Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

marcinpab

Recommended Posts

Gryzą mnie trochę te szczątkowe dane dla najniższych temp- czekam jeszcze na katalog na 2019 , może będzie więcej danych...

Wydaje mi się, że Twój wykres podaje wydajność bez grzałek, katalog z trochę grzałki, a etykieta z trochę więcej grzałki :D

Na wykresie też jest pewna nieścisłość, bo stała moc do -20C jest tylko dla 9kW. Ale dla 12 i 16kW i tak jest bardzo dobrze.

Wydaje mi się, że Twój wykres podaje wydajność bez grzałek, katalog z trochę grzałki, a etykieta z trochę więcej grzałki :D

Na wykresie też jest pewna nieścisłość, bo stała moc do -20C jest tylko dla 9kW. Ale dla 12 i 16kW i tak jest bardzo dobrze.

Też tak myślę ( pisałem o tym w kontekście etykiet dla klimatu chłodnego)-tylko COP przy -25 st mi nie pasuje.

Ok- wszystko jasne.

Trzeba czytać etykiety- jak byk wszystko jest.

To tak np dla klimatu chłodnego tj -22 st dla T-cap 9 kW mamy 11 kW mocy grzewczej dla W35 i W55

Tylko dla W35 pobór mocy 6.651kW , czyli 11kW : 6.651kW=COP 1.65

Dla W55 pobór 8.468kW czyli 11 kW: 8.468kW=COP 1.29

Nie jestem pewien czy grzałka 3 kW jest załączana w pełni , czy częściowo- możemy wstępnie przyjąć , że w pełni.

Liczymy to co wyżej minus 3 kW za grzałkę z każdej strony :

W35 , 8 kW : 3,651 kW=COP 2.19

W55 , 8 kW : 5,468 kW=COP 1.46

Czyli tyle będzie przy A-22/W35/WG8/COP2.19

i A-22/W55/WG8/COP1.46

Ok- wszystko jasne.

Trzeba czytać etykiety- jak byk wszystko jest.

To tak np dla klimatu chłodnego tj -22 st dla T-cap 9 kW mamy 11 kW mocy grzewczej dla W35 i W55

Tylko dla W35 pobór mocy 6.651kW , czyli 11kW : 6.651kW=COP 1.65

Dla W55 pobór 8.468kW czyli 11 kW: 8.468kW=COP 1.29

Nie jestem pewien czy grzałka 3 kW jest załączana w pełni , czy częściowo- możemy wstępnie przyjąć , że w pełni.

Liczymy to co wyżej minus 3 kW za grzałkę z każdej strony :

W35 , 8 kW : 3,651 kW=COP 2.19

W55 , 8 kW : 5,468 kW=COP 1.46

Czyli tyle będzie przy A-22/W35/WG8/COP2.19

i A-22/W55/WG8/COP1.46

Wybacz, ale zupełnie nie masz pojęcia jak czytać etykietę i jej nie rozumiesz.

Pocieszę Cię, że ty nie jeden.

Etykiety są naprawdę zagmatwane :)

dobra, a powiedzcie mi po co pompa ma się wspomagać grzałką przy temp -5?

Pytam, bo instalator mi tak ustawił i nie wiem czy czasem tego nie zmienić?

Jak mogę sprawdzić ze PC nie wydala i przydałaby się grzałka?

Nie mam Tcapa (WH-SDC9H3E5 9kw 230V)

Zmieņ temperature załączenia grzałki na -15 inaczej przy -5 pompa będzie C.O i CWU grzała na grzałce koledze też tak instalator ustawił i 800 kwh na grzałce pompa za sezon pochłoneła!

Bobrow

Ciekawe przemyślenia, a wnioski powiedziałbym, że wręcz optymistyczne..

Mam jednak pytanie; z jakiego źródła otrzymałeś pobory mocy, i to z trzema miejscami po przecinku? Na etykiecie tych danych nie widzę.

Pozdrawiam

Pratchawiec

http://padonl-pol.waermepumpen-simulation.de

Ale jak wyżej napisałem, to nie są pobory mocy.

Edit:

Dla T-CAP-ów serii H, 3-fazy

http://h2419627.stratoserver.net/4ZVApXV4/infos/WH-SXC09H3E8___WH-UX09HE8.pdf

Edytowane przez agb

A to nie Ty trąbisz od lat, że etykiety ułatwią klientom porównanie urządzeń i wybranie lepszego (w domyśle Daikina)? :p

Nie wiem czemu na mnie wskakujesz :)

Nie tyle lepszego, ile właściwego dla swoich potrzeb z określeniem szacunkowych kosztów eksploatacji, no i pod warunkiem, że się je rozumie.

Bobrów pomieszał groch z kapustą i wyszedł mu z tego COP.

AGB

No waśnie.

Roczne zużycia energii, a te przywołał Bobrow w swoich spekulacjach z karty produktu, nijak nie pomoże nam w odpowiedzi na pytanie o wysokość COP=u.

Jedynie pomóc może przy bardzo zgrubnym szacowaniu wydatków na energię. I tyle.

Danych, które za wszelką cenę próbuje odsłonić Bobrow, ani Panas ani D... ani Mitsu.... zapewne nie pokażą.

Zobaczymy je za jakiś czas na blogach lub forach internetowych skandynawskich użytkowników, którzy właśnie w tej chwili mają odpowiednie warunki do testowania.

Varme... czuwaj

Pozdrawiam

Pratchawiec

Pratchawiec, tak naprawdę, to jak przyjdzie -20 czy -22, to COP będzie ostatnią rzeczą, które mnie będzie interesować :) Ciekawiło mnie skąd różnice między katalogiem, etykietą, a wykresem, ale to już sobie niejako dopowiedzieliśmy. Mi w zasadzie ostatni wykres od bobrowa wystarcza.

Wczoraj podłączyłem Smard Clauda ,porejestrowałem się na stronach , wszystko mniej więcej już widzę , tylko nam problem z rejestracją danych na koncie serwisanta. Statystyki działają , dane co ok 5 min się aktualizują i wykresy się rysują. Natomiast jak przejdę na Zapis danych to tam cisza.Naciskam Start , napis na wykresie się pojawia "Rejestracja" , naciskam Stop , pojawia się "Koniec" ale nic przez ten czas się nie rysowało. Naciskam Rejestr , i teoretycznie ten zarejestrowany jest , naciskam go i też nic się nie wyświetla. Po pobraniu pliku CSV ,oprócz tytułów kolumn ,żadnych danych w nim nie ma. Ktoś wie co może być nie tak ?

Gość Arturo72
Witam. Panowie jak ustawić timer aby grzać c. o. w tanich taryfach a c.w.u. bez kaganca? Dodatkowo zapytam jaki macie COP? Ja średni za listopad, grudzień, styczeń 3,8

Nie da się, timer to timer(czasoustawiacz).

Za mało programów biorąc pod uwagę okienko południowe.

Gdyby nie było ograniczeń to:

22-6-c.o+cwu

6-22-cwu

A tak to wchodzi jeszcze 13-15-c.o+cwu

COP mam pewnie ze 2 albo i 1 nawet.

Edytowane przez Arturo72