Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

marcinpab

Recommended Posts

Kolegi wyzej sie chyba niedoprosze ,mozesz jeszcze sprawdzic czy na pompie w tych slupkach np.za wrzesien zgadza sie z tym co smart cloud pokazuje za sierpień.

Chodzi o miesiac z sama cwu.

Mi zaniza o 100% moze jak zaczne grzac na c.o pompa bedzie dluzej chodzic może ta rozbierznosc bedzie mniejsza.

Albo moze na smart pokazuje w miare dobrze to moze bym sobie założył.

Jak ze sterowaniem ze smarta on tez bazuje na tym termostacie co jest razem z pompą?(czyli histeryza 1st)

Nie mozna sobie ustawic tak żeby w domu np.od godziny tej do tej bylo 22,5 a od innej do innej 22 czy 21,5 ? Jedynie chyba tylko grzanie z krzywą i najwyzej podbicie albo obnizenie tej krzywej w jakis godzinach?

Zgodnie z obietnicą sprawdziłem i Smart Cloud podaje o kilkanaście kWh na miesiąc mniej. Zakładam, że wynika to z tego, że jak to na budowie, czasami ktoś wyłączał prąd od routera. A w takich sytuacjach dane niestety przepadają.

Mnie, zakładając, że pomiar wytworzonej energii jest poprawny, COP za sierpień i wrzesień wychodzi 5.69. Pobór energii pobrany z podlicznika, a nie z PC. Przy czym w ogóle nie była grzana CWU, a jedynie suszenie betonu, w tym co najmniej 10 dni gdzie 24/7 temp zasilania wynosiła 45oC

Było o tym już kilka razy. Licznik pompy nie bierze pod uwagę kilku jej urządzeń. Między innymi obiegówka jak i karter oraz samego poboru przez płytę i smarta. Natomiast grzałki są liczone szacunkowo. U mnie zarówno smart jak i sterownik zaniżają o 8 do 12 procent. Edytowane przez plusfoto

Cześć,

tydzień temu dołączyłem do grona posiadaczy Panasonic Aquarea, ( 12 kW t-cap).

Przez tydzień po instalacji było ok, pompa grzała CWU, załączała się 2-3 razy na dobę ( sprzątanie po remoncie, duzy pomór ciepłej wody).

Normalne działanie, nic niepokojącego,

Z dnia na dzień, przestała grzać. Nie wyskoczył żaden komunikat, jednostka wewnętrzna pracuje normalnie, pokazuje grzanie CWU, pompa obiegowa pracuje, jednostka zewnętrzna nie.

Jest coś co mogę sprawdzi sam? Mój instalator będzie dopiero za 10 dni.

Czesc,

powoli zbliza sie drugi sezon grzewczy w moim domu. W poprzednim troche powalczyłem z krzywa grzewcza i osiągnąłem całkiem spoko kompromis - temperatura 23-24 stopnie. (grzeje w G13). Zastanawiam sie jednak czy nie zainwestowac w termostat bezprzewodowy zeby moc lepiej kontrolowac temperature szczegolnie w okresach przejściowych listopad/marzec.

Czy jest sens w to wchodzić ? Jaki jest koszt takiego termostatu, z tego co pamiętam to kiedys ludzie pisali jaki jest optymalne dla naszych pomp (salus? - jaki konkretny model bo widze ze ich jest cala masa).

Moze wypowie sie ktos kto grzeje w G13 i posiada termostat ?

Czesc,

powoli zbliza sie drugi sezon grzewczy w moim domu. W poprzednim troche powalczyłem z krzywa grzewcza i osiągnąłem całkiem spoko kompromis - temperatura 23-24 stopnie. (grzeje w G13). Zastanawiam sie jednak czy nie zainwestowac w termostat bezprzewodowy zeby moc lepiej kontrolowac temperature szczegolnie w okresach przejściowych listopad/marzec.

Czy jest sens w to wchodzić ? Jaki jest koszt takiego termostatu, z tego co pamiętam to kiedys ludzie pisali jaki jest optymalne dla naszych pomp (salus? - jaki konkretny model bo widze ze ich jest cala masa).

Moze wypowie sie ktos kto grzeje w G13 i posiada termostat ?

Z tego co widzę w twoim dzienniku budowy to sterownik z pompy masz powieszony w przedpokoju i on pełni rolę termostatu. Nie rozumiem w czym by ten dodatkowy zewnętrzny termostat miał pomóc przy ustawieniu ogrzewania? I tak pewnie tym TCapem w okresach przejściowych grzejesz "on off", a taki harmonogram można zaprogramować na sterowniku Panasa:)

Edytowane przez Tulisko
literówka

Z tego co widzę w twoim dzienniku budowy to termostat z pompy masz powieszony w przedpokoju i on pełni rolę termostatu. Nie rozumiem w czym by ten dodatkowy zewnętrzny termostat miał pomóc przy ustawieniu ogrzewania? I tak pewnie tym TCapem w okresach przejściowych grzejesz "on off", to taki harmonogram można zaprogramować na sterowniku Panasa:)

Przeciez ten od Panasa nie daje mozliwosci ustawienia on/off dla osiagniecia temperatury wewnetrznej. Grzeje jak pisalem krzywa krzewcza.

Przeciez ten od Panasa nie daje mozliwosci ustawienia on/off dla osiagniecia temperatury wewnetrznej. Grzeje jak pisalem krzywa krzewcza.

Jak nie - jak tak. Miałem też taki dodatkowy ale jak szybko go założyłem, tak szybko go zająłem. Przynajmniej w moim przypadku.

Kriss, ten od Panasa daje taką możliwość, nie pamiętam tylko jaką histerezę można na nim ustawić.

Ja u siebie założyłem Euroster EQ7 (płaciłem coś koło 300 zł , ale to z tego względu, że chciałem termostat umieścić na poddaszu, a sterownik od pompy jest przy pompie, która jest umieszczona w pomieszczeniu gospodarczym. Musiałbym ciągnąć przewód na górę, a tego chciałem uniknąć (nie przewidziałem tego na etapie budowy).

Ja sobie z grzaniem na krzywej w pierwszym sezonie nie radziłem, notorycznie przegrzewałem dom, stąd po 1,5 miesiąca zaopatrzyłem się w termostat.

Pytanie odnośnie Smart Cloud. Nie mogę zarejestrować urządzenia na stronie Panasonic. Wifi mam dostępne (przynajmniej na telefonie pokazuje zasięg w pomieszczeniu gospodarczym), ale po kliknięciu na routerze WPS i chwilę później na Smart Cloud, migają diody, ale ostatecznie nie zapalają się na zielono. Status pali się na niebiesko a Link powoli miga zielonym kolorem. Co może być przyczyną ?

Walczyłem z tym przedwczoraj też tak miałem, najpierw nie chciało się łączyć z routerem mimo mocnego sygnału ( oczywiście przy użyciu WPSa pomogło chyba zresetowanie przez długie trzymanie środkowego przycisku i odłączenie zasilania. Potem w końcu zaświeciła się lampka od połączenia ale nadal przy rejestracji na stronie wyskakiwał komunikat o błędzie systemowym a lampki nie świeciły ciągle tylko migały. Po krótkim wciśnięciu środkowego przycisku do rejestracji na stronie ich stan zmieniał się tylko na chwilę a powinien utrzymywać wg instrukcji około 30min. Pomogło czekanie... Podobno adapter po włączeniu i połączeniu z Internetem jakiś czas może się łączyć z serwerem Panasonica. Efekt był taki ze po kilku godzinach jak wyłączyłem iwłączyłem ponownie zasilanie adaptera wszystkie 3 lampki ładnie świeciły w sposób ciągły a po krótkim naciśnięciu środkowego przycisku rejestracji chyba dwie boczne migały na zmianę ze środkową i to przez długi czas a po kolejnym odpaleniu rejestracji urządzenia wszystkie komunikaty o błędach zniknęły i w końcu się udało zarejestrować. Na stronie dla użytkowników jest mało parametrów i ustawień ale jak się zarejestrujesz także jako instalator i poprosisz siebie samego o pełny dostęp do pompy to jest już więcej możliwości niż na panelu pompy. Edytowane przez xDonx

Jeżeli sieć jest zabezpieczona hasłem to nie ma siły aby doszło do połączenia. Można wyłączyć hasło na routerze i wtedy próbować. Jak się uda połączyć to wtedy przywrócić hasło a do sterownika wgrać plik z ustawieniami (nazwa sieci i hasło). Trochę zabawy, ale w końcu zadziała. Właśnie po wpisach widać, ze to loteria. Może zaskoczyć WPS, może nie. Edytowane przez Pablo_11

Po to jest włąsnie WPS żeby do sieci zabezpieczonej hasłem połączyć bez jego wpisywania. Tylko, że WPS czasem wymaga też podania pinu. Co jest logiczne żeby ktokolwiek nie mógł się połączyć. Ja bym spróbował, jeżeli to możliwe, wyłączyć wymóg podawania pinu przy WPS, połączyć się i włączyć ten wymóg ponownie.

Witam,

Jak ustawić grzanie samego CWU???Bo przy ustawianiu włączania grzania CWU jest opcja samego CWU, ale przy wyłączeniu już nie ma. Jest tylko same wyłącz.

I tak jak ustawiam włącz CWU o godzinie 6, następnie wyłącz o godzinie 7 . To przy wyłączeniu wyłączy całą pompę nawet ja będzie grzała CO???

IMG_20190919_090400.jpg

IMG_20190919_090412.jpg

Edytowane przez marek231984