agb 07.02.2020 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2020 Na pewni nie w taryfie antysmogowej Ale wszystko jest do przeliczenia. i jest uża szansa ,ż w tych warunkach wyjdzie na to samo albo i lepiej. Chyba pseudoantysmogowej, od kiedy w styczniu cena poszła w PGE do góry o >100%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michancia 07.02.2020 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2020 Jak masz cieply dom to wystarczy jak bedziesz grzal w samej taniej tak jak ja w g13 . Grzalka nie ma szans Ci sie zalaczyc przy minus7 tylko se to przestaw . W nocy masz polowe tanszy prad a cop nie bedzie polowe mniejszy jak w dzien bedziesz mial np.4 a w nocy 3,3 Sasiad ma g12w i nie patrzy na godziny używa prad w domu jak chce pompa chodzi samopas kiedy chce tylko cwu ma ustawiona w tanich i wychodzi mu taki stoaunek poboru energii ze srednia cena wychodzi 36gr Ale wy macie podłogówki, a przynajmniej parter, nagrzewając w nocy podłogę, w dzień wam oddaje to ciepło, do tego jak masz na południe okna to w dzień też wam coś podniesie. Ale teraz moja sytuacja, same grzejniki ( łazienkę pomijam ), okna na południe zasłonięte od słońca, bo mi cień rzuca w zimie drugi budynek. Z tego względu muszę grzać całą dobę, ale właśnie jak kolega wyżej pytał czy nie lepiej grzać w dzień, w moim przypadku tak robię, grzeje wyżej w dzień, w nocy obniżam temperaturę w domu i w cieplejsze dni niewiele grzeje w nocy. Uprzedzam, nie twierdzę, co wychodzi taniej g11 czy g12, ja mam g11. Do tego od m-c dodatkowo ustawiłem grzanie cwu tylko w dzień. Na te chwilę całkowite zużycie energii od 05.09.2019 ( wtedy założyłem PV ), spisane z licznika ZE - 3507kWh, gdzie średnie bytowe na dzień -10-11kWh ( mam wszystko na prąd indukcja itd. ). Zużycie za ten okres na CO i CWU wg. licznika PV - 1960kW Tak więc wracając do tematu, ja grzeję więcej w dzień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tulisko 07.02.2020 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2020 Ale wy macie podłogówki, a przynajmniej parter, nagrzewając w nocy podłogę, w dzień wam oddaje to ciepło, do tego jak masz na południe okna to w dzień też wam coś podniesie. Ale teraz moja sytuacja, same grzejniki ( łazienkę pomijam ), okna na południe zasłonięte od słońca, bo mi cień rzuca w zimie drugi budynek. Z tego względu muszę grzać całą dobę, ale właśnie jak kolega wyżej pytał czy nie lepiej grzać w dzień, w moim przypadku tak robię, grzeje wyżej w dzień, w nocy obniżam temperaturę w domu i w cieplejsze dni niewiele grzeje w nocy. Uprzedzam, nie twierdzę, co wychodzi taniej g11 czy g12, ja mam g11. Do tego od m-c dodatkowo ustawiłem grzanie cwu tylko w dzień. Na te chwilę całkowite zużycie energii od 05.09.2019 ( wtedy założyłem PV ), spisane z licznika ZE - 3507kWh, gdzie średnie bytowe na dzień -10-11kWh ( mam wszystko na prąd indukcja itd. ). Zużycie za ten okres na CO i CWU wg. licznika PV - 1960kW Tak więc wracając do tematu, ja grzeję więcej w dzień. No i super. Ważne że grzejesz tak jak Ci wygodnie a nie tak jak narzucają taryfy;) Pytanie kolegi Łukasza dotyczyło chyba wątpliwości co do włączania grzałki w niskich temperaturach i mam nadzieję mu je rozwialiśmy:-) ps. Też mam dom na zacienionej działce i na stoku południowym, zysków bytowych w zimie niestety niewiele:/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 07.02.2020 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2020 Dlatego u kazdego cos innego Wazne zeby poznac swój dom i jego mozliwosci. Tak jak wczesniej pisalem u sasiada pompa grzeje kiedy chce on z pradu korzysta kiedy chce zadnych rezimów taryfowych a i tak ma g12w i cena srednia mu wychodzi po 36gr za kwh. Ale u jednego tak sie sprawdzi a drugiego nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 07.02.2020 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2020 No i super. Ważne że grzejesz tak jak Ci wygodnie a nie tak jak narzucają taryfy;) Z grzejnikami nie poszaleje się jeśli chodzi o grzanie taryfowe, więcej, nie ma szansy na to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 07.02.2020 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2020 Chyba pseudoantysmogowej, od kiedy w styczniu cena poszła w PGE do góry o >100%. Właśnie dostałem z PGE informację o zmianie cennika.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tulisko 07.02.2020 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2020 Z grzejnikami nie poszaleje się jeśli chodzi o grzanie taryfowe, więcej, nie ma szansy na to O grzejnikach chyba pisał Michancia. Gdyby rzeczywiście autor zapytania zapodał u siebie w domu z płytą fundamentową kalafiory no to faktycznie nie poszaleje :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 07.02.2020 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2020 Na te chwilę całkowite zużycie energii od 05.09.2019 ( wtedy założyłem PV ), spisane z licznika ZE - 3507kWh, gdzie średnie bytowe na dzień -10-11kWh ( mam wszystko na prąd indukcja itd. ). Zużycie za ten okres na CO i CWU wg. licznika PV - 1960kW . Chodzi Ci o założoną PC , a nie o PV (tj fotowoltaikę) ? Żeby nie wprowadzić kogoś w błąd... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdaseb 07.02.2020 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2020 Witam. Chciałem zapytać jak grzejecie swoimi pompami czy macie pompę włączoną np 24 na dobę i chodzi sobie na wolnych obrotach utrzymując zadana temperaturę czy wybranych godzinach doby np tylko w tanich taryfach ?? U mnie samopas, bez reżimu taryfowego, moduluje jak chce i kiedy chce, to samo z CWU, podbijam jedynie CWU trzy razy dziennie w tanich godzinach do 54*, w pozostałym czasie 48*. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 07.02.2020 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2020 Z grzejnikami nie poszaleje się jeśli chodzi o grzanie taryfowe, więcej, nie ma szansy na to Dlaczego nie ma szans? Zaloz ze na grzejnikach chodzi pompa na okretke bez przerwy i pobiera 1kwh w spoaib ciagly. To w g13 13h x 1kwh x 0,31gr+6h x1kwh x0,56 +5h x 1kwh x0,91gr=12zl W sob i niedz 24h x1kwh x 0,31gr=7,44zl 5dni x 12zl+ 2dni x 7,44zl=75zl/7/24=44gr za kwh to taniej niz w g11 56gr Do tego dojda swieta ktore zaniżą jeszcze Do tego spokojnie cwu mozna ustawic tylko w tanich I wyjdzie ze na grzejnikach tez mozna taniej niz w g11 Jesli do tego dojdzie ze pompa i tak robi iles godzin przerwy na dobe to mozna tak ustawic zeby robila te przerwy podczas drozszych godzin i znowu taniej. Warunkiem jest ze po 16tej do 21 nie zużywamy jakis kosmicznych ilosci pradu na potrzeby bytowe. U mnie akurat po 16tej to tylko swiatlo telewizory woda na herbatę i jakies jedzenie odgrzac jak sie ktos na obiad spozni i ewentualnie kolacja na cieplo (zuzycie znikome) Zapomnialem dodac ze sasiad wlasnie na grzejnikach jedzie i mu srednia 36gr wychodzi,grzanie tylko w taniej mu sie nie sprawdzilo za szybko chata stygła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 07.02.2020 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2020 (edytowane) Arturo ,szał nie musi być na 100%...Ja mam kalafiory z temp CO 40-48st i średnia z G12W wychodzi mi od kilku lat ok 0,42-0,43 pln brutto wszystko...A mógłbym np becalować 0,52 pln (bo taką chyba miałem ponad dwa lata temu ofertę ) w G11.Rocznie zużywam ok 12 000kWh x różnica ze stawki tj 0,10 pln =1 200 pln brutto taniej rocznie.Dla mnie warto , dodam tylko -że żona stara się tylko puszczać zmywarę w T2 (ale bardzie stara się niż tak robi...)No... Edytowane 7 Lutego 2020 przez bobrow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slimakfoto 07.02.2020 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2020 6-7 kw to strasznie mało mi pobiera 25-30kw przy ujemnych temp dom 200m2 Zależy jak Grzejesz. Jak na harmonogramu to zapewne tak wyjdzie. PC pracuje na dużej mocy. Spróbuj sobie na kilka dni wrzucić niska krzywa i grzej cały czas. Zobaczysz różnice. Co do grzania w tanich nie neguje ale ciężko mi uwierzyć ze przez 15 godzin dom utrzyma ta sama temperaturę. Niestety u mnie G12w nie ma okienka dziennego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 07.02.2020 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2020 Dlaczego nie ma szans? Zaloz ze na grzejnikach chodzi pompa na okretke bez przerwy i pobiera 1kwh w spoaib ciagly. To w g13 13h x 1kwh x 0,31gr+6h x1kwh x0,56 +5h x 1kwh x0,91gr=12zl W sob i niedz 24h x1kwh x 0,31gr=7,44zl 5dni x 12zl+ 2dni x 7,44zl=75zl/7/24=44gr za kwh to taniej niz w g11 56gr Do tego dojda swieta ktore zaniżą jeszcze Do tego spokojnie cwu mozna ustawic tylko w tanich I wyjdzie ze na grzejnikach tez mozna taniej niz w g11 Jesli do tego dojdzie ze pompa i tak robi iles godzin przerwy na dobe to mozna tak ustawic zeby robila te przerwy podczas drozszych godzin i znowu taniej. Warunkiem jest ze po 16tej do 21 nie zużywamy jakis kosmicznych ilosci pradu na potrzeby bytowe. U mnie akurat po 16tej to tylko swiatlo telewizory woda na herbatę i jakies jedzenie odgrzac jak sie ktos na obiad spozni i ewentualnie kolacja na cieplo (zuzycie znikome) Zapomnialem dodac ze sasiad wlasnie na grzejnikach jedzie i mu srednia 36gr wychodzi,grzanie tylko w taniej mu sie nie sprawdzilo za szybko chata stygła No właśnie dlaczego to sam po części odpowiedziałeś w ostatnim zdaniu Po następnej części, grzejniki od razu oddają ciepło, czyli w nocy zamiast mieć chłodniej dla lepszego snu, będą napierdzielaly ciepłem co jest niezbyt komfortowe i siłą rzeczy nie będzie grzania. Podobnie ma się rzecz z anhdydrytem. Dla mnie oba rozwiązania dla pompy to pomyłka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michancia 07.02.2020 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2020 Chodzi Ci o założoną PC , a nie o PV (tj fotowoltaikę) ? Żeby nie wprowadzić kogoś w błąd... Tak masz rację PC, mój błąd - 05.09.19 założyłem pompę PW. A widzę, że wywiązała się dyskusja o grzejnikach przez kolegę ,,Arturo72,, to może wieczorem o tym z wami podyskutuję, bo już mu chciałem dawno o tym powiedzieć, że się myli, twierdząc, że grzejniki to pomyłka. Ale teraz idę na wódkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 07.02.2020 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2020 Podobnie ma się rzecz z anhdydrytem. Dla mnie oba rozwiązania dla pompy to pomyłka. Mam anhydryt tyle że bez kanapki i nie narzekam. Gdyby była kanapka pewnie bym trochę piszczał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 07.02.2020 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2020 To przez 5 lat nadal kultury wypowiedzi nie przyswoiłeś . Ja tu jestem sporo dłużej ... ale to nie ma znaczenia . Kup sobie zabawkę zwaną PC i zapraszam do zabawy . Fakt , w domach tych " zimnych " PC szybciej się wraca . .. Rejestracja twoja 2018r Może i się zwróci szybciej jat piszesz, za to w twoim nie ma sensu ta PC nigdy się nie zwróci jak 100kWh /miesiąc potrzebuje dom. Tak twoim tokiem myślenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 07.02.2020 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2020 A wskaż mi chociaż jedno zdanie w którym o coś pytam Ciebie ? Ty jesteś jakiś dziwny ! Ty nie pytasz. Ty stwierdzasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mozyn90 07.02.2020 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2020 Mam jeszcze pytanie odnośnie defrostu. Czy Defrost pompy wliczany jest do Wł/ Wył sprężarki ?? Ponieważ pompa dzisiaj przepracowała 10 godz A ilość wł również jest 10 zuzyla przy tym 32 kwh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 07.02.2020 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2020 Wiesz akurat dla mnie nawet majac dwa miesiace pompe jest lepszym znawca od Ciebie bo Ty tylko znasz z opowiesci a rozne rzeczy tu opowiadaja. Na temat bzykania tez mozna sobie opowiesci posluchac i nawet filmy poogladac a w realu to co innego Zapewne masz rację że 2 miesiące to większe doświadczenie. Fakt na dziś nie mam PC lecz ja wiem jak ustawić krzywą czy grzanie CWU w pompie co do niektórych co mają i nie wiedzą. Reszty nie komentuje problemów brak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 07.02.2020 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2020 (edytowane) Zapewne masz rację że 2 miesiące to większe doświadczenie. Fakt na dziś nie mam PC lecz ja wiem jak ustawić krzywą czy grzanie CWU w pompie co do niektórych co mają i nie wiedzą. Reszty nie komentuje problemów brak. Ale sie ujeba...ś na te 100kwh juz bys sobie odpuscil. Albo ktos posty pokasowal albo calosci nie przeczytałeś Kolega toommm zużywa wiecej i ma to na podliczniku w ramach żartu zapodal wynik ze sterownika pompy bo tam ma 100kwh bo tak oszukuja sterowniki w tych pompach. A ty sie tego przyczepiles jak rzep psiego ogona . To ja Ci zapodam ze od 22lipca do dzisiaj jakies 500kwh tez łykniesz ? Tyle pompa wskazuje. Edytowane 7 Lutego 2020 przez codix Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts