codix 21.12.2019 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2019 To dlaczego mam stałą 22C a powrót 16C i pompa się nie włącza (delta 2C)? Skoro pompa może modulować moc to dlaczego ona nie może np. grzać pobierając 0,4kW cały czas a jak dobije do stałej 22C to się wyłączyć a następnie gdy temp spadnie do 20C (np. po 2 dniach) się włączyć? Podobno włączanie i wyłączanie pompy nie jest dla niej dobre - szybciej się zużyje. Oj widzę ze wogole nie poczytales forum. Jak nawet na 25st ma sz za goraco w domu to nie mecz tej pompy. Ciagle chodzenie przez 24g na dobe tez nie jest zdrowe bo pompa powinna pracowac ok.2200g na sezon Ponadto jesli chodzi caly czas w najnizszej modulacji to nie ma wtedy najlepszego copu. Jak Ci bedzie startowac zadziej niz 2razy na gidzine to nie masz sie co przejmowac. Jak masz tak niska zadana to bedzie Ci wlaczac grzalki i z odszronieniami mozesz miec klopot. Dla Ciebie najlepszym rozwiazaniem bedzie zakup termostatu zewnetrznego ok.100zl podlacz go pod pompe ustaw np.23st czy jak wolisz to 21st w domu i ustaw ja normalnie czyli na krzywa -15/35 i 3/30 wylacz w menu grzałke i Twoje wszystkie problemy znikna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 22.12.2019 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2019 Kto tam wie co tam naustawiałesRozróżnijmy najpierw kilka faktow.Rozumiem ze nie masz czasem uruchomionego termostatu wewnetrznego ani harmonogramu.Co ci sie wyswietla na wyswietlaczu zaczynajac od lewej :Sloneczko na srodku temperatura zasilania czyli obecnie 16 (tak?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 23.12.2019 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2019 Jak ustawić pompe by mimo nie osiągniętej wymaganej histerezy pompa mimo wszystko dogrzała wodę do określonej temp?Raz grzeje o 22:00 raz o 13:00. Zdarza się, że pompa nie włączy grzania o 13:00 bo temp jest za wysoka i wieczorem jest już zbyt chłodna. Kojarzy ktoś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 23.12.2019 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2019 Zmniejszyć histerezę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 23.12.2019 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2019 Jak ustawić pompe by mimo nie osiągniętej wymaganej histerezy pompa mimo wszystko dogrzała wodę do określonej temp? Raz grzeje o 22:00 raz o 13:00. Zdarza się, że pompa nie włączy grzania o 13:00 bo temp jest za wysoka i wieczorem jest już zbyt chłodna. Kojarzy ktoś? Piszesz o wodzie czy o temp. w pomieszczeniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 23.12.2019 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2019 PGE opublikowało nowe ceny za dystrybucję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 23.12.2019 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2019 [ATTACH=CONFIG]438374[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]438373[/ATTACH] Witam, czy to normalne zjawisko? T-CAP 9kw w mononloku. Hej, z tego co wiem (i co sam u siebie obserwowałem) może być w wszystko ok-przy sporadycznym oszronieniu wymiennika w tzw "zebrę" przy małych mocach. Jeśli pasy będą cały czas (w tym także przy większej mocy PC) , a szczególnie szerokie przerwy bez szronu-to może świadczyć o braku czynnika lub o jego słabym przepływie. Obserwuj i daj znać Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 23.12.2019 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2019 MiG25 - W wersji F można ustawić jedynie 3 bądz 8 stopni.plusfoto - piszę o CWU Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 23.12.2019 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2019 Tak na szybko ,w tym czasie trzebaby zwiększyć rezystancję czujnika ,żeby oszukać pompę ( obniżyć odczytywaną temperaturę ) , więc w czujnik trzebaby dołożyć rezystor i w stanie normalnym zwierać go stycznikiem , a stycznik otwierać w odpowiednich godzinach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 23.12.2019 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2019 MiG25 - W wersji F można ustawić jedynie 3 bądz 8 stopni. plusfoto - piszę o CWU Podbij temp grzania między 13 a 15 o 2 - 3 stopnie. Jak zawsze grzejesz n.p. do 45 to daj 48. Nockę zostaw bez zmian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 23.12.2019 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2019 (edytowane) Tak na szybko ,w tym czasie trzebaby zwiększyć rezystancję czujnika ,żeby oszukać pompę ( obniżyć odczytywaną temperaturę ) , więc w czujnik trzebaby dołożyć rezystor i w stanie normalnym zwierać go stycznikiem , a stycznik otwierać w odpowiednich godzinach. Migu-ja już to ćwiczyłem , co jakiś czas wywalało błąd czujnika CWU... Teraz mam "tylko" układ z drugim czujnikiem w górnej części zas CWU-działa tylko kiedy nie ma włączonej pracy CO (steruje wtedy PC na zasadzie on/off ) W uproszczeniu działa to na zasadzie "kontroli" słupa ciepłej wody w zas.Kiedy jest T1 PC włączy CWU tylko kiedy będzie to konieczne dla zapewnienia komfortu-a w T2 PC "patrzy" na swój czujnik CWU. Taki układ pracuje u mnie od 3 ok lat Edytowane 23 Grudnia 2019 przez bobrow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 23.12.2019 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2019 plusfoto Niestety Ty masz chyba wersje H ja F. Nie mam opcji "podbicia".bobrow podpowiedział mi telefonicznie, że kojarzy opcję oszukania histerezy, ale nie pamięta jak to zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 23.12.2019 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2019 plusfoto Niestety Ty masz chyba wersje H ja F. Nie mam opcji "podbicia". bobrow podpowiedział mi telefonicznie, że kojarzy opcję oszukania histerezy, ale nie pamięta jak to zrobić. O kurczę -siedzę teraz przy moim kompie domowym (10-letni rupieć ,ale na chodzie, z drineczkiem -a jakże) i wydłubałem cuś takiego : Sorry ,że tak późno... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 23.12.2019 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2019 bobrow - to fotka jak w wersji F zmienić histereze z 8 na 3.Ja szukam odpowiedzi jakie wprowadzić ustawienia by mimo niewystarczającej temp wody pompa ją dogrzała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 23.12.2019 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2019 bobrow - to fotka jak w wersji F zmienić histereze z 8 na 3. Ja szukam odpowiedzi jakie wprowadzić ustawienia by mimo niewystarczającej temp wody pompa ją dogrzała. Ok-coś mi się kojarzy ,że możesz to uzyskać w programatorze tyg-trzeba chyba wył tryb CWU lub (i ) off PC. Czyli przed 13.00 robisz np tryb pracy Heat ,a o 13.00 Heat +Tank -jeśli nie zadziała , to przed Tank daj on-off PC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 23.12.2019 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2019 Chyba jednak on/off PC-wtedy "resetuje" się histereza CWU i PC musi mieć zadaną temp CWU Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 23.12.2019 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2019 Jeszcze odnośnie samego programatora w F-raczej trudno o bardziej zagmatwany, to co zobaczyłem w H , to tzw "Bajka"...A najlepsze jest to ,że kiedy ogarnąłem ten porgramator w F -to go sobie odpuściłem.Sterowanie z Eurostera załatwia sprawę+układ bocznikujący CWU bez działającego CO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 24.12.2019 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2019 Napiszę jeszcze krótko : Wesołych Świąt ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbysław 26.12.2019 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2019 Witam wszystkich już prawie po świętach. Mam pytanie do dłużej używających T-cap F. Mam model 12kW dom raczej energochłonny , z końca lat 90-tych , 160 m2 ,w większości grzejniki , podłogowe tylko ok 26 m2. Wewnątrz temp. ok 23-24 st. ,którą pompa bez problemów utrzymuje , ale problem w tym , że teraz gdy temp. na zewnątrz ok +4 st. jednostka zewnętrzna chodzi non stop. Od 21 sierpnia ,od kiedy mam ją zamontowaną , przepracowała już 1465h przy 965 wł. Mam ustawioną krzywą grzewczą , teraz gdy temp. zewnętrzna wynosi +4 st., zasilanie ma 40 st. ,a powrót 36 st. Delta jest ustawiona na 7 st. Moje pytanie czy to jest normalne , bo mi wydaje się że powinna się wyłączać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nastar 26.12.2019 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2019 Sterowanie z Eurostera załatwia sprawę+układ bocznikujący CWU bez działającego CO Właśnie jestem na etapie podłączania termostatu zewnętrznego pokojowego (pozostałość po kotle na ekogroszek). W związku z tym dwa pytania: 1. Czy powinienem zawyżyć trochę krzywą aby nie spowodować sytuacji, że pompa będzie pracować cały czas bo krzywa będzie za nisko żeby dobić do zadanej temp. ? Teoretycznie może się tak zdarzyć chociaż obecnie krzywa umożliwia osiąganie temperatury 22,5-23,5st.C. 2. W związku z tym, że ustawienie w menu pompy opcji termostatu zewnętrznego anuluje cały ustawiony harmonogram tygodniowy, to jak ustawić okresowe grzanie CWU w ciągu dnia i tygodnia ? Ogrzewanie domu mogę ustawić programowaniem termostatu ale jak grzać CWU jeśli pompa będzie wyłączana sygnałami z termostatu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts