Tulisko 07.11.2019 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2019 W tym układzie pozostaje Ci tylko wyłączyć grzałki w menu instalatora, lub jeśli to nie wystarczy to w menu serwisowym. [ATTACH=CONFIG]436754[/ATTACH] https://drive.google.com/open?id=1JGDUEhzlx1eqepp0aTw4n5X2Wh7zY2WF Tutaj w troche lepszej jakości tylko po angielsku;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 07.11.2019 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2019 Ups-nie pamiętam czy wyłączyłem grzałkę w trybie serwisowym przy kalibracji czujników w monobloku H. Tam są grzejniki i temp "robocze" CO 40-48st więc z defrostami nie ma problemu.A nawet jeśli akurat defrost się pojawi przed nagrzaniem systemu-to i tak sprężarka zapewni ciepło do odmrożenia (w moim F sprężarka wchodzi wtedy na 85Hz i defrost jest-zawsze trwa ok 5-7min , nie zależnie od tego trybu)-chyba ,że w modelu H nie ma tego trybu... Przy monobloku byłbym ostrożny z wyłączaniem grzałki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 07.11.2019 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2019 Przy monobloku byłbym ostrożny z wyłączaniem grzałki. Spokojnie-mamy glikol 42% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lipa_ml 07.11.2019 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2019 Mam takie pytanie czy KIT-WXC09H3E8 (WH-UX09HE8, WH-SXC09H3E8) mają możliwość podejrzenia w menu przepływ żeby stwierdzić czy jest optymalny czy jedyne wyjście założenie zewnętrznego przepływomierza ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 07.11.2019 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2019 Można ale jest to głębokie grzebanie w menu i jak dobrze pamiętam przeliczanie z ukladu szesnastkowego lub prostszy sposób to instalacja ServiceCloud. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lipa_ml 07.11.2019 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2019 Można ale jest to głębokie grzebanie w menu i jak dobrze pamiętam przeliczanie z ukladu szesnastkowego lub prostszy sposób to instalacja ServiceCloud. Chodzi o sterowanie przez neta ? I tam jest to czytelnie podane ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
makthom 08.11.2019 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2019 Hej, myślę o zakupie pompy ciepła. Bardzo kusi mnie zakup i osobne zlecenie montażu, mimo wszystko może być trochę taniej. Co powinienem kupić do zestawu, zakładam pompę ciepła split 5kw oraz zasobnik na zewnątrz. Co jeszcze z osprzętu Panasonica?Pytanie, czy zasobnik 150l Panasonica jest ok? Ma wężownicy 1,2m, ale jest mniejszy.Załączam link do katalogu.https://drive.google.com/file/d/1TXVU1qc7JJjdc474S43iqzhU91Tr0R3h/view?usp=sharing Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 08.11.2019 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2019 Można ale jest to głębokie grzebanie w menu i jak dobrze pamiętam przeliczanie z ukladu szesnastkowego lub prostszy sposób to instalacja ServiceCloud. Przecież w menu Strzałka w lewo+strzałka w górę+ strzałka w prawo pod pozycją 12 jest przepływ: https://forum.muratordom.pl/showthread.php?192315-Panasonic-Aquarea&p=7762492#post7762492 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 08.11.2019 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2019 Przecież w menu Strzałka w lewo+strzałka w górę+ strzałka w prawo pod pozycją 12 jest przepływ: https://forum.muratordom.pl/showthread.php?192315-Panasonic-Aquarea&p=7762492#post7762492 Bardzo możliwe że tak jest. Wydawało mi się że jest ta wartość ale w układzie szesnastkowym. Wieczorkiem sprawdzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michancia 08.11.2019 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2019 Bardzo możliwe że tak jest. Wydawało mi się że jest ta wartość ale w układzie szesnastkowym. Wieczorkiem sprawdzę. Tak jest na pewno, taka możliwość, ale też, tego nie chciałem podawać, bo to ustawienia instalatora, a jak w to wejdą ludzie bez doświadczenia, to różnie się to skończy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 08.11.2019 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2019 To menu (LEWO-GÓRA-PRAWO) jest tylko informacyjne , tu się nie da nic przestawić ( chyba że o czymś nie wiem). Przy okazji zachęcam ,żeby uzupeniać informacje w poście co link podałem , może ktoś wie coś więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lipa_ml 08.11.2019 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2019 Pompa to dla mnie nowość więc mam kolejne pytanie . Pompa wyłącza się przy -28C i co wtedy zero ogrzewania czy grzeją grzałki i coś tam grzeje wodę ? U mnie to będzie jedyne źródło ze względu że korzystam z dotacji a tu jest wymóg pozbycia się węglowego. Wiem że -28c może nie przyjść ale wolę wiedzieć za w czasu żeby np. posiłkować się wtedy grzejnikami elektrycznymi. Mam panel PV więc zależy mi na PC żęby potem rozbudować PV i w 100% pokrywać zapotrzebowanie domu na prąd z PV. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 08.11.2019 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2019 Grzeją grzałki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plamiak 08.11.2019 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2019 Przy tak niskich temperaturach (oraz kilku innych w zasadzie awaryjnych sytuacjach) pompa załączy grzałki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michancia 08.11.2019 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2019 To menu (LEWO-GÓRA-PRAWO) jest tylko informacyjne , tu się nie da nic przestawić ( chyba że o czymś nie wiem). Przy okazji zachęcam ,żeby uzupeniać informacje w poście co link podałem , może ktoś wie coś więcej. Ustawienia instalatora/ustawienia serwisowe/max. prędkość pompy obiegowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lipa_ml 08.11.2019 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2019 Jeszcze nie przebrnąłem przez wszystkie 470 stron ale już po półmetku. Jak już wcześniej pisałem mam grzejniki , instalator zaproponował mi bufor 50l , teraz grzeję mniej więcej 45C na zasilaniu czasami ciut więcej ale nie wychodzę poza 50C czy przy takim buforze i temperaturze wystarczy temperatury na defrosty czy będzie się parą posiłkować ? Zależy mi żeby jednak nie trwały zbyt długo i często. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olszan 08.11.2019 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2019 Witam. Czy jest możliwość żeby w Tcap wersja H pompa przy defroscie nie przechodziła w tryb 2 tylko w trybie 1 wspomogła się grzałką? Oczywiście jeżeli temp. będzie poniżej 26 st. PS. Irytują mnie defrosty w 2 trybie. Czasami niewiele brakuje żeby zmieścić się w 1 trybie. Grzałka by trochę wspomogła i po problemie. A tak stop start sprężarki i czas... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 08.11.2019 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2019 Ustawienia instalatora/ustawienia serwisowe/max. prędkość pompy obiegowej To ustawienie jedynie redukuje max wydajność pompy. Na więcej się po prostu nawet jak by miała taką potrzebę nie wkręci a dostęp do tego jest jedynie przy wyłączonej pompie więc sprawdzenie aktualnej wydajności w trakcie pracy jest niemożliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 08.11.2019 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2019 1/ Pompa wyłącza się przy - 28 C i co wtedy, zero ogrzewania, czy grzeją grzałki i coś tam grzeje wodę ? 2/ Mam grzejniki żeliwne, instalator zaproponował mi bufor 50 l, teraz grzeję mniej więcej 45 C na zasilaniu, czasami ciut więcej, ale nie wychodzę poza 50 C, Czy przy takim buforze i temperaturze wystarczy temperatury na defrosty czy będzie się parą posiłkować ? ad1/ 62-430 Powidz - to II strefa grzewcza z Tz = - 18 C - więc nie powinieneś mieć takich obaw, ad2/ Sprawdź ile litrów wody masz w grzejnikach żeliwnych, ........a/ Bufor 50 litrów na powrocie wystarcza wg;Panasonica na defrosty bez użycia pary, przy temperaturach zasilania ok;45 C, ........b/ wg;Twoich danych, to 9 T-Cap będzie dużo za duży przy grzejnikach - gdzie należy grzać całodobowo. .........c/ ponieważ grzejniki maja małą akumulację ciepła ( żeliwne z dużą ilością wody - mają znacznie większą ) -warto wykonać OZC budynku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michancia 08.11.2019 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2019 To ustawienie jedynie redukuje max wydajność pompy. Na więcej się po prostu nawet jak by miała taką potrzebę nie wkręci a dostęp do tego jest jedynie przy wyłączonej pompie więc sprawdzenie aktualnej wydajności w trakcie pracy jest niemożliwe. U mnie jak chcę to mogę ustawić ok 40l/min, w chwili obecnej mam ustawiony max. przepływ 28l/min. Wszystko zależy jakie masz rury w instalacji, ja mam wszędzie CU 22mm, a przy grzejnikach 18mm, kiedyś nie żałowałem materiału, a dążyłem do odbioru grawitacją, w razie braku prądu i to działało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts