy gdy na wejściu do pompy czyli powrocie z podłogówki temperatura przekroczy przez 3 minuty 27 stopni ( w realu osiągnie 28 )

Sprężarka się załączy gdy temperatura na wyjsciu z pompy czyli zasilaniu podłogówki spadnie i utrzyma się przez 3 min poniżej 27 stopni (na wyświetlaczu pojawi się 26)

Czyli wszystko działa tak jak myślałem tylko, że na odwrót:lol2: Dzięki plusfoto za wyjaśnienie, teraz już jest jasne...

Przykład:

Jesteś pewny ? To u mnie jakoś inaczej bo przy zadanych 28 ...po zatrzymaniu nie wystartowała po kilku godzinach nawet jak po mieleniu obiegówki bez sprężarki miałem zasilanie i powrót po 24.

Ukłony,

posky

A przy jakich temperaturach zew. prowadziłeś obserwacje? Bo jeśli przy niższych niż <-5C to może "wolny" rozruch pompy pod długim postoju jest powodem długiego czasu grzania CWU...

Jesteś pewny ? To u mnie jakoś inaczej bo przy zadanych 28 ...po zatrzymaniu nie wystartowała po kilku godzinach nawet jak po mieleniu obiegówki bez sprężarki miałem zasilanie i powrót po 24.

Jestem pewien. Natomiast drobne różnice w odczycie mogą się pojawić bowiem układ wejścia i wyjścia z pompy odczytuje wartość temperatur z dokładnością 0,25 stopnia. Natomiast twój wyświetlacz mógł pokazać 24 już przy temp 24,75 co pompa bedzie dalej traktowała jako 25 a wyśle żądanie grzania dopiero przy 24,25.

Hej,

poniżej są algorytmy pracy T-capa model F,może będzie łatwiej to zrozumieć.

algorytm 1.jpgalgorytm 2.jpgalgorytm 3.jpgalgorytm CWU.jpg