1igor1 30.12.2019 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2019 jak masz ustawiony max czas CO i max czas CWU? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejos36 30.12.2019 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2019 Witam forumowiczów, Mam pytanie czy w generacji H jest możliwość włączenia priorytetu na cwu?? Oczywiście oprócz harmonogramu. Teraz pompa chodzi mi na sterowniku zewnętrznym, ale są sytuacje, że gdy potrzeba ciepłej wody, pompa grzeje akurat co a woda w zbiorniku zimna. Mam zbiornik 250l z grzałką i zastanawiam się czy nie włączyć zewnętrznej grzałki zbiornika CWU, może to pomoże. Jeśli mnie pamięć nie myli, to w ustawieniach domyślnych jest priorytet cwu. Jedynie co musi być to włączony tryb cwu lub cwu z grzaniem. W harmonogramie ustaw sobie tak, by od tej powiedzmy 17.30 do 22 było ustawione albo kranik albo kranik ze słoneczkiem. Reszta dnia wg twojego uznania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 30.12.2019 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2019 nie wystarczy, bo jak będzie miał włączone i CO i CWU, to są ważne jeszcze "Max czas CO" i Max czas CWU, jeśli to ma źle ustawione, to CWU się nie włączy, jeśli jest potrzeba grzania CO a nie jest jeszcze przekroczony "Max czas CO" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejos36 30.12.2019 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2019 Uwierz mi, że się włączy. Chyba, że masz jakąś radosną twórczość wgraną do sterownika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 30.12.2019 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2019 Uwierz że się nie włączy, ale skoro znasz się lepiej .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 30.12.2019 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2019 Mam na noc ustawione samo CO, a pod koniec okienka rano na CWU + CO i zaczyna od CWU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek231984 30.12.2019 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2019 Dzięki za odpowiedzi, mam standardowo 8 godzin CO i 1 godzina CWU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nastar 30.12.2019 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2019 A tak przy okazji - jakie wartości dla tych czasów są NORMALNE tzn. takie żeby się nimi później nie przejmować i skupić się na harmonogramie czy termostacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 30.12.2019 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2019 Dzięki za odpowiedzi, mam standardowo 8 godzin CO i 1 godzina CWU. zmień CO na 60 minut a CWU na 90 i będzie ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek231984 30.12.2019 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2019 zmień CO na 60 minut a CWU na 90 i będzie ok Czyli CO będzie działać godzinę, po tym czasie, może, ale nie musi włączy się grzanie Cwu, a jak nie włączy się CWU to pompa ponownie wróci do grzania CO?? Czyli po każdej godzinie sprężarka staje??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 30.12.2019 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2019 (edytowane) Nie, sprężarka nie staje co godzinę. po zagrzaniu CWU przechodzi w cykl CO i działa tak długo jak musi bez stopu, jeżeli CWU będzie znów musiało zagrzać to sprawdzi czy CO działa minimum godzinę jak tak to przełączy się na CWU. Oczywiście jeśli nie musi grzać CO to włączy CWU szybciej.Czyli CWU grzeje przez max 90 minut, po tym czasie zawsze przełączy się na CO, CO działa minimum 60 minut i dopoiero po tym czasie może znów zagrzać CWU jeśli jest taka potrzeba z histerezy. Edytowane 30 Grudnia 2019 przez 1igor1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek231984 30.12.2019 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2019 Nie, sprężarka nie staje co godzinę. po zagrzaniu CWU przechodzi w cykl CO i działa tak długo jak musi bez stopu, jeżeli CWU będzie znów musiało zagrzać to sprawdzi czy CO działa minimum godzinę jak tak to przełączy się na CWU. Oczywiście jeśli nie musi grzać CO to włączy CWU szybciej. Czyli CWU grzeje przez max 90 minut, po tym czasie zawsze przełączy się na CO, CO działa minimum 60 minut i dopoiero po tym czasie może znów zagrzać CWU jeśli jest taka potrzeba z histerezy. Dziękuję za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 30.12.2019 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2019 (edytowane) Uwierz mi, że się włączy. Chyba, że masz jakąś radosną twórczość wgraną do sterownika 1igor1 ma rację W przypadku ustawienia na grzanie CO + CWU jeśli ustawi dla CO max czas 60 min to po tym czasie pompa przechodzi w bezwzględny "priorytet" CWU i jeśli zajdzie taka potrzeba która będzie wynikać z ustawionej temp. zasobnika oraz ustawionej delty to załączy CWU. Może to być zaraz po upływie tych 60 min bądź w każdym innym czasie. Natomiast ustawienie 90 min dla CWU oznacza iż bez względu na to czy zasobnik został wygrzany czy nie to albo pompa się zatrzyma w przypadku ustawienia grzania tylko CWU albo przejdzie w tryb grzania CO gdy bedzie ustawione grzanie CO + CWU. Oczywiście jeśli zasobnik zostanie wygrzany wcześniej to pompa wcześniej zmieni swój stan. Edytowane 30 Grudnia 2019 przez plusfoto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 30.12.2019 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2019 Mam na noc ustawione samo CO, a pod koniec okienka rano na CWU + CO i zaczyna od CWU. Przy zmianie stanu przez harmonogram lub przy załączaniu pompy priorytetem zawsze jest CWU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek231984 30.12.2019 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2019 Przy zmianie stanu przez harmonogram lub przy załączaniu pompy priorytetem zawsze jest CWU. Czyli lepiej zrobić to harmonogramem czy tak jak pisał 1igor1?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 30.12.2019 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2019 Czyli lepiej zrobić to harmonogramem czy tak jak pisał 1igor1?? Z tego co pisałeś wcześniej CO chodzi u Ciebie 24 h/doba a wodę chcesz mieć ciepłą między 18 a 22 więc musisz posłużyć się jednym i drugim. W harmonogramie ustawiasz 17.30 CO + CWU oraz 22 tylko CO. Natomiast max czasy ustaw na 60 min CO i jeśli dajesz czasem antylegionellę to CWU daj na 120 min jeśli nie to 60 - 90 min wystarczy. Jeśli korzystasz z grzałki zewnętrznej w zasobniku pamiętaj również o ustawieniu odpowiedniego czasu dla opóźnienia załączenia grzałki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek231984 30.12.2019 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2019 Z tego co pisałeś wcześniej CO chodzi u Ciebie 24 h/doba a wodę chcesz mieć ciepłą między 18 a 22 więc musisz posłużyć się jednym i drugim. W harmonogramie ustawiasz 17.30 CO + CWU oraz 22 tylko CO. Natomiast max czasy ustaw na 60 min CO i jeśli dajesz czasem antylegionellę to CWU daj na 120 min jeśli nie to 60 - 90 min wystarczy. Jeśli korzystasz z grzałki zewnętrznej w zasobniku pamiętaj również o ustawieniu odpowiedniego czasu dla opóźnienia załączenia grzałki. OK, czyli jak ustawię bez harmonogramu to ciepła woda będzie grzana non stop jeśli zajdzie taka potrzeba??czyli tak naprawdę obejdzie się bez harmonogramu. Dzięki za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 30.12.2019 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2019 Witam, podłączał ktoś może w T-capie H drugą pompę (extra pump) ? Chodzi mi o to wyjście EXTRA PUMP-z DTR wnioskuję ,że pracuje równolegle do obiegówki w PC (ale pewny nie jestem). Poniżej rys płytki z DTR Opis jest tylko taki ,że stosuje się kiedy jest nie wystarczająca wydajność w PC-więc powinno to wyjście pracować równolegle ... Chodzi o to ,że u kuzynki w monobloku jest glikol i wymiennik -obiegówka wtórna (po stronie obiegu wodnego) jest załączona ze sterowniczka od zadanej temp np 35st. Wszystko fajnie tylko uzmysłowiłem sobie ,że kiedy będzie duży mróz i ruszy obiegówka w PC z glikolem o temp np -10st -a nie włączy się pompa wtórna (bo czeka na 35st) , to może punktowo załatwić nam wymiennik ! Dzisiaj na szybko zamontuję drugi sterowniczek temp (równolegle do obecnego) z nastawą włączenia przy temp glikolu 5-8st i wyłączenia np powyżej 10st. Wymiennik jest w piwnicy i właściwie nie spada tam temp poniżej 15 st. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 30.12.2019 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2019 Niepodlaczalem ale wez probnik napiecia i pobaw sie obiegówka w pompoe ciepla zalacz i wylacz i zobacz czy na stykach tez napiecie pojawia sie w tym samyn czasie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 30.12.2019 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2019 Niepodlaczalem ale wez probnik napiecia i pobaw sie obiegówka w pompoe ciepla zalacz i wylacz i zobacz czy na stykach tez napiecie pojawia sie w tym samyn czasie Tak zrobię- tylko teraz Sylwester na głowie i nie jest za ciepło... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts