toommm 05.01.2019 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2019 (edytowane) Ma wentylację grawitacyjną i to jest błąd moim zdaniem Edytowane 5 Stycznia 2019 przez toommm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzychu85PL 05.01.2019 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2019 Ustaw 30C i obserwuj.Jak bedzie potrzeba,to podniesiesz do 32 np. Masz super zaizolowany dom,az trudno uwierzyc w Twoje zapotrzebowanie ze stopki.mampodobnie ocieplony budynek o podobnej powierzchni, a na rok zuzywam okolo 2700kWh co i cwu.Tobie samo grzanie wychodzi okolo 4000kwh... Dla mnie inwestycja w wentylacje mechaniczną jest po prostu nie opłacalna chodzi o nakład kosztów i późniejszą eksploatacje więc nie robiłem.Dokładnie nie wiem ile zużyłem kwh bo zapisywałem tylko z 6 miesięcy jak pompa grzała dom później nie podliczałem.Ale całość nie przekroczyło 1500zł przez rok c.o + c.w.u w domu 23-24* czasami 22 jak nie mogłem ustawić dobrze na pompie.Według OZC miało wyjść ok.2200 netto na rok więc jestem mega zadowolony a i to wszystko w taryfie G11 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 05.01.2019 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2019 Dla mnie inwestycja w wentylacje mechaniczną jest po prostu nie opłacalna chodzi o nakład kosztów i późniejszą eksploatacje więc nie robiłem.Dokładnie nie wiem ile zużyłem kwh bo zapisywałem tylko z 6 miesięcy jak pompa grzała dom później nie podliczałem.Ale całość nie przekroczyło 1500zł przez rok c.o + c.w.u w domu 23-24* czasami 22 jak nie mogłem ustawić dobrze na pompie.Według OZC miało wyjść ok.2200 netto na rok więc jestem mega zadowolony a i to wszystko w taryfie G11 . Kiedyś drążyliśmy dogłębnie ten temat i wnioski były takie, że w przypadku PC WM faktycznie jest nieopłacalna(z ekonomicznego punktu widzenia). Ale bardziej istotny jest tutaj fakt, że WM to sprawnie działająca wentylacja (czego nie zawsze można powiedzieć o WG) i komfort. A ten jest nieporównywalnie wyższy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toommm 05.01.2019 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2019 ja bym dodał jeszcze , że nie zastąpiona w nowych , szczelnych domach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 05.01.2019 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2019 Dla mnie inwestycja w wentylacje mechaniczną jest po prostu nie opłacalna chodzi o nakład kosztów i późniejszą eksploatacje więc nie robiłem.Dokładnie nie wiem ile zużyłem kwh bo zapisywałem tylko z 6 miesięcy jak pompa grzała dom później nie podliczałem.Ale całość nie przekroczyło 1500zł przez rok c.o + c.w.u w domu 23-24* czasami 22 jak nie mogłem ustawić dobrze na pompie.Według OZC miało wyjść ok.2200 netto na rok więc jestem mega zadowolony a i to wszystko w taryfie G11 . Rozumie że w każdym oknie masz zamontowany nawiewnik który jest zawsze otwarty ? Jak nie to nie masz żadnej wentylacji .... Bo w wentylacji grawitacyjnej musi być nawiew (nawiewnik w oknie w każdym pokoju (poza łazienkami i kuchnią bo tam mają być wywiewy)) a jak nie jest to spełnione to nie ma żadnej wentylacji ... Ci co znam i którzy mają "wentylację grawitacyjną" nie mają żadnej wentylacji , bo okna szczelnie pozamykane a nawiewników brak , bo ... zimno leci ... I masz rację , w takim przypadku (brak wentylacji) montaż WM to sama strata , bo wtedy mamy wymianę powietrza , a każda wymiana powietrza to strata energii .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibizz1 05.01.2019 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2019 krzychu85PL ustaw sobie dla -15 cos pomiedzy 30 a 35 stopni, zalezy jak dobrze masz ocieplony dom I jak wydajna podlogowki I jak sie ochlodzi I zacznie sie temperatura zmieniac to skorygujesz. Krzywa zawsze trzeba ustawic eksperymwntalnie Co do grawitacyjnej wentylacji to czesto w zime dziala nawet bez nawiewnikow I to bardzo mocno. Jeden z kanalow zaczyna nawiewac zamiast wywiewac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzychu85PL 05.01.2019 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2019 Nie mam nawiewników nie mam wentylacji mechanicznej bo tego nie potrzebuje w domu mieszkam drugi rok i w niczym mi to nie przeszkadza ani źle mi się nie mieszka z tego powodu. Oczywiście ,że jest to lepsze rozwiązanie ,efektywniejsze ale to tak samo jak z droższym i tańszym autem jednym i drugi jeździsz chociaż ten droższy jest na pewno wygodniejszy i lepszy Miał bym luźną gotówkę to pewnie bym zrobił tylko ze względu na jakiś tam komfort,ale jeśli ktoś robił to pod kątem "oszczędności" to się przeliczył i wylewa swoje frustracje w internecie... Co do krzywej to dziś testowałem inne podejście wraz z wzrostem temp. z oknem obniżyłem -15(38) na -10(36) i temperatura w domu jest taka jak powinna:wiggle: tak więc myślę ,że w końcu będzie tak jak ma być ,ale to za parę dni jak się ochłodzi:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stam222 05.01.2019 22:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2019 Witajcie, Od jakiegoś czasu czytam ten temat i staram się ogarnąć ten temat ale różnie mi to wychodzi. Mam od jakiegoś czasu monobloka aquarea t-cap 9kw ale chodzi dopiero 2-3 dni na jakiejś tam krzywej. Obecnie nie ma mnie w domu a żony nie chce angażować bo mi spanikuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toommm 06.01.2019 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 witaj .. Poziom grzybka wskazuje przepływ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 06.01.2019 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 Może się przyda tym co zastanawiają się nad zmianą taryfy! Opłata za przesył g13 która dla reszty doby w tej taryfie to 0,0438 brutto a dla taryfy G11 to stale 0,2339 zł/kWh brutto i stad te 50% ceny taryfy G11 (cena prad + cena przesyl) G11 0.5346 zł/kWh brutto 24h G13 1. W pozostałych godzinach 0.2673 zł/kWh brutto (mniej i to w cholerę)13-16 21-7 2. W szczycie popołudniowym 0.7941 zł/kWh brutto (wiecej)16-21 3. W szczycie przedpołudniowym 0.5002 zł/kWh brutto (mniej)7-13 W tej taryfie wystarczy zablokować pompę na 5 g od 16 do 21 Dzięki koledze Plusfoto ustawiliśmy harmonogram 7 wł grzanie + cwu krzywa -1 woda 40c 13 wł grzanie + cwu krzywa 0 woda 45 16 wł woda 40 (żeby ciepłej wody nie brakło :-0) 2 1wł grzanie + cwu krzywa 0 woda 45 Krzywa -15 30C +10 26c Czas teraz na test:cool: Panowie czy ktoś podstawiał do jakiegoś kalkulatora jak wyglądałaby różnica między g11 a g13 ale bez żadnych kombinacji, praca ciągła PCi ( różnica w opłacie za prąd? ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 06.01.2019 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 (edytowane) Panowie czy ktoś podstawiał do jakiegoś kalkulatora jak wyglądałaby różnica między g11 a g13 ale bez żadnych kombinacji, praca ciągła PCi ( różnica w opłacie za prąd? ) robiłem symulacje pomiędzy G12w a G13....bez obliczeń to ci powiem, że G13 wyjdzie taniej niż G11 Edytowane 6 Stycznia 2019 przez JTKirk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 06.01.2019 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 Widziałem tu kiedyś że ktoś bawił się w takie kalkulatory Ciekaw jestem porównania ceny przy zużyciu powiedzmy 1000kWh w jednej i drugiej taryfie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejos36 06.01.2019 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 Widziałem tu kiedyś że ktoś bawił się w takie kalkulatory Ciekaw jestem porównania ceny przy zużyciu powiedzmy 1000kWh w jednej i drugiej taryfie. Średnia dobowa wynosi koło 42gr chyba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 06.01.2019 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 Widziałem tu kiedyś że ktoś bawił się w takie kalkulatory Ciekaw jestem porównania ceny przy zużyciu powiedzmy 1000kWh w jednej i drugiej taryfie. założenia: zużycie 2000kwh w G12w 50% w T2, czyli po 1000kwh w drogiej i taniej w G13 - założenie, że 1T+2T z G13 będzie mniejsze niż 1T z G12w (czyli 425kwh w 1T i 2T, 1150kwh w 3T (więcej godzin taniej taryfy) - czyli 57,5% w T3 ceny z cenników Tauron Gliwice (nie wiem czy aktualne) przybliżone wyniki: G11 = 1040zł G12w = 946zł G13 = 903zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 06.01.2019 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 Hmmm. Asolt namawiał mnie na g13 ale jak pisałem, zobaczę co będzie na g11 przez rok a źle nie ma, zawsze można następny rok coś zmienić.Następny problem to muszę chyba tyrknąć do Taurona i dopytać jak będzie wyglądało rozliczanie przy PV. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 06.01.2019 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 Hmmm. Asolt namawiał mnie na g13 ale jak pisałem, zobaczę co będzie na g11 przez rok a źle nie ma, zawsze można następny rok coś zmienić. Następny problem to muszę chyba tyrknąć do Taurona i dopytać jak będzie wyglądało rozliczanie przy PV. moje założenia są bardzo umowne, robione raczej pode mnie. Równie dobrze można by dać wg %ilości godzin w poszczególnych taryfach. Ktoś pisał, że te rozliczenia w przypadku T nie wyglądają za korzystnie dla odbiorców... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Donkazo 06.01.2019 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 Ostatnio w energetyce 2 godziny spędziłem z tego co widziałem wszyscy na g13 zmieniają nawet jak prądem nie grzeją a pani mnie poinformowała, że mi dopiero licznik przestawią w okolicach lutego bo tle mają wniosków czyli po sezonie. U mnie 9kw panasonic 1f uruchomiony 19 listopada do tej pory licznik na pompie pokazuje od tego czasu 250 kwh Listopad 450kwh grudzień 60 kwh styczeń Licznik w skrzynce 1300 kwh:mad: więc to co pokazuje pompa jest mocno zaniżone albo nie wiem co się dzieje Mieszkam od 15 grudnia więc gdzie jest 500 kwh bo za miesiąc na bytowy to trochę dużo. Ma ktoś jakiś pomysł Dom nowy 120 m zapotrzebowanie na ciepło 4.9kw Podłogówka 100% 40 cm wełny lambda 0.36 20 cm grafit lambda 0.31 na 24cm BK Podłoga 20 cm , wylewka 6 cm plus płytki wiem mało ale płytki i klej to już 8cm No i największy błąd wentylacja grawitacyjna plus nawiewniki w oknach tak że trochę działa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasy1 06.01.2019 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 60 kwh za 6 dni stycznia to troche malo....pewnie licznik w pompie zaniza.Czytalem tu wiele opinii na ten temat.Ciekawe,ze w wersji 3fazowej zawyza/moj i 2 innych osob z forum/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_u 06.01.2019 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 Licznik w pc zaniża i to czasami bardzo...ja zużywam bytowego około 400kwh/mc więc pewnie wszystko się zgadza u ciebie...a w święta może nawet więcej prądu bo piekarnik chodzi częściej,lampki na domu itp... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Donkazo 06.01.2019 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 W styczniu mało bo testuje krzywą i miałem w domu za ciepło i ustawiłem -4 to znowu franca cały dzień się nie włączyła nie moge jej ogarnąć narazie. Napiszcie ile macie średnio bez pompy zużycie prądu w domu bo mi się 500 kwh dużo wydaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts