codix 11.12.2020 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 (edytowane) 14.08 Przepływ ok. Dalej nic nie wspominasz o oszronieniu wymiennika i czy jak grzejasz w temoeraturach kiedy sie nie szroni to czy tak samo sie zachowuje. Dogrzalo Ci ta wode w końcu ile na slupkach Ci pokazuje że wyprodukowala energii na sama cwu podczas tego testu? Jaki tryb grzania cwu masz ustawiony jesli to seria J standard? Edytowane 11 Grudnia 2020 przez codix Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 11.12.2020 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 Na codzień mam ustawione 47st ale nie wyobrażam sobie delty 8st bo jak akurat trafi ze o 21 będzie w zbiorniku woda 39st to dwa prysznice i trzecia osoba już się myje w zimnej wodzie. Co do mojego testu. Minela godzina Temp w zbiorniku 45 st Temp zasilania 46 st Temp powrotu 45 st Sprężarka 41Hz Pobór energii 1.2kW Produkcja 0,8-1,2kW Mój zbiornik to Kospel Magnum 300l wężownica 4,22m2 Czujnik mam obecnie na górze, miałem wcześniej na środku zbiornika. Czyli przez godzinne pompa nie tyle co nie podgrzała mi wody ale nawet ja wychłodziła. Gdzie szukać problemu ? Czujnik najwyżej jak się da. Ja grzeję do 43*C i delta5 Po wyłączeniu grzania CWU temp. i tak skoczy jeszcze o 1* czyli jest 44*C Nawet jak woda ma 38*C bez problemu prysznic OK. Czas działania -( to czas co ile PC sprawdza zadane ustawienia) CWU mam 1,40h a CO 0,30h Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 11.12.2020 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 Czujnik najwyżej jak się da. Ja grzeję do 43*C i delta5 Po wyłączeniu grzania CWU temp. i tak skoczy jeszcze o 1* czyli jest 44*C Nawet jak woda ma 38*C bez problemu prysznic OK. Czas działania -( to czas co ile PC sprawdza zadane ustawienia) CWU mam 1,40h a CO 0,30h A niby dlaczego czujnik jak najwyzej sie da to po co kupowal zbiornik 300l jak ma grzac tylko 80l??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pietras83 11.12.2020 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 Ale tylko 2 strefy obsluzy. Czy może ktoś potwierdzić. ? Czy taka konfiguracja jest możliwa i ewentualnie jak zasilić 3 strefe wtedy. Ogólnie to troche lipa ze tylko 2 strefy. 2 to obsługuje u mnie gruntowka on/off i temp zasilania rośnie tylko o 5 * a wiec i cop nie znacznie spada. A pc pw modulacje mają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 11.12.2020 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 Czujnik najwyżej jak się da. Przecież wtedy nigdy mu zbiornika nie nagrzeje. Na górze będzie miał gorącą a na środku ledwo mu może dobije do 30 chyba że właczy w czasie podgrzewania pompkę co mu wymiesza wodę w zasobniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 11.12.2020 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 A niby dlaczego czujnik jak najwyzej sie da to po co kupowal zbiornik 300l jak ma grzac tylko 80l??? Droczył się nie będę . Rację pewnie macie. Powiem jak ja mam CWU grzeje mi 1 raz /doba wody nigdy nie brakuje. Tak założył instalator i skoro mam wody ile potrzebuję i grzeje ją 1raz /dobę co co mam kombinować. Zastanawia mnie czy może jak czujnik będzie niżej ( jak u kolegi co ma problem z CWU) to może nie dogrzewa bo PC mimo czujnika widzi --(wraca do niej woda za ciepła) i dlatego nie dogrzewa. Nie wiem . PS. codix --jak jest z tym sprawdzeniem przeplywow? Czy da się dla CWU i CO ? czyli jak pracuje CWU --to sprawdzamy przeplyw CWU jak smiga CO---to przepływ CO ? Tak? A jak z tymi strzałkami jest? To te na panelu? ten krzyżak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 11.12.2020 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 11.12.2020 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 Droczył się nie będę . Rację pewnie macie. Powiem jak ja mam CWU grzeje mi 1 raz /doba wody nigdy nie brakuje. Tak założył instalator i skoro mam wody ile potrzebuję i grzeje ją 1raz /dobę co co mam kombinować. Zastanawia mnie czy może jak czujnik będzie niżej ( jak u kolegi co ma problem z CWU) to może nie dogrzewa bo PC mimo czujnika widzi --(wraca do niej woda za ciepła) i dlatego nie dogrzewa. Nie wiem . PS. codix --jak jest z tym sprawdzeniem przeplywow? Czy da się dla CWU i CO ? czyli jak pracuje CWU --to sprawdzamy przeplyw CWU jak smiga CO---to przepływ CO ? Tak? A jak z tymi strzałkami jest? To te na panelu? ten krzyżak? On ma wlasnie na górze czujnik i ma problemy. Przeplyw sprawdzasz podczas pracy czyli jak chodzi na cwu to sorawdzasz ile jest na cwu jak na c.o to c.o . Tak chodzi o trzy strzalki na panelu lewa górna prawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BikeBarian 11.12.2020 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 Ok, dobra czyli jak ustawimy krzywa dla całego domu to nie można już nic zdławić bo wszystko się rozreguluje. Czyli sterowanie strefami tylko z tą dodatkowa płytką i podleczenie zaworów odcinających poszczególne strefy do niej. Ustaw krzywe grzewcze dla każdej z dwóch stref tak jak byś to ty tam miał mieszkać. 3 strefę podepnij pod jedna z tych dwóch stref (1 strefa - jedno mieszkanie, 2 strefa -dwa mieszkania). Temperatury w poszczególnych mieszkaniach wyregulujesz rotametrami na rozdzielaczach...na początek daj wszędzie 1l/s i w łazienkach (ew. strefach gdzie ma być duzo cieplej) daj 2l/s. Zostaw tak i słuchaj lokatorów co mówią. Jeśli mówią ze za zimno/gorąco to najpierw zmodyfikuj krzywe grzewcze. Potem ew. można jeszcze zrobić finalne regulacje przepływu na rotametrach. Cały ten proces nazywa się równoważeniem hydraulicznym instalacji. Tak samo zrób tez u siebie na rozdzielaczu. Nie potrzeba do tego żadnej automatyki, ale jeśli chcesz to pełno tego na rynku gdzie jeden termostat moze obsługiwać kilka pętli a sam sterownik kilka termostatów np 8 stref/termostatów i w każdej po kilka pętli. Całość komunikuje się po Wi-Fi i masz opcje podglądu stanu przez neta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
suspectt 11.12.2020 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 Przepływ ok. Dalej nic nie wspominasz o oszronieniu wymiennika i czy jak grzejasz w temoeraturach kiedy sie nie szroni to czy tak samo sie zachowuje. Dogrzalo Ci ta wode w końcu ile na slupkach Ci pokazuje że wyprodukowala energii na sama cwu podczas tego testu? Jaki tryb grzania cwu masz ustawiony jesli to seria J standard? Wydaje mi sie ze podczas grzania cwu nie było odszraniania. Co jakis czas zaglądałem do pompy i nie było widać tego logo odszraniania. Wody nie dogrzalo, dobiło do 47 ale po ok 1h przeniosłem czujnik na środek zbiornika wiec „wybaczam”, musze ponowić test jak sie wychłodzi woda. Mam serie H i i wlasnie nie wiem jaki mam tryb grzania cwu i czy da sie zmienić wogole. Zastanawia mnie jeszcze jedno. Dlaczego do grzania cwu pompa pobierała 1.2kW i produkowała 1.2kW a po przejściu na co zaczęła pobierać więcej i produkować więcej. No obecnie grzeje co i pobiera 1.6 produkuje 4.2kW a temp na zewnątrz spadła do 1st. Tak jakby był jakis kaganiec na cwu. Teraz uruchomiło sie odszranianie podczas grzania co. Pobór 3.4kW Produkcja 1.6kW Temp zasilania 28 Temp powrotu 27 Sprężarka 57Hz Dodatkowo podczas odszraniania słychać w rurach od gazu jakby powietrze, jakby sie odpowietrzalo cos. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BikeBarian 11.12.2020 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 Droczył się nie będę . Rację pewnie macie. Powiem jak ja mam CWU grzeje mi 1 raz /doba wody nigdy nie brakuje. Tak założył instalator i skoro mam wody ile potrzebuję i grzeje ją 1raz /dobę co co mam kombinować. Zastanawia mnie czy może jak czujnik będzie niżej ( jak u kolegi co ma problem z CWU) to może nie dogrzewa bo PC mimo czujnika widzi --(wraca do niej woda za ciepła) i dlatego nie dogrzewa. Nie wiem . PS. codix --jak jest z tym sprawdzeniem przeplywow? Czy da się dla CWU i CO ? czyli jak pracuje CWU --to sprawdzamy przeplyw CWU jak smiga CO---to przepływ CO ? Tak? A jak z tymi strzałkami jest? To te na panelu? ten krzyżak? A ja się zastanawiam dlaczego ty masz w czasie grzania CWU COP=1 albo i niżej. Takie rzeczy tylko wtedy gdy grzejesz grzałką, ew masz nie aktywowana grzałkę i PC nie jest w stanie zagrzać wody wyżej i się sprężarka meczy z COP-em 1... Zrob kilka testów. Ustaw grzanie CWU na 55st i zobacz czy ci wogole dogrzeje do tej temp. Zrob ten test raz z czujnikiem u gory i raz na dole. Monitoruj w tym czasie COP oraz zużycie energii i jej produkcje oraz na ile Hz sprężarka się wkręca. A najlepiej to ściągnij swoje instalatora i niech ci ten problem ogarnie bo ewidentnie cos nie bangla. Moja 7KW w 1.5h spokojnie dogrzewa baniak 300L do 55st z czujnikiem w 1/4 wysokości zbiornika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 11.12.2020 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 On ma wlasnie na górze czujnik i ma problemy. Przeplyw sprawdzasz podczas pracy czyli jak chodzi na cwu to sorawdzasz ile jest na cwu jak na c.o to c.o . Tak chodzi o trzy strzalki na panelu lewa górna prawa Przytrzymać ileś tam sek.? Tak jak pisaleś? aby wyskoczyla tabelka. A powrót do panelu cofaniem tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 11.12.2020 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 A ja się zastanawiam dlaczego ty masz w czasie grzania CWU COP=1 albo i niżej. Takie rzeczy tylko wtedy gdy grzejesz grzałką, ew masz nie aktywowana grzałkę i PC nie jest w stanie zagrzać wody wyżej i się sprężarka meczy z COP-em 1... Zrob kilka testów. Ustaw grzanie CWU na 55st i zobacz czy ci wogole dogrzeje do tej temp. Zrob ten test raz z czujnikiem u gory i raz na dole. Monitoruj w tym czasie COP oraz zużycie energii i jej produkcje oraz na ile Hz sprężarka się wkręca. A najlepiej to ściągnij swoje instalatora i niech ci ten problem ogarnie bo ewidentnie cos nie bangla. Moja 7KW w 1.5h spokojnie dogrzewa baniak 300L do 55st z czujnikiem w 1/4 wysokości zbiornika. Te uwagi TO NIE DO MNIE -Ja mam wszystko--OK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 11.12.2020 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 Wydaje mi sie ze podczas grzania cwu nie było odszraniania. Co jakis czas zaglądałem do pompy i nie było widać tego logo odszraniania. Wody nie dogrzalo, dobiło do 47 ale po ok 1h przeniosłem czujnik na środek zbiornika wiec „wybaczam”, musze ponowić test jak sie wychłodzi woda. Mam serie H i i wlasnie nie wiem jaki mam tryb grzania cwu i czy da sie zmienić wogole. Zastanawia mnie jeszcze jedno. Dlaczego do grzania cwu pompa pobierała 1.2kW i produkowała 1.2kW a po przejściu na co zaczęła pobierać więcej i produkować więcej. No obecnie grzeje co i pobiera 1.6 produkuje 4.2kW a temp na zewnątrz spadła do 1st. Tak jakby był jakis kaganiec na cwu. Teraz uruchomiło sie odszranianie podczas grzania co. Pobór 3.4kW Produkcja 1.6kW Temp zasilania 28 Temp powrotu 27 Sprężarka 57Hz Dodatkowo podczas odszraniania słychać w rurach od gazu jakby powietrze, jakby sie odpowietrzalo cos. Masz serie H to niewiem gdzie ty tam znalazles ustawienie grzania ze stałym przepływem ??? Jak masz serie H to nie masz grzanie cwu tylko syandard. Co do kaganca na cwu to takowego nie ma tylko jest takie cos ze jak jest mala róznica pomiedzy temperatura ustawiona a ta co jest w baniaku to pompa startuje na malych obrotach np.35hz i tak dogrzewa caly zbiornik (pomału) jak jest wieksza róznica to pompa startuje na srednich obrotach np.50hz i tak grzeje jak spuscisz caly zbiornik i roznica jest bardzo duża to ruszy z duzymi obrotami potem lekko zmoduluje . To ze nie swieci sie symbol odszraniania nic nie mówi o stopniu oszronienia i czy odszronilo Ci do konca.Musisz wzrokowo popatrzec co tam sie dzieje z jednostka zewnetrzna. Te syczenie bulgotanie i inne odglosy w rurkach to normalna sprawa. Co do poboru jesli go odczytujesz z pompy to nie ma nic wspólnego z rzeczywistoscia ale zawsze jest pokazywany niższy niz w rzeczywistosci.Przez co copy sa również zawyżone.Jak u Ciebie sa tak niskie to cos jest nie tak. Jest mozliwa taka praca jak u Ciebie jesli nie odszroni Ci do konca prawidlowo wymiennika a potem musi chodzic minimum 35min do nastepnego odszronienia jesli po takim nie pelnym odszronieniu zabije sie szybko lodem to potem ma bardzo slaby cop a jeszcze jak ma grzac w okolicach 47st to moze tak byc Jesli jednak po defroscie splynie Ci wszysciutko z wymiennika to musi byc cos nie tak z pompa ze nie moze Ci nawet podczas tak niewymagajacych czynnosci jak grzanie cwu podbic temperatury zasilania do 55st. Normalnie tak jak u mnie czujnik na srodku w wiekszosci przypadkow jest tak ze na powrocie jest o 2st wiecej niz w baniaku a na zasilaniu 4st wiecej niz na powrocie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 11.12.2020 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 Przytrzymać ileś tam sek.? Tak jak pisaleś? aby wyskoczyla tabelka. A powrót do panelu cofaniem tak? Tak.przewijanie pozycji strzalkami gora i dół Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pietras83 11.12.2020 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 Ustaw krzywe grzewcze dla każdej z dwóch stref tak jak byś to ty tam miał mieszkać. 3 strefę podepnij pod jedna z tych dwóch stref (1 strefa - jedno mieszkanie, 2 strefa -dwa mieszkania). Temperatury w poszczególnych mieszkaniach wyregulujesz rotametrami na rozdzielaczach...na początek daj wszędzie 1l/s i w łazienkach (ew. strefach gdzie ma być duzo cieplej) daj 2l/s. Zostaw tak i słuchaj lokatorów co mówią. Jeśli mówią ze za zimno/gorąco to najpierw zmodyfikuj krzywe grzewcze. Potem ew. można jeszcze zrobić finalne regulacje przepływu na rotametrach. Cały ten proces nazywa się równoważeniem hydraulicznym instalacji. Tak samo zrób tez u siebie na rozdzielaczu. Nie potrzeba do tego żadnej automatyki, ale jeśli chcesz to pełno tego na rynku gdzie jeden termostat moze obsługiwać kilka pętli a sam sterownik kilka termostatów np 8 stref/termostatów i w każdej po kilka pętli. Całość komunikuje się po Wi-Fi i masz opcje podglądu stanu przez neta. Czyli ta 3 strefa chodzilaby na 1 krzywej z jedną ze stref. Ok. Dzieki bardzo za pomysl. Tylko dochodzi problem z opomiarowaniem- na te 2 mieszkania musze założyć ciepłomierze... ale to 3 strefe można by podpiąć przed ciepłomierzem tej z wynajętego mieszkania i powinno być ok chyba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 11.12.2020 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 Masz serie H to niewiem gdzie ty tam znalazles ustawienie grzania ze stałym przepływem ??? Jak masz serie H to nie masz grzanie cwu tylko syandard. Co do kaganca na cwu to takowego nie ma tylko jest takie cos ze jak jest mala róznica pomiedzy temperatura ustawiona a ta co jest w baniaku to pompa startuje na malych obrotach np.35hz i tak dogrzewa caly zbiornik (pomału) jak jest wieksza róznica to pompa startuje na srednich obrotach np.50hz i tak grzeje jak spuscisz caly zbiornik i roznica jest bardzo duża to ruszy z duzymi obrotami potem lekko zmoduluje . To ze nie swieci sie symbol odszraniania nic nie mówi o stopniu oszronienia i czy odszronilo Ci do konca.Musisz wzrokowo popatrzec co tam sie dzieje z jednostka zewnetrzna. Te syczenie bulgotanie i inne odglosy w rurkach to normalna sprawa. Co do poboru jesli go odczytujesz z pompy to nie ma nic wspólnego z rzeczywistoscia ale zawsze jest pokazywany niższy niz w rzeczywistosci.Przez co copy sa również zawyżone.Jak u Ciebie sa tak niskie to cos jest nie tak. Jest mozliwa taka praca jak u Ciebie jesli nie odszroni Ci do konca prawidlowo wymiennika a potem musi chodzic minimum 35min do nastepnego odszronienia jesli po takim nie pelnym odszronieniu zabije sie szybko lodem to potem ma bardzo slaby cop a jeszcze jak ma grzac w okolicach 47st to moze tak byc Jesli jednak po defroscie splynie Ci wszysciutko z wymiennika to musi byc cos nie tak z pompa ze nie moze Ci nawet podczas tak niewymagajacych czynnosci jak grzanie cwu podbic temperatury zasilania do 55st. Normalnie tak jak u mnie czujnik na srodku w wiekszosci przypadkow jest tak ze na powrocie jest o 2st wiecej niz w baniaku a na zasilaniu 4st wiecej niz na powrocie Trochę pojechałeś. Bulgotanie w rurkach to nic dobrego, świadczy o zapowietrzonym układzie i należy go odpowietrzyć. Kaganiec jest - ustawienie zbyt krótkiego max czasu dla zbiornika może spowodować jego niedogrzewanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 11.12.2020 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 (edytowane) Trochę pojechałeś. Bulgotanie w rurkach to nic dobrego, świadczy o zapowietrzonym układzie i należy go odpowietrzyć. Kaganiec jest - ustawienie zbyt krótkiego max czasu dla zbiornika może spowodować jego niedogrzewanie. Strasznie mnie wku...jak ktos nie przeczyta calej rozmowy wyrwie jakies zdanie z kontekstu i komentuje. To ty pojechałeś pytajacemu chodzilo o syczenie i odglosy przelewania czy cos podobnego w rurkach gazowych a nie w wodnych to jak chcesz odpowietrzyc układ z czynnikiem ??? Kuzwa takie odglosy nieraz w tych rurkach odchodza jak w lodówkach . Zadnego kaganca nie ma co do wydajnosci grzania a o to chodzilo pytajacemu nie ma on problemów ze brakuje mu czasu na zagrzanie tylko grzeje godzine a temperatura mu sie nie podnosi Komentuj pytania zainteresowanego moze mu doradzisz co ma zle a nie zajmujesz komentowaniem osob które cos chca doradzic Edytowane 11 Grudnia 2020 przez codix Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 11.12.2020 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 Trochę pojechałeś. Bulgotanie w rurkach to nic dobrego, świadczy o zapowietrzonym układzie i należy go odpowietrzyć. Kaganiec jest - ustawienie zbyt krótkiego max czasu dla zbiornika może spowodować jego niedogrzewanie. Czas działania CWU lub CO nie czas potrzebny na zagrzanie, tylko czas ---( co ile PC sprawdza temp wody.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 11.12.2020 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2020 (edytowane) Tak.przewijanie pozycji strzalkami gora i dół codix- jeszcze jedno . Załączam dezynfekcję termiczną ( Wł. ) zadaję datę i godz. temp. do jakiej ma zagrzać PC a dalej powinna dogrzać grzalka. I czy tą grzałkę należy włączyć? Tylko która to jest? Czy to --( grzalka wewnętrzna) bo pokojowa chyba nie.Choć zastanawiam się jak wlączę grzałkę wewnętrzną to czy czasem CWU nie będzie grzała samą grzałką? A może PC jak ma zadaną dezynfekcję to sama ją włączy? Czy PC musi być ustawiona na grzanie do 55*C aby uruchomiła się dezynfekcja? ,czy PC może grzać do 50*C a do tych 65*C dogrzeje grzałką. Namieszałem ale może zrozumiesz. Edytowane 11 Grudnia 2020 przez -voymar- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts